Ankara Grubu Serbest Muhabbet Köşesi.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan son_kral_54 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11,343
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 922,523

yok bişi...

• .

Kullanılan: 3 50.0%
  • .

Kullanılan: 3 50.0%

• Kullanılan toplam oy
    6

Etiketler
Ynt: Ankara Grubu Serbest Muhabbet Köşesi.

TEKNIKISLEM' Alıntı:
Sefer Hocam
1 adet TEKNIKISLEM siparişidir, beni de listeye ekleyiniz ;)

tamamdır metin hocam ekledim listeye :smiley:

arkadaş ile görüştük yarın yada cuma günü gelecekmiş 5 cihaz demiştim ama fırat bey de düşünüyorsa 6 ya çıkıcaz galiba birde fırat ve metin hocam anten varmı sizlerde yoksa bu arkadaşa mı söyleyelim ?

ttos' Alıntı:
hayır yasal bir sıkıntı yok, cihazın frekansları ile oynamıyoruz cıkış gücünü yükseltiyoruz.

Valla telsiz bilgim yok, sizlerin bilgilendirmesiyle birşeyler alıcam artık

çömezlik de çok zor iş...

ttos' Alıntı:
tamamdır metin hocam ekledim listeye :smiley:

arkadaş ile görüştük yarın yada cuma günü gelecekmiş 5 cihaz demiştim ama fırat bey de düşünüyorsa 6 ya çıkıcaz galiba birde fırat ve metin hocam anten varmı sizlerde yoksa bu arkadaşa mı söyleyelim ?

anten için benim bir kaç düşüncem var
ama
bu arkadaşın maliyeti ne acaba
sormak mümkün olurmu

araya saplama

pazar günü kayıntısı yani yiyenbilir konusunda
adam başı yarım kg hamsi
gelecek tahmini otuz kişi
alınacak onbeş-onyedi kg hamsi (neredeyse bir kasa)
bir şekilde temizlenir ya da üç beş verilip temizletilir
ama
bu meret
sucuğa köfteye kuşa benzemez
tele dizmesi ve de pişmesi kasar biraz
ateşin başında kuyruk olup ölmesin millet sonra
eş zamanlı onbeş tel ve o tellerin dizileceği ateş gerektirir

demedi demeyin ...

Sefer Hocam
bu telsizlerden
bence taciz edip bütün arkadaşlara bir şekilde aldıralım

temin edecek arkadaştan ya da senden biraz bilgi alsak nasıl olur
benim elim havya, avometre tutar, büyük ihtimal montajı da kendim yapacağım ama

diğer arkadaşlar için
bu telsizin
markası
garanti durumu
montaj desteği
araca bağlantı için frame-kızak durumu
yukarıda sormuştum, anten, kablo, kablo mesafesi, connector, vs. malzemelerin maliyeti
ayrıca alınırsa faydalı olacak opsiyonel nalzemelerin durumu
gibi bilgileri detaylı yazıp, dürtelim ekibi

gerekirse bir haftayı boş geçeriz,
yakıt parasına CB lenmiş olur millet
telsiz konusu da kapanır artık,
almayanı, takmayanı hırpalamak için belge olur.

bence tabii ...

ttos' Alıntı:
cb telsiz arayan arkadasların dikkatine :smiley:

dun akşam telsiz işleri ile uğraşan polatlıdan bir arkadaş ile tanıştım bizim araclardaki cihazlar hakkında konuştuk kendisinin dediği bizim cihazların güçlerinin çok düşük olduğu bu yüzdende fazla verim alınamadığını belirtti kendisinde 100 adet kuvvetli cihaz varmış bu hafta içi ankaraya gelecekmiş bende 5 adet getirmesini istedim deneme amaçlı eğer dediği gibi güzel cihazlar çıkarsa bu cihazlardan hepimiz alabiliriz, arkadas o cihaz ile polatlıdan bana yayın yaptı sesini aldım ama ben sesimi gönderemedim araya başka birileri girerek iletişim sağladık telefon numarasını alıp konuştum, cihazları bizim için 150TL.den verecek bilginize :smiley:

Arkadaşlarım,

Lütfen sonuna kadar dikkatli okuyun.
Hepinize bu azıcık bilgili ve eKsik,
ufak ufak hatalı (çok çok iyi değilim bu konuda)
olan yazım çok faydalı olacak. Eminim..

Ankarada halk bandında devamlı sohbet eden insanlar var. Hobileri telsizcilik, radyocu deniliyor bu işe gönül vermiş insanlara...

Çoğu, Halk bandından tamamiyle farklı bi sistem olan amotör telsizciler aynı zamanda...

Ankaradaki bu amotör telsizciler kendi aralarında ve tüm amotör telsizciler arasında ayrı bir dünya kurmuş durumdadır.

Radyoculuğu (yani telsizciliği) bir yaşam biçimi yaşam hobisi haline getirmiş bu telsizciler,
(radyoculuğa gönül vermişlerdir)
cb nin, yani halk bandının popularitesini yitirmemesi (radyoculuğa gönül vermişlerdir) amacıyla belirli saatte belirli cb frekanslarında sohbet etmektedir. Bazıları amotör telsizlerini açmayıp, kendi dünyalarında dışarı çıkıp, toplumsal bir davranış içinde bulunmaktadırlar zaman zaman.

Bu kişiler arasında benim bildiğim en populerlerinden bazıları pursaklarda, sincanda, karşıyakada ve polatlıda...
Yanlış hatırlıyor olabilirim ama polatlıdan eminim... (örnek: mesala "yakışıklı" diye ismi var hatırladığım birisinin)

Yani anladığım kadarıyla rodyoculuğa gönül vermiş insan polatlıda çok...

Sefer' in bahsettiği kişide heralde bu insanlardan birisi. Ne güzel tanışmış oluruz.

Biraz teknik bilgi verip devam etmem gerekiyor.

**Pmr(lisanssızdır),
**Halk bandı (Citizen's Band) (bir kaç yıldır lisanssızdıR),
**Amotör telsizcilik (Resmi Lisans gereklidir)
**Profosyonel Telsiz Sistemleri (Polis, Asker v.s. gibi veya inşaat şirketleri veya güvenlik şirketlerinin kendi içlerindeki kurduğu kapalı devre sistemler diyebiliriz, çok özel izinlere tabidir)

bunların hepsi telsizdir, radyoculuktur ama birbirinden tamamiyle ayrıdır teknik olarak.
(aylar önce telsiz felan konusu gündeme geldiğinde buraya uzun uzun bilgilendirme amaçlı yazmıştım telsiz ve telsizcilik konusunu, okuduysanız hatırlarsınız.

Bu sistemler birbirlerini asla duyamaz ve birbirleriyle asla iletişime geçemez...

Yani pnr ile bi asla cb telsizle iletişime geçemezsiniz...

Cb ile asla amotör telsiz makinasıyla iletişime geçemezsiniz.

Çıkış gücü kabaca,
Cihazın maykına bastığımızda antenden çıkan watt biriminde elektronik dalgadır.

Pmr maximum 0.500 mWatt çıkış verir. Bu yüzden pmr ile pmr arasında iletişim yapılabilen mesafe çok azdır.

Cb maximum 4 Watt verir.
Bu dünyada yasal sınırdır.
Bu sınır Çok Ciddi Bi Resmi Sınırdır.
Bundan daha fazla wattla çıkış yaparak iletişim kabiliyetinizi resmi sınırların üzerine çıkarmak ciddi resmi izinlere bağlıdır.
Ülke Güvenliği v.s. ile direk İlgilidir.

Şimdi,
Takoz denilen cihazlar var.
Çok teknik bilgim yok ama bu takozlar aslında araçlardaki anfi gibidir, yani yükselticidir.
Takoz Telsiz cihazının arkasındaki anten çıkışına bağlanır.
Antende bu yükselticiye bağlanır.
(Bu takozada da 12V elektrik verilir çalışması için)
Mayka bastığınıda telsizden çıkan 4Watt bu cihaza gelir, gücü yükseltilir ve antenden 4Watt çıkacak dalga 100Watt gücünde yükseltilmiş olur.

Bu yükselticiler yasa dışıdır. Satılıyor piyasada ama satışı yasa dışıdır.
Ve direk milli güvenliği ilgilendirdiği için Çok Çok Ciddi Cezaları vardır.
Yakalnıldığında resmen, çok ciddi, terörist gibi bile işlem görmeniz çok olasıdır diye biliyorum.
Ve yakalanmak çok kolaydır, aracın içinde polisin, jandarmanın, istiparatçının görmesine gerek yok.
Çevremizde devamlı üzerinde bi sürü antenler, jammerlar olan araçlar görüyoruz.
Hatta polis jandarmanın std telsizleri bile yakalayabiliyormuş bu cihazları.
Nasıl mı?
Siz kolluk güçlerinden birinin gerekli mesafede olduğunu bilmeden mayk a basıp konuşuyorsunuz.
O kaadr yüksek güçle dalga basıyorki havaya, çevredeki tüm sistemler, telsizler etkileniyor...
Hatta esprisi bile yapılıyor. "Mayka bi bastım karşıdaki evin ışığı yandı" :smiley: belki doğrudur bile.

Şimdi bu seferin bahsettiği cihaz takoz olabilr, ve büyük ihtimal takoz...

Sakın yanlış anlamayın lütfen, Sefer sakın yanlış anlama lütfen...
Sadece bilgi vermek istiyorum...

Bu polatlılı arkadaşında iyi niyetinden asla kuşkum yok.

Niyetim kimseyi suçlamak veya zor duruma düşürmek değil, sadece bilgi vermek istiyorum.

Hatta şunu söyleyebilirim, off road camiasında bu zamana kadar tanıdığım insaların çoğu (cb iletişimini tercih edenler) atkoz kullanıyor. Genelde 100Watt... Hatta eskiden samimi olduğum şimdi görüşmediğim arkadaşlarım bile aldı...

Hatta bende almayı düşünüyorum...

Almayın demiyorum. Bende isterim. Ama risklerini bilin istedim.

Telsiz yönetmeliğinin yazdıklarımla ilgili kısmı aşağıya ekliyorum.

Bide işin şu boyutu var.
Bırakırsak resmi riskini.

Ardaşımla denedik.

Uzun mesafe ilitişimi kesinlikle sağlıyor.

Ben Emekten std cb ile Karşıyaka görüşüyorum rahat.
Yenimahalle Mit in ordan, gürültülüde olsa ("baskılı" denir hışırtıya), Oran ile görüştüm bi kere.

Ama polatlıya sesimi duyuramıyorum, fakat polatlıdan sesi çok net alıyorum. Çünkü polatlıdaki cihazda yükseltici var.

Yani takoz kulanırsanız ancak takoz kullanan başka bi cihazla "KarşılıklI" bağlantı kurabilirsiniz.
Karşıda takoz yoksa siz sesinizi duyurursunuz, o size sesini duyuramaz.
veya tersi, yani bi işe yaramaz, iletiişm karşılıklı olduğu için.

Acil bi durumda da yardım istemek v.s. gibi, mevkii belirtçeğiniz için yakalarsınız. Halk band devamlı dinlenmekte diye biliyorum kolluk tarafından.

Bide denememizde şunu farkettik.
Takozsuz iki cihazın birbiriyle iletişime geçebildiği yeterli mesafede,
cihazların birinde takoz varsa,
iletişim kalitesi çok düşüyor...
Havada çok fazla bi güç var ve anten hem alıcı, hem verici olduğu için,
Takozsuz cihazın antenine gelen yüksek güç -takoz olmadığı için- süzülemiyor, ve iletiim kalitesi çok düşüyor veya hiç olmuyor.
yakın mesafede bu böyle.
Mesala gezilerde, birinde takoz var ama 40 mt önündeki takozsuza sesini duyuramıyor ama 50 km ileriye sesini duyuruyor...

Yani anladığımız kadarıyla takoz aynı zamanda gelenide süzüyor. Takoz olmadığı içinde dalgalar takoz talkılmamış cihaza süzülmeden geliyor. Çift taraflı gibi çalışıyor yani...

Belki biraz yanlış yazıyorum ama dediğim gibi teknik bilgim çok çok az.... Yanlışşsa affedin lütfen...

Sonuçta, takoz ne zaman takılmalı...
Ben sesimi ileriye duyurucam, taaa 100 km ile konuşucam diye takıntı yaptıysanız ve 100 km ileride takozlu arkadaşınız varsa...

Emin olun,
eskide olabilir,
kullanılmışta olabilir,
ama kaliteli ve düzgün çalışan 40kanal 4Watt çıkışlı bi Cb, (4W az değildir)
anten doğru yere takıldıysa, uzunsa ve SWR ayarı doğru yapıldıysa çok çok çok işe yarar ve keyifli olur....

Not: Sefer,
Bu cihaz tam nedir ama,
kullanamayacaksam, kullanmayacaksam bile,
sırf accık hobilerim arasına girdiği için almayı düşünüyorum...

Lütfen telefonla benimle irtibata geç. Burada uzun zamanlar olmayabiliyorum biliyorsun....

Umarım;
yazımın, sadece bilgimi siz sevgimi dostlarımla paylaşmaktan farklı bi amacı olduğunu düşünmezsiniz. Çok samimiyim...

Umarım;
Hepsini dikkatlice okumuşsunuzdur. ;D O kadar emek verdim yazdım ;D

18 Temmuz 2009
CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27292
YÖNETMELİK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:
ÖZEL TELSİZ SİSTEMLERİ YÖNETMELİĞİ
.....
.....
...
.
.

EK–2
HALK BANDI (CB) TELSİZ CİHAZLARI
.....
.....
...
.
.

Kullanım esasları
MADDE 3 – (1) Halk Bandı (CB) telsiz sisteminde yer alan cihazlar; maksimum 4 Watt çıkış
gücünde, açısal modülasyon (frekans veya faz modülasyonu FM/PM) veya genlik modülasyonu (çift yan
bant AM) veya bir modülasyon seçme anahtarı ile ayırmak suretiyle her iki modülasyon türü birlikte
olmak üzere kullanılabilir.
(2) Halk Bandı telsiz kullanıcılarının, aşağıda belirtilen sınırlamalara uyması gerekmektedir:
a) Müzik, ıslık ve benzeri sesler çıkaran diğer aletlerin sesleri yayınlanamaz.
b) Açık lisan yerine kodlu haberleşme yapılamaz.
c) Televizyon ve radyo programları canlı olarak veya banttan yayınlanamaz.
ç) Bir başka halk bandı telsiz kullanıcısının haberleşmesi engellenemez.
d) Cihazın teknik özelliklerinde hiçbir şekilde değişiklik yapılamaz.
e) Cihazlara dışarıdan güç yükseltici ilave edilemez.
f) Dokuzuncu kanal acil yardım çağrı ve onbirinci kanal buluşma kanalı olup, başka amaçlar için
kullanılamaz.
Telsiz cihaz ve sistemlerinin teknik kriterleri
MADDE 4 – (1) Her kanal band genişliği 10 kHz dir.
(2) Sabit, araç ve el cihazların çıkış gücü maksimum 4 Watt tır.

.....
.....
...
.
.

arkadaşlar merhabalar , Çamlıdere tarafını neden hiç düşünmüyorsunuz, ulaşımda kolay, E5 den vey otobandan 100 Km. çevresinde en az 50 - 60 cm. kar var, çoçuklar ve mangal için ideal

Noterci' Alıntı:
arkadaşlar merhabalar , Çamlıdere tarafını neden hiç düşünmüyorsunuz, ulaşımda kolay, E5 den vey otobandan 100 Km. çevresinde en az 50 - 60 cm. kar var, çoçuklar ve mangal için ideal

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz Sayın : Noterci,
Programımız bu hafta sonu
1. Hafta : Işıkdağı
2. Hafta : Sorkun Yaylası
3. Hafta : Çamlıdere olur sizinde iştirakiniz bekleriz

Sentinel' Alıntı:
Güzel haber
şu an kaç kişide cb var?
benim bildiğim Serkan'da var bitane

Bendede var fırat, bilgin olsun....

Ama devamlı takılı değil, içeriye delmektense başka yöntem arıyorum... antende mıknatıslı....o yüzden
3 dakiakada söküp takıyorum gezilere geliceğimde

TEKNIKISLEM' Alıntı:
Sorgun güzel ama mesafe uzun, geçen sene gitmiştik, iyi de vakit geçirdik
ama
360-390km gidiş-dönüş yol yaparız,
bu yolun 20-40 km si arazide geçer,
hava 17.00 kararıyor,
dönüş yolu azap oluyor ...

ayrıca
düzde yakacağımı, arazide yakmak isterim.

ben Işık Dağı derim,
lütfen aynı programa devam

Hüseyin Hocam
Oktay dan da güzergah bilgisi alıp (o tarafı iyi biliyor, gezdirmişti bizi) baharda kamplı, kalmalı, avlanmalı, patlatalım orayı, ... ;)

+1

Serko' Alıntı:
Murat, geçen sefer de çok istedi Işık Dağı'nı, aslında hepimiz ne zamandır istiyoruz. Programı hiç değiştirmeden, gidelim.

Bir sonraki programımız da Sorgun olsun. Aslında bahar gelse de, Metin Hocam'ın dediği gibi kamp atsak.

+1 :smiley:

;D Vallahi dalga geçmiyorum ;D Vallahi bütün mesajlara katılıyorum ;D Üst üste geldiler tesadüf ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,875
Kayıtlı Üye Sayımız
166,661
Kaydolan Son Üyemiz
Necmierdan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR