Aydınlatmanın Ledlerle Değiştirilmesi; Dikkat, Önemli Bir Püf Noktası Içerir :)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,385
Hesaplayalım hemen. :smiley:
Kullandığın her şeritte 30 led var. Ledler 10 paralel kol halinde konulmuş. 2 şerit kullanıldı. Akım 1A olduğunda her koldan 50mA geçiyor. Dirençler 33Ω kullanıldığına göre her kolda 82.5mW direnç kaybı, toplamda da 1.65W direnç kaynaklı güç kaybı var. 12V'da 1A çeken aydınlatma 12W tükettiğine göre, gücün %13.75'i dirençte kayıp oluyordu. Şimdi artık direnç iptal olduğundan sadece kontrol devresinin kaybı sözkonusu. Kontrol devresinin kaybı ise çok daha düşüktür.

Floresan lambayı 12V sistemde çalıştıran elektronik devre özel bir çeşit invertördür. Floresan ampuller yapısı gereği, çalışması için yüksek gerilime ihtiyaç duyuyorlar. Bu da nemli ortamlarda daha fazla sorun çıkartmasına neden oluyor.:rolleyes:

Etiketler
Bilgiler ezber bozduruyor Serdar bey,
tente altına 1.5 metre led aydınlatma yapacaktım sarfiyatları okuyunca direnç işini yapabilir konuma gelene kadar beklemeyi düşünüyorum. Teşekkürler.

Ferhat Hocam' ın hesaplaması na göre avantajımız %14' e düştü, ama yine de standart dirençli tipe göre kardayız ;)
Şu meşhur fıkradaki gibi, "otobüsün arkasından koşacağına taksinin arkasından koşup daha fazla kazansaydın ya!" gibi oldu :D

Levent Bey, dirençlerin sökülmesini kastediyorsanız çok zor değil . Ben "led şerit" değil metal arkalıklı, iç ortam "led çubuk" kullandım.
Soğutma açısından diğerine göre daha iyi. Sizin uygulamanızda ledler dış ortamda olacağından dirençlerin olduğu yerlerde maket bıçağı ile silikonları kazıma işi de çıkacak mecburen...

5630 ledleri biraz inceledim. 150mA akıma dayanabiliyorlar. Serdar hocam hani direnç iptalinin mahsuru olarak, bozulan led olması durumunda diğerlerini de bozar demiştik ya. Sistemdeki 60 ledden 15'i kalana kadar sağlıklı çalışır. Emniyet payımız çooook yüksek. Sorun çıkmaz.

Evdeki bir vitrini aydınlatmak için Ikea’dan aldığım led şerit ve lambadan arta kalanı karavanda doğrudan 12 volta bağladım. Led şeridi mutfak bölümünde, lambayıda aracın giriş kapısının iç tarafındaki dolaba yapıştırdım. Karanlık zamanlarda araca giriş çıkış daha güvenceli oldu.
SAM_8829.JPG

Dirençleri çıkarma durumunu şimdi sizlerden öğrendim. Şerid cam içinde, lambada kapalı olduğu için sanıyorum zaten direncleri çıkarmak mümkün değil. Kapı yanındaki led lambasında 6 adet led var ama sadece üç tanesi yanıyor. Yeterince aydınlık yaptığı için bir kaç yıldır böyle kullanıyorum.
Zaten araç dururken çalıştıkları için bir voltaj yükselmesi olmuyor.

Vaay çalışmanın baş danışmanı Ferhat Hocam da beğendiyse olmuş demektir :smiley:

Ergun Bey,
Aliexpress ten aldım ben devreyi. 10W lık diye geçiyor, ledlerin boyunu uzattikça çekeceği güç artacağından, daha fazla ışık gerekiyorsa bir devre daha koymanız gerek...

Faydali bilgi icin tesekkur ederim

Serdar bey faydalı bir çalışma daha, teşekkürler. Ayrıca Ferhat bey ve Hüseyin bey'e de teşekkürler. :smiley:
Sorum şu; biraz daha karmaşık akım sınırlayıcı devreler yerine, bildiğimiz 7812 , giriş ve çıkışında kondansatör ile birlikte kullanılsa ve çıkışta sabit gerilim elde edilse, yük değişmeyeceği için akımı da sabitlemiş olmuyormuyuz acaba :rolleyes:
normal de 1 amper civarı çalışıyor, istenirse birden fazlası paralel bağlanıp akım artırılabilir. o_O

Serit Led konusu hakkında bilgisi olmayanlar için genel bilgi olarak vermek gerekirse; ledler sabit akımla çalışmayı severler. Üzerinden geçen akım değerine göre de parlaklığı değişir. Dayanabileceği en fazla akımı aşmadıktan sonra, bir problem oluşturmaz.
Kullandığımız şerit ledlerde, ledler 3'er üçer seri bağlıdır ve bir akım sınırlama direnciyle koruma altına alınmıştır.

Serdar bey faydalı bir çalışma daha, teşekkürler.
Sorum şu; biraz daha karmaşık akım sınırlayıcı devreler yerine, bildiğimiz 7812 , giriş ve çıkışında kondansatör ile birlikte kullanılsa ve çıkışta sabit gerilim elde edilse, yük değişmeyeceği için akımı da sabitlemiş olmuyormuyuz acaba :rolleyes:
normal de 1 amper civarı çalışıyor, istenirse birden fazlası paralel bağlanıp akım artırılabilir. o_O

Gelelim soruya; gerilim regülatörü kullanılması durumunda sabit gerilim elde edilir, ama araçlarda 7812'yi kullanamayız. Bu regülatörler girişi ile çıkışı arasında 3V gibi bir gerilim isterler. Yani 7812'nin sağlıklı çalışabilmesi için 15V ve üzeri bir gerilim lazım o da karavanda yok. Düşük gerilim düşümlü regülatörlerden kullanılabilir LM2940 gibi regülatör kullanılabilir bunların gerilim ihtiyacı 0.5V civarıdır ki bu seferde 12.5V'un altı sorun demek! Bence en doğrusu yine akım kaynağı ancak dirençli çözüm de en basit ve pratik çözüm. Akım kaynağı her led hattına bir tane konulduğunda ideal çözüm. Ledler paralel olduğunda akımı eşit paylaşmama veya ledlerden bozulan olduğunda sağlamlardan fazla akım geçmesi gibi sorunları var. Dirençli yöntemde ise verdiğiniz gerilime göre parlaklığın değişmesi ve dirençte bir miktar gücün ziyan olması derdi var.

araçlarda 7812'yi kullanamayız. Bu regülatörler girişi ile çıkışı arasında 3V gibi bir gerilim isterler. Yani 7812'nin sağlıklı çalışabilmesi için 15V ve üzeri bir gerilim lazım o da karavanda yok. Düşük gerilim düşümlü regülatörlerden kullanılabilir LM2940 gibi regülatör kullanılabilir bunların gerilim ihtiyacı 0.5V civarıdır ki bu seferde 12.5V'un altı sorun demek!

Ferhat hocam, mesele anlaşıldı, çok teşekkürler, selamlar :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,834
Kayıtlı Üye Sayımız
166,624
Kaydolan Son Üyemiz
turbotesisat

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR