Araç Seçimi, Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan doğaberk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,359

doğaberk

Kamp I
Arkadaşlar, bir konuda fikirlerinizi almak isterim. Uzun zamandır farklı kullanımlara hizmet edecek ancak yine de begendim özelliklere sahip 3 farklı model ve markada araç var. Bana göre hepsinin kendine has artı ve eksileri var. Fakat Eleye eleye ancak buraya kadar indirebildim.

Seçenekler; Disco 300 TDi 1998 , Lada Niva 2010, Subaru Forester XT 2005 model. Bu araçları parça/donanım sağlamlığı, bunların problem açması ve onarım maliyeti, bakım maliyeti olarak değerlendirdiğimizde, sizce hangisi daha çok baş ağrıtır veya daha az sorunla uğraştırır? Hangisi daha ekonomiktir? diyip özetleye bilirim sanırım:smiley:

Buna göre bu seçimde bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Çünkü ben bir türlü bu değerlendirmeleri sağlıklı yapamadığımı düşünüyorum. Hep tahmin edemediğim bir konu kalıyor. Ve tecrübe etme şansım da olmadığından ancak sizlerin araçlarıyla yaşadığı tecrübeleri baz alabilirim. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Araç Seçimi, Yardım

Merhaba,tam amacınızı anlayamadım ama bazı bildiklerimi paylaşmakta sakınca görmüyorum.
Son derece yüzeysel olacak çünkü tam amacınız belli değil.

Üç aracın birbirleriyle hiç alakası yoktur.Niva,iki kapısıyla küçüklüğüyle vs tamamen ayrılır.
Yakıtı LPG ile diğerlerinin ortasındadır.Arazi kabiliyeti Forester'a göre tercih edilebilir.
Yedek parçası,vergisi diğerlerine göre avantajlıdır.Çizildi,kırıldı eyvah korkusu yaşatmaz.

Forester muhteşem bir çekiş sistemine sahiptir.Extrem olmadıkça Niva'nın geçemediği yerden geçer.
Fakat daha alçak olduğu için hafif arazi koşullarına daha uygundur.Parça sağlamdır ama biraz bulması zordur.
Yakıtta,efendi kullanırsanız en ekonomik olanıdır.Çizildi,stop sinyal kırdı korkusu her zaman vardır.

Disco elektronik olan ama yine de alt yapı olarak hepsinden sağlam olanıdır.Piyasada çoktur,yedek parçası bulunur.
Yakıtı,dizel bile olsa mazot fiyatı yüksek olduğundan ne yazık ki çok az değildir.Seçtiğiniz yıl olarak 15-16 yaşlıdır.
Her zaman yazarım,eski sahibinin bile bilmediği sırada bekleyen sorunları olabilir,size gelince ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak üç kapı mı yoksa beş kapı mı önce buna karar verin,bir eleme daha yapmış olacaksınız.
Kısa şase araçlar karnı üzerinde askıda kalmaya daha az meyilli olduğundan arazide tercih edilir.
Fakat üç kişi ile araziye gitmeye bence uygun değillerdir.İki kapılı olduğundan üçüncü kişinin inip binmesi problemdir.
{[LR Series'lerde üç kişi belki olabilir.Terrano I lerde üç kapı ile beş kapı aynı şasededir kısa değildir.(ek bilgi)]}

Kapı olayını halledince seçeneğiniz azalacaktır.Karar verirken ikinci araç olarak mı tek araç mı konusunu da düşünün.
Bu da size bazı elemeler yaptırır.Power direksiyon bana göre elzemdir.Tercihlerinizden Niva'ların hepsi öyle değildir.
Başka bir tercih sebebi olarak karşınıza çıkabilir.Klima da kesinlikle tercihlerinizi etkileyebilir,Niva'da zor bulunur.

Geriye iki tercih yapma durumu kalırsa o zaman da vergi,yakıt gibi kriterlere bakmak gerekir.
Bütün bunlardan başka almayı düşündüğünüz aracın geçmişinin mümkün olduğunca temiz olması konusu vardır.
Bakımlarının düzenli yapılmış olması vs.Gerçekten ikinci elden araç almak zor değil çok çok zordur.

Yine her zaman yazarım,her şeyden önce güvenilir,bilinen,işinin ehli servis veya usta bulunuz,tavsiye ettiği araca bakınız.
Niva'ya yıllarca binmiş,mahalli yarışlara katılmış,diğerlerini sadece sürmüş biriyim.Uzun bir arazi aracı ile şehir içindeyim.
Kısa bir arazi aracı ile dağlarda ovada çölde deniz kıyılarındayım.Kenardan kenardan yavaş yavaş gidip geliyorum.
Bunlarda benden, şahsi tecrübe ve bilgilerimden bazılarıdır.Faydası olmasını umarım.

ttogan' Alıntı:
Merhaba,tam amacınızı anlayamadım ama bazı bildiklerimi paylaşmakta sakınca görmüyorum.
Son derece yüzeysel olacak çünkü tam amacınız belli değil.

Üç aracın birbirleriyle hiç alakası yoktur.Niva,iki kapısıyla küçüklüğüyle vs tamamen ayrılır.
Yakıtı LPG ile diğerlerinin ortasındadır.Arazi kabiliyeti Forester'a göre tercih edilebilir.
Yedek parçası,vergisi diğerlerine göre avantajlıdır.Çizildi,kırıldı eyvah korkusu yaşatmaz.

Forester muhteşem bir çekiş sistemine sahiptir.Extrem olmadıkça Niva'nın geçemediği yerden geçer.
Fakat daha alçak olduğu için hafif arazi koşullarına daha uygundur.Parça sağlamdır ama biraz bulması zordur.
Yakıtta,efendi kullanırsanız en ekonomik olanıdır.Çizildi,stop sinyal kırdı korkusu her zaman vardır.

Disco elektronik olan ama yine de alt yapı olarak hepsinden sağlam olanıdır.Piyasada çoktur,yedek parçası bulunur.
Yakıtı,dizel bile olsa mazot fiyatı yüksek olduğundan ne yazık ki çok az değildir.Seçtiğiniz yıl olarak 15-16 yaşlıdır.
Her zaman yazarım,eski sahibinin bile bilmediği sırada bekleyen sorunları olabilir,size gelince ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak üç kapı mı yoksa beş kapı mı önce buna karar verin,bir eleme daha yapmış olacaksınız.
Kısa şase araçlar karnı üzerinde askıda kalmaya daha az meyilli olduğundan arazide tercih edilir.
Fakat üç kişi ile araziye gitmeye bence uygun değillerdir.İki kapılı olduğundan üçüncü kişinin inip binmesi problemdir.
{[LR Series'lerde üç kişi belki olabilir.Terrano I lerde üç kapı ile beş kapı aynı şasededir kısa değildir.(ek bilgi)]}

Kapı olayını halledince seçeneğiniz azalacaktır.Karar verirken ikinci araç olarak mı tek araç mı konusunu da düşünün.
Bu da size bazı elemeler yaptırır.Power direksiyon bana göre elzemdir.Tercihlerinizden Niva'ların hepsi öyle değildir.
Başka bir tercih sebebi olarak karşınıza çıkabilir.Klima da kesinlikle tercihlerinizi etkileyebilir,Niva'da zor bulunur.

Geriye iki tercih yapma durumu kalırsa o zaman da vergi,yakıt gibi kriterlere bakmak gerekir.
Bütün bunlardan başka almayı düşündüğünüz aracın geçmişinin mümkün olduğunca temiz olması konusu vardır.
Bakımlarının düzenli yapılmış olması vs.Gerçekten ikinci elden araç almak zor değil çok çok zordur.

Yine her zaman yazarım,her şeyden önce güvenilir,bilinen,işinin ehli servis veya usta bulunuz,tavsiye ettiği araca bakınız.
Niva'ya yıllarca binmiş,mahalli yarışlara katılmış,diğerlerini sadece sürmüş biriyim.Uzun bir arazi aracı ile şehir içindeyim.
Kısa bir arazi aracı ile dağlarda ovada çölde deniz kıyılarındayım.Kenardan kenardan yavaş yavaş gidip geliyorum.
Bunlarda benden, şahsi tecrübe ve bilgilerimden bazılarıdır.Faydası olmasını umarım.

Öncelikle gösterdiğiniz ilgi ve ayırdığınız zaman için teşekkür ederim. Ben saymış olduğunuz eleme kriterlerinin çoğundan vazgeçtim sayılır. Beni en çok kaygılandıran, aynı titizlikte kullanılmış bir araç olsa bu saydıklarımdan hangisi daha fazla ugrastırıp daha fazla maliyet çıkartır.
Misal 2010 lada alırsın o kadar çabuk parçaları bozulur ki haftasonları sürekli sanayi de zaman geçirmen gerekir, tamam bunun yanında parçaları ucuzdur ancak 10 parça değişir belki de bir bakarsın 98 model Disco300tdi 'nin çıkardığı masrafa eş olur, ugrasması da cabası. Veya Subaru ugrastırmaz bozulmaz belki, ama bir de bozulur 2 disco parça fiyatı çıkartır. Bu gibi tecrübeleri merak ediyorum aslında.

Selamlar.

Subarudan parça fiyatı,bulunurlugu, motor teknolojisinin ülkemizde anlayanı cok olmamasi, yakit fiyatlari, vs gibi nedenlerle vazgectim. Geriye 16 yıllık disco 300tdi ve 2009-10 niva kaldi. Hem basa çıkartabilecek sorun adedi( haftasonu sanayi muhabbeti)ve bunların fiyatları, bakim masrafı acılarından tekrar değerlendirmeye kaldı. Düşüncelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Bir arkadaşımında 2010 Niva sı var çok memnun.

ne amaçla kullanacağınız en önemli faktör. evli, çocuklu musunuz, 2. araç olarak mı kullanılacak tek araç mı ? ne derece araziye girilecek ? bu sorular ve benzerlerinin her biri seçiminizi netleştirir.
aracın yapabileceklerini bilerek hareket edilir ve gezilirse binek araçtan farklı bir arıza çıkartmaz amaaa bu 4x4 her yerden geçmeli derseniz, zorlarsanız bir seferde kendi değeri kadar bile masraf çıkarır.
niva kemikli, konforsuz, arazi de kedi gibi bir araçtır.
disco ise nivaya göre çok lüks, daha donanımlı, birkaç ekstralarla nivadan daha kabiliyetli olabilecek bir araç. bunların yanında dizel motorun açabileceği masraflar azımsanmayacak derece tuzludur(turbo, mazot pompası gibi...)
aslına bakılırsa çok uç noktalarda araçlar arasında kalmışsınız, kolay gelsin dileklerimle

__ C J 7 __' Alıntı:
ne amaçla kullanacağınız en önemli faktör. evli, çocuklu musunuz, 2. araç olarak mı kullanılacak tek araç mı ? ne derece araziye girilecek ? bu sorular ve benzerlerinin her biri seçiminizi netleştirir.
aracın yapabileceklerini bilerek hareket edilir ve gezilirse binek araçtan farklı bir arıza çıkartmaz amaaa bu 4x4 her yerden geçmeli derseniz, zorlarsanız bir seferde kendi değeri kadar bile masraf çıkarır.
niva kemikli, konforsuz, arazi de kedi gibi bir araçtır.
disco ise nivaya göre çok lüks, daha donanımlı, birkaç ekstralarla nivadan daha kabiliyetli olabilecek bir araç. bunların yanında dizel motorun açabileceği masraflar azımsanmayacak derece tuzludur(turbo, mazot pompası gibi...)
aslına bakılırsa çok uç noktalarda araçlar arasında kalmışsınız, kolay gelsin dileklerimle
Söyle soyliyim sehirici ve sehirdisi kullanimin yaninda çamurda karda cok sert olmayan arazi koşullarında sorun çıkartmadan , vaktimi sanayide orası burası bozuldu, düştü diye koşturmaya harcamadan. Olası çıkacak revize etmelerin, problemlerin, bakımların fazla bütçe harcamdan ki burası göreceli aslinda ama sadece bu iki araç arasında karşılaştırma yaparak tecrubelerimizi paylasabilirseniz cok sevinirim. Buarada aracı kac kişi ile kullanacağımın cok önemi yok ama büyük olmasının avantajı olduğu kadar bana gore sehir Istanbul sehir icinde de dezavantajı var. Buarada tek araç olacak. İlginiz icin teşekkür ederim.

forester arazide olmaz lada uzun yolda olmaz disco alip araziye sokucaksan asfaltta oda yurumez yani senin isin tam muallak.araba asfalta yaklastikca araziye girmez.arazi arabasida asfaltta uzun yolda gitmez.secimini yaparken bunlara dikkat etmelisin nereye arabayla gidiyosun kac km yapiyorsun haftada kac gun offroad yapicaksin kac gun karda kullanicaksin.

oguzhan3434' Alıntı:
forester arazide olmaz lada uzun yolda olmaz disco alip araziye sokucaksan asfaltta oda yurumez yani senin isin tam muallak.araba asfalta yaklastikca araziye girmez.arazi arabasida asfaltta uzun yolda gitmez.secimini yaparken bunlara dikkat etmelisin nereye arabayla gidiyosun kac km yapiyorsun haftada kac gun offroad yapicaksin kac gun karda kullanicaksin.
Aslına bakarsan öğrenmek istedigim hangisi daha az kafa ve kese yorardi. Haftasonları kamp alanına ulaşırken, e çıkabilecek engelleri bi dereceye kadar asmak ve geri kalanında sehir ici kullanmak. Teşekkürler

disco alabilirsin o zaman,yada grand cherokee hem asfaltta hem arazide rahat ettirir.suziki vitara bakabilirsin bunlar hep donanima bakan arabalar standart hali ile asfaltta ve hafif arazide donanimla agir kosullarda arazide kullanabilirsin.hangisi daha az masraf acar dersen suziki derim.ama bi jeep konforunda ve performansi alamazsin ayri mevzu

oguzhan3434' Alıntı:
disco alabilirsin o zaman,yada grand cherokee hem asfaltta hem arazide rahat ettirir.suziki vitara bakabilirsin bunlar hep donanima bakan arabalar standart hali ile asfaltta ve hafif arazide donanimla agir kosullarda arazide kullanabilirsin.hangisi daha az masraf acar dersen suziki derim.ama bi jeep konforunda ve performansi alamazsin ayri mevzu

Anlıyorum ancak sadece değerlendirmeye bu üç aracı almak istiyorum, bunlar arasından bir seçim yapmak istiyorum. bu koşulda hangisi daha sağlamdır ve düz mantık baktığımızda daha az masraflı olur. Bir de bugün bir arkadaşım sanıyorum 99 model Prado 3.4 ünü satmayı düşünüyor. Gerçi ben hep mekanik olsun motoru diyorum ama sonuçta o da Toyata ve japon.

oguzhan3434' Alıntı:
o zaman benim oyum disco dan yana,tanidik bi kac kiside var disco2 gayet guzel araclar
1. el degilse Disco da elektroniğe girmem, bundan dolayı sadece disco 1 olur diye dusundum. Belki niva olabilir dedim ama oda sehirici bezdirir mı bilemedim. Forestera gelince servisin az ama pahali oluşu, ikinci eli LPG li satmanın zor olması dolayısıyla eledim.yakit bedeli cok gelsede LPG ile idare ederim diye Pajero 99 v6 baktım, sonrasında arkadasım land cruiser 99 satiyor ama bunların da hem yılları eski hemde çıkaracağı problemler olursa bütçemi sarsa bilir diye dusundum. Bundan dolayı bu tecrübesi olan arkdaslarimiza danışmak istedim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,560
Kaydolan Son Üyemiz
yalnisdost

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR