Ynt: Atıcılık
Degerli Arkadaslar,
Ben senelerce trap ,skeet,doppeltrap attim ayni zamanda trap hakemiyim ama av lisansimi yurt disinda alalidan beri bu hobimi
avda tatmin ediyorum.Sitemde yazmis oldugum av tipi trapi sizlere gönderiyorum daha genel bilgi isteyen mailde atabilir veya burada
yazabilir yanitlarim.
gönderen M.Erdem Yalcindag » Çrş 12. Mar 2008, 18:18
Degerli Arkadaslar,
AV-TRAP isminden de anlasildigi gibi Trap atisinin avdaki uygulamasidir.Silah elde dipcik kalca kemigiyle
hafif sekilde temasdadir.Sol el el kundaginin tutar fakat sikmamalidir nedeni bu el silaha yön veren yerdir.
Dolayisiyla el sikildiginda silahla dans etme olayiniz frenlenmis olur.Buda plaka takibini engeller yani rahat
saga ve sola rahat dönüs yapamazsiniz.Onun icicn silah tutulacak fakat sikilmayacaktir yani aport olayini elle
gerceklestirmis olacagiz.
Diger önemli nokta namlu ucu göz hizasinda olmalidir böyle olursa size sadece nisan almak düser.yani silahi omuzlama zamanini minimuma düsürmüs olursunuz buda avi daha cabuk yakalamaniza meydan verecektir. Silahinizi yere paralel tutsaniz bile yine namlu ucunu gözle temas ettirin,basari sizle olacaktir.Bu yazdiklarim tecrübelerimle sabittir.
Ayaklara gelince normal omuz acikliginda olmasi gerekir tabiki poligonda iseniz,dagda baska bir olay.Poligonda sol ayak sag atis yapanlar icin biraz önde iki ayak V seklinde olmali fakat sol ayak biraz öndedir.Hangi ayaga agirlik vereceginizi siz karar
vermelisiniz.Normal trapda sol ayaga sag ayaga nazaran daha fazla agirlik verilir yani %70 ön %30 arka ayakdadir.Bunun nedenide:Saga ve sola cikan sert plakalari daha rahat yakalamak yani dengeli dönüsü tam olarak uygulamadir.
Hareket daima belden yukari olmalidir yani kollar degil vücudun yukarisini döndürmek zorundasinizdir.Yani
silahla dans eder gibi bir harmoni yaratmalisiniz.Silah ve vücut beraberce hareket etmelidir.Gözlerinizin ikisinide
kullanirsaniz daha iyi olur.Zaten sporcu aticilarda bu olmalidir yoksa randiman %35-%40 hemen düser.Eger tek gözlü
kahramansaniz.Silahi yüzünüze aldiginizda sag el,omuz ve sag yanak bir ücgen olusturmalidir.Onun icin av tipi trap atislarind
-a silahin size uymasi cok önemlidir.Bu nedir yani dipcik boyu size uymalidir.Hatta almanlarin bir lafi var namlu atar,dipcik
vurur.Bilmiyorum anlatabildim mi?Eger silahiniz size uygun degilse allemi cihan olsaniz netice randiman vermez.
Arkadaslar bu konu cok önemlidir. Degerli arkadaslar olay fiziki olarak budur.
Birde psikolojik yönü vardir ki buda atistan cok önemlidir.Kendisine hakim olamayan bir atici icin atis olayi
bitmistir nedeni kendini kontrol altinda tutamamasidir.Dogal olarak sinirlenir sinirlenincede kaslar gerilir.Gerilen kaslar
hareketi engeller,rahat hareket edemeyen avci veya atici netice hüsran....Bu yüzden atici kendini mental olarak bu ise
alistirmalidir.Onun icinde fizik olarak güclü olmak gerekir.Haftada üc kez yüzme kaslari yumusatir.biraz agirlik direnci
artirir.Dolayisiyla bunlar aticiya yardimci unsurlardir.Beslenme,uyku faktörü..v.s
Ondan sonra yarisma bu kolay kazanilan bir olay degildir yani yarismalara gire gire bunu atici kazanir.Hani
yeni sürücü belgesi alanla senelrdir araba kullanan kisi arasindaki iliski gibi.Sonra her plaka bir yarisma olmalidir yani her
plakaya konsantre olmalisiniz yoksa yandaki kac vurdu,ban saga mi yoksa solami plaka cikacak diye düsünürseniz o anda is bitmistir sizin icin.Bu yüzden silahi aldiginizda her zaman ben böyle yaparim kendinizi bir yoklayin.Yani fizik olarak
hazirsaniz ve mental olarakta cagirin plakayi.Plakayi takibe alip gecerken tetige basiyorsunuz fakat hareket durmuyor yani
takibe devam.Bu arada plakayi namlu üzerinde görmelisiniz.Tabi bu plakanin pozisyonuna göre degisiklik kazanir.Örnegin
yükselen bir plakayi kapatmaniz yani görmemeniz gerekir tabi bu arada plaka ucus sürati ,o anki hava sarti v.s durumu etkileyen etmenlerdir.Simdi deminki konuda silahla takip gectik tetige bastik örnegin 1.atisda vuramadiginiz plakayi 2.
atisda vurma olasiligini artirmis oluyorsunuz. Neden:Silah ve siz durmamis hareket halindesiniz.Bazen atici vurdugunu zanneder silahi hemen indirir ve MANKE(No BOARD).Ama bu söyledigim uygulamada bir antreman seklidir atis icinde yapilan.
www.avci43.de