Avcılık Spor mudur?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CJ7V8 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 271
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 70,182

Avcılık Spor mudur?

• Evet Avcýlýk Spordur

Kullanılan: 43 58.9%
  • Hayýr Avcýlýk Spor Deðildir

Kullanılan: 30 41.1%

• Kullanılan toplam oy
    73
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Avcılık Spor mudur?

Bu konu insanda duygu-beyin fırtınası yaratmaktan öte maalesef gidemiyor ve bu konuda ben çok ortadayım :smiley: (Avcılık yapılmalımı yoksa yapılmamalımı anlamında)

Fakat forumda detaylı paylaşılmasının doğru olmayacağını en önde savunanlardanım .(Bu ayrı bir konu)

Tüm canlılara saygı derken aklıma küçük ve büyük baş hayvanların kesilip yenmesi, tavuk balık hepsi geliyor.
Avrupalıda o biçim domuz kesip yiyor. Ha tüfekle öldürüldü, ha boğazını bıçakla keserek hada elektrik şokuyla :(

Yani uzarda uzar..dibi bulunamaz gibi :smiley:

Etiketler

Aslında hepimiz birer avcıyız.Avcılık karşıtı olanlarımız sadece olayı kendileri yaşamıyor ve yürütmüyorlar da , yerlerine dublör kullanıyorlar.( Kasaplar, mezbahalar ve üretim ile besi çiftlikleri gibi )
Çok uzun yıllardır avcılıkı yapmıyorum ama , benim de bu konudaki görüşüm budur.
Bana göre avcılık bir spordur ve iyi avcılar gerçek birer doğaseverdirler.

avcılık kapsamı büyük bir konu görüş belirten arkadaşların beyanları bile yelpazenin geniş olduğunu anlatmaya yetiyor.
ben istanbul'da yaşıyorum. iç deniz konumundaki haliçide dahil edersem 3 denize sahip bir şehirde oturuyorum. artı büyük ve küçük çekmece lagün göllerini şimdilik konuya dahil etmiyorum. geçenlerde arkoloji müzesinde uzunca zamanımı yeni kapıdan çıkarılan liman alanı eserlerine ayırdım. şimdiye kadar 32 gemi kalıntısının izine rastlanılmış. galiba 2010 yılına kadarda sadece yeni kapıdan çıkarılan eserler için bir müze oluşturulması gündemde imiş.
ayrıca tesadüf eseri geçen yıl hem küçük çekmece gölünün bir gecede yemyeşil olması görüntüsüne hemde burgaz ada sahilindeki galiba deniz analarının toplu ölümünden kaynaklanan denizin bembeyaz kesilmesine tanık oldum.
ne zaman deniz kenarında yürümeye çıksam. balık tutanların muhabbetlerinede iştirak ettiğimde aynı sözleri duyuyorum. çok değil 20 veya 25 yıl önce türlü balıklar tutuluyormuş bu denizlerde. tutanlar fazlasını komşuyla paylaşıyormuş vs. vs.
peki neden bu sesler hala cılız çıkıyor. trol ve benzeri araçlar hala buralarda yer alabiliyor. eskisi gibi fabrikalarda yok. o halde neden bu denizlerde balık türlerinin üremesi için gerekli düzenlemeler yapılmıyor. ve neden benim 3 denizli yaşadığım şehrin insanı norveçten gelen uskumruyu yemek zorunda bırakılıyor.
diğer avcılık hakkında fazla bilgim olmadığı için kendime bu konuyu irdeleme yada yorum getirme hakkı tanımıyorum. galiba yüksel demişti eskiden güvercinler vardı diye. ben egeli olduğum için akdeniz ülkelerinin kuşu olan kırlangıçları bizim oralarda sık sık görüyordum. hatırlıyorum da en son kıyıköy gezisinde gördüğüm kırlangıçlar ne mağrur uçuyordu öyle..
ve yine galiba kemerburgaz kartalların göç rotası üzerinde bulunuyor. keza bizim arkadaşlarda eskiağaç'a leylek festivaline iştirak etmişti.
umarım yeni nesil biim sahip çıkamadığımız tahrip ettiğimiz doğaya sahip çıkar. ve sitemiz gibi bazı oluşumlar artar. insanlar doğayla barışık yaşamasını öğrenme yolunda çaba gösterir. yaban bile olsa sevgiyi karşılıksız bırakmayan canlıları rahat bırakırlar.
ben uzunca bir zaman foruma her girdiğimde Cemal Gülas ve Datviyi görür ve dostluk bu dedim. sevebilmek. sitede yine bu resimleri yada videoları dönüşümlü de olsa görmek eminim benim gibi düşünen varsa onlarıda memnun edecektir. esen kalın

mogzilla' Alıntı:
Aslında hepimiz birer avcıyız.Avcılık karşıtı olanlarımız sadece olayı kendileri yaşamıyor ve yürütmüyorlar da , yerlerine dublör kullanıyorlar.( Kasaplar, mezbahalar ve üretim ile besi çiftlikleri gibi )
Çok uzun yıllardır avcılıkı yapmıyorum ama , benim de bu konudaki görüşüm budur.
Bana göre avcılık bir spordur ve iyi avcılar gerçek birer doğaseverdirler.

Nadir abi daha önce de yazdım, ihtiyaç için avlanmak veya mezbahada hayvan kesmek yaşamın doğal işleyişlerindendir. Vejetaryen olmadığımı da biliyorsunuz :smiley: Ben avcılığa veya avcıya karşı da değilim, Erhan'ın dediği gibi eski dürtülerimizden biri de olsa (ve bana göre şehir insanının ihtiyaçları arasında olmasa da) halen içimizde uyuyan bir avcı var. Bunlar zaten inkar edilemez ama ihtiyaç için değil, zevk için bir canlının öldürülmesini anlayamıyorum. Sadece vardır bir bildikleri diyebiliyorum ;)

schweps' Alıntı:
Forum yönetiminden birinin avcıya ve avcılığa sıcak bakması cesaret verici (kendi adıma) :smiley:

Şenol hocam, herkes aynı şeyi düşünüyor ve savunuyora bir yerlerde bir sorun vardır ;)

Kimse vahşet görüntülerinin ardından (Protein ihtiyacı,zevk meselesi yada bu bir spordur)diyemez sanırım.
Evet avcılık bir sprdur ama kuralları çerçevesinde.Katliam yaparak değil.

Avcılık: Doğa ile içiçe olmayı seven,hayvanları katletmek amacı ile degil; Doğal denge içerisindeki yapıyı bozmadan uygun zamanda , uygun mevsimde, ava uygun hayvanı(hamile olmayan, mümkün olduğu kadar dişileri hariç), hayvan popülasyonunu dikkate alarak, uygun silahla yani Av hayvanına kaçma hakı verecek şekilde(iki atıştan kurtulan hayvan hürdür prensibi ) avlanmayı becerebilen insanların yaptığı ata sporudur.
her sporda olduğu gibi bu sporda da, centilmenlik çok önemlidir; Çünkü Karşı takımın oyuncuları kendilerini oyun kuralları hakkında savunamaz. Av Hayvanlarının haklarını savunmak kendini bilen her avcının görevidir. Bu görevi tam anlamıyla yapan yukarıda bahsettiğimiz kurallara uyan insanlara Avcı denir.

doğanın kendi içinde işleyiş hiyerarşisi var. kendimizi tatmin adına ardına sığındığımız türlü bahaneler böyle bir görüntünün savunucusu olabilirmi.?

doğuşlu' Alıntı:
Doğal denge içerisindeki yapıyı bozmadan uygun zamanda

İnsan eliyle yapılan avlak alanlarda, yine insan kontrolunde artırılan populasyona "Doğal Denge" değil, atış poligonu denilir Ahmet hocam ;)

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=8323.msg51406#msg51406

Yazık şu yerde yatan hayvanlara.. Aynı karede yerde sıra sıra yatan insan cesetleri olsa yer yerinden oynar,ne vahşet kalır ne canilik.. Bu iki yüzlülük değilde nedir? Biz zekiyiz,biz ırk olarak üstünüz o yüzden bize hak bize helal öylemi? Hayvan ölürse "telef oldu" denir insan ölürse "can kaybı" denir değilmi? Çoğunluğun olaya bakış açısı baştan yanlış zaten,şu yerdeki zavallı tilkiyle bizim aldığımız nefesler farklı yerlerdenmi? İnsanın fazlası nedir? Aklımı? Dünyayı berbat eden yine bu insanın "aklı" değilmidir? Bizim canı Allah verdide tilkininkini başkasımı? Bütün bunların üzerine kalkıp doğa dostluğundan,spordan bahsetmek,minareye kılıf uydurmaktan başka birşey değil.Bu benim kendi fikrimdir kimseyi hedef almışlığımda yoktur ama bence hayvan öldürmek tıpkı insan öldürmek gibi katilliktir.Yaban domuzunun tarladaki patatese verdiği zararı anlatmaya başamadan önce tecavüzcülerin gaspcıların insanlara verdiği zarara bir bakın,madem amaç doğaya tabiata faydalı olmak,ekini patatesi zararlıdan korumak,tüm bunlardan önce gücünüz yetiyorsa kendi ırkınızı yine kendi ırkınızın-tabiatınızın içindeki zararlılardan arındırın? Olmaz değilmi? Nede olsa elde tüfek gece tarlada domuz beklemeye benzemez sanırım.Kimse bana darılıp gücenmesin o avcıdır bu değildir herkesin kendi seçimi.Ama lütfen şu işin spor olduğunu iddia etmekten vazgeçin.Aynı aktivite denklemden tüfek çıkartılarakta gayet güzel yapılır,yürüyüşüde yapılır ormanıda gezilir çadırındada uyunur,adıda o zaman layıkıyla spor olur.

bu resimlerdeki domuzların zevk için mi yoksa ihtiyaçtan mı vurulduğunu bilmemiz gerekmez mi önce... Şehirde böyle sorunlarınız yok ama gelin birde köylülere sorun domuzun tarlalarına mahsüllerine verdiği zararı,tavuk çiftliklerine bir sorun bu tilkilerin size zararı ne diye... Son 2 senedir sert geçmeyen kış şartlarından dolayı domuz ve tilkilerin yavrularında hiç bir gelişim sorunu olmadı ve sayıları inanılmaz bir şekilde arttı. Yani eğer toprak sahipleri bu hayvanları mahsüllerini hayvanlarını korumak için vurduysa hiç bir sakınca görmüyorum...
Not: Domuzlar güzelmiş :D

yol' Alıntı:
İnsan eliyle yapılan avlak alanlarda, yine insan kontrolunde artırılan populasyona "Doğal Denge" değil, atış poligonu denilir Ahmet hocam ;)

Avlak alanda olsa doğal ortamda olsa bu işin kuralları var Sedat hocam.
Bu gün milyon Ytl ödeyip ava giden insanlar nasıl olsa parasını ödedim istediğimi istediğim gibi vururum düşüncesindeler.
yakılan 2 fişekten ikisi de ava isabet etmiyorsa o hayvan kurtulmuştur,peşinden ateş etmeye gerek yoktur.
bizimkiler maaşallah otomatik pompalıyla ava çıkma sevdasındalar.
ellerinde olsa tek bir bıldırcın için tüfeğindeki 9 fişeği birden ateşlemeye hazırlar.
Ben kesinlikle avlanılmasın demiyorum.
Zaten bunu söyleyemeyizde.Devletin yasalarla izin verdiği bir konuyu bizler birey olarak söylemlerimizle durduramayacağımız gibi bunu avcılarda kabul etmez.
Söylenecek tek şey kalıyor geriye:Bilinçli ve kontrollü avcılık.

Bir internet sözlüğünde sporun tanımı şöyle,
"Spor önceden belirlenmiş kurallara göre, kişisel veya takım halinde yapılan yarışma ve rekabet amaçlı, kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel aktivitelerdir."

TeMu' Alıntı:
bu resimlerdeki domuzların zevk için mi yoksa ihtiyaçtan mı vurulduğunu bilmemiz gerekmez mi önce...

sayın temuçin bey,her iki halukardada yukardaki tanıma uymuyor,zira sporun tanımında ÖLDÜRMEK yok.

TeMu' Alıntı:
Yani eğer toprak sahipleri bu hayvanları mahsüllerini hayvanlarını korumak için vurduysa hiç bir sakınca görmüyorum...

Tabiki toprak sahibide mahsulünü hayvanını koruyacak bu en doğal hakkıdır.Ayrı düştüğümüz nokta bu koruma işleminin adına ısrarla spor denilmesi..Bence "tarlama dadanan domuzları vurdum" demek "avcılık sporuyla uğraşıyorum" demekten çok daha dürüst bir söylem.

Eren bey, kosmak eğer bir spor ve bu yazıya ne kadar uyuyorsa avcılıkta o kadar bu yazıya uyuyor. Sporun tarifinde de kosun demiyor belirli bir kuralıda yok, kişisel eğlence diyelim. Avcılıkta kişisel eğlence,ihtiyaç....vs bir sürü fiziksel aktiviteye girer.Lütfen şimdi burdaki "kişisel eğlence" kelimesini cımbızla içinden çekmeyiniz yanında birde ihtiyaç var...
Bu fotoğraflar hakkında da avcılık sporu demedim yazımda, topraklarını mahsüllerini korumak için öldürüldüyseler bunda bir sakınca görmüyorum dedim.Öldürmek farklı avcılık sporu farklı sonuçta.

Ben spor denen aktiviteler topluluğunun birşeyleri daha iyiye götürmek için yapıldığına inanırım.Ata binerim,bisiklet sürerim,elimden geldiğince sağa sola yürüyerek gitmeye çalışırım.Amacım sağlık kazanmak daha zinde bir vücuda sahip olup sağlığımı-yaşam kalitemi arttırmak.Evet hepimiz dilediğimizi yapmakta özgürüz ama özgürlüğümüzün ahlaki sınırı diğer bir canlının özgürlüğünün başladığı çizgiye kadardır.İhtiyaç sebebiyle hayvan keser yersiniz bunu anlarım,zaruri ihtiyaç haline gelmiştir canınızı malınızı tehdit ediyordur öldürürsünüz o da tamam.Ama eğlence için karınca dahi öldürenin ahlakından,insanlığından şüphe ederim.Birde bunu alışkanlık haline getirip adına spor diyene söyleyecek hiç bir sözüm yok zaten.Başka canlıların hayatı üzerinden spor olmaz - olamaz.Olursada onun adı spor olmaz.

Temuçin bey bende siz avcılık sporu diyorsunuz demedim zaten,sözlerim şahsınıza değil genele hitabendir,yazınızı doğru anladığımı sanıyorum.

Avcılık insanoğlunun yeryüzündeki tarihi kadar eskidir. İnsanoğlu yiyeceğini sağlayabilmek ve korunabilmek için binlerce yıl önce avcılığı keşfetmiştir. Avcılık sayesinde ihtiyaçlarını gideren insanoğlu daha sonra da yiğitlik, gücünü kanıtlama, harbe hazırlık, spor, tutku adı altında bu uğraşını sürdüregelmiştir. Avcılık günümüze dek çeşitli sıfatlar altında yapılmış olmasına rağmen özünde hiçbir değişiklik olmamıştır.

Tarihsel süreç içinde mağara insanının duvar resimlerinden başlayarak eski Türk yazıtlarına, Hitit takılarından Antik çağ efsanelerine, Roma heykellerinden mermer kabartma ve lahit süslemelerine, Bizans mozaiklerine, Selçukluların ilk avcılık kitabından Osmanlı ve İran minyatürlerine, Rönesans ve sonrası pek çok ünlü ressamın tablolarına, Turgenyev ve Tolstoy’un yazılarından Hemingway’ın öykülerine kadar bir çok sanat eserlerinin esin kaynağı olan avcılık, insanlık tarihinin büyük bir bölümünü oluşturmuştur.

Önceden nasıl koşmak yürümek gereksinimken şimdi spor oldu avcılıkta aynı şekilde önceden bir gereksinimken şimdi bir spor oldu. Tüm dünyanın kabul ettiği Avcılık ve Atıcılık Sporunu bilinçli bir şekilde yapanlar bu sporun sadece öldürmekten ibaret olmadığını bilirler. Avcının doğaya olan faydası kesinlikle tartışılmaz. 1 tane teke vurmak için ödediğimiz parayı şuan avcı haricinde kimse doğaya bağışlamıyor. Benim verdiğim bu parayla 1 tane teke vurup 100 tanesine yaşama şansı veriyorum.Bu paralarla kışın yiyecek bulamayıp ölecek tekelere gerek helikopterle gerek yürüyerek yem atılmaktadır. Şahsen bu eyleme bir çok kez yürüyerek katılmışımdır. Avcının yaptığı bu ödemeler sonucunda, orman bakanlığının en büyük kazancı olan ağaç kesimininde biraz önüne geçmiş oluyoruz. Daha bir çok faydasını sayabilirim sizlere burda avcının.Avcı piskopattır, avcı canidir, avcı öldürür... bu zihniyetle bakarsak eğer bu spora avcı gerçekten dünyada az bulunur bir piskopattır:D Bu dediklerinizi yapan yok mu tabiki var bohçacı dediğimiz avcı bozuntuları şuan gerçek bilinçli avcıdan çok daha fazladır türkiyede. Birçok kez söledim, bilinçlendirmeye gitmemiz gerekiyor.Bu forumda 348739 sayfa yazı da olsa herkes de karşı olsa avcılık devam edecek avcılık devam etsin ama zararı veren kesim bohçacı kısmını bilinçlendirmeye çalışsak çok daha yararlı bir iş yapmış oluruz.

Bu konuda haklısınız. Osmanlı döneminde ve eskiden bu yana Türklerin geleneğinde avcılık var. ve orduyu diri tutmak için sık sık avlanmaya giiyorlar. fakat bu etkinlikler daha çok becerilerin pekiştirilmesi yönünde düzenleniyor. bizzat padişahlar da katılıyorlar. avcılık sadece öldürmek ve tatmin değildir tezini kanıtlama babında Topkapı Sarayında 3. Selim'in av esnasında çanı vurması hala sergileniyor. keza Ok Meydanında ki talimlerde de nişangah olarak kullanılan taşlara okların saplanıp kaldığı anlatılır.

Topkapı Sarayı 2. avluda sergilenen silahlar bölümündeki 3. Selimin vurduğu söylenen çan;

101_2531.jpg

daha yakın bir görüntü;

101_2533.jpg

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri