Ankara Roma Tiyatrosu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,833

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Ankara tiyatrosu Ulus Meydanı’ndan Ankara Kalesi’ne çıkan Hisar parkı Caddesi üzerindedir. Ankara Kalesi’nin kuzeybatı yamacındaki bir inşaatın temel kazısı sırasında mimari yapı parçaları ile karşılaşılmış, bunun üzerine Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi burada bir kazı çalışması yapmıştır. 1982 yılında yapılan kazıda bir tiyatro ile ilgili mimari parçalar bulunmuştur. Ankara’da Roma dönemine ait bir tiyatronun bulunduğu konusunda kaynaklarda bir bilgiye rastlanmamaktadır. Ancak, Roma hamamındaki bir heykel kaidesi üzerinde, Ankara’da yapılan Dionysos Şenliklerine ait bir kararnamenin tiyatronun belirli bir yerine konulduğu belirtilmiştir. Yapılan kazılar sonunda oturma sıralarının bulunduğu ön kısım, yarım daire şeklindeki orkestra, skene ve proskene ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca orkestraya geçişi sağlayan yan duvarlardan doğu ve batı yönündeki duvarlar kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Romatiyatrosu


Ankara tiyatrosu Roma döneminde MS.I.yüzyılın ikinci yarısı ile MS.II.yüzyılın başına tarihlendirilmiştir. Bizans döneminde ise, tiyatroda bazı değişiklikler yapılarak kullanılmıştır.

Ankara'nın Ulus Semtinde Hisar Caddesi ile Pınar Sokak arasında yer almaktadır. Antik yazarların Ankara hakkında verdikleri bilgiler arasında tiyatrodan hiç söz edilmemesine karşılık, Ankara'da bulunan bazı yazıtlarda dolaylı olarak bahsedilmektedir. Ayrıca Roma Hamamı’nda korunan bir heykel kaidesi üzerinde yer alan yazıt, Dionysos şenlikleri hakkında bir kararnameyi içermektedir. Yazıt, Ulpis Aelius Pompeianus'un Agonluğu sırasında çıkarılan bir kararnamedir ve üzerinde tiyatronun belli bir yerine konulduğu yazılıdır. Buna göre Ankara'da bir tiyatro yapısının bulunduğu açıkça belli olmaktadır. Ancak 1982 yılına kadar nerede olduğu bilinmiyordu. 1982 yılında bir inşaatın temel kazısı sırasında bulunan arkeolojik veriler neticesinde 982-1986 yılları arasında yapılan kazılarda tiyatro tamamen açığa çıkarılmıştır.

Bir çok tiyatroda olduğu gibi yerli kayanın oyulması ve doldurulması ile elde edilen oturma sıraları moloz taş - harç dolgusuyla oluşturulmuştur. Orkestraya girişi sağlayan doğu ve batıda iki tane parados (yan giriş) yer almaktadır. Skene (sahne) binası orkestraya beş kapı ile açılmaktadır.

Bizans Dönemi'nde muhtemelen iki evreli değişikliğe uğramış; birinci değişiklikte orkestra su oyunlarının düzenlendiği bir havuza dönüştürülmüş, ikinci değişiklikte ise skene binasının içinin ve doğu paradosa bitişik tonozlu bölümlerin başka bir amaçla kullanıldığı sanılmaktadır. Geç Bizans Döneminde ise oturma sıralarının kaldırıldığı muhtemeldir. Buna rağmen tiyatronun tipik Roma tiyatrolarında olduğu gibi yarım daire biçiminde bir orkestrası ve iki diozomasının olduğu anlaşılmaktadır. M.S.2. yüzyıla tarihlendirilmektedir.
 

Etiketler






Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,025
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst