Avcıya Suv Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Querorz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,254

Querorz

Yeni Üye
Arkadaşlar selamlar. Foruma yeni üye oldum. Gördüğüm kadarıyla arazi araçları konusunda harika bir bilgi paylaşım havuzu bulunuyor burada. Otomobil'den anlayan insanların da uğrak noktası bu forum belli ki... :smiley:

Ben bir balık avı müptelasıyım. Av malzemelerim için oldukça geniş bir bagaja ihtiyaç duyuyorum. Şişme bot çantam var ve bu çanta aşağı yukarı 300 litre hacminde(Golf'ün arka koltuğunu tamamen kaplıyor) . Ayrıca bildiğiniz gibi balık avı ekipmanları sürekli kokarlar. Şu anda kullandığım arabaya sinmiş, güzel olmayan kokular var maalesef. Elbette bu anlattıklarım tek bir kapıya çıkıyor : Çift Kabin Pick-up. Tam olarak benim ihtiyaçlarımı karşılayacak bir seçenek. Fakat 10 günlük araştırmadan sonra hangi pick-up'ı alacağıma karar vermek üzereyken muayene ve hız sınırı sorunlarını öğrendiğimde büyük bir şok geçirdim ve mecburen SUV'lara yöneldim. Yaptığım test sürüşlerinde süspansiyonların sertliğini görünce de iyice soğudum bu fikirden.

100 bin lira limitim var. Aslında çok kesin kriterlerim yok. Bazılarından feragat edebilirim:

- Geniş bagaj hacmi ve yatabilen arka koltuklar
- Özellikle asfaltta komforlu bir sürüş
- Aracımı yüksek hızlarda kullanmam ama 0-100 km hızlanma performansı benim için önemli. Seri kullanmayı severim.
- Otomatik vites
- Dizel ya da benzinli olabilir. Benzinli olacaksa yakıt tüketimi çok yüksek olmazsa sevinirim
- İç mekan kalitesi
- Fransız üretimi olmayan

Aslında bir kaç araçla ilgili fikrim ve şüphelerim var. Onları da belirteyim:

Forrester (Turbo alırsanız Muscle arabalara kafa tutacak bir performansı var(7,2 sn hızlanma). Otomatiklerin 4 ileri vites olması kötü. Yakıt tüketimi fazla. Şu ana kadarki en iddialı aday yine de )

Tiguain ( Performansı iyi , fiyatı iyi. 1,4 motor sayesinde vergi çok düşük. VW kalitesi tartışılmaz. Ama bagajı çok küçüktü. Görünüş itibariyle de çok tatmin etmiyor beni. Golf varken Polo'ya , Tourag varken Tiguain'e binmek istemem.)

RAV4 ( Toyota'nın alt segment SUV'u olmasına rağmen dünya para... Otomatik vitesli modeli 170,000 lira zannederim )

Teşekkür ederim :smiley: .

Etiketler

Ynt: Avcıya Suv Tavsiyesi

Teşekkür ederim Özgür Bey. Belirtmeyi unutmuşum, kusura bakmayın ama Fransız düşünmüyorum. Bir de Yeti SUV'dan çok hafif ticariye benziyor.

Merhaba,geçenlerde forumdan bir arkadaş Rexton W inceledi.
Uzun bir araç listesi vardı.Teker teker hepsini ince eledi sık dokudu.
Sonunda bahsettiğiniz rakama alt yapısı sağlam,yakıtı,vergisi düşük diye aldı.
Performansı vs her şeyi ile olumlu şekilde ona uydu.
Bana sorsanız o yörenin araçlarını almam diye önyargılıyımdır.
Zaten o paralara araç alıp araziye sokmaya kıyamam.
Sadece bilgi amaçlı yazdım,alternatif olması açısından.

yeti vw grubundan. 2000 motor üstü araçların yakıtları yüksek olacağından önermiştim. toyoya ve hondanın 2000 motor civarı kaliteli suvları var onlarada bakın.

Bahadır Bey, teşekkür ederim. Ssangyong her zaman için kafamın bir köşesinde duruyor aslında. Pek çok açıdan harika bir araç ancak o iç tasarımına katlanabilmem mümkün değil. O direksiyon simidi ve 90'lardan kalma orta konsol tasarımı yok mu, tam bir felaket.

Özgür Bey, teşekkür ederim. Aslında Cr-v ve Rav4 kesinlikle düşünülebilir. Rav4 çok pahalı olduğundan elemek zorunda kalıyorum. Cr-v ise kesinlikle düşünülebilir. Yalnız Cr-v'lerde garip bir durum var. 1.6 motorlar dizel iken, 2.0 motorlar benzinli ve 1.6 dizel motorlar 2.0 benzinli motorlardan daha iyi kalkış değerlerine sahipler. Hiç bir şey anlamadım ben bu işten :smiley: . Bagaj kapasitesi 550 litre civarlarında yazılmış. O kadar büyük mü gerçekten?

Sıfır araç mı? bakıyorsunuz bilmiyorum ama, bence temiz 2. el km'si düşük araçlar çok daha mantıklı geliyor bana.
Belirttiğiniz özelliklere bence çok uygun (Baya geniş bagaj ;D - Otom.vites - Konforlu - Dizel ;) ) olan Nissan X-Trail bence çok uygun bir araç. Aşağıda bazı seçenekler var. Bunları çoğaltabilirsiniz tabi.
Bu arada CR-V'nin 2.0 benzinli ile 1.6 dizel arasındaki değerlerin ilk bakışta ters göründüğünden bahsetmişsiniz. Bunun farkı Dizel'de Tork'un benzinliye göre çok daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Ben olsam Dizel'i tercih ederim her zaman. Yakıt tüketimi, Torkun yüksek oluşu vs. sebeplerden dolayı. Hele ki bütçem bu kadar yüksekken ;D Kolay gelsin.

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-nissan-nissan-xtrail-platinum-full9200-km-sahibinden-cok-temiz-sifir-122407496/detay
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-nissan-gokhan-otomotiv-ilk-sahibinden-2011nissan-x-trail-hatasiz-139678519/detay
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-nissan-full-plusfull-siyah-inci-4x4-acil-sahibinden-satilik-2011-model-141920909/detay

İyi günler,
Ben de balık avı tutkunuyum ve sizin gibi şişme bot sahibiyim. Bende 2005 model Honda CRV var ve çok memnunum. Bagajının geniş olması, stepnesinin bagaj kapısında monteli olmasına rağmen bagajında ayrıca stepne yeri olması ve lpg tankının bu bölgeye montajı yapılarak bagajdan yer kaybetmemesi, bagaj altının genişliğinde seyyar masasının olması, iç hacminin geniş olması,seri olması, otomatik vites olması, konforu vs. özellikleri bakımından gayet ideal bir araç. Düşündüğünüz rakam bayağı yüksek bana kalırsa tüm bütçenizi böyle bir araca ayırmaktansa 2005-2006 model CRV alıp üste kalan parayla binek bir araç alabilirsiniz.

Onun haricin de tek araç olsun düşünceniz varsa yasinblgc arkadaşımın da dediği gibi Nissan X-Trail sizin aradığınız tüm özellikleri karşılar diye düşünüyorum.

Querorz' Alıntı:
Arkadaşlar selamlar. Foruma yeni üye oldum. Gördüğüm kadarıyla arazi araçları konusunda harika bir bilgi paylaşım havuzu bulunuyor burada. Otomobil'den anlayan insanların da uğrak noktası bu forum belli ki... :smiley:

Ben bir balık avı müptelasıyım. Av malzemelerim için oldukça geniş bir bagaja ihtiyaç duyuyorum. Şişme bot çantam var ve bu çanta aşağı yukarı 300 litre hacminde(Golf'ün arka koltuğunu tamamen kaplıyor) . Ayrıca bildiğiniz gibi balık avı ekipmanları sürekli kokarlar. Şu anda kullandığım arabaya sinmiş, güzel olmayan kokular var maalesef. Elbette bu anlattıklarım tek bir kapıya çıkıyor : Çift Kabin Pick-up. Tam olarak benim ihtiyaçlarımı karşılayacak bir seçenek. Fakat 10 günlük araştırmadan sonra hangi pick-up'ı alacağıma karar vermek üzereyken muayene ve hız sınırı sorunlarını öğrendiğimde büyük bir şok geçirdim ve mecburen SUV'lara yöneldim. Yaptığım test sürüşlerinde süspansiyonların sertliğini görünce de iyice soğudum bu fikirden.

100 bin lira limitim var. Aslında çok kesin kriterlerim yok. Bazılarından feragat edebilirim:

- Geniş bagaj hacmi ve yatabilen arka koltuklar
- Özellikle asfaltta komforlu bir sürüş
- Aracımı yüksek hızlarda kullanmam ama 0-100 km hızlanma performansı benim için önemli. Seri kullanmayı severim.
- Otomatik vites
- Dizel ya da benzinli olabilir. Benzinli olacaksa yakıt tüketimi çok yüksek olmazsa sevinirim
- İç mekan kalitesi
- Fransız üretimi olmayan

Aslında bir kaç araçla ilgili fikrim ve şüphelerim var. Onları da belirteyim:

Forrester (Turbo alırsanız Muscle arabalara kafa tutacak bir performansı var(7,2 sn hızlanma). Otomatiklerin 4 ileri vites olması kötü. Yakıt tüketimi fazla. Şu ana kadarki en iddialı aday yine de )

Tiguain ( Performansı iyi , fiyatı iyi. 1,4 motor sayesinde vergi çok düşük. VW kalitesi tartışılmaz. Ama bagajı çok küçüktü. Görünüş itibariyle de çok tatmin etmiyor beni. Golf varken Polo'ya , Tourag varken Tiguain'e binmek istemem.)

RAV4 ( Toyota'nın alt segment SUV'u olmasına rağmen dünya para... Otomatik vitesli modeli 170,000 lira zannederim )

Teşekkür ederim :smiley: .

benim 2013 mod subaru forester im var turbo olmayan en dolu versiyonu fiyat olarak 107,000 tl gibi aldım yaklaşık 6 aydır kullanıyorum konfor iç hacim arka koltukların yatması hepsi sizin isteklerinizi karşılıyor benim aracım 2000 kotor benzinli şehir içi akan trafik 8,5 lt yakıt tüketimi var dur kalk trafikte start stop ile 10 lt ye çıkıyo uzun yolda 100-120 km sürat ortalaması ile 7,5 lt ye kadar düşüyor arazi kullanımı için 4 tane iyi lastik takarsanız kolay kolay yolda bırakmaz ayrıca bu araç simetrik 4 çeker 3 tekerin boşa çıksa bile %25 güç ile tek tekerle kurtarıyorsun aracı bende balık avı ile ugraşıyorum soba kürek çadır takımlar fln derken bagaj kapasitesi çok tatminkar bana hertürlü yetiyor daha önceden 2008 honda crv kullanıyordum yakıt tüketimi hariç ondanda memnundum ama subarudan sonra asla hondaya binmem son olarak 0-100 sizi tatmin etmeyebilir o zaman turbolusuna yönelin ama yakıt tüketimi 4 lt artıyor

Merhaba, ihtiyacım pick-up yazmışsınız, ama hız ve muayene sorunu demişsiniz; ben pek anlamadım. İlk paragrafınızda sizin pick-up yazdığınız yere gelmeden daha benim de aklımdan size pick-up önermek geliyordu.

Hız ve muayene sorun değiller, araç tipiyle alakalı durumlar. Pick-up'lar yük araçlarıdır ve ona göre sürüş dinamikleri vardır. Ancak, yeni nesil pick-uplar biraz daha değişiktir, eğer 0km bakıyorsanız (ki bütçeniz müsait) ESP'li ve yüksek tork (ve beygirli) araçlar mevcuttur. Isuzu'nın her modelinde traction control ve ESP mevcut. Amarok, Ranger ve L200'ün üst modellerinde traction control ve ESP mevcut ve hepsinin de çok güçlü motorları var. Yani hız talebinizi karşılayacak (0-100 km/s'e 8 saniyenin altında çıkan bir SUV/Pickup bakmıyorsunuzdur diye düşünüyorum) pick-uplar mevcut piyasada.

Siz yine de pickuplara bakın derim. Bunun dışında Forrester tavsiye edebilirim; babam 2011 model olanını kullanıyor. Performanslı ve geniş iç hacimli bir araç.

Ancak yakıt sarfiyatından şikayet ediyorsanız, ne pick-up ne de 1.6 üzeri motoru olan bir SUV size uygun olmaz.

Balık avcılığını ne türde yapıyorsunuz ? Bot taşıdığınıza göre sadece kıyıcı değil denizede çıkmaktasınız. Ama şunuda düşünmek lazım: yolu olmayan kıyı kaldımı... yani bir binek araba ile bu hobinizle uğraşmaya devam etmeniz mümkün... Büyük bagaj olsa yetecek size.
Issız yere gittiğinizde arabayı bırakıp denize açıldığınızda dönüşte arabanın darmadağın edildiğini, hatta tekerleklerinin sökülüp götürüldüğünü, şortla yayan ana yola kadar yürümek zorunda kalabileceğinizi de hesaba katın (bunu zamanında yaşayanlar çoktur) . Arabayı insan olan yerlerde park etmek avlağa sonra ulaşmak her zaman daha iyidir. O zamanda binek araba işinizi görecektir.

Hepinize teşekkür ederim. Çok farklı fikirler geliyor. Yine allak bullak oldu kafam ;D .

Yasin Bey, açıkcası Nissan'lar bana hiç bir zaman sempatik gelmemiştir fakat pek çok yerde tavsiye edilen bir araç X-trail. Bagaj kapasitesini görünce de büyülendim. Fakat ikinci el araç düşünmüyorum. Limitlerimi biraz aşıyor sıfır fiyatları.

Yakup Bey, Cr-v çok güzel araç. Fakat motor ve şanzıman seçenekleri beni dumura uğrattı. Dizellerde sadece 1.6 seçeneği var, benzinlerde ise 2.0 seçeneği var. Dizel'in torku daha yüksek. Herşey çok iyi buraya kadar. Dizel gerçekten harika bir seçim gibi duruyor. Ama o da ne ? Dizel'de otomatik vites seçeneği yok. Hem benzinli hem de torku daha düşük, üstüne bir de fahiş vergi bedeliyle 2.0'lık benzinli modellerine para verecek var mıdır merak ediyorum. ;D Öte yandan tüpün bagajda yer kaplamaması harika gerçekten ama hâla 1.6 motordan daha düşük performansı olan 2.0 motorlu bir aracı almanın mantıklı olmadığı görüşündeyim. Hakikaten, birisi beni aydınlatsa çok iyi olur. Nasıl olur da bir motor hem daha küçük, hem dizel olmasına rağmen daha yüksek performans sağlar. Üstelik senede 1,000 tl vergi avantajı sağlıyor. Hakikaten çok mantıksız. Aklım almadı.

İlhami Bey , bu model şu anda üretilmiyor bildiğim kadarıyla.

"kız babası" Forester hâla en önemli aday gözümde. Bakın 2014 modeli çok daha şık. Ön kısma bayıldım : http://www.youtube.com/watch?v=Y6Y4Y6e0WlY . İç mekan kalitesi çok düşündürüyor beni. Bugün bir test sürüşüne gideceğim belki daha yakından görmek için. Öte yandan dizel seçeneği olmadığından tüp taktırmam gerekecek. Bu da beni düşündürmüyor değil.

"theFaceFistingCyborg" pick-up fikrinden sıyrılabilmiş değilim. SUV'la pick-up'ın göreceği işi görmem de mümkün değil. Ayrıca pick-up alırsam folyo kaplatıp, biraz modifiyeyle hayalimdeki araca kavuşmuş olacağım. Fakat tek sorun hız sınırı ve muayene değil. Dün Amarok'la yaptığım deneme sürüşünde süspansiyonların sertliği benim gibi midesi sağlam bir adamın bile içini kaldırdı. Hiç konforlu bulmadım sürüşü. Üstelik Amarok'un SUV konforuna yakın bir sürüş sağladığı söylenir. Acaba arkaya yük koyduğumda sadece arka makaslar mı dizginlerir yoksa aracın süspansiyonları yumuşar mı?
Hız sınırı konusunda da şunu merak ediyorum. Acaba kameralı radar sistemlerinde pick-up'ları kamyonet cinsinden mi değerlendirirler yoksa otomobilin gördüğü muameleyi mi görür?
Yakıt sarfiyatının sıkıntısız olmasını isterim çünkü kafam esince hiç balık avlayamama ihtimalim bile olan bir yere gider şansımı denerim. Çok kereler elim boş dönerim. Yakıt sarfiyatı çok fazla olmamalı ki keyfi avlarımdan alıkoymasın beni. Araç dizel olduğu sürece ya da Tiguain gibi normal değerlerde benzin tükettiği sürece bir şikayetim olmaz. LPG taktırmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım bu arada.

"prafa" balık avcılığının her türünü yapıyorum. Denize açıldığım yerler liman içleri olacak. O sebeple böyle bir şey için endişelenmem gerekmiyor. Aracımı her halukarda değiştirmem gerekiyor. Bot olmasa bile pek çok malzemem var. Şu anda Golf aracımın bagajında yer yok. Valizleri arka koltuğa koymak zorunda kalıyoruz. Çünkü av malzemelerini arabadan çıkarmıyorum.

Merhaba,
Öncelikle işiniz zor,neden diyecek olursanız tüketicinin tüm isteklerini tek bir arabada toplayabilen bir otomativ markası henüz yok sanırım.Bir şeyi iyi olsa başka bir şeyi eksik oluyor.
Otomatik ararsınız dizeli olmaz,dizelini bulursunuz vergisi uymaz,bagajı büyük olsun dersiniz başka bir şeyi uymaz vs vs.....
Nitekim mutlaka bir isteğinizden feragat edip en makul olanını bulmanız.
Bu sınıfta alabileceğiniz araçlar:

-Suzuki Grand Vitara (1.9 127 HP dizel,2.0 150 HP benzinli)
-VW Tiguan 1.4 TSI,2.0 TDI)
-Nissan X-Trail 2.0 benzinli,2.0 dizel)
-Toyota Rav 4 (2.2 dizel,2.0 benzinli)
-Honda C-RV (1.6 dizel,2.0 benzinli)
-Subaru Forester (2.0 CVT benzinli)
-Captiva (Sıfırları 2 çeker) 2.0 Dizel 163 HP
-Land Rover Freelander 2.2 dizel
-Hyundai Santa Fe /Tuscon
-Sang Yang Rexton

Bu araçlar içinde Motor,Vergi,Şanzuman,yakıt,Bagaj,Arazi ve asfalt kabiliyeti olarak bakıldığında farklar bulunuyor.
Fakat + ve - eksilerini topladığınızda Suzuki (Sağlamlık-Arazi kabiliyeti-motor),X-Trail (bagaj-Motor-Arazi kabiliyeti),Tiguan 1.4 motor ve vergi avantajı ile ön plana çıkıyor.
Bunlardan birini önerebilirim.Arazi ön planda ise Suzuki,Asfalt ön planda ise Tiguan...(ciddi vergi avantajı var,yakıtı da makul ama bagajı küçük................)

Fakat burda sorduğunuz soruya onlarca farklı cevap gelecek ve kafanız iyice allak bullak olacaktır.
Bunların yanına çok az kullanılmış bir üst sınıf 4X4 leride eklerseniz liste çok uzar.(Favorim Nissan Petfindner 2.5 TDI-bagaj devasa-motor güçlü,yakıt makul,vergi yüksek,kalite iyi,sağlamlık Japon...)

Sizin için hayırlısını olmasını dilerim...

Şu video size biraz fikir verebilir.

http://www.youtube.com/watch?v=GR7kHC6yiQI

Suzuki demişken şu video da manidar...

http://www.youtube.com/watch?v=KMIdpgiwk6g

Selamlar....

Querorz' Alıntı:
Acaba arkaya yük koyduğumda sadece arka makaslar mı dizginlerir yoksa aracın süspansiyonları yumuşar mı?
Hız sınırı konusunda da şunu merak ediyorum. Acaba kameralı radar sistemlerinde pick-up'ları kamyonet cinsinden mi değerlendirirler yoksa otomobilin gördüğü muameleyi mi görür?

Arkaya yük koymaktan kastınız 500kg+ ise, evet, arkası rahatlar (üst üste binmiş makasların esneyebilmeleri ciddi ağırlık/güç gerekir) .Ancak şu "kıç atmasın" diye takılan ağırlıkları diyorsanız, süspansiyonda pek bir fark yapacağını sanmam. Eğer o "kıç atmasın" diye konan ağrılıkları da düşünüyorsanız, yakıt sarfiyatınızı arttıracağını da söyleyelim. Amarok'a (yolcu olarak bile) hiç binmedim, ama hiç bir kamyonet, ne bir SUV ne de bir binek konforu vermez. Hem asfaltta, hem de arazide, aynı anda 5 yolcu + 1 ton yük taşımak (markadan markaya değişir) için dizayn edilmiş bir araçta, konfor aramak yanlış olur. Pick-up'lar arasında sadece yeni Dodge Ram 1500 ve Ssangyong'lar konforludur, onların da yük kapasitesi çok daha azdır.

Pick-uplar normalde kamyonet sınıfındalar, 4x4 olunca vergilendirme arazi aracı, karayollarında ise halen kamyonet olarak görülüyor. Durum böyle olunca pick-upların hız sınırı, (kamyonetler için olan) 80km/s oluyor. Zaten hızlı gitmek için hiç uygun araçlar değillerdir, yerden bu kadar yüksek araçlarla hızlı gitmek, hızlı viraj almak çok tehlikelidir.

Salih Bey'in de yazdığı gibi, bütün aradığınız özellikleri içeren bir araç bulmanız mümkün değil. Ne kadar çok arazi performansı, o kadar az konfor. Ne kadar çok yük taşıma kabiliyeti, o kadar az konfor.

Aklıma gelen araçlar var ama.. bunların fiyatı tavsiye ettikçe artıyor.
O yüzden ben şöyle diyeyim: Hiçbiri gerçek fiyatını hakketmez, bu iş hobidir ihtiyaç değildir zaten devlet te o gözle bakıyor vergiyi bindirmiş. Bu yazdığım doğru mu? Hayır aslına bakarsanız bence gereklidir bu zımbırtılar, ama gel gelelim fiyatları şişirdikçe şişirdik burda araçları öve öve. Seneler önce 17bine aldığım araca 24 bin lira fiyat yazmışlar, o gün aldığım araçla o günki yaşında bir araca ise bugün baksam 35 binden aşağı alamıyorum. Eh enflasyon yükselen dolar vs var tabi memlekette, yenisinin de vergisi iyice arttı bu da ikinci el fiyatına yansıyacak tabi, ama gel gelelim bunlar yurt dışında yenisini (sıfır) orta halli ailelerin alıp kullandığı lüks olmakla uzaktan yakından alakası olmayan "arazi" oyuncakları (tercümesi: piknik arabası). Benim fikrim budur. Beğendiğiniz aracı alın hepsi iş görür.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR