Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hondatt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,082

hondatt

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
arkadaşlar selam ben aracım ile ilk kez yurt dışına çıkıcam tek girişli bir schengen vizem var güzergahım bulgaristan romanya macaristan avusturya ve italya olacak acaba bir sorun yaşarmıyım vize ile ilgili bana yardımcı olursanız sevinirim.
 

Etiketler
Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Öncelikle araç için uluslararası kasko yaptırma mecburiyeti var (yeşil kart diyolar)
sınır kapılarında özellikle soruyolar, bağlı bulunduğunuz sigortaniz bunu halledecektir.
maliyeti 1 yıllık 400 evro civarı..
Türkiyeden çıkarken araca triptik yapma zorunluluğu kalktı, isterseniz Türk Turing derneğinden
30-35 TL karşılığında tanzim ettirebilirsiniz, yaptırmazsanız aracınızı çıkış gümrüğü pasaportunuza işliyor..
Birde araç adınıza kayıtlı değilse vekalet veya şirket araçları için yetki belgesi soruyorlar.
Bizim sürücü ehliyetlerimiz çoğu Avrupa ülkelerinde geçerli fakat sorun yaşamayayım diyorsanız
Turing Derneğinden ehliyetinizide avrupa ehliyetine çevirttirin derim, onun içinde 150-TL. gibi
bir maliyaeti var.. Kolay gelsin..
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

bilginiz için teşekkür ederim. araç benim adıma kayıtluı onun için bir sorun olmayacak ruhsatı triptik yaptım fakat ehliyetimi yaptırmadım 266 tl istediler sigorta için 127 euro istediler bu zorunlu zannedersem birde geçeceğim ülkeler sorun çıkartırmı schengen vizemle ilgili tek girişli schengen vizem var tşk. ederim.
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Araçla ilgili ehliyet ve kasko tamamsa başka sorun olmaz fakat tek girişli schengen vizesi diyosunuz
nasıl geri döneceksiniz o zaman ?? iyi bi öğrenin..
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Selamlar,
Özel araç ile yurtdışına çıkmak ile ilgili bir kaç sorun olacaktı.
İran'a bir gezi yapmayı düşünüyorduk. Ve bu geziyi araçla yapabilirmiyiz diye düşünürken kafamıza takılan soruları paylaşmak istedim.

- Araç benim üzerime değil. sorun olur mu?
- Triptik ücreti ne kadar?
- Triptik dışında ne gibi işlemler yaptırmam lazım?
- Ehliyet için bir işlem yaptırmam gerekiyor mu?

Kısacası daha önce yurtdışına çıkmamış olan aracımızla İran'a gitmek için ne gibi işlemler yapmamız lazım?

(İran olmazsa Suriye-Lübnan gezisi yapacaz. Herhalde işlemlerde farklılık olmaz? )
 



Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Arkadaşlar kendi aracınızla tatil için yurt dışına çıkıyorsanız Yunasistan için şu belgelere ihityacınız var.

ZORUNLU OLANLAR:
1-ULUSLARARASI TRAFİK SİGORTASI ( GREEN KART) : 65 € ( 15 günlük )
2-ULUSLARARASI SÜRÜCÜ BELGEESİ: 278 TL ( 1 Yıllık )
TOPLAM MALİYET: 450 TL civarını bulur. Tüm bu işlemleri Türkiye Turing'ten yapmanız gerekecektir.
http://www.turing.org.tr/
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Uluslararası ehliyet verildiği ülke dışında dünyanın her yerinde geçerlidir, dolayısıyla Türkiye'den almak zorunda değiliz bence. Amerikada çeşitli kurumlar 10 yıllığı $50,00 gibi fiyatlara uluslararası ehliyet veriyorlar.
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Triptik veya uluslararası ehliyet zorunluluğu yok, bir çok benzer topikte artık güncel olamayan eski bilgiler paylaşılarak insanlar yanıltılıyor.

Google'da Arama yaparken arama seçeneklerinden güncel olan sayfaları en üstte göstermesini sağlayın aksi taktirde arama motoru en çok hit alan sayfayı en üstte gösterecektir, bu da genellikle en eski sayfalardır.

Konuyla ilgili aşağıdaki video 20.ocak.2011'de yayınlanmıştır.

http://www.uzmantv.com/yurtdisina-otomobil-ile-cikacaklar-nasil-bir-hazirlik-yapmali
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

sigorta (karavan 30 günlük 461,-tl -180kürüs eur)ve uluslararası ehliyet (295,-tl) dışında belgeye gerek yok. uluslararası ehliyet mevzusu sadece gümrük giriş/çıkışlarında "sorulabiliyor". ihtiyalılar zaten yola çıkmadan yaptırırlar, fuzuli masraf görenlerde gümrükte vakit kaybeder. birde hep merak edilir; araç yaşının hiç önemi yoktur. geçen eylülde 1969 model vw karavanla avrupayı dolanıp geldik ;D .
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

merhaba,
bizde bayram tatili için aracımızla yunanistan( ipsala gümrüğünden , sırasıyla makedonya, arnavutluk ,karadağ, bosna, hırvatıstan ,sırbısitan , bulgaristan ve pazarkule yunanistan gümrüğünden türkiye ye geri döndük.
faydalı olabileceğini düşündüm birkaç not eklemek isterim müsaadenizle.

1- ncisi , Beynelminel ehliyetin yurtdşındaki avrupa vatandaşlarına ücretsiz olarak sunulurken bu ehliyet için bizim makalarımızca 300 tl fiyat biçilmesi.
Ben inat ettim ve almadım , Türkiye geçiş gümrüğündeki görevli memurun yunanıstandaki gümrük memuru kesinlikle soruyor ,geçemezsiniz , geri gönderir söylemlerine aldırış etmeden inat ettim almadım,yunan gümrük memuru arkadaş kesinlikle sormadı,gümrük memurunun görevi passport, vize yani gümrük işlemlerine bakmaktır ..kanımca bizim devletin yine vatandaşı nasıl yolarım mantığı...kesinlikle almayın demiyorum ama ben almadım.
Birçok avrupa ülkesine gitmiş biri olarak ve bu ülkelerde türk ehliyetimle araç kiralamış biri olarak ,bu mantıkla almadım.

2-yeşil sigorta , bildiğimiz trafik sigortası,yurtdışında geçerli olması için 1 yıllık 300 euro.15 günlük 63 euro, inanılmaz pahalı, yine avrupalı bir vatandaş ile konuştuğumda cok cüzi bir ücret karşılığında avrupa ülkerlerinde kendilerine tahsis ediliyormuş, yani anlaşılan devletin gözünde yollunmuş kaza dönmüşüz.
Eklemek isterim ki bu yeşil sigorta dedikleri evrak sadece yurtdışında karşı tarafın hasarını karşılıyor ,yurtdışında kaza yaptınız kesinlikle hiçbir şekilde hasarınız karşılanmıyor, aracınız çalındı sadece % 80’ i karşılanıyor,o da eğer kaskonuz sağlam bir sigorta şirketinden yapıldıysa , (30 tl karşılıgında kaskonuza bunu ekletiyorsunuz.)

herneyse, ipsaladan çıkış yaptıktan sonra , yollar gayet düzgün, otobanda hız sınırı 120 , yer yer 130 olabiliyor. Artık avrupadasınız ve trafik cezalarının ,cep telefonuyla konuşmanın cezası bile 300 euro olduğunu düşünerek kesinlikle kurallara uymaya dikkat ediyoruz, ,gerçi yolar hız yapmaya müsait, ayağımız yer yer ağırlaşsada eşimin uyarılarıyla hemen ayağımıa gazdan çekiyorum.
Sırasıyla dedeağaç, gümilçine ve kavala şehirlerinden kısa şehir turları yaparak selanik kentinde varıyoruz
yunanistanda kesinlikle hiç sorun yaşamadık, türk yunan düsmanlığının sadece politik açıdan yansıtıldığını Selanikte otel sorduğum ve 40 km kendi aracının peşinden bizi otele kadar götüren bir yunan vatandaşından anlıyorum, sohbet ederken her ülkede olduğu gibi milliyetçi grupların olduğunu ve sadece bunların medya’ya yansıtıldığını aktarıyor, doğru söylüyor, gelin ingiltereye gidin ,holiganların arasına karışın bakın ne oluyor, avrupadan örnek vermeye gerek yok aslında , taksimde sahne alan misafirperver türk tacizcileri düşünmek yeterli.

Eşiyle bizi çok şirin bir bölgeye getiriyorlar, bölgenin adı ‘’Pereira’’ bölgesi Ege denizin kıysında, bzim bodrum tarzı turistik bir mekan . 3 ebeveyn 2 cocuk kahvaltı dahil , bzim 4 yıldızlı otelımız konseptinde 40 euroya konaklıyoruz.,bizi getiren aile ile sohbet ederken sohebt ederken istanbul hayranı olduklarını öğreniyoruz, yanlız tabii onlar istanbula konstantinopolis diye söz ediyorlar....
Ertesi gün selaniği geziyoruz, aslında selanikte görülecek çok fazla birşey yok, izmire çok benziyor, cocuklarınızla gidiyorsanız mutlaka hayvanat bahçesine uğramanzıı öneririm, ( giriş bedava )
Ertesi gün Makedonya ya geçiyoruz, selanık makedonya gumruk kapısı 80 km, benzin burda 2,60 tl litresi euro dizel .şaşırıyorsunuz haliyle tabii.
Free shopta alışveris ve mola sonrası sırasıyla üsküp-ohirde doğru yol alıyoruz, üsküp modern ve güzel bir şehir , türk pazarını eşim merakla gezmek istiyor ama vardığımız saat itibariyle kapalı olduğunu öğreniyoruz, üsküpte meydan , çarşı derken ohrid’de konaklayacağımız için yola devam ediyoruz.,otoyollar düzgün , paralı, ama toplamda 3 -5 euroyu geçmiyor .
Gec saatlerde ohride varıyoruz ohrid'de Fuat bey'in pansiyonu var , gitmededen eşim internetten telefonunu almış, ve sağolsun fuat bey gece 12 den bizi belli bir noktada karşılayıp pnasiyonuna götürüyor, sahile 100 metre, ailecek tertemiz pansiyonunda toplam 30 euroya konaklıyoruz.
Ertesi gün saolsun kendisi bizi gezdiriyor,mutlaka fuat bey ile tanışmanızı öneririm.biz aslında gezimizi makedonyada sonlandırmayı planlamıştık, ama fuat bey ile
sohbet ederken , arnavutluk sınır kapısınıın ohrid ‘e sadece 40 km olduğunu öğreniyoruz, buralara gelmişken arnavutluğu da görüp ordan Bosna hersek ‘e gidip sırbıstan ve bulgaristan üzerinden dönme kararı alıyoruz..

Aranavutluk çok enteressan bir ülke , yaklaşık 200 km sırbıstan montenegro sınırına kadar,( karadağ) yol yok ama 3 arabadan ikisi mercedes, bir benzin istasyonunda kahve molası veriyoruz, ingilizce bir genç ile sohbet ederken , yanıma oğlumun baba diye seslenişinden sonra , o genci de birden abi sen türkmüsün deyişiyle , tebesüm ediyoruz, sohbet kısmına Turkce devam ediyoruz, ben de merakımı gidermek için soruyorum tabii, bu mercedes meselesi nedir diye,aranavutluğun para birimi zayıf, gözlemlediğimiz kadarıyla annemın yorumuyla türkiyenin 100 sene evvelki hali , yol yok , otoyol yok, ama heryerde mercedes, çocuk aynen cvp veriyor değiştirmeden aktarıyorum :, ‘’abi utanarak söylüyorum , hepsi çalıntı’’,ama benimki değil diyor !! ve anecdot gibi analatıyor, italyadan arabaları çalıp yarım saat içinde trieste limandan bekleyen 1’er 2şer kişilik botlara yüklüyorlarmış, ver elini arnavutluk! !öyleki içinde sadece limana yanaşacak kadar da yakıt ilave ediyorlarmış, bot kendisi yanaştırıyormuş! ama tabii araçların hiçbiri arnavutluk dışına çıkamıyormuş, çıkanlar varmış tabii ama orasını karıştırma dedi,epey bir sohbet etikten sonra , ve birkaç konaklama tavsiyesi aldıktan sonra karadağ’a doğru yola koyuluyoruz.( merak edenler için sordum son model mercedes’i 3000 avroya alabiliyormuşsunuz)

Gps i karadağ olarak ayarladıktan sonra ,zorlu ve yamalı yolaardan geçerek montenegro gümrük kapısına geliyoruz, gümrük memurları gayet neşeli , biraz sohbet ediyoruz , gümrük kapısını geçtikten sonra ise , inanılmaz dar ve virajlı yollardan geçip karadağ merkeze girip 1 gece konaklıyoruz, otel fiyatı yine 30 euro .
Ertesi sabah şehir turu yaptıktan sonra vakit kaybetmeden Bosna’ ya gitmek ve Mostar şehrini görmek için sabırsızlanıyoruz.

Ve burada gps in aziziliğine uğruyoruz, gps bizi inanılmaz dar ,yokuş ve virajlı yollardan geötürüyor,(burada neden bu ülkeye karadağ dediklerini çok iyi anlııyoruz, yaklasık 50 km’lik yolu 3 saat gibi bır zamanda gidebiliyoruz,, anlatmaya kelimeler yetmez , böyle bir yol, uçurum iki araba yan yana geçemiyor, annemin yanlış yoldayız demesine malesef aldırış etmeden gps ‘i dinliyoruz ve olan oluyor sonunda gümrük kapısına varıyoruz, ama ne gümrük vardığımız bu gümrük kapısının sadece karadağ ve bosna hersek arasındaki iki dağ köyü arası geçişler için kullanıldığını anlatıyorlar bize,
Karadağ tarafı pasaportlara kaşe vurabiliyor ama bosna tarafı kaşem yok diyor, bir kere daha avrupalı farkını görüyorsunuz ....yalvarmalarımıza rağmen geldiğimiz yolu geri dönüyoruz , yokuş aşağı biraz daha çabuk ilerliyoruz.
Bu yolları geri döndükten sonra asıl gumruk kapısınıa varıyoruz ( gerçi bu güzergahın da diğer yoldan altta kalan bir tarafı yok, ama tabii manzara inanılmaz, dağları taşları delmişler resmen , onlarca tünellerden geçiyoruz, bolu tünelini bizimkiler tünel sanıyor gelsinler karadağ daki tünelleri görsünler....
Bosna gümrüğünü geçtikten sonra mostara 157 km olduğu tabelayi görüyorum, maalesef bir kere daha içimiz dışımıza çıkıyor, ilk defa şoför koltuğunda oturuken bile bu kadar virajlardan rahatsız olabilir insan, yaklasık 3 saat sonra mostar a geliyoruz, değermi ? değermiş gerçekten muhteşem osmanlı izlerinin yansımasını farkedebiliyorsunuz, mostar köprüsününü gezdikten ve bosnak köfetsi ‘’’cevapcici ‘’yedikten sonra bir gece annemin bulduğu Mehmett amca ve Hatice teyzenin pansıyonunda konaklıyoruz fiyat hala 30 euro ..., ve yarım Turkce yarım Ingılızce sırp vahsetinin tanıkları olarak Mehmet amcanın ağzından savaş acı savaş hatıralarını dinliyoruz, anlatıklarıyla adeta ürperiyoruz,ve sırpların vahşetinden ve kendilerinden tiksinmemize yetiyor, Mostar şehrinde savaş izleri halen bina cephelerinde kurşun izleri ile adeta canlanıyor.


Mehmet amca ve hatice teyzenin İnanılmaz mısafır perverliklerini anarak ertesi gün mostardan ayrılırken hüzünleniyoruz , Sarajevoya dogru yola cıkıyoruz, yol geldiğimiz yoldan daha düzgün ,virajlı ama büyük bir bölümü çift gidiş cift geliş şeklinde,yaklaşık 2 saat sonra’’ sarayevo ‘’ şehrine varıyoruz, ,bir kez daha savaş izleri halen sürüyor, şehrin merkezindeki kurşun izleri daha yoğun, biz doğrudan ‘’ old city ‘’yi takip ediyoruz sarajevo nun en turistik yeri, çarşı Pazar dolaşıyoruz, ve sabahtan beri aç kalarak beklediğimiz meşhur bosna böreklerini yiyoruz, anlatılmaz lezzet, gerçekten bir harika geliyor bize, böreği üzerine yoğurt dökerek yiyorlar bosnada, ayrıca börekçilerde bosnalı kızlar çalışıyor, resim çekmek istediğimde utanıyorlar...dolaşırken GS ‘li Tarıg’( Hotiç) in yerine uğruyoruz , Prekazi ve Hotiç ayrılmaz iki dost , içeriden Hotiç Prekazi’yi çağırıyor ve resim çektiriyoruz, ve hoş bir sohbetin ardından mekandan ayrılıyoruz, Bosna’da konaklamadan artık Turkıye dönüş yoluna hazırlanıyoruz.

Sırasıyla Hırvatıstan-Sırbıstan üzerinden yolculuk devam ediyor yollar artı tamamıyle otoyol ve uykumuzun gelmesine sebep oluyor,müsait bir tır parkı görüyorum ve dinlenemk amacıyla duruyorum, iki turk şoför plakamızı görunce , yanımıza geliyorlar ve türk plaknın burada çok görülmeye alışık olmadıklarından herhalde soruyor , hemşehrim nereye böyle ? ve koyu bir sohbet başlıyor,hemen içeri bakıyor ve kendisine yaptığı tostu ıkıye bölüp yarısını eşime yarısını bana veriyor, anne türk çayını özledik deyince hemen bizim için çay demliyorlar....bir kere daha türk misafirperverliği , söyleyecek söz laf kalmıyor,kırk yıllık dostmuşuz gibi gurbet yolarında sohbet ediyoruz, caylarımızı içiyoruz ,polonyadan yük alıp türkiyeye doğru yola koyulduklarını öğreniyoruz, konaklamak için yer sorduğumuda ,Sırbıstanda ve Bulgarıstanda konaklamayın dıyorlar, hırsızlığın çok oldugunu ve yollarda konaklamaya elverişli ülkeler olmadığını iki uzun yol üstadından tekrar duymuş oluyorum, iki saate yakın mola ve hoş sohbet sonrası birbirimize veda ediyoruz .

Gece belgrad sehir turu yaptıktan sonra , bulgaristana doğru yol alıyoruz, yol uzun ve otoban gerçekten uykumuzun gelmesine sebep oluyor, acilen dinelenecek bir yer arıyorum, ama sırbıstandan konaklamaya niyetimiz olmadığından bulgaristan ümrüğüne kadar geliyoruz, gümrüğü geçtikten sonra sofya sehşr merkezi girişinde bir benzide sabahın aydınkamasını beklıyoruz , tedirginlikten uyunmuyor.
Sabah olduğunda kısa bir soya şehir turundan sonra Türkiyeye doğru yola devam ediyoruz,
.
Otoyolda sol seritten ilerlerken bulgar polısı işaret ediyor, önce anlamıyorum ve durmuyorum , aynadan baktıgımda arkamdan gelmeye koyulunca 1 km ılerıde duruyorum, vıgnette diyor !!durumu anlatıyorum gümrükte gerek olmadıgını ve gumruk kapısında da aynı sekılde yazdıgını yeniliyorum, polis anlamıyor ayrıca durmadıgımı isaret ederek ceza büyük diyor, itiraz ediyorum , kızgın bır sekılde 250 euro ceza diyor, Sofya’ ya gerİ dönüp cezayİ ödemem gerekiyormuş, annem hemen müdahale ediyor, annem yol tecrübesi olan ve yıllarca fransa- turkiye güzergahını araç ile yapmış birisi olarak bizim saflığımız fırsat vermeden araya giriyor : ve bakanlıktan emeklı eşini söylüyor,elçiliği arayacağını söylüyor, bu söyleşinin ardından hemen yumuşayıp tavır değiştiriyorlar, bozuk olarak 50 euro ıstiyorum eşimden, yanlarına gidip, çorba , hediye diyorum 50 euroyu görunce hıç birşey olmamış gibi komşu ,yanlış anladın bizi, biz türk bulgar komşuyuz vsvs.. sen şimdi hemen benziciden vignete al ama dıkkat et ileride de polis var vsvs diyerekten yola devam ediyoruz.10km ilerden benziciden meşhur vignette’i 8 euro’ya alıyorum (Bulgaristan gümrüğünde vignette uygulamasını sorduğumuzda ise gumruk memuru araca baktıktan sonra , bu uygulamanın sadece kamyon vs ıcın oldugunu iletiyor ve koskoca yazı da ayrıca gümrük girişinde mevcut )

Svleningrad istikametıne doğru devam ediyoruz, sınıra yaklaşırken Bulgar köyylerin içinden geçiyoruz , kaşar uyarıları dikkatimizi çekiyor, bütün köylerde kaşar satıyorlar, herhangi birinde duruyoruz ve tadına baktıktan sonra 3 teker satın alıyoruz toplam 50 euro , 15 kg kaşar.gercekten nefis.günün ve bulgaristan sirbistan macerasını hehalde en moral verici yanı lezziz kaşar peyniri almış olmamızdır.
köyde kaşar satan kişiyle sohbet ederken kapıkule gümrük kapısının bayram başlangıcı sebebiyle epey bir yoğun olduğunu öğreniyoruz, bize yunanistan gümrüğünün sadece 10 km uzaklıkta olduğunu iletiyor ve bu güzergahtan da türkiyeye giriş yapabileceğimizi öğreniyoruz, zaten bulgarlar agıcık olmuşuz, en iyisi yunaistandan girelim şeklinde ortak karar bağlanıp yola devam ediyoruz, öğrendikten sonra yunanıstan uzerınden tr ye giriş yapmaya karar veriyoruz, yunanıstan gümürğü gerçekten çok yakın, yolculuğumuzun başlangıcından lidl marketten dönerken de epey bir alışveriş yapıp kastanyes yani pazarkule gümrüğünüe varıyoruz,yolculuğu belki bir 80 km kısaltmış oluyoruz yunaıstandan giriş yaparak .
Kısaca özetle balkanlar gerçekten görülmeye değer.
 



Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Sevgili Alpi76 , üşenmeden anlattıklarınız ve paylaşımınız için gerçekten teşekkürler.
Anlatımınız harika, inşallah bende eşim ve oğlumla bu yaz yurtdışını kendi aracımızla gezmek istiyoruz. Anlattıklarınız çok güzel ve yol gösterici. Tekrar tekrar teşekkürler. Elinize sağlık.
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

sevgili izimrili hemşehrimm:smiley:)
yorumunuz için gerçekten tşklr, öncelikle bir çırpıda anlattım, sonradan okuyunca imla hatalarımıdan ötürü özür dilerim,
tecrübelerimiz kendi aracıyla yurtdışına çıkmak isteyenlere bir nebze yol gösterebiliyorsa ne mutlu bize,
gitmeden önce bana ulaşın, size konakladığımız hotellerin isimlerini vereyim,
saygılarımla
alpaytoner@hotmail.com
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Sn. alpi76

Yaklaşık 3 yıldır ayda veya 2 ayda bir Yunanistana kendi aracımla seyahat etmekteyim. Bahsi geçen beynelminel ehliyeti ilk seyahate başladığım dönemde yaptırdım.
Süresi 1 yıl olmasına rağmen yeniletmedim.
Yanlızca son 6 ayda iki kez Yunan gümrük memurları tarafından ısrarla bu ehliyetim istendi ve ibraz etmek mecburiyetinde kaldım ( Tarihinin geçtiğinin her nasılsa farkına varmadılar), ve bir seferde radara yakalandığımda polis çevirmesinde polise Türk ehliyetimi vermeme rağmen ısrarla beynelminel ehliyetimi istedi. Onlarda tarih konusunun farkına varmadılar.

Sebebini tam anlayabilmiş değilim. Beynelminel ehliyetim olmasaydı başıma ne geleceğinide bilemiyorum.
Fakat özellikle Yunanistan tarafına geçecek ve Yunanistanda araç kullanacak kişilerin bu hususta dikkatli olması gerektiğini belirtmek isterim.

Selamlar...
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

sn kemaltorun,

yazımda'' ben kesinlikle almayın demiyorum ama ben almadım ''ibaresi yer alıyor zaten.beynelminel'i sadece yunanistan soruyor, diğer ülkeler sormuyor, ben iş sebebiyle yurtdışında bir çok ülkeye gittim , yunanistanda dahil, fakat hernedense yunanistanda araç kiralarken kimse bunu sormuyor normal turk ehliyetinizle işlem yapıyorlar, 2007 yılında atinaya ucak ile gittiğimde araba kiraladım , sizin dediğiniz gibi polis çevimesine takıldım, kiralık aracın evraklarına ve turk ehliyetime baktıktan sonra yorum yapmadan iade etti.
Fakat bayramdan bu yana geçen cumartesi günübirlik gittik, maksadımız vizelerimiz varken alışveriş yapıp geri dönmekti,bu sefer ipsala yerine pazarkule gümrüğünden çıkış yapalım dedik, türk gümrüğünü geçtikten sonra yunan memur beynelminel dedi , ısrarlarıma rağmen almadı.
Adamın gözüne de yapıştırdım ''driving license ''yazıyor bak dedim, inat mı inat giremedik.15 km ileriden kapıkule gümrüğünden bulgaristana giriş yaptık sorunsuz ,bulgaristana girdikten 5 km sonra ''greece''yunanistan tabelası var , yine aynı yere kastanyes ( pazarkule 'ye çıkıyorsunuz ) kastanyes gümrüğü bulgaristan yunanistan arası gümrük, buradan kesinlikle sorunsuz yunanistana geçtik, bu arada sadece fazladan bir 35 km yapmış olduk ,beynelminel ehliyet sadece turk-yunan gümrüğü geçişlerinde soruyor memurlar, o da eğer sorarsa ,diğer ülke gümrüklerinde kimse bunu talep etmiyor.oran alexandroupolıs , dedagac ta 120 km , sahilde bir güzel balığımızı , ahtapot, kalamar, kofana,barbun,midye, ouzo ve bilumum meze taramasından tuttun acılı peynir ezmelerine kadar masayı donattık güzel bir akşam yemeği yedik ( 2 ebeveyn ve iki cocuk) 40 euro ödedim!!, porsiyonlar inanılmaz bol , sipariş verirken dikkat edin masada yarısı kaldı.geçen yazımda yemeklerden bahsetmemiştim ,
yunanistanda kesinlikle balık yiğin, özellikle kavalada.herneyse akşam yemeğimizi yedikten sonra ''Lidl ''isimli bir market var, mutlaka gidin bilimum avrupa menşeili ürünler mevcut, biz fransız peynirlerini sevdiğimizden cüzzi fiyatlara alabiliyorsunuz örneğin roquefort peynirin kg su 2 euro, somon füme 2,30 eur paketi,mangonun kilosu 2,20 eur kg su ki bizim cocuklar sanırım tüm kasasını aldılar,meyveli yoğurtlar pudingler, cikolatalar hem kaliteli hem gercekten cok uygun fiyatlar kasiyerle konuşurken öğrendiğim ki oranın en ucuz marketiymiş, bim vari bir düzeni var, giderseniz uğrayın mutlaka pişman olmazsınız.
konuyu saptırmadan tekrar gümrük konusuna döneceğim, alışverişimizi tamaladıktan sonra tekrar kastanyes gümrüğüne doğru yola çıktık, geldikmi bizi çıkartmayan yunan memurun önüne, beni turkıyeden cıkartmayan memur beni yunaistandan turkıyeye giriş yaparken inanılmaz şaşırdı ( pazarkule gümrüğünden sadece iki kişi var ,çok ufak bir gümrük )pasaportları istedi , ben daha o istemeden yeşil sigortayı ve en önüne '' driving license'' yazan turk ehliyetimi koydum ) bu arada bilmeyenler için eklemekte fayda var turkıyeye girerken ehliyet sormuyorlar ama ,bilerek kendim uzattım.freeshoptan da bir güzel alışverişimizi yaptık, yanlız dikkat edin günübirlik giriş cıkışlarda türkiyeye alkol sigara sokamıyorsunuz, bu sebeple pasaportlarınızı freeshoptaki görevliye vermeyin,kızlar eğer soralrasa , arabada vs siz geçirin birazdan ibraz ederim deyin, hıcbır zaman sıkıntı yasamadım.,(pasaportlarınızı ibraz ederseniz , türk girişinde, soruyorlar ve alışveriş yaptınız mı dıye soruyor , yapmadım derseniz sistemden zaten çıkıyor birşeyler aldığınız, ve bıraktırıyorlar ).
sonuç olarak beynelminel konusu tartışmaya açık, alıp almamak kişisel tercih, kapıkulede sordugumda 360 tl olmuş ilk alacaksanız, 1 yılk geçerli sadece, 2013 yılında bizim ehliyetlerimizin ulslararası daha doğrusu 1949 lozan metnini içeren ehliyetler olacaklarını söylüyorlar, hadi 10 yıl geçerli olsa bilemedin 5 yıl olsun bir nebze bu para verilip alınır. ama ben almadım almayacağım.
 

Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

Alpay bey,

Sizin yazınızı keyifle okudum. Bende sadece başıma gelenleri paylaşmak ve uygulamanın aynı noktalarda dönemsel ve kişilere göre farklılıklar gösterdiğini belirtmek istemiştim. Ki zaten sizden bayramdaki seyahatinizi alatırken aynı şeylerden bahsetmişsiniz.
Eşimin ailesinin o bölgede yaşaması dolayısıyla sıkça ziyaret etme şansı buluyorum. Bahsettiğiniz yerlerin tamamını gezme fırsatım oldu, çok güzel yerler, çok güzel insanlar.
Sizden bir ricam olacak. Dedeağaçta balık yeme fırsatım olmadı bir türlü. Tavsiye edebileceğiniz bir yer varsa, tarif edebilirseniz mutlu olurum.

Selamlar...
 



Ynt: Araç ile Yurt Dışına Çıkmak

kemal bey memnuniyetle,öncelikle şunu belirtmeden geçemeyeceğim , eşinizden dolayı çok şanslısınız, yunanistan gerçekten bizim ülkemiz kadar olmasada güzel bir yer.bizde eşimle son gidişimizde keşke bizim de burada yunan dostlarımız olsa demekten alamadık kendimizi.
Kıyı şeridinde ve limanda çok sayıda balık lokantası var. Limandaki mendireğin ucundaki eski meyhaneyi tavsiye ederim adı ya nikonun yeri olacak ya nisioki okuyabildiğim kadariyle alfabelerinden , sahilde dar bir sokakta yer alıyor,ama zaten herbirinin fiytları panolarda yazıyor , neyse o içeri girdikten sonra hesap değişmiyor biz akşam yemeğine gittiğimizde bir önceki yazımda anlattığım şekilde envai çeşit deniz ürünü ve meze yedik, ayrıca barbayani adı verilen rakıdan epeyce içtik , ouzoyu sevmeyenler için bizim rakıya tadı cok benziyor, biz 4 kişiydik cocukar ile beraber , . Hesap sadece 40 Euro geldiğini görünce şaşırdım tabii. İstanbul’da son yıllarda birbiri ardı sıra açılan balık lokantalarından birinde aynı hizmeti almış olsak en az beş-altı katı bir hesapla karşılaşırdık. Bu ucuzluğu, Yunanistan’da geleneksel esnaf anlayışına ve tüm valiliklerin işletmeleri sıkı bir fiyat denetimi altında tutmalarına borçlu olduğumuzu öğrendim, yani turist yerli fiyat politikası yok, Masadan kalkmadan önce meyhanenin sahibi yanımıza geldi, ‘Fiyatlarınız çok ucuz’ dedim. ‘Biz, bire aldığımızı en çok ikiye satarız’ diye cevapladı. Ve devam etti, ‘Birkaç kere İstanbul’a geldim, tavsiye üzerine gittiğim yerde bile çok kötü kazıklandım. Sonra da bir yere fiyatlar oturmadan önce uzun uzun pazarlık yapmak zorunda kaldım...’ yani mmalesef yine utanarak kalktım masadan.:smiley:) tabii şu sıralar fiyatlar daha da ucuz ,işler eskisi gibi değil diyor sanırım krize bağlı, hernekadar da krizden bir esinti göremediysem, kaeler dolup taşıyor, dükkanlar 18 da kapanıyor, 1-2 türk dönercisi var ,onlarla sohbet ederken , biz 11-12 ye kadar acığız abi diyorlar ve ınanılmaz da iş yapıyoruz diyor, yunanlılar erkenden kaptıyorlar, alışmışlar ,halbuki açık tutsan 1-2 sat daha madem krızdesın değilmi ?
bu arada kemal bey sizin de biz tavsiyede bulunacağınız mutlaka birşeyler vardır, anladığım kadarıyla daha sık gidiyorsunuz, bizimle paylaşırsanız memnun olurum

alpay
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Mesajlar
1,521,955
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst