ARACINIZDA HANGİ YAKITI KULLANIYORSUNUZ

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan prokopi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,299

Euro Dizel yakıtlardan hangi markayı kullanıyorsunuz performans/ekonomi açısından en çok hangisni be

• SHELL Euro Diesel

Kullanılan: 13 26.5%
  • SHELL GTL Euro Diesel

Kullanılan: 4 8.2%
  • OPET Euro Diesel

Kullanılan: 13 26.5%
  • BP Euro Diesel

Kullanılan: 4 8.2%
  • TOTAL Euro Diesel

Kullanılan: 6 12.2%
  • FULL Euro Diesel

Kullanılan: 3 6.1%
  • PETROL OFİSİ Euro Diesel

Kullanılan: 6 12.2%

• Kullanılan toplam oy
    49
Ynt: ARACINIZDA HANGİ YAKITI KULLANIYORSUNUZ

Aslında eski bir başlık ama kaçırmışım, işler yoğun ne de olsa...
Akaryakıt analiziyle geçimini sağlayan biri olarak, bazı gerçekleri bilmenizi isterim:
1- Eurodizel yada performanslı yakıtlar motorunuzda daha fazla tüketime neden olmaz. Tam tersine setan sayısı (benzindeki oktan sayısı gibi) yüksek bir yakıt, daha az gaza basacağınız için sarfiyatı düşürecektir. Yalnız dizeldeki setan sayısı, benzindeki oktan sayısı kadar kesin ve belirleyici değildir. TSE'ye (ve Avrupa normlarına) göre en az 51 olabilir. 51 ile 55 aralığında performans biraz artabilir, ancak 55 üzerinde performans artışı görülmez.
2-Eurodizel daha incedir diye bir şey yoktur, zaten artık motorin olarak piyasada kanunlara uygun olarak satılan dizellerin tamamı düşük kükürtlü dizeldir. (Kükürt max. 10 mg/kg = piyasa ismiyle eurodizel) Eskiden satılan 7000 ve 1000 mg/kg yakıtların viskozitesi (akmazlığı) daha düşük veya yüksek olabilir, zaten aradaki fark da çok azdır, tüketiminizi etkilemez.
3-Firmaların reklamlarda söylediği daha uzun yol gitme, motoru temizleme vs. gibi olaylar tamamen satış amaçlıdır. Özel pist şartlarında sıfır bakımlı araçlara cihaz takılarak yapılan denemelerin sonuçlarında performansı yükselttiği iddiasıyla satılacak yakıtların aslında diğerlerinden çok minimal farklar yaratabildiği görülmüştür. Aradaki fiyat farkını genellikle karşılamaz. Ayrıca hiç bir yakıt motorunuzu temizlemez. Yalnızca standarda uygun yakıt motorunuzu daha az kirletir.
4-Dizel yakıt içinde tek ölümcül tehlike sulu yakıttır. Aşırı sulu yakıtla gideceğiniz 50 km bile enjektörlerinizi aşındırabilir, yolda kalmanız muhtemeldir. Sulu yakıtı anlamanın yolu basittir: Yakıt berrak olmalıdır. Cam şişeye konulduğunda öbür taraf görülebilmelidir. Kirli su yada ayran görünümündeki dizel motorunuzu kesinlikle bozar. Almadan önce yakıtı görmek bildiğim kadarıyla kanuni hakkınızdır. Bazen istasyonlarda bardak içerisinde kenarda görebilirsiniz. Günümüz piyasasında alacağınız yakıtın kalitesi markasından çok aldığınız istasyona bağlıdır. Kolay bir yöntem, şoför esnafı nereden alıyorsa oradan almaktır.
5-Yukarıda yazılanlara bakıldığında, en iyi yakıt standarda uygun en ucuz yakıttır.
Tüm gezenbilir ailesine kazasız, belasız, keyifli yolculuklar dilerim...

Etiketler

semaver' Alıntı:
Aslında eski bir başlık ama kaçırmışım, işler yoğun ne de olsa...
Akaryakıt analiziyle geçimini sağlayan biri olarak, bazı gerçekleri bilmenizi isterim:
1- Eurodizel yada performanslı yakıtlar motorunuzda daha fazla tüketime neden olmaz. Tam tersine setan sayısı (benzindeki oktan sayısı gibi) yüksek bir yakıt, daha az gaza basacağınız için sarfiyatı düşürecektir. Yalnız dizeldeki setan sayısı, benzindeki oktan sayısı kadar kesin ve belirleyici değildir. TSE'ye (ve Avrupa normlarına) göre en az 51 olabilir. 51 ile 55 aralığında performans biraz artabilir, ancak 55 üzerinde performans artışı görülmez.
2-Eurodizel daha incedir diye bir şey yoktur, zaten artık motorin olarak piyasada kanunlara uygun olarak satılan dizellerin tamamı düşük kükürtlü dizeldir. (Kükürt max. 10 mg/kg = piyasa ismiyle eurodizel) Eskiden satılan 7000 ve 1000 mg/kg yakıtların viskozitesi (akmazlığı) daha düşük veya yüksek olabilir, zaten aradaki fark da çok azdır, tüketiminizi etkilemez.
3-Firmaların reklamlarda söylediği daha uzun yol gitme, motoru temizleme vs. gibi olaylar tamamen satış amaçlıdır. Özel pist şartlarında sıfır bakımlı araçlara cihaz takılarak yapılan denemelerin sonuçlarında performansı yükselttiği iddiasıyla satılacak yakıtların aslında diğerlerinden çok minimal farklar yaratabildiği görülmüştür. Aradaki fiyat farkını genellikle karşılamaz. Ayrıca hiç bir yakıt motorunuzu temizlemez. Yalnızca standarda uygun yakıt motorunuzu daha az kirletir.
4-Dizel yakıt içinde tek ölümcül tehlike sulu yakıttır. Aşırı sulu yakıtla gideceğiniz 50 km bile enjektörlerinizi aşındırabilir, yolda kalmanız muhtemeldir. Sulu yakıtı anlamanın yolu basittir: Yakıt berrak olmalıdır. Cam şişeye konulduğunda öbür taraf görülebilmelidir. Kirli su yada ayran görünümündeki dizel motorunuzu kesinlikle bozar. Almadan önce yakıtı görmek bildiğim kadarıyla kanuni hakkınızdır. Bazen istasyonlarda bardak içerisinde kenarda görebilirsiniz. Günümüz piyasasında alacağınız yakıtın kalitesi markasından çok aldığınız istasyona bağlıdır. Kolay bir yöntem, şoför esnafı nereden alıyorsa oradan almaktır.
5-Yukarıda yazılanlara bakıldığında, en iyi yakıt standarda uygun en ucuz yakıttır.
Tüm gezenbilir ailesine kazasız, belasız, keyifli yolculuklar dilerim...
Açıklama için teşekkürler.

İyi günler
Konu tekrarı gibi olacak
Sy Aydın beyin açıklamalarına katılıyorum.
Türkiye de dağıtım yapan bütün benzin istasyonları ayni motorini kullanıyor.(Lukoil gibi motorin ithal edenler hariç)
Hangi firma değil hangi benzinlik olarak topic açılması daha doğru olur kanısındayım.
Temiz yakıt kulanmanız dileğiyle
Saygılar
Batuhan
http://www.tupras.com.tr/detailpage.tr.php?strProductKey=403&lRedirectPageID=145

Manisa da Aytemiz'den alıyorum, ucuz ve sürekli indirim var.
performansta'da bi sıkıntı yok.

opetten şimdiye kadar hiç şaşmadım başka bir yerden niye almıyorum onu da inan hiç bilmiyorum gerek şhell in gerek petrol ofisinin mazotu daha mı kötü hayır benim gözümde güvenilir firmalar ama nedense bir türlü kısmet olmuyor mazotum azaldığı zaman yana yana opet ararım mazot almak için her halde Katolik nikahı kıydık opet le ondan vaz geçemiyoruz

87 model düz dizel araçlarda euro dizeli daha verimli ve tasarruflu kullanabilmek için pompa ve enjektör ayarı yaptırmak gerektiğini duymuştum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,616
Kaydolan Son Üyemiz
ALISH

Çevrimiçi üyeler

Geri