Arı Sokması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ufuk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,063

ufuk

Hayat tökezledi ve topallayarak devam ediyor...
Yer
İSTANBUL
Telsiz Çağrı Kodu
TB1BB
Bir cımbızla arının iğnesi çıkarılıp soktuğu yere soğuk kompres yapılır. Amonyak ya da soda sürülür (eşekarısı sokmalarına karşıda aynı şeyler yapılır). Sinek sokmalarına karşı, soğuk kompres yapılır, sokulan yere karbonat bulamacı (suyla hazırlanır) sürülür.

Etiketler
Ynt: Arı Sokması

İğnenin girdiği yerde kızarıklık, ağrı, kaşıntı, şişme olabilir. İğne hala ciltte ise düzgünce çıkarılır. İğne yerine buz koyarak soğutma yapılır. Alerjisi olanlar, astımlılar, ağızdan sokulanlar, çok sayıda arı tarafından sokulanların hemen nakli gerekir.

* Bu yayın Ankara Tabip Odası İlkyardım Eğitimi Komisyonu İlkyardım Eğitimi Kursu Ders Notlarından Alınmışır.

Bunlar iyi de, arı beni sıcak bir yaz gününde dağda bayırda sokmuştum parmağımımın dip kısmından. Ne buz var, ne soğuk kompress yapacak birşey, ne de karbonat. Birisi arı sokmasına karşı bir krem çıkartıp getirmişti o esnada. Neydi adı hatırlamıyorum şimdi.

Dayanabileceğiniz kadar sıcak tutup ( yanan sigarayı yaklaştırbilirsiniz) zehiri etkisiz hale getirebilirsiniz.
Arının zehiri bir çeşit protein olduğu için ısınınca çözünüp etkisini yitirir.
Bilhassa denedim Canercim :smiley:

Bir diş sarımsak'ı dövün. Tuz ile karıştırarak arının soktuğu yerin üzerine kapatın.
Tuz oranını fazla abarnayın. ne çok tuz ne çok sarımsak.
Bu karışım sokulan yerin aşırı şişmesini ve ağrı yapmasını engeller.
Tecrübe ile sabittir.

Sevgili Murat tarifinin kıl köklerinde canlanmaya neden olduğu ve köse olan erkeklerin sakalları çıksın diye bu yöntemi kullandığını da duymuşmuydun ;)
BOL TUZ BOL SAıRMSAK BOL SAKAL BOL BIYIK :D

SEVAL' Alıntı:
dayanabileceğiniz kadar sıcak tutup ( yanan sigarayı yaklaştırbilirsiniz) zehiri etkisiz hale getirebilirsiniz.
arının zehiri bir çeşit protein olduğu için ısınınca çözünüp etkisini yitirir.
bilhassa denedim Canercim :smiley:

Şayet bir doğa sporu etkinliğindeyseniz veya herhangi bir nedenle yerleşim birimlerinden uzaktaysanız, en pratik yöntem bu olur bence, dağda sarmısak dövmekle falan uğraş oohoo :smiley:

doğuşlu' Alıntı:
Sevgili Murat tarifinin kıl köklerinde canlanmaya neden olduğu ve köse olan erkeklerin sakalları çıksın diye bu yöntemi kullandığını da duymuşmuydun ;)
BOL TUZ BOL SAıRMSAK BOL SAKAL BOL BIYIK :D

Bunu benim köse arkadaşlarım baya yapıyodu karşısına geçip sakallarımı sıvazlayarak izlerken çok keyif alıyordum :D

Yurdumuzda en çok bulunan arı sokmaları bal arıları, sarı yaban arısı ve eşek arısı tarafından meydana gelir.Bal arılarının iğnelerinin gövdelerinide iğnenin tersi yönünde çenitkler bulunur bu da bal arıları 1 kez sokar ve genelde iğne sokan kişinin vücudunda kalır. Fakat eşek arılarında ve sarı yaban arısında bu yapı olamdığından iğnelerini tekrar tekrar kullanıp aynı kişiyi defalarca sokabilir aman dikkat ;D Zehirleri peptit yapıdadır histamin bulunur.Arılar genelde yazın sıcak- rüzgarlı günlerde saldırgan olur ve yabani arı yuvalarının temasıyla da saldırı gerçekleşir.Zehirlenme vakası bireyin duyarlılığına, sokulan yere ve sokan arı sayısına göre değişebilir.Baş boyun bölgesi sokmaları daha ciddi belirtiler gösterir.Çok sayıda arıya bağlı (100-500) sokmalarda ölüm olayı görülür ( kovanlardan uzak durmak lazım ). Klinik belirtileri sokulan yerde şişkinlik ,kızarıklık, ödem ve bazen kan sızıntısı görülür.Kaşınıtı gibi allerjik belirtiler görülür.Baş boyun bölgesindeki sokmalarda ödem ve şişlikten solunum güçlüğü görülür.Baş dönmesi, karın ağrısı, bulantı ve kusma gözükür ve kan basıncı düşer.Tedavi olarak kendine has bir antidotu yoktur semptomlara göre tedavi yapılır.Sokulan bölgede iğne varsa çıkarılır.Buz uygulaması faydalıdır zehirin emilimini yavaşlatır şikinliği alır yarım saat aralıklarla 15 dakika uygulanabilir.Bölgeye kortizonlu pomatlar sürülebilir ağır olmayan durumlarda antihistaminikler faydalı olur.Ağır durumlarda ise vakit geçirilmeden sağlık kuruluşuna hasta gönderilir.

Not: Burdaki yazılanlar tamamen forumdaki arkadaşları bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

SEVAL' Alıntı:
Dayanabileceğiniz kadar sıcak tutup ( yanan sigarayı yaklaştırbilirsiniz) zehiri etkisiz hale getirebilirsiniz.
Katılıyorum.Proteini denatüre eden en kolay şey ısıdır.Sigara içmeyenler bile yanında içen birini bulundursun,arı sokmasında lazım olur.
TezzMertek' Alıntı:
Bir diş sarımsak'ı dövün. Tuz ile karıştırarak arının soktuğu yerin üzerine kapatın.
Tuz oranını fazla abarnayın. ne çok tuz ne çok sarımsak.
Bu karışım sokulan yerin aşırı şişmesini ve ağrı yapmasını engeller.
Tecrübe ile sabittir.
Bu formülüde arı sokmasına değilde saçkırana öneririm...

Sivrisinek ısırıklarında kullanıldığı gibii arı sokmalarında da sokulan bölgeye amonyak sürülmesinin iyi geldiğini duymuştum,

TezzMertek' Alıntı:

Bu yöntem ayrıca ayak mantarına da çözümdür...

SEVAL' Alıntı:
Aman dikkat bu yöntemde arının zehrinin acısına birde yanık eklenmesin.

Arı sokmalarında arazide yanınızda hiç bir şey yoksa arının soktugu yerden varsa iyneyi cıkarın ve sokulan bölgeyi camurla sıvayın zehiri ve şişkinligi anında alır dogada buzdu melhemdi bulmak zor olur toprak zehiri alır bol suyla camuru yapın bölgeyi soguk tutar ;)

Genellikle tüm arıların şekerli gıdalara ilgisi olduğu sanılır. Oysa kamp yaşamında sıklıkla karşılaştığımız yaban arıları etçildir. Şekerli gıdalara ve çiçek kokularına ilgisi olanlar yalnızca bal arılarıdır. Her iki tür de kovanları için bir tehdit oluşturmuyorsanız, panik halinde arıyı tehdit edecek biçimde el kol hareketleri yapmıyorsanız, saçınıza dolanmadıysa ya da yanlışlıkla üzerine basmadıysanız tehdit oluşturmazlar. Yalnızca yiyecek peşindedirler.

Yaban arıları için en etkili çözüm basit bir tuzak yapımıdır. Bunun için 1,5 lt.'lik bir pet şişe üst kısmına yakın bir yerden kesilir. İçine küçük bir parça kıyma ya da et parçası konur. Kesilen kısım, kapağı açık olarak ters huni şeklinde şişenin üzerine sıkıştırarak oturtulur. Tuzağı daha da cazip kılmak için huninin iç kısımlarına et kokusu iyice bulaştırılır ve kamp alanında uygun bir yere yerleştirilir. Arılar şişenin içine kolayca girecek, ama bir daha dışarı çıkamayacaktır. Daha sonra arıları uygun bir yerde serbest bırakmak ya da ölüme terketmek tamamen sizin vicdanınıza kalmış...

Yine yanlış bilinen bir konu olarak, balarısı zehiri birim doz gözönüne alındığında yaban arısı zehirinden çok daha güçlü ve acı vericidir. Özellikle erken ilkbahar ve sonbahar mevsiminde bu zehir daha da güçlenir. Balarısı sokmalarında sokulduğunuzu hissettiğiniz anda elinizin tersi ile yada keskin kenarlı bir aletle ani bir hareketle iğneyi sıyırarak çıkarmanız çok önemlidir. İğnenin uzun süre orada kalması ya da cımbız gibi bir aletle sıkıştırılarak çıkarılması zehirin daha fazla enjekte olmasına neden olacaktır.

Olan oldu ve balarısı tarafından sokuldunuz... Eğer alerjiniz yoksa tüm acısı en çok 5 dk. içinde geçecektir. Panik yapmayın. Balarısı soktuğunda iğnesini ve zehir kesesini bırakacaktır. İğneyi uygun biçimde çıkardıktan sonra bu zehiri koklayın... Evet yanlış duymadınız... Ne kadar ilginçtir ki, etkin maddesi neredeyse kobra zehiri ile özdeş olan bu güçlü zehir aynı zamanda dünyanın en güzel parfümlerinden biridir.

Yaban arısı zehiri balarısı zehirinden güçlü değildir demiştik... Ancak arının büyüklüğü ile orantılı olarak alınan zehir miktarı artabileceği için dikkatli olmakta fayda var. Balarısından farklı olarak yabanarısı sokmalarında sokulan bölgenin enfekte olması ve hatta ileride kistleşmesi sık rastlanılan bir durumdur. Bu yüzden sokulan bölgeyi uygun bir dezenfektan ile temizlemek yerinde bir davranış olacaktır.

Vetmeders'in yazısı için küçük bir düzeltme;

Taze arı zehiri, yarı şeffaf, hafifçe sarımtırak, tipik asit özellik gösteren bir sıvıdır. Bileşim oldukça kararsız olup, solüsyonları çabuk değişime uğramaktadır. Hava ile temasta kısa sürede sertleşir. Yaklaşık %40 kuru madde içerir ve arı zehirinin etkin maddesi olan "mellitin" arı zehirinin %50 sini oluşturur. Arı zehiri insan vücudunda sinir sistemi felci, kan kapillerinde permeabilite artışı, alyuvarların parçalanması gibi etkiler meydana getirir.

Arı zehirinde "histamin" bulunmaz. Normalde mas hücrelerinde bulunan "histamin" allerjik reaksiyon ile serbest hale geçen bir maddedir. Histamin kuvvetli bir depresyon nedeni olup kan basıncını ani düşürücü etkiye sahiptir. Allerjik durumlarda ortaya çıkan bayılma, spazm, nefes darlığı gibi semptomların nedeni serbest hale geçen histamindir.

Hayati tehlike içermeyen allerjik semptomlarda (özellikle alt ve üst ekstremite sokulmalarında kızarıklığın uzuv boyunca yayılması, şişme gibi durumlarda) profesyonel yardım alıncaya kadar, ağızdan alınacak antihistaminik tabletler çok işe yarar.

Daha ciddi allerjik reaksiyonlarda, özellikle ağız içi, baş ve boyun gibi bölgelerden sokulduysa acil tıbbi yardım gereklidir. En tehlikeli durum farinks bölgesindeki yumuşak dokuların şişmesi sonucu nefes darlığıdır. Alerjinizin olduğunu kesin olarak biliyorsanız yanınızda kortikosteroid içerikli burun spreylerinden, çok acil durumlar için yine kortikosteroid içerikli enjektabl tozlardan bulundurmanızda ve küçük bir şırınga taşımanızda sonsuz fayda vardır. Tek başınıza iseniz, doğada ya da tıbbi yardım kuruluşlarının uzağında iseniz bu solüsyonu bacağınızdaki derin kas dokusuna kendiniz enjekte edebilirsiniz.

Bu tür bir önleminiz yoksa ve nefes darlığı hayati tehlike yaratıyorsa tek çözüm, farinksin altındaki bir bölgeden, en iyi tercih olarak köprücük kemiklerinin birleştiği orta noktadaki çukurluğun olduğu yerden nefes borusunun delinmesidir. Yanınızda bulunduracağınız eski dolmakalem tipindeki basmalı tükenmez kalemler burada hayatınızı kurtarabilir. Ucu dışarıda iken tükenmez kalemle bu bölge ani ve sert bir hareketle delinir ve ardından kalem yerinden çıkarılmadan içi açılır ve iç mekanizması alınır. Çok dikkat edilmesi gereken husus, bu işlem sırasında boyun damarlarına ve sinirlere zarar vermemektir. Yanınızda tükenmez kalem yoksa kesici delici cisimlerle de biraz daha zahmetli olarak yine bu işlem yapılmalıdır. Açılan kesiğe soluk borusunun açık kalması için pipet, kamış gibi bir şeyler mutlaka yerleştirilmelidir.

Biliyorum bu yazdıklarımı okurken pek çoğunuz yüzünüzü buruşturacaksınız ve gerçekten o anda bunu uygulayabilmek çok zordur. Ama hasta kesin gidici ise başka çare de yok. Dileğim hiç kimsenin böyle bir durumla karşılaşmaması... Ama her doğa sporcusunun da bilmesi gerktiğini düşünüyorum.

Diğer basit sokulma durumlarında amonyak çok işe yarar. Yanınızda amonyak taşımıyorsanız idrarın da amonyak içerdiğini unutmayın. :smiley: Korkmayın eğer bir hastalık taşımıyorsanız ilk çıktığı anda sterildir. :smiley:

Not: Bu yazıdaki bazı bilgiler, yalnızca doğa koşullarında tıbbi yardımın ulaşamayacağı bölgeler için geçerilidir. Doktor değilim. Bilgiler referans ve tavsiye niteliğinde değildir. Doktor arkadaşların daha farklı yönlendirmeleri olabilir. işlemlerden yalnızca uygulayıcıları sorumludur.

Bu yıl kaldığımız kampta bolca arı sokması olayı yaşadık.Eşim 6 ben 2 birer kez olmak üzere 5 misafir.ağırlıklı yaban arılar tarafından şişlendik,ilk sokmada yanımızdaki eski deneyimli arkadaşlardan aldığımız yardımdan sonra ,Amonyak,fenistil jel (tümböcek sokmalarında ve sivrisinektede kullandık) bulundurduk.Yıllardır marmaris bölgesine tatile gelen fransız aile ise en tedbirlilerdi aramızda ve çoğu arkadaşlara da kendi kullandıkları böcek zehirini emen şırınga getirmişlerdi onları sanal marketlerden bulabilme imkanı var.Bunun yanında yöre insanlarının kullandığı çeşitli yöntemlerde vardı tabi bunlardan biri, birdiş sarımsağın kesilip sokulan yere sürülmesi şeklinde idi yani tuz kullanmamışlardı,en ilginci ise birtekne turunda denizde yüzerken denize düşmüş bir arının soktuğu arkadaşa buzkompresi ardından uygulanan bulaşık deterjanı sürülmesiydi ilginçtir bu uygulamalardan olumlu neticeler alındı.Ancak daha önce defalarca arı sokulması yaşamış kamp müdavimi bir hanfedinin son arı sokması ile yaşamını yitiriyorken tıbbi müdahale ile yaşama döndürülüp halen yoğun bakımla hayatta tutulduğu hikayesini duyduktan sonra pek öyle hafife alınmaması gerği çıkıyor ortaya.Doğaya çıkacak arkadaşlar bu bahsettiğim jel (antihistaminik özelliğiyle) fazla yer tutmaz çantanızda demekle birlikte bunların sadece benim yaşayarak edindiğim bilgiler olduğunu vurgulamak istiyorum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Kayıtlı Üye Sayımız
166,586
Kaydolan Son Üyemiz
shotgun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR