Ynt: Araç Üstü Çadır Kampçıları ( Cartop Camper ) Buraya...
Mayıs ayı itibari ile bizde araç üstü çadır kullanmaya başladık. Sitenin değerli üyelerinin de katkılarıyla önce Grand Cherokee WJ 4.7 sahibi olduk sonrasında ise araç üstü çadır sahibi olduk. Sitenin ilgili bölümlerinde paylaşacağım bir tatilde araç üstü çadırı kullanma fırsatım oldu.
Çadırım site üyeside olan Serkan Güranç’ın ürettiği “Gipsy” marka ve “family” modeli. Daha önce bu tarz bir çadır kullanmadığım için kıyaslama şansım yok ama çadır kesinlikle eşim ve benim beklentilerimi fazlası ile karşıladı. Biz çadırı eşim ben ve 11 aylık oğlum ile kullandık. Kesinlikle kurulumu ve toplanması çok kolay. Çadırın eni 125 cm ben 150 cm olsun istiyordum ancak Serkan Abi’nin tavsiyesi ile standart ölçü olan 125 cm yaptırdım ve bu genişlik kesinlikle 2 hatta 3 kişi için ideal bir ölçü… Uzunluğu ise 220 cm. Family model çadırlarda giriş çadırın içinde kalıyor resimlerde de gözüktüğü gibi bu da size ilave 215 cm alan sağlıyor. Yani alt oda olarak kullanılacak kısımda gayet geniş. Hatta ilave tedbir alınarak alt kısımda konaklama amaçlı kullanılabilir ya da soyunma kabini duş tuvalet vb. amaçlar için…
Family modelin diğer modellerden ayıran en büyük özelliği giriş kapısının içeriden olması. Bu durum çadırın içinin dışarıdan görünmesini engelliyor. Güvenlik endişesi için ise görece olarak ilave tedbir dağlamakta. Çadırın kalma kısmı ise diğer modellerle standart büyüklükte. Çadırda kullanılan merdiven çok kaliteli ve kullanışlı, istenilen yüksekliğe ayarlanabilmesi çok büyük kolaylık sağlıyor.
Araç üstü çadırların en büyük tercih nedeni sanırım kamp alanındaki canlılardan korunma arzusu. Bizde bu faydasını kamp attığımız esnada yaşadık. Sabah uyandığımda kamp alanımızın etrafında üç çoban köpeği ve iki inek vardı. Bu hayvanlar bize zarar vermeyecek bile olsa özellikle eş ve çocuklarımız köpeklerden ziyadesi ile etkilenirler diye düşünüyorum. Aynı durum böcekler içinde geçeli ve bu tip çadırlar fazlası ile koruma sağlıyor.
Çadırla ilgili şuana kadar edindiğim tek olumsuz tecrübe ise çadırın kapandıktan sonra üstüne geçirilen lastikli brandadan hava girişi olması ve brandanın bu hava ile birbirine vurması. Benim lastikleri iyice gerdirmememden de kaynaklanabilecek bu sorunu aşmanın yolu olarak çadırın üst örtüsünü taktıktan sonra iki adet diklemesine iki adette yanlamasına 3-4 cm enindeki kumaş ve kemer benzeri malzeme ile kuşak atmak ve bunlarla da gerdirmek. Bir diğer çözüm ise merdiven çıkıntısının boşlukta kalan bölümü ebatlarında strafor malzeme kesip bu boşluğa koyarak brandanın bir birine vurmasını önlemek. Bu arada bu merdiven çıkıntısı yabancı sitelerde de baktığım tüm modellerde de bulunmaktadır.
Çadırla ilgili olmamakla birlikte benim yaşadığım bir diğer sorun ise çadırın montaj edildiği aracın üstündeki yük barları. GC Wj’nin standart olarak üzerinde bulunan yatay barlar esneme yapıyor. Bu nedenle çadır içinde sağa sola dönerken oluşan bu esneme sizde acaba bir sıkıntımı olur düşüncesi yaratıyor. Bahsettiğim ana batlara dikey olan bu barlar çadırı çok rahat bir şekilde taşımakla birlikte üstüne yük binince bir miktar esneme yapıyor. Ayrıca çadırı daha rahat monttaj edebilmek için ana barlara bağlanacak bir aparat yaptırmayı düşünüyorum.
Çadırla ilgili temel teknik veriler Serkan abinin web sitesinde (http://www.gipsykamp.com/?portfolio=gipsy-family-arac-ustu-cadir) şu şekilde:
1. Alt taban 18 mm film kaplı su kontrplağı
2. Borular alüminyum paslanmaz krom
3. Kumaş su geçirmez kaliteli kumaştır
4. Yatak 28 dns kaliteli sünger
5. Merdiven teleskopik 150 kg taşıma kapasiteli orijinal merdiven
6. Kapı 2 adet tir…..(yazın ferah tır.)
7. Pencere 2 adet, sineklik ve gölgelikli
8. Anti nem özellikli, çift taraflı havalandırma cebi
9. İç kısımda 2 adet fermuarlı her tür kullanıma uygun cep vardır.
10. Extra 2 ci su geçirmez gölgelik görevi gören üst koruma brandası
11. Araç üstünde kapalı halde iken koruma kılıfı
12. İlave olarak altında soyunma kabini olan fermuarlı bölümü vardır.