Araçlarımızdaki ve evlerimizdeki CBleri sürekli açık tutalım.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Jimny_Mehmet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 54
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,314
Ynt: Araçlarımızdaki ve evlerimizdeki CBleri sürekli açık tutalım.

sabri yucel' Alıntı:
. Merhaba amatör belgem yok onuda alırım gerekirse ...
yaesu ft 857 d için amatör belgesi gerekli yanılmıyorsam mayısta veya haziranda sınav açarlar kaçırma mutlaka gir alırsın cihazları al getir kullanmazsın problem olmaz ben birine talibim geldiğinde mesaj at gerekeni yaparım selamlar

Etiketler

ARKADAŞLAR ÇAĞRI İŞARETİM TB3CAM BALIKESİR/EDREMİT

Merhabalar ;
Önce yanlışları düzeltelim...
MOTOROLA XTN CB değildir....
Motorola XTN PMR veya UHF olarak geçer
PMR modeli cihazlar Lisanssız kullanılır ( aselsan , motorola , midland , brondi , kirisun , hyt , )
UHF modeli Belge gerektirir ( Frekans tahsis veya amatör )

Motorola XTN tutunan bir cihaz değildir , sorunları servis ile karşılaştığınız anlarsınız ,
Programlanma mantığı sadece bayidedir,
Bayi dışında kimse cihaza müdahale etmez çünkü başa beladır.

Eğer PMR isterseniz yeni çıkan HYT TC 446 S modeli alın tepe tepe kullanın derim...
bu arada sorunlarınızın çözümü için www.sivilhaberlesme.com da detayları ile açıklamalar bulabilirsiniz veya isteyebilirsiniz

Görüşmek üzere

beagle' Alıntı:
Arkadaşlar Aselsan, Midland, Cobra PMR aldım şehir içinde mesafesi 500m ve kimseyle konuşamazsınız, uzun yolculuklarda iki araç gidiyorsanız %80-90 çok zevkli bir olay. Ancak araçlar arasındaki mesafe açıldığında bağlantı kopuyor. Amerika'dan Cobra LI serisi getirtmiştim o cihazlar bizim PMR'larda daha yakışıklı daha ciddi duruyor elde, telsiz havası var oyuncak değil, yuvarlak hatlardan nefret ederim telsizde bu cihazlar açık alanda 27 km diyor kitapçıkta denedim yumaşak tepeleri olan bir bölgede tepe yükseklikleri 15 m ve en fazla 4 km çekiyor...Amerikan Cobra PMR larıda sattım o yüzden bu defa Midland Alan 42 multi CB el telsizi aldım. CB kanalları istanbul'un göbeğinde olmama rağmen boş malesef araç anteni taktım nafile bangır bangır dilediğim gibi konuşamadım. En son bir arkadaşla balık avına gittik bir başka arkadaş telefon açtı bende geliyorum dedi. Telsizleri test edelim bu bahaneyle dedik 32.kanalda beklemedeyim dedim. E-6 yolu boyunca İstanbul'dan çıkan arkadaş bana yol boyu çağrı atarak geldi. Ben Çatalca/Büyükçekmece gölü kenarında kanalda bir cızırtı duymak için bekledim (ikimizde de araç anteni var dikkatinizi çekerim 5 watt çıkış yapıyoruz) en sonunda arkadaşın sesini duydum nihayet ama onu sesini duyduğumda 1,5km den aracınıda gördüm ve benim için CB devri kapandı... Şimdi amatör lisansı almayı ve amatör telsize geçmeyi (yaesu vx-3 mesela) düşünüyorum eğer onlarda da aradığımı bulamazsam uslu uslu bir Iphone 4 alacağım ve çok sevdiğim telsiz hevesime nokta koyacağım... Diyeceğim bu aletlere para verirken beklentilerinizi de iyi belirleyin... Bana şunu sorabilirsiniz senin beklentin nedir diye..bence böyle bir alet en azından araç antenleriyle her hava koşulunda %80 15-20 km konuşabilmeli yoksa iş havanın suyun keyfiyetine kalıyorsa boşuna masraf... CB telsizim el telsizi olmasına rağmen, araç antenim potatif mıknatıslı olmasına rağmen torpidodan çıkarıp bağlamaya hevesim kalmadı..kanallarda kimse yok, takozla çıkanı duysan cevap versen mesajın gitmiyor. sök tak bağla, görende vay vay adamda ne araç var konuşuyor sanıyor... bilmiyorum hayal kırıklığı yani... ama yinede diyorum benim en sevdiğim alet telsizler..
Merhaba yazıyı okudum ,
fakat buradaki sorunlar sizin telsiz bilginizin olmamasında ve bu konuda sizi yanlış yönlendirenlerin ciddiye almanızdan kaynaklanıyor olabilirmi..diye düşünüyorum.
öncelik ile CB den başlıyalım...
aracınızdaki CB nin randımanını ve gücünü gördünüzmü..
anten boyu ve swr ayarlımı
arkadaşınızın telsizi için aynı şartlar geçerli mi...
PMR için 500 miliwatt ve güç ile ilgili bir yazı www.sivilhaberlesme.com web sitesinde var burada tekrar boşuna yazmaya gerek yok
El telsizi ile görüşme konularında değişik alternatif yhazılarda var ve sürekli ekleniyor
okuduktan sonra burada soruyu sorabilirsiniz
eğer orada ywterli cevap bulamazsanız size yardımcı olurum
Görüşmek üzere

Evet sizin için CB devri kapanmış olabilir ama buraya bu tarz bilgiler verip tüm hevesli arkadaşları bu hobi den vazgeçirmenin alemi yoktur.

Kullandığınız cihaz, anten, konnektor,anten kablosu, cihazdan gelen elektrik, anten grondası.. bir çok etkeni var bu hobinin.. Belki antene şase vermediniz, cihaz wat atamadı?

Yasal olan 5watt değil, 4watt tır

4watta swr nin olacağını zannetmiyorum..

El telsizi kullanıyorsunuz, kullandığınız pillerin durumu da atacağınız watt da çok büyük rol oynar. piller %20deyken cihazdan 4watt atmasını beklemeyin.

Birde araçtan akü den kalın kablo çekip, orjinal anten kablosuyla herkesçe bilinen, randımanlı bir cb anteni alıp, ve yine düzgün çalıştığınızdan emin olduğunuz cb cihazını aracınıza takıp tekrar denerseniz, randıman alacağınızdan eminim.

Izmir Sezer

Konu o kadar çok karıştı ki nereden başlayacağımı bile şaşırdım.
En baştan beri aşağıya doğru gelelim.
*Halk Bandı kodlarımızı paylaşalım.
54 Seyyar Merkez

*Hangi kanal? İstanbul için kanal 34, Ankara için kanal 06, İzmir için kanal 35
Peki ya Sakarya ? 54. Kanal nerede?
Gelin şunu ülke genelinde tek kanala bağlayalım.Aynı 80li yıllardaki gibi 11 kanalı çağrı kanalı olsun. 11in özelliği halk bandı telsiz frekansının 11 Metre frekans bandına tekamül etmesindendir.

*27,915 frekansı, yani E5 kanalı. Arkadaşlarımızın bir çoğunda 5 band 6 band 10 band cihaz olmadığını ve bu bandlarında aslında yasal olmadığını düşünecek olursak Halk Bandından (26,965~27,405 Frekans aralığı) çıkmayalım.Zaten bizim burada istediğimiz acil durumlara karşı hazırlıklı olmak. Kendi aramızdaki muhaberemizi sağlıklı şekilde yapmak. Yoksa E5 kanalına çıkıpda " Batı Almanyanın Baba istasyonları, Sesimiz geçiyormu?" diye bağırmak değil.

*21. kanal kullanımı: O kanal genelde tırcıların kullandığı ve uluslararası çağrı yaptıkları kanaldır. Merak eden arkadaşlar o kanala istediklerinde gidebilir ama acil bir durumda sizi sağdan soldan aramak zorunda kalmayalım.

*İlave kullanımı: Evet kanunen yasak. Size verilen güç sınırı 4 watt'ı geçmemeli.
Zaten sisteminiz sağlıklıysa, Anten SWR niz düzgünse, anten şasesi 0 (Sıfır) Ohm un üzerinde değilse, yani mıknatıs kullanmak yerine direkt şase bağlantısı yaptıysanız, Cihazınız müdahale görmemiş - Muayyenleriyle oynanmamış - Ayarları karıştırılmamış bir cihazsa bu durumda 15/20 Km için zaten ilaveye ihtiyacınız olmaz.

* Japonyanın %25'i Amatör. Evet doğrudur. Bizdeki, yani Türkiyedeki sayıyı dikkate almaya gerek yok. Zaten bir çoğu havaya çıkmıyor. Deprem olduğunda bile.

* YEASU FT857: Güzel bir cihaz. Kullanmak için A sınıfı Amatör Telsizcilik belgesi gerektirir. Çin'den getirirken 1 adetten fazla getirmeye kalkarsanız tamamını gümrükte bırakır gelirsiniz. Eğer A sınıfı belge sahibi değilseniz o 1 taneyi de getirmeye kalkışmayın. Gümrüğe takılır. A sınıfı belge sahibiyseniz de cihazın ambalajını atın. Orada Amatör faaliyetlerde kullandığınız bir cihaz olarak getirin.

*Midland 48 Plus: Lisans gerektirmez. Halk bandı kullanım için uygun. Zaten Türkiye de faturalı olarak satışı yapılıyor.

*Aselsan Cobra: Bildiğim kadarıyla PMR cihaz. Çıkışı 500mw Ama aynı marka Halk bandı üretildiyse hiç görmedim.

*Cobra 975: PMR cihazdır. Bu cihazı Midland 48 Plus ile kıyaslamaya gerek yok. Çünkü en başta çalışma frekansları farklı.

*XTNI: Servis konusu biraz sıkıntılı.

*Wouxun KG-UV6D: VHF/UHF amatör band cihazdır. PMR frekanslarda kullanmanızı pek de tavsiye etmiyorum. En başta yasal değil. Ek olarak cihazın anteni PMR frekanslara uygun olmadığından dinlemeniz zayıf olacaktır. Bozuk SWR li antenle yüksek wattla çıkış yapmak enterferansa sebep olacağı için şikayet konusu olabilirsiniz.

*FM: Frekans modülasyon- PMR da kullanılan FM ile HAlk Bandındaki FM birbiriyle görüşmez, Frekansları farklıdır.FM sadece bir modülasyon tipidir.Bu sizi yanıltmasın.

*XNTI muadili Halk bandı: PMR ile Halk bandını birbirine karıştırıyoruz. PMR cihazlar 446 MHz de çalışır. Halk bandı ise 27 MHz dir.Frekanslar farklıdır ve birbiriyle görüşmez.

*BALAORMAN: Nihayet konuya geri döndük. Çağrı işareti bildirimi için teşekürler. Birde Halk Bandı kodunuzu öğrenebilirsek tam olacak.

*Ali Aksoy Bey: Hocam konuya verdiğiniz destek için teşekkürler.

*Amerikadaki uzun mesafe cihazlar: Evet FRS/GMRS cihazlar uzun mesafe görüşürler ama PMR cihazlarla ve Halk Bandı telsizlerle görüşemezler. Nedenine gelince bunların çalışma frekansı Amerikanın FCC kurallarına uygundur ve 462 / 467 MHz aralığındadır. Ayrıca Bu cihazların Türkiyede kullanımının yasal olduğuna dair mevzuatta hiçbir madde yok.Sorun yaşayabilirsiniz.

*CB devri kapanmaz. Ben 85 yılından beri kapatmadım. Kapatmaya da niyetim yok. Kapatacak olan arkadaşlara şimdiden hayırlı yolculuklar. Ancak yarın bir acil durum karşısında cihazınızı açarsanız; sizi tanıyan istasyon bulma ihtimaliniz ne kadar olur bilmem.

Evet değerli arkadaşlar. Niyetim kimseyi tenkit veya rencide etmek değildir.Aklımın erdiği ve dilimin döndüğünce sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Bu arada yakın tarihte izmir'e taşınıyorum. Kanal hakkında bir karara varabilirseniz; "54 Seyyar Merkez" İzmir'den sizlerin çağrılarına cevap verecektir.

Saygıyla

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR