Ankara Grubu Off-Road Etkinliği (16 Ocak 2011)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TnaTkmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 423
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,100
Ynt: Ankara Grubu Off-Road Etkinliği (16 Ocak 2011)

Bu arada Tuna kamp1 olmuşsun senide kutlarım.Tatlı konusu sorun değil seninkinide ben alırım.Nasıl olsa hamdi abiye her zaman işimiz düşecek.yolda kaldık mı imdadımıza o yetişir.Hatta biz bile borçlu kalırız.
mehmet cakmak' Alıntı:
Bu işi biraz fazla abarttık be tuna sanayiye giren biraz zor çıkıyor.ustalarla samimiyeti ve maliyeti çok konuşur olduk..eve dönüş yolunu şaşırmada evimize dönmek de tek ümidimiz.O olmuşken şuda olsun şu eksik kalmasın bunu da yap usta derken vs.vs..

Etiketler

mehmet cakmak' Alıntı:
Bu işi biraz fazla abarttık be tuna sanayiye giren biraz zor çıkıyor.ustalarla samimiyeti ve maliyeti çok konuşur olduk..eve dönüş yolunu şaşırmada evimize dönmek de tek ümidimiz.O olmuşken şuda olsun şu eksik kalmasın bunu da yap usta derken vs.vs..
Her şeyin bi cefası vardır abi,sonuçta olucak böyle bi bir ay araba çıkınca acısını çıkartırsın.
Senin araba bir dahada girmes saniyeye inşallah,çıkıs o çıkış olur. :smiley:
sanırım pek eksiklikte kalmadı 4-4'lük oldu.

a-alük olmasada eh yolda bırakmaz artık.işin içine girdimi sonu yok.daha çelik tampon çekici vs.demedik bakalım sonumuz hayırlısı olsun.öylede olsa keyif alıyorum yapılanlardan ve etkinliklerden.

mehmet cakmak' Alıntı:
Bu arada Tuna kamp1 olmuşsun senide kutlarım.Tatlı konusu sorun değil seninkinide ben alırım.Nasıl olsa hamdi abiye her zaman işimiz düşecek.yolda kaldık mı imdadımıza o yetişir.Hatta biz bile borçlu kalırız.
teşekkürler,aslında bende alırdımda sen benden önce oldun kamp 1 ondan yoksa ben alıcaktım napalım :D
çekme konusunda sorun olmas babam elinden gelen yardımı yapar. :D Babamda kalır bir gün belki,gerçi bir kere kaldı şuana kadar ondada selim abi çekti,ilk ona nasip oldu :D

mehmet cakmak' Alıntı:
a-alük olmasada eh yolda bırakmaz artık.işin içine girdimi sonu yok.daha çelik tampon çekici vs.demedik bakalım sonumuz hayırlısı olsun.öylede olsa keyif alıyorum yapılanlardan ve etkinliklerden.
abi sende birden herşeyi hallediceksin sanırım çelik tampon filan,vinç filan...Hem daha yeni başladı etkinlikler birde yas gelsin,kimse durmas artık herhaftasonu biryerlerde birşeyler olur.Heleki büyük gesenbilir festivali,iple çekiyorum süperdi.

Hamdi abinin araç hacı murat bile olsa da farketmez. maaşallah kolay kolay yolda kalmaz. O iyi bir ofroadçu.Araç da önemli ama sürücüsü daha çok önemli

TnaTkmen' Alıntı:
abi sende birden herşeyi hallediceksin sanırım çelik tampon filan,vinç filan...Hem daha yeni başladı etkinlikler birde yas gelsin,kimse durmas artık herhaftasonu biryerlerde birşeyler olur.Heleki büyük gesenbilir festivali,iple çekiyorum süperdi.
Tuna festival ne zaman tam olarak biliyormusun?

mehmet cakmak' Alıntı:
Tuna festival ne zaman tam olarak biliyormusun?
abi sanırım temmus ayında,geçen seneki temmusdaydı yanlış hatırlamıyorsam,bolu aladağlara gitmiştik.

TnaTkmen' Alıntı:
abi sanırım temmus ayında,geçen seneki temmusdaydı yanlış hatırlamıyorsam,bolu aladağlara gitmiştik.
günübirlik mi yoksa kamplımı gidiliyor?

mehmet cakmak' Alıntı:
Hamdi abinin araç hacı murat bile olsa da farketmez. maaşallah kolay kolay yolda kalmaz. O iyi bir ofroadçu.Araç da önemli ama sürücüsü daha çok önemli
inşallah kalmas abi,yani araba süper olsada sürücü olmadıkdan sonra boşuna,babamda kendinden emin sürüyor,araçta iyi olunca sıkıntı olmuyor,Biside böyle yetiştiriyor bisde boş değilis yani :D :D Babamısım oğluyus. ;)

mehmet cakmak' Alıntı:
günübirlik mi yoksa kamplımı gidiliyor?
kamplı oluyor,bisde,cumartesi gitmiştik,eglenceler filan gece yürüşleri filan güseldi,pasar günüde off-road yarışları filan oluyor ösel parkurlarda.
Bu arada ''z'' harfi basmıyor ''s'' yasıyorum onun yerine. :D

mehmet cakmak' Alıntı:
sana bişey soracağım benim telsize ihtiyacım var neyi alacağım konusunda senden bilgi almak istiyorum
Tabiki...
Memnuniyetle...

Ama konu başlığı dışındakileri yeni konu açarak veya mevcutları kullanarak paylaşmamızda fayda var.
Paylaşacağımz bilgileri, diğer üyeler, bu başlık altına bakmayacakları için bulamazlar.
Konu başlığıda dağılır gider,
içindeki diğer bilgiler de...
:smiley:...Diye düşünüyorum...:smiley:
Aslında bunları söylemek benim üstüme vazife değil, lütfen kusura bakmayın.
Başkasının görevi (veya değil, bilemem, karışmam)

Şincik :smiley: ben sizin sorunuza cevap vermek istiyorum Ama,
Bu yukarıdaki hatırlatmayı yazmadan cevap verirsem
"Alfonse biliyor kuralları, niye böyle yapıyor" derler Kİ, İstemeM...
Polimiklere Çok Çok DoyduM, anlarsınız beni...
O yüzden Lütfen tavsiyemi ukalalık adletmeyin, Lütfen...

"Sitede genelde konu dışına çıkılmıyor yani"

Soruna geleyim:

Ben telsiz işinden süper anlamıyorum.
Site içinde, ilgili konu başlığında biraz dağılmış olsada gerekli bilgi var. Araştırmanı tavsiye ederim...

Bildiğim, kabaca, üç çeşit görüşme cihazları var...
*Pmr
*CB
*Röleye kayıt olanların kullandıkları cihaz, bant ve frekanslar....

Bu üçüde birbirini duyamaz, birbiri ile konuşamaz...
Ama,
kullandıkları frekanslar, bantlar ve mesafeler tesadüfü veya mümkünse bilinçli olarak çakıştırılırsa olabilir galiba...
Hiç rastlamadım...

Pmr:

En ucuz ve en kısa kullanım alanına sahip sistem diyebiliriz...
(Ama çok prof. Pmr sistemleride var, İstanbul telsiz merkezi Pmr röleleri felan kuruyor galiba)

Üzerlerinde yazan 10-18km mesafeler inanılmaz yanıltıcı.
10-18km'yi bazen Cb' ler bile duyamıyor...

Denediğimiz en başarılı cihazlar,
Şehir içinde> Konuşulanlar AnlaşılMAZ şekilde en fazla 1 km...
Düz arazi, Şehirlerarası Yol gibi alanlarda> Konuşulanlar AnlaşıLIR şekilde en fazla 4 km gibi...

Şöyle düşünün,
30 araçlık bi konvoyda veya İki tepeye yayılmış festival gibi alanlarda iş görür...
Şehir içinde,
Aile fertleri ev yakınına gittiğinde, Bebek odasına -fonksiyonu açılarak- konarak bebek ağladığında duyulur, Fabrikada iş görür...
Biz otelde kat görevlileri ile ön bürodan görüşmek için kullanıyorduk mesala...

Ben hem CB, hem Pmr kullanıyorum..
Pmr olarak Motorola T5 almıştım, şekli hoşuma gitti, markaya güvendim, fiyatı uygundu, aldım...
İlk başlarda sorunlar yaşadım, mikrofonu çok hassastı. Bazende arkadaşlarımı duyamamışım felan, ama sonra alıştım ve kullandıkça kötü bi telsiz olmadığına kanaat getirdim...
Ama, tavsiye edemem Motorola T5'i...
Ceranus' un kullandığı Pmr çok başarılı. Markasını hatırlamıyorum. Başka kullanan arkadaşlarımda var. Çok memnunlar. Fiyatıda makül. Tavsiye ederim...
Aselsan Cobra' da çok başarılı. Tavsiye ederim...

Sonuçta, piyasada en çok satılanlar içinden bi tanesini fiyatı ve size hitap eden (görsellik, boyutla felan) KIstaslarla alın, kullanın...
İş görecektir...
Hepsinin özellikleri temel gereksinimleri karşılayacak noktada aynı...
Bence bilinen markalardan hangisini alırsanız alın iş görecektir.
Çok kafa yormanıza gerek yok yani...

Pmr' lar özellikle internet sitelerinde "lisans gerektirmeyen telsiz" diye satılıyor.
Bu kandırmaca bi cümle.
Çünki, yaklaşık 2 sene önce, Halk bandı CB telsizlerde de lisans zorunluluğu kalktı...

CB:

Çok teknik olarak anlatamayacağım, fazla detay bilmiyorum...

Pmr' dan daha verimli frekanslarda çalışıyorlar...
Ben -benim minumum Cb+Anten kombinasyonumla- Emek' ten Polatlı' yı duyabiliyorum. Emek' ten Şentepe ve Mamak ile konuşabiliyorum. Demetevler,Mit civarından Oran ile görüştüm.
Arazi ve uzun yol max. mesafemi bilmiyorum. Görüştüğüm kişiler yakınımdaydılar zaten...

Çıkış güçleri kanunen max. 4Watt...
Bu 4W çıkışı, cihaz içine müdahale ederek veya takoz denilen ara invertörlerle yükseltebilirsiniz...
Ama bu 4W çıkış gücünü aşmak kanunen çok büyük suç.
Yolda yakalanırsanız, (Ki derinler :smiley: cirit atıyor, biliyorsunuz) "Ne yapıyorsun bu kadar güçlü çıkışla, kime ne bilgisi yolluyorsun?" diye terörist muamelesi bile yapabilirlermiş. Kanunen çok büyük cezası olduğunu biliyorum. Bende en son halk bandı telsiz yönetmeliği var. Orada da bu konu üstüne basarak belirtilmiş...

Ama,
Fabrikasyon katologlarında 4W yazmasına rağmen, gerçekte 5-6 W çıkışta olan cihazlarıda piyasada duydum.
Bide,
Takoz kullanırsanız çok uzun mesafeye konuşursunuz, ama karşıdakinde takoz yoksa size sesini duyuramaz...
Ayrıca takozun duyma gücünü düşürdüğü söylenir...
Dolayısı ile takoz gibi yükselticiler ancak karşı taraftada varsa kullanışlı.
Yani, eğer karşıdakinde takoz yoksa, standart halindeki verimli görüşme bile olamıyor...

Bildiğim kadarıyla üç çeşit frekans bantı var Cb için...
Fm: Kısa Mesafelerde Net ama, Uzun Mesafe GörüşüleMİYoR...
Am: Net Değil ama Alışılınca AnlaşılıyoR. Çok Uzun Mesafe Görüşme Olabiliyor. Kamyoncular, Tırcılar Am kullanır. Amerikada çok yaygındır -diye biliyorum-...
Uhf: Bilgim yok, ama tanıdığım abilerim -artık Fm bantları çok kalabalık olduğu için- Uhf tercih ediyor kendiaralarında. Verimini bilmiyorum...
Bide C bantları felan var, bunlar halk bandındamı, yoksa röleye kayıtlımı olmak gerekiyor bilmiyorum...

Cb' ye araç telsizi de deniyor, ama araca monte edilmiş Cb' ler kadar başarılı olmasada (çıkış gücü düşük) el Cb' leride çok çok yaygın...

Cb'de (özellikle Türkiye'de) en bilinen ve kullanılan markalar Midland ve President...

Hem El telsizi gibi kullabileceğiniz, hemde araca monte edebileceğiniz aparatları ile birlikte satılan, "Midland Alan 42 Multi"' yi ısrarla tavsiye ederim...
Bulursanız 500 Tl gibi ama...

Ben Alan42 almaya karar verdiğim için ekonomik koşullarımın olgunlaşmasını bekliyordum, uzunca süre Cb almamıştım...
Daha sonra Trabzon Off-Road Klubü' nün başkanı, eski radyocu (tecrübeli ve bu konuda dinazor :smiley: olmuşlara "radyocu" deniyor) cannım :smiley: dostum,
Tayfun abimin tavsiyesi ile (burdan anmak istedim)
President' ın -bildiğim kadarıyla- en düşük versiyonunu (Am-Fm) (piyasanın çok altında bi fiyatla bulduğum için) aldım (İlk sahibinden, hiç kullanılmamış)...
Belki dijital ekranı v.s. yok ama çok çok işimi görüyor...
Am ve Fm Cb'm olduğu için -gereksiz yere harcayabilecek param olduğunda- (keyif için :smiley:) "Midland Alan42 Multi" alacağım...

Internette 25 TL' ye bozuk Am telsizler var. Dürüst tamirci bulursanız çok çok ucuza tamir ediyorlar.
Ben bi gezide böyle bi cihazı ödünç kullandım. Çok verimliydi...
50 ile 100 TL arasında ikinci el Cb'ler de -Am Fm birlikte- var internette. Satıcıya güvenirseniz bunlar bile işinizi mis gibi görür :smiley:

Yurtdışından getirirseniz Avrupa uyumlu olmasına dikkat edin cihazın. Avrupa-Amerika-Asya versiyonu v.s. gibi önemli farkları var...
Burada kullanamazsınız Avrupa dışı olanı. frekanslar uçuşmuyor havada galiba :smiley:

Anten ve Montajı en az telsiz kadar önemli bi konu...

Manyetik taban ile güzel bi anten alırsınız...
Tak çıkar istediğiniz gibi kullanırsınız...
Arada bir ağaca takılır, düşer :smiley:
Çok yüksek süratte, arazide, hoplama zıplamada hiç bişi olmaz...

Sabit anten alırsınız, Cvr ayarıdır, şase alma yeridir felan az bişey uğraşırsınız, görsel açıdan hoş olursunuz, profosyonelliğe yaklaşırsınız...

Manyetik taban+Anten kombinasyonunda ML145 öneririm...
Çok çok başarılı... 80-100 Tl' ye internetten satıyorlar galiba...

Sabit antende en iyi fiyat-verim kombinasyonu President'in -2mt civarı galiba- anteni... Cannım :smiley: Kerem kullanıyor (Wastie)... Çok memnun...
En iyi anten Texas' tır. Çok uzun ama çok verimli... Piyasada yok...
Daytona' da Texas' a yakın bi verimde... Bi yerlerde satılıyormuş İstanbul' da, bilmiyorum. Sitede bu konuda yardım istemiştim. Bi üye bahsetmişti sağolsun. Mesajlarımı, açtığım konuları v.s. araştırırsanız bulursunuz...
Ben alacakım Daytona, erteledim.... Daha doğrusu, şansım iyi gitti ve işimi görecek bi anteni çok ucuza buldum....

Bende bi mıknatıs tabanlık, ikide anten var...
Biri President' ın esnek olmayan, kısa, fiber job anteni...
Çok iyi olduğu söyleniyor ancak sadece sabit ayağa takıldığı için denemedim... Sabit telsiz anten ayağı yapamadım daha... Fakat çok zor değil bu ayak... Ne ayak :smiley:
Diğer antenimde Cbl (fransız bi marka olması lazım). Gimat yanındaki pasaj içinden çok uygun fiyata aldığım uzun çelik anten...
Bu çelik anteni ML145 tabanlığa göre daha büyük çapa sahip olan -markasını bilmediğim- kocaman bi manyetik tabanlıkla kullanıyorum... İkinci el almıştım bu manyetik tabanı... Bayağı verimli bi manyetik taban. Tayfun abinin Texas antenini dahi taşıyor, ayrılmıyor yerinden...

Röleye kayıt olanların kullandıkları cihaz, bant ve frekanslar:

Devletin ilgili kurumunun açtığı sınava giriyorsunuz. Size bi frekans tahsis ediyorlar(ne demekse? :smiley:)
Konuşmaları alıp-veren, yansıtıcı görevi yapan sabit röleler aracılığı ile tüm dünya ile dahi görüşebilirsiniz...
En profosyonel telsizcilik budur (Ama kayıtlı olan ve çok çok süper Pmr kullanıcıları tüm dünyada yayılıyormuş ve oldukça elit bi sistemmiş Pmr radyoculuğu)
Cihazlar daha pahalı ve sadece resmi olarak kayıtlı telsizcilerle görüşürsünüz...

Herbişiyi öğrenmeye meraklı olmama rağmen telsiz işini araştırmaya başladığımda bu kadar öğrenip VaZgeçtim...
Çünki Çok derin bi konu, sonu yok ve benim beynimdede artık boş yer YoK ;D ;D ;D

İş görür bi çift Pmr' ı 100-150 Lira arası alırsınız galiba...
Birde, kesenize ve zevkinize göre Midland veya President Cb alın, fiyatlarını inanın bilmiyorum şu an...
İkinci elde olur, sitede çok çıkıyor ilan.... Am ve Fm bir arada olmalı ama...
Mıknatıs tabanlıkla anten isterseniz ML145 alın... Eski üyelerden birisi satışını yapıyor başka sitede...
Sabit anten isterseniz, bilmiyorum şu anda kim satıyor...
Fakat,
Gimat yanındaki pasaj içindeki Aselsan' a giderseniz -selamımı söyleyin, ismimle hatırlamazlarsa tarif edin beni, hatırlayacaklardır- yardımcı olacaklardır.
Sahibinin ismini unuttum, çok kibar ve bilgili bi beyefendi... Sağlam radyoculardan :smiley:

Yani,
benim tavsiyem, bu tür gezilerde kullanmak için hem Pmr olsun yanınızda hem Cb....
Gezideki bazılarında sadece Pmr, bazılarında sadece Cb olabiliyor, ikisi ile de iletişimin olur...

Topluca CB telsiz satın alma fikri çok verimli...
İstanbul originli bi esnaf var. Sitede şahane bi kampanya yapmıştı zamanında... Çok kişi faydalandı... Bu kişiden Troff' ta çok sayıda telsizi bir kerede aldı... Talep olursa toplu ithalat yapıyor galiba....
Bende Texas anten istiyorum hala....
"Midland Alan42 Multi" kampanyası olursa da katılırım....

Umarım faydalı olmuşumdur...
Burada paylaşmak çok doğru olmadı ama cevapsız bırakmak istemedim seni....
Belki diğer arkadaşlarda faydalanır paylaşımımdan...

İstersen arayabilirsin... Mesut' ta numaram var... Sanada vermiştim galiba...

Sağlıcakla...

gezi ile alakalı olmayan konuları bu topicte konuşalım.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=67151.0
ayrıca ilk yazan 5 kişiyede çikolata alıcam ;) ;D ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,755
Kayıtlı Üye Sayımız
166,567
Kaydolan Son Üyemiz
ozcandervis

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR