Arazi Araçlarında Cam Filmi, Zincir Takma Zorunluluğu ve Hız Sınırı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan efe_41 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,983

efe_41

Kamp II
Yer
kocaeli /maşukiye
Merhabalar..
Sizlerle birşey paylaşmak istedim. Geçen gün trafik jandarma ekipleri ile sohbet ediyorduk. (Kartepede bizim sucuk ekmek yerinde)
Konu konuyu açtı. Mesela cam filmlerini konuştuk. Dediğine göre sadece bagaj kısmının yan camlarına film çekebiliyormuşuz. Renkli camda olsa farketmez benim için diyor. Fabrika çıkışllı renkli cam alanlar varmış onları bile ya cezalıyor yada bağlıyor. Bu sefer bende dedimki, trafik ceza kanununda film çekmek yasaktır gibi bir madde yok. Yazan şey, " araç sürüşünü tehlikeye düşürebilecek süs aksesuar vb şeyler kullanmak" dedim. O ara konuşma biraz daha şiddetlendi.. Nyse bu çok önemli değil..
Asıl konu geçen kış bir misafirim geliyordu kartepeye. Biz yukarda bekliyoruz onu. Bayağa gecikti. Meğer maşukiye de jandarma çevirmesi varmış ve zincirsiz kimseyi salmıyorlarmış.. Ee abimizdede jeep var (xj). İddia ediyor 4x4 araclara zincir takma zorunluluğu yoktur diye.. Böyle bir kanun yoktur diyor jandarmaya. ama ne dese boş izin vermiyorlar.. Neyse ben iniyorum ve alıyorum onu "defenderle". (tabiki zincirsiz)
Ogün gelen ekibe bunuda soruyorum. 4x4 lere kar lastiği varsa meselaa bi çevirme olsa zindir takma zorunluluğu varmı dedim.. Evet tabi dediler. Kanunu görebilir miyim dedim. Arabadan aldı bi kitap. Arazi taşıtları bölümünü açtı. Ve ortalama 15 dakka aradı. öle bir kanun bulamadı..
Bir diğer şey ise arazi taşıtlarının hız sınırı. Yalnış hatırlamıyorsam otobanda 89 imiş.. jandarmanın örneğe bakın ; sınır meselaa 89 diyor radar kuruyoruz diyor x5 200 km hızla geçiyor diyor. Ruhsatı açıyorum arazi taşıtı yazıyor ben buna ne yapayım diyor..

Şimdi bu söylediğim uygun olcak mı bilmiyorum ama; gerek biz, gerek ise yetkililer kanunları iyi bilmiyoruz galiba..

Ynt: Arazi Araçlarında Cam Filmi, Zincir Takma Zorunluluğu ve Hız Sınırı

(Şimdi bu söylediğim uygun olcak mı bilmiyorum ama; gerek biz, gerek ise yetkililer kanunları iyi bilmiyoruz galiba..)

aynen katılıyorum söylediklerinize kanun uygulayıcılar olayın detaylarıyla ugraşmıyorlar arac zincir takmadan cıkamaz diyorsa kanun bu arazi aracı farketmiyor onlar için lastik tekerli gördügü her araca basıyor cezayı veya men ediyor cam filmi ve renkli cam olayıda cok esnek aslında ben komple simsiyah camlı münübüs kulanıyorum aracın yanlız şöförmahali yan camları ve ön camları standart buna bir sorun cıkaran olmadı bu güne kadar defalarca uygulamayada girdim jandarma polis hiç biri sorun cıkarmadı arac muaynesindede bir sorun olmadı herhalde şöför mahali rahat görünüyor ondanmı acaba ben camları yaptırıken şöför yan camlarıda karartalım demiştim yapan arkadaşlar uyardı buraları kapatırsan sorun yaşarsın demişlerdi demekki haklıymışlar

aslında trafik kanunları tüzügünün maddeleri internette buluna bilir yada bir kıtapcık halinde satılıyor olabilir her aracta bir tane bulunsa neden cezaya maruz kaldıgımızı haklımı haksız mı mumale gördügümüzü dah iyi anlarız herhalde

Kanunlar günümüze göre uyarlansaydı hiçbir sıkıntı çıkmazdı. Örnek olarak ruhsatta kamyonet olarak yazan doblo ya otobanda 110 la gidiyor diye ceza yazılabiliyor. Ya doblaya kamyonet ruhsatı vermiyeceksin yada kamyonetle aynı hız sınırlamasını koymayacaksın . Arazi aracı geçen yeni model jiplere ya arazi taşıtı ruhsat vermiyeceksin yada hız sınırını o kadar düşük tutmayacaksın. 70 yıllaradakı hız sınırı hala değişmemiştir. o yıllardaki yol ve araç durumuyla şimdiki durum bir mi ? Hayır herşey gelişti, herşey değişti. 50 den 70 e --- 90 dan 110-- 120 den 140 çıkması gerekir diye düşünüyorum. Ben hız taraftarı değilim. Hız yapmayı geçmişte severdim. Hız yapana ceza yazılıyor. Fakat sol şeriti kapatıp sahilde dolaşır gibi gidenlere hiç ceza yazılıyor mu? Sol şeritten sağ şerite dalan bir yolcu alamaya çalışan dolmuşa ceza yazılıyor mu? İstediğinde trafiği durma noktasına getirecek kadar yavaş giden istediğinde deli gibi gaza basan ticari araçlara ceza yazılıyor mu? Kırmızı ışıkta geçenlere ceza yazılıyor mu? Yeni tür vize sistemi geldi fakat nafile. Nereye kadar denetliyebilirsin? İki yılda bir yapılan vizeyle . Asıl denetlemenin yollarda yapılması lazım. Geçenlerde yolda yapılan bir denetlemede arkadaşımın başına bir olay geldi. Palio arabası var. Arabanın hiçbir yerinde trafik konununa ters düşün bir durumu yok. Aracı orjinal eksozunun çıkışına ve orjinal borusu kalınlığında nikelaj çıkışı var diye aracı bağladılar. Tekrar söylüyorum aracın eksozu orjinal. Yalnızca ince nikelaj bir çıkışı var ve kalınlığı normal çıkıştaki kadar.

cam filmi yoruma açık bir konu, hala standartı yok, tüv önce filmli camlara hiç geçit vermedi sonra geri adım attı. söktürmesi ciddi para. bende aynalı filmler var eski sahibinden miras çıkartmaya 400 ytl istediler. zincir konusunda paletli tankla gezseniz zincir diye tutturuyolar :smiley: o yüzden eski arabadan kalma zincirim var bakıyolar ha tamam geç diyolar tak deseler takamam çünkü honda civic zinciri :smiley:

Cam filmini sökmeye mi 400 YTL istediler. Bir yanlışlık olmasın :smiley:

evet, efendim yıpranmış mış eskiymiş 1 gün uğraştırımış.. yaptırmadı tabi.. buldular beni akça pakça... :D

Ehhh Türkiyenin muhteşem ustaları :smiley:)))) Eski olması işi zorlaştırır. Fakat sıcak hava tabahcasıyla bütün araba olsa olsa bir saat içinde tertemiz olur

vosdost' Alıntı:
Kanunlar günümüze göre uyarlansaydı hiçbir sıkıntı çıkmazdı. Örnek olarak ruhsatta kamyonet olarak yazan doblo ya otobanda 110 la gidiyor diye ceza yazılabiliyor. Ya doblaya kamyonet ruhsatı vermiyeceksin yada kamyonetle aynı hız sınırlamasını koymayacaksın . Arazi aracı geçen yeni model jiplere ya arazi taşıtı ruhsat vermiyeceksin yada hız sınırını o kadar düşük tutmayacaksın. 70 yıllaradakı hız sınırı hala değişmemiştir. o yıllardaki yol ve araç durumuyla şimdiki durum bir mi ? Hayır herşey gelişti, herşey değişti. 50 den 70 e --- 90 dan 110-- 120 den 140 çıkması gerekir diye düşünüyorum. Ben hız taraftarı değilim. Hız yapmayı geçmişte severdim. Hız yapana ceza yazılıyor. Fakat sol şeriti kapatıp sahilde dolaşır gibi gidenlere hiç ceza yazılıyor mu? Sol şeritten sağ şerite dalan bir yolcu alamaya çalışan dolmuşa ceza yazılıyor mu? İstediğinde trafiği durma noktasına getirecek kadar yavaş giden istediğinde deli gibi gaza basan ticari araçlara ceza yazılıyor mu? Kırmızı ışıkta geçenlere ceza yazılıyor mu? Yeni tür vize sistemi geldi fakat nafile. Nereye kadar denetliyebilirsin? İki yılda bir yapılan vizeyle . Asıl denetlemenin yollarda yapılması lazım. Geçenlerde yolda yapılan bir denetlemede arkadaşımın başına bir olay geldi. Palio arabası var. Arabanın hiçbir yerinde trafik konununa ters düşün bir durumu yok. Aracı orjinal eksozunun çıkışına ve orjinal borusu kalınlığında nikelaj çıkışı var diye aracı bağladılar. Tekrar söylüyorum aracın eksozu orjinal. Yalnızca ince nikelaj bir çıkışı var ve kalınlığı normal çıkıştaki kadar.

Sanirim 2001 veya 2002 de, Fatih Altayli arazi araclarinda sürrat konusunu diline pelesenk edince, İçişleri Bakanligi bir talimat (veya benzeri) ile bu arazi araclarinda duşük olan hız sınırını binek otolar ile ayni yapmisti...

ama bu belge ve/veya tarihi nereden bulunur bilemiyorum şimdi, belki Hürriyet gazetesinin "arşiv arama" kısmından bulunabilir ..

E

renkli camlarda yerli otolar için konuşuyorum tse damgası varsa hiçbirşey demeye yetkisi olmuyor.piyasada ki renkli yerli oto camlarının çoğunda da bu damga mevcut.olimpia,doroglas vs.vs. örneklendirilebilir.ama illa da ceza yazmayı kafasına koyduysa yazıyor bişekilde zaten

aynen bende albeanın zincirlerini koyuyorum cj ye görüyorlar ve geç diyorlar tak deseler cj nin lastikler 7*50 16 bi takım zincir tek lastiğe anca hehe...cam filmi olayına gelince geçen muyanede albeanın camlar filimli ve araba fıstık yeşili ve arka stoplarım siyah olduğu için 25 ytl rüşvet (BAĞIŞ :smiley:) karşılığı geçirdim araçımı muyaneden ...
rumelian' Alıntı:
cam filmi yoruma açık bir konu, hala standartı yok, tüv önce filmli camlara hiç geçit vermedi sonra geri adım attı. söktürmesi ciddi para. bende aynalı filmler var eski sahibinden miras çıkartmaya 400 ytl istediler. zincir konusunda paletli tankla gezseniz zincir diye tutturuyolar :smiley: o yüzden eski arabadan kalma zincirim var bakıyolar ha tamam geç diyolar tak deseler takamam çünkü honda civic zinciri :smiley:

Arazi araçları hız sınırını normal araç limitlerine getirildi. Fakat kamyonet ruhsatlı doblo partner vb araçlar hala kamyonet sınırlarında araç kullanmak zorunda kalıyorlar.

eklemek istediğim bir şey var,

okuduğum kadarıyla herkes uygulamadaki görevlilerle yaşadığı sıkıntıları anlatmış benim de konu ile ilgili bir nokta var belirtmek istediğim (kanun dayanaklı),
1-Cam filmleri ile ilgili sıkıntı için;
2918 sayılı Karayolları Trafik kanunu ilgili madde:
Araçlara Ait Teknik Şartlar ve Araçların Karayoluna Uygunluğu

Madde 63- (Değişik:RG-09/09/1997-23105) Araçların; yapım, kullanma, karayoluna uygunluk ve trafik güvenliği bakımından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik ve buna paralel olarak çıkarılacak diğer yönetmelik hükümlerine uygun durumda olması mecburidir.

Yurtdışından getirilen ve birinci fıkrada adı geçen Yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal, tadil ve monte edilen araçlara Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca veya bu Bakanlığın yetki vereceği kamu veya özel kuruluşlar tarafından “Karayolu Uygunluk Belgesi” verilir.

Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan ve iş makinesi türünden araçların, karayolu uygunluk belgeleri ilgili kuruluşlarca düzenlenir.

(Ek:RG-09/09/1997-23105) Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ve Araçların İmal Tadil Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümleri doğrultusunda imalatcı veya yetkili temsilcisi tarafından düzenlenen “Karayolu Uygunluk Belgesi” bulunmayan araçların tescili yapılmaz.

Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.

2- kar zinciri ile iligili olarak da
aynı kanunun 1. sayılı cetvelinde araclarda bulundurulması gereken teçhizat yedek malzeme takımlar adı altında;

Taşıt: Otomobil, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici araçlar, lastik tekerlekli traktör
Techizat: Yedek malzeme ve takımlar
Durum ve Nitelikleri: Kriko, bijon anahtarı, dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul, pense, tornavida, seyyar lamba veya el feneri, karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri, çekme halatı

görüldüğü gibi taşıt başlığında arazi taşıtı şeklinde bir ibare geçmiyor,

amaaaaa.....

birde yayınlanan genelgeler var dönem dönem, Ulaştrıma Bakanlıgı, karayolları genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgeler var onlarda da kaba tabirle "kardesim su tarihten itibaren araclarda mutlaka özellikle karlı ve buzlu zamanlarda zincir vs aparat bulunacak yoksa yaz cezasını ve gerekli aparatı temin edene kadar trafikten men et diyor"

yani,

boynumuz kıldan ince! ;D ;D ;D ;D ;)

evet arkadaşlar bazen bizim bilgi eksikliğimiz bazende polis ve jandarmanın dik kafalılığı benim dediğim olur der gibi davranışları jandarmada pek olmuyor ama polis memurlarında bu tarz sorunlar daha çok oluyor aracın özelliklerini bilmediğinden buda onun bilgisizliği tabi bilmiyorki ne arazi araçları var arkasına bi araç daha bağlayıp çekip götürsün şuda var tabi kartepe gibi bi yerde buzlanma varsa o dik virajlarda 4 çeker değil 8 çekerde olsa aracınız lastikler tutunmadımı ufacık bayırda durun kalkamassınız bazen abartıyor olabilirler jip rahat çıkabilir belki ama risk almak istemiyor jandarma bana denk gelmedi jincir tak diye denk gelirse ve ben jincir takmadan giderim düşüncesi oluşursa geri döner bi şekilde tarladan falan jandarmanın önüne geçer giderim fakat çok buzlanma varsa çok dik yerlerde 4x4 de hikaye olur benim aracımda arazi özelliği jiplerin içinde en iyilerden fakat öyle yerler denk geliyor nasıl yürümez bu araç dersiniz bazende 70 cm karda kürüye kürüye gitmişliğim vardır bu iş böyledir şartlar çok önemli arkadaşlar 16 yıllık 4x4 tecrübemle konuşuyorum benim bildiklerim bunlar selamalr saygılar

adaeada' Alıntı:
evet arkadaşlar bazen bizim bilgi eksikliğimiz bazende polis ve jandarmanın dik kafalılığı benim dediğim olur der gibi davranışları jandarmada pek olmuyor ama polis memurlarında bu tarz sorunlar daha çok oluyor

bazen şöfördede oluyor kazmalık :D ben bir anımı anlatayım.

iki sene önce epey bir kar yapmıştı ankara. sonrada ayaz çıkmış heryer donmuştu. ara sokaklar buz pateni yapılacak ayarda. balgat semtinde yol tıkanmış kazadan ötürü bende pathfinder kullanıyordum o sıralarda, AT tekerlekler karda bile heyre çıkıp iniyordum kaymadan etmeden. ama dümdüz buz ayrı bir işmiş azizim :smiley:

neyse ara yoldan dolaştım yokuş olan bir sokağa geldim, köşede koruma klübesi var içindede polis nöbet tutuyor tam yolun aşağısında kamyon yaslanmış sokağa. ben dedim buradan çıkarım. polis klübeden çıkıp dediki arkadaşım buradan çıkamazsın aşağıdan dolaş. dedim ben çıkarım arbayı gösterim bunlamı çıkamayacağım :smiley: halbuki hiç tarzım değildir böbürlenmek yada aşırı güven gösterisi yapmak. taktım 4 çekere çıkmaya başladım, tam o sırada karşıdan bir araba kaya kaya inmeye başladı. bende yokuşun ortasında durmak zorunda kaldım. durmamla beraber geri geri gitmeye başladı araba. resmen kayıyor yokuş aşağı. kaldırıryorum arabayı yerinde duruyor ancak. karşıdan da araba geliyor çarpacak. dedim pes ediyroum, yavaş yavaş salıp hemen sol sağ yapıp polis klübesinin oraya geri indim. polis sırıtıyor oradan. ben mosmor. demekki zincir arada lazım oluyormuş dedim içimden.

cam filmi konusunda ise, sattığım pathfinder de aynalı arka camlar vardı. kendinden renklendirilmiş. muayneden geçmiştim ve birçok çevirmede durdurulmuştum hiç sorun çıkmadı. şimdiki xtrailimde arka camlar ve bagaj kısmı yarı aynalı çok güzel renkli bir film kaplı. kendim çektim. hiçbir sorun yaşamadım çevirmelerde.

Onlarca markanın yüzlerce modeli var artık... Kanunlar "otomotiv" sektörünü takip edemiyor, yetişemiyor belki de... Binek otomobilden hızlı arazi taşıtları var artık...

Her şey bir yana madem ülkemizde maksimum hız sınırı otobanlarda ve 120-130'dur neden 200-250 ibreli araçlar üretilir-satılır... sonra radar, sonra ceza... buyur burdan yak...

Zincir ise, 4x4'ü bırak isterse traktör olsun bazan çamur bazan kar-buz şart oluyor... her eve lazım :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,933
Kaydolan Son Üyemiz
ayvaz06

Çevrimiçi üyeler

Geri