Ş
Şevket
Ziyaretçi
Şehirlerarası ilk gezim oldugu ıcın tatlı bir heyecan vardı içimde.Eskişehir'e kadar olan yolda mümkün oldugunca cok tarihi mekanları gezmeye calıstım.Otobus, tren, araba ile giderken bana hıcbır sey ıfade etmeyen Ankara Eskısehır hattında bisikletle gıtmeye karar verıpte yol boyunca tarihi mekanların listesını cıkardıgımda aslında bu hattın ne buyuk değerler barındırdıgınında farkına vardım.3 gun boyunca gezmeye calıstım ,ancak bu hattaki tarıhı degerleri tam anlamıyla görebilmek ıcın en azından 1 hafta ayırmak gerektıgını dusunuyorum ki 3 günde coğu yere ugrayamadım.
1. gün toplam km 125 - ortalama hız 19km
2. gün toplam km 108 - ortalama hız 15km
3.gün toplam km 116 - ortalama hız 18km
1. gün
Polatlı Merkez
Tarım Müzesi
Duatepe
Yassıhöyük Gordion
Kartaltepe Mehmetçik Anıtı
Polatlı Merkez
Yol boyunca beraberdik
İlk molamı veriyorum.
Temelli Göleti
Temelliye gelmeden hemen önce Alagöz Köyündeki Alagöz Karargah Müzesi ve Malıkoydeki Malıkoy Tren İstasyonu muzesi mutlaka gezılmesı gereken yerler.Daha once her 2sinede gıttıgım ıcın direk gecıyorum.
Polatlı Tarım Müzesi
Duatepe yoluna dönüyorum.Bu ayrımdan Duatepeye kadar yolun tamamı yokuş.
Görünen tepeye çıkacağım.
Mola verdiğim yerde minik kaplumbağa ile karsılasıyorum
Gezim boyunca bol miktarda çoban köpeği ile karşılaştım.Bisikletten inip hareketsiz durduğunuzda bısey yapmıyorlar.
Duatepedeyim.
Polatlı yönü
Kartaltepe Mehmetçik Anıtı tam karsımda , öyle büyük bir anıt ufacık gorunuyor.
Sivrihisar yönü
Duatepeden ayrılıp Yassıhöyük Gordion'a dogru ilerliyorum.Yolun büyük kısmı iniş.
Gordion'a yaklastıkca oldukca fazla tümülüsle(İçinde mezar olan tepecik) karsılasıyorum.
Midas Tümülüsü
Girişten mezar yerine kadar yaklaşık 50 metre bu koridordan gidiyorsunuz.Girişte ve içeride kimse yoktu.Biraz heyecan yapmadım desem yalan olur. :-[
Gordion kazı alanı
Oyuncak tren isteyen
Uzun süredir inşaat devam etmiyor.Anıt adeta kaderine terkedilmiş durumda
Anıttan ayrılıp geceyi geçireceğim Polatlı'ya dönüyorum.Bisikletimi esyalarımı otele bırakıyorum.Polatlıda otelde kalacak bisikletseverler için Duatepe oteli tavsiye ederim.Bisikleti, otelin altında kapılı kilitli bodrum katındaki odaya bırakabılıyorsunuz.Üzerimi değistırdıkten sonra yürüyerek Sakarya Şehitliğini ve Sakarya Zafer Anıtını ziyaret ediyorum.
Sakarya Zafer Anıtı
2.gün
Mülkköy ( Doğan Arslan Mescidi ) M.S. 1247
Nasreddin Hoca Köyü ( Hocanın Evi )
Kocaş Köyü ( Tarihi Çeşme )
Hamamkarahisar Köyü ( Tarihi Hamam )
Ballıhisar ( Pessinus Antik Kenti )
Sivrihisar
Sabah 07.30 da Sivrihisar'a doğru yola çıkıyorum.
Mülkköy'e gelmeden hemen önce çay molası
Doğan Arslan Mescidi . Yapım yılı 1247
İçi içler acısı halde
Zaman olsa tepedeki mağaralara girmeyi isterdim
Mezar
Mülkköy'ün komşusu Nasreddin Hoca Köyü'ne doğru yola koyuluyorum.
Köy meydanında sohbet.Hepsi çok sıcakkanlı insanlar.Gittiğim bütün köylerde insanımızın iyiniyetini,sıcakkanlılığını, misafirperverliğini gördüm.Şehir hayatında bozulmuş insanlardan çok farklılar.
Bu delikanlılar ile hemen arkadaş olduk Köy hakkında herşeyi bu delikanlılardan öğrendim.Çok yardımcı oldular.
Nasreddin Hoca'nın evi
Evin kütüphane yapılacak bölümü
Köyden ayrılıyorum.Köy çıkışındaki piknik alanı çok güzel
Köy çıkışında karşılaştığım 2 kardeşimiz.Çoban köpeklerinin arasından sıyrılıp yanlarına gidiyorum.Kısa bir sohbetten sonra ayrılıyoruz.
İstikamet Koçaş Köyü
Köy girişindeki tarihi çeşme
Köy girişindeki gölet
Köyün içine doğru giderken bir evin önünde sohbet eden 3 teyzeye rastlıyorum.Selam verıyorum,sohbet ediyoruz.Teyzelerden bir tanesi oğlunu bisiklet kazasında kaybettiğini söylüyor.(Allah rahmet eylesin) Dikkatli kullanmam için yogun tavsiyelerde buluyor.Dua edecegını soyledi.Allah razı olsun.
Hamamkarahisar Ballıhisar yolundayım.Hamamkarahisar da köy kahvesinde mola verdim,köy sakinleriyle kısa bir sohbetten sonra ayrılıyorum.Kahvede köy sakinleri arasında yaşanan bisikletlemi motosikletlemi seyahat daha iyi seklınde tatlı tartısmada güzeldi. Hepsi sıcakkanlı iyiniyetli insanlar.
Hamamkarahisar Köyündeki tarihi hamam
Ballıhisar'a ulaşmak için karşı tepeleri aşmam gerekiyor.
Bayağı sağlam yokuş
Yemek ve dinlenme molası , sandviç muz hurma takviyesi ile kendime geliyorum.
İniş zamanı ;D
Kadıncık, Sadıkbağı ve Dinek Köylerini geride bırakıp sonunda Ballıhisar'a ulasıyorum.Burası gercekten enteresan bı yer ,heryerden tarihi eser fışkırıyor.Müze dolmuş taşmış,neredeyse her sokakta tarihi kalıntılar var.Neredeyse al götür surdan bıkac parca dıyecekler
Köy çıkışındaki mezarlık oda çok eski
Ballıhisardan ayrılıyorum.Sivrihisar'a kadar uzun bir yokuş beni bekliyor.
Sivrihisar göründü,Sivrihisar'a yaklasırken 2 adet dev gibi coban kopeği üzerime dogru yaklasık 200 mt oteden kosmaya basladılar.Hemen bisikletten indim.Hareket etmeden bisikletin yanında ayakta durdum.Tüm güçleriyle üzerime koşan kopekler yavasladılar, sonra yürüyerek 10 mt kadar yaklaştılar,5-10 saniye beni süzüp başka yöne doğru yavaş yavaş devam ettiler.Onlar gozden kaybolana kadar 50 mt kadar yürüyerek devam ettim.Yol kenarında koyunları ve kuzularının basında bır teyze gordum.Kopeklerın kendılerının oldugunu korkmamamı ve çoban kopeklerının bısey yapmayacaklarını soyledi.Ayaküstü 2-3 dk sohbet ettik ,nereden gelıp nereye gıttımı anlattım.Bisikletimin tekerlerine bakarak , neden daha büyük tekerli bisiklete binmiyorsun, daha hızlı gidersin dediği anda dumur oldum helal olsun teyze dedim.Ballıhisar Pessinus'a bisikletle cok fazla yabancı geliyormuş,onlarda gordugum bisikletlerin tekerleri senınkınden daha buyuktu dedi.Zeki kadının hali başka oluyor.Helal olsun valla.
Geceyi Sivrihisar Şöförler Federasyonu Otelinde geçirdim. Akşam nete girdiğimde Ankarada Onur Karaca adlı bisikletseverin kaza sonucu ölüm haberini okuyunca moralim 0 a indi . Allah Rahmet Eylesin.
3. gün
Sivrihisar turu
Eskişehir
Sivrihisarı gezip Eskişehire yola çıkacağım.
Ermeni Kilisesi
Saat Kulesi
Ermeni Hamamı
Hamamın içi
Zaimağa Konağı
Asfalt çalışmaları işime geliyor.Yaklaşık 15 km yolu yenı asfaltlanmış yolda tek başıma gidiyorum ;D
Mola verdiğim çeşme
Allah rahmet eylesin
Kaymaz da karsılastıgım bisiklet sevdalı, kısa bir tur atıyoruz.
Beylikova ayrımı ,çöldeki vaha gibi karşıma cıkıyor.Her yerini kurşunlamışlar. Hem yemek hem dinlenme molası veriyorum.
Kanlıpınar Şehitliği
Eskişehir'e girer girmez Abdüsselam Balaban Kebab'a uğruyorum.Bu lezzet tüm yorgunlugumu alıyor
1. gün toplam km 125 - ortalama hız 19km
2. gün toplam km 108 - ortalama hız 15km
3.gün toplam km 116 - ortalama hız 18km
1. gün
Polatlı Merkez
Tarım Müzesi
Duatepe
Yassıhöyük Gordion
Polatlı Merkez
Yol boyunca beraberdik
İlk molamı veriyorum.
Temelli Göleti
Temelliye gelmeden hemen önce Alagöz Köyündeki Alagöz Karargah Müzesi ve Malıkoydeki Malıkoy Tren İstasyonu muzesi mutlaka gezılmesı gereken yerler.Daha once her 2sinede gıttıgım ıcın direk gecıyorum.
Polatlı Tarım Müzesi
Duatepe yoluna dönüyorum.Bu ayrımdan Duatepeye kadar yolun tamamı yokuş.
Görünen tepeye çıkacağım.
Mola verdiğim yerde minik kaplumbağa ile karsılasıyorum
Gezim boyunca bol miktarda çoban köpeği ile karşılaştım.Bisikletten inip hareketsiz durduğunuzda bısey yapmıyorlar.
Duatepedeyim.
Polatlı yönü
Kartaltepe Mehmetçik Anıtı tam karsımda , öyle büyük bir anıt ufacık gorunuyor.
Sivrihisar yönü
Duatepeden ayrılıp Yassıhöyük Gordion'a dogru ilerliyorum.Yolun büyük kısmı iniş.
Gordion'a yaklastıkca oldukca fazla tümülüsle(İçinde mezar olan tepecik) karsılasıyorum.
Midas Tümülüsü
Girişten mezar yerine kadar yaklaşık 50 metre bu koridordan gidiyorsunuz.Girişte ve içeride kimse yoktu.Biraz heyecan yapmadım desem yalan olur. :-[
Gordion kazı alanı
Oyuncak tren isteyen
Uzun süredir inşaat devam etmiyor.Anıt adeta kaderine terkedilmiş durumda
Anıttan ayrılıp geceyi geçireceğim Polatlı'ya dönüyorum.Bisikletimi esyalarımı otele bırakıyorum.Polatlıda otelde kalacak bisikletseverler için Duatepe oteli tavsiye ederim.Bisikleti, otelin altında kapılı kilitli bodrum katındaki odaya bırakabılıyorsunuz.Üzerimi değistırdıkten sonra yürüyerek Sakarya Şehitliğini ve Sakarya Zafer Anıtını ziyaret ediyorum.
Sakarya Zafer Anıtı
2.gün
Mülkköy ( Doğan Arslan Mescidi ) M.S. 1247
Nasreddin Hoca Köyü ( Hocanın Evi )
Kocaş Köyü ( Tarihi Çeşme )
Hamamkarahisar Köyü ( Tarihi Hamam )
Ballıhisar ( Pessinus Antik Kenti )
Sivrihisar
Sabah 07.30 da Sivrihisar'a doğru yola çıkıyorum.
Mülkköy'e gelmeden hemen önce çay molası
Doğan Arslan Mescidi . Yapım yılı 1247
İçi içler acısı halde
Zaman olsa tepedeki mağaralara girmeyi isterdim
Mezar
Mülkköy'ün komşusu Nasreddin Hoca Köyü'ne doğru yola koyuluyorum.
Köy meydanında sohbet.Hepsi çok sıcakkanlı insanlar.Gittiğim bütün köylerde insanımızın iyiniyetini,sıcakkanlılığını, misafirperverliğini gördüm.Şehir hayatında bozulmuş insanlardan çok farklılar.
Bu delikanlılar ile hemen arkadaş olduk Köy hakkında herşeyi bu delikanlılardan öğrendim.Çok yardımcı oldular.
Nasreddin Hoca'nın evi
Evin kütüphane yapılacak bölümü
Köyden ayrılıyorum.Köy çıkışındaki piknik alanı çok güzel
Köy çıkışında karşılaştığım 2 kardeşimiz.Çoban köpeklerinin arasından sıyrılıp yanlarına gidiyorum.Kısa bir sohbetten sonra ayrılıyoruz.
İstikamet Koçaş Köyü
Köy girişindeki tarihi çeşme
Köy girişindeki gölet
Köyün içine doğru giderken bir evin önünde sohbet eden 3 teyzeye rastlıyorum.Selam verıyorum,sohbet ediyoruz.Teyzelerden bir tanesi oğlunu bisiklet kazasında kaybettiğini söylüyor.(Allah rahmet eylesin) Dikkatli kullanmam için yogun tavsiyelerde buluyor.Dua edecegını soyledi.Allah razı olsun.
Hamamkarahisar Ballıhisar yolundayım.Hamamkarahisar da köy kahvesinde mola verdim,köy sakinleriyle kısa bir sohbetten sonra ayrılıyorum.Kahvede köy sakinleri arasında yaşanan bisikletlemi motosikletlemi seyahat daha iyi seklınde tatlı tartısmada güzeldi. Hepsi sıcakkanlı iyiniyetli insanlar.
Hamamkarahisar Köyündeki tarihi hamam
Ballıhisar'a ulaşmak için karşı tepeleri aşmam gerekiyor.
Bayağı sağlam yokuş
Yemek ve dinlenme molası , sandviç muz hurma takviyesi ile kendime geliyorum.
İniş zamanı ;D
Kadıncık, Sadıkbağı ve Dinek Köylerini geride bırakıp sonunda Ballıhisar'a ulasıyorum.Burası gercekten enteresan bı yer ,heryerden tarihi eser fışkırıyor.Müze dolmuş taşmış,neredeyse her sokakta tarihi kalıntılar var.Neredeyse al götür surdan bıkac parca dıyecekler
Köy çıkışındaki mezarlık oda çok eski
Ballıhisardan ayrılıyorum.Sivrihisar'a kadar uzun bir yokuş beni bekliyor.
Sivrihisar göründü,Sivrihisar'a yaklasırken 2 adet dev gibi coban kopeği üzerime dogru yaklasık 200 mt oteden kosmaya basladılar.Hemen bisikletten indim.Hareket etmeden bisikletin yanında ayakta durdum.Tüm güçleriyle üzerime koşan kopekler yavasladılar, sonra yürüyerek 10 mt kadar yaklaştılar,5-10 saniye beni süzüp başka yöne doğru yavaş yavaş devam ettiler.Onlar gozden kaybolana kadar 50 mt kadar yürüyerek devam ettim.Yol kenarında koyunları ve kuzularının basında bır teyze gordum.Kopeklerın kendılerının oldugunu korkmamamı ve çoban kopeklerının bısey yapmayacaklarını soyledi.Ayaküstü 2-3 dk sohbet ettik ,nereden gelıp nereye gıttımı anlattım.Bisikletimin tekerlerine bakarak , neden daha büyük tekerli bisiklete binmiyorsun, daha hızlı gidersin dediği anda dumur oldum helal olsun teyze dedim.Ballıhisar Pessinus'a bisikletle cok fazla yabancı geliyormuş,onlarda gordugum bisikletlerin tekerleri senınkınden daha buyuktu dedi.Zeki kadının hali başka oluyor.Helal olsun valla.
Geceyi Sivrihisar Şöförler Federasyonu Otelinde geçirdim. Akşam nete girdiğimde Ankarada Onur Karaca adlı bisikletseverin kaza sonucu ölüm haberini okuyunca moralim 0 a indi . Allah Rahmet Eylesin.
3. gün
Sivrihisar turu
Eskişehir
Sivrihisarı gezip Eskişehire yola çıkacağım.
Ermeni Kilisesi
Saat Kulesi
Ermeni Hamamı
Hamamın içi
Zaimağa Konağı
Asfalt çalışmaları işime geliyor.Yaklaşık 15 km yolu yenı asfaltlanmış yolda tek başıma gidiyorum ;D
Mola verdiğim çeşme
Allah rahmet eylesin
Kaymaz da karsılastıgım bisiklet sevdalı, kısa bir tur atıyoruz.
Beylikova ayrımı ,çöldeki vaha gibi karşıma cıkıyor.Her yerini kurşunlamışlar. Hem yemek hem dinlenme molası veriyorum.
Kanlıpınar Şehitliği
Eskişehir'e girer girmez Abdüsselam Balaban Kebab'a uğruyorum.Bu lezzet tüm yorgunlugumu alıyor