Anakamp Gibi Bir Birliktelik Yeniden Oluşturulamaz mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan orsaalabanda Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 145
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,398

orsaalabanda

Zirve
Karavancılıkta yeniden yapılanma ve öneriler başlığı altında ''birliktelik'' konusu uzunca tartışılmıştı biliyorum ancak ''ANAKAMP'' benzeri bir organizasyonun havasını yakalayabilecek bir öneri gelmemişti. Bu yüzden yeni bir başlık açma gereği duydum.
Serbest muhabbet köşesinde ya da karavanlı geziler bölümünde 3-5 kişinin katılımı ile üstünkörü geçiştirilen birlikte gezi ve etkinlikler konusu bence aynı zamanda kamp ve karavan kültürünün yaşatılması ve yaygınlaşması için oldukça gereklidir.
Forumumuz uzun zamandır ''karavan hayali'', ''karavan sevdası'', ''kendi karavanımı nasıl yaparım'',''teknik konular'', ''satılık karavan ilanları'' gibi konular üzerinde dönüp duruyor. Bu durumdan şikayetçi değilim. Elbette bu konuların olması da güzel. Ancak..
''ANAKAMP'' birlikteliği ve organizasyonları yanında bu konular, elbiselik kumaşı bir yana bırakıp, astarının deseniyle uğraşmaya benziyor.
Bu konu şimdi nereden aklıma geldi?.....
Aracımızı hazırladığımız günden itibaren aklımızda sürekli ''nereye gideriz'' ve ''nerede-nasıl konaklayabiliriz'' soruları var. Gidilebilecek ve kalınabilecek o kadar güzel yerler varken otoparklarda, restaurant bahçelerinde, iskele meydanlarında gecelemeyi benim içim almıyor. Asıl mevzuya da güvenlik gerekçeleriyle giremiyoruz. Bu durumun, kampçılığın, karavancılığın, gezi kültürünün ülkemizde gelişmemiş olmasından kaynaklandığı açık. Belediye sınırları içerisinde dahi karavancılığa, kampçılığa uygun o kadar güzel yer varken, iki wc, bir trafo, bir çeşme bir de güvenlik görevlisiyle basit bir tesis kurulabilecekken bu meselelerin belediyelerin aklının ucuna bile gelmemesi başka türlü izah edilemez düşüncesindeyim.
Kampçı ve karavancılar olarak düzenli toplu organizasyonlar ile istediğimiz her yere gidebiliriz gibi geliyor. ''ANAKAMP'' organizasyonu bunu başarmıştı. Herkesin kamp ve karavancılıktan, gezi ve gezi kültüründen anladığı başkadır. Kimse kimseyi istemediği bir yere gelmeye ya da bir araya gelmeye zorlayamaz ama en azından 20 kişi bile olsa, o anda planlanan gezi için 15'i elense, 5 kişi (ya da araç) güvenlik sorunlarını neredeyse sıfıra indirgeyerek istediği yerde kamp kurabilir.
''ANAKAMP'' konusunda merak ettiğim bazı konular da var. Özdal bey'in müthiş enerjisi, organizasyon yeteneği, liderlik vasıfları, bilgi ve becerisi zamanında bu organizasyonu sırtlayıp götürmüş bunu anlıyorum. Peki diğer üyelere ne oldu? Hepsi mi aracını sattı? Bu forumda halen katılımcı olarak gördüğüm bir tek Ferhat bey var. Bu üyeler forumun varlığından habersiz olamaz. Çünkü ANAKAMP ana sayfasında forum bölümünde halen bu forumun linki veriliyor. Hiç mi girip iki satır yazı yazmazlar? Eski organizasyonları hiç mi özlemezler? Eski sayfalarda fotoğrafları var ama ben yine hatırlatma babında o fotoğrafları yükleyeceğim. Göreceksiniz. Hiç tanımadığım, bilmediğim bir sürü katılımcı araç var. Bu insanlar ne yaparlar?
Arada sırada UKKF ve VIPKARAVAN forumlarını da takip etmeye çalışıyorum ama oraları tamamen ölü. UKKF forumunda bir sonraki mesajın altına 1 yıl sonra cevap yazanlar bile var. O oluşumlarda bilmediiğim gezi organizasyonları yapılıyor mu? Birliktelik mevcut mu? Bu insanlar ne yapar? Nerelere gider? Uludağ'a her çıkışımda en az 10 tane karavancıyla konuşuyorum. Bir çoğunun UKKF ve gezenbilirden haberi bile yok. Herkes kendi şarkısını çalıp oynuyor. Hal böyle olunca da durum ortada..
Hatırlatma anlamında eski sayfalardaki fotoğrafları yeniden yüklüyorum. Bir bakın bakalım size neler anlatacak?
Biliyorsunuz benim asıl sevdam denizdir. Yaşadığım hayal kırıklıkları ve giderek zorlaşan yaşama koşulları nedeniyle benim için ütopya haline gelen deniz ve yelkenli sevdasının yerine, ulaşılabilirliği daha kolay olan karavan sevdasının oturması bu fotoğraflar sayesinde olmuştur.
Göreceğiniz üzere durum 2 aracın peşpeşe takılıp haftasonu gezisine kampinge gitmesinden ya da sucuk kardeşliğinden oldukça farklı..
Sonra da oturup tartışalım.. O havayı yeniden yaratabilir miyiz?[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

akmp_01_02.jpg

akmp_01_04.jpg

akmp_01_07.jpg

akmp_01_10.jpg

akmp_01_11.jpg

Etiketler
Ynt: Anakamp Gibi Bir Birliktelik Yeniden Oluşturulamaz mı?

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

akmp_01_20.jpg

akmp_01_17.jpg

akmp_01_21.jpg

akmp_01_24.jpg

akmp_01_37.jpg

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

akmp_01_39.jpg

akmp_01_44.jpg

akmp_01_48.jpg

akmp_01_52.jpg

akmp_01_57.jpg

[attachment=1][attachment=2][attachment=4][attachment=5]

akmp_03_04.jpg

akmp_03_14.jpg

mecit_CIMG0728.jpg

vwT4_16_06.jpg

''Kampçılık ve Karavancılıkta Önerilerinizle Yeniden Yapılanma başlığı altında biz 15 sayfa boyunca neyi tartıştık? Konu zaten birliktelik konusu değil miydi?'' diyebilirsiniz. Üzülerek belirtmeliyim ki, o konuda muhalif olduğum için olumsuz eleştirilerde bulunmak, hevesleri kırmak istemedim. Arzulanan ve planlanan yapılaşma oldukça geniş kapsamlı ve külfetli bir yapılaşma idi. Halen de fazlaca eleştiri yapmak taraftarı değilim. Önümüz kış. Tartışmalar ve yeni fikirler için bolca vaktimiz olacak.
Burada tartışılmasını istediğim konu yalnızca ''birlikte geziler ve organizasyonlar'' konusudur. Mekan kiralayalım, üreticilerle işbirliği yapalım, devremülk karavan olsun, kamping kuralım vb. fikirler karşısında kimse elini taşın altına koymaz. Alınabilecek desteğin çoğunluğu ''manevi destek'' kapsamında kalmaya mahkumdur. (Şahsi fikrimdir. Ahkam kesiyor olmamak adına..)
Gelin işe en basit olandan başlayalım. Yüzyüze görüşme ve kamping dışı konaklama imkanları yaratacak gezilerle dostluklarımızı pekiştirelim. Daha sonra, gerekirse herkesin ödeyebileceği küçük miktarlarda paralar toplayıp bunu daha kapsamlı organizasyonlar için kullanabiliriz. Bunun için dernek ya da kulüp olmamız bile gerekmez. Bakın bunu terekkingçiler yapıyor, motorcular yapıyor, vosvosçular yapıyor.. Kalıcı birliktelik sağlayabilirsek daha kapsamlı olan diğerleri kendiliğinden gelir düşüncesindeyim.

galiba biz karavancılar bireysel takılmayı seviyoruz baksanıza hiç birarada biryere gidemedik özdal beyden sonra

kyaz75' Alıntı:
galiba biz karavancılar bireysel takılmayı seviyoruz baksanıza hiç birarada biryere gidemedik özdal beyden sonra
Önemli olan bireysel takılmak ya da birarada bir yerlere gitmek değil. Birarada olmayınca kamp yapmak için istediğimiz yerlere gidemiyoruz. Toplu etkinlikler güvenlik sorununu sıfıra indirger.
Asıl kamp yapmak istediğimiz yerlere güvenlik sorunları ve endişeler nedeniyle gidemiyoruz. Şahsım adına piknik alanlarında, otoparklarda, benzinliklerde, restaurant bahçelerinde konaklamak istemiyorum.
Bugün kamp yapabileceğimizi düşündüğümüz Cumalıkızık köyüne gittik. Çekirdek çitleyenlerin ve potansiyel Neron'ların tamamı oradaydı. İnsanları beğenmediğim ya da küçümsediğim için söylemiyorum. Bu insan müsveddelerinin ortalığa saçtığı çöpler, sonuna kadar açtıkları araba teypleri, ortalığı ateşe verip tavuk dumanına boğmaları bir anda herşeyi değiştiriyor. Yarım saat bile dayanamayıp geri döndük.
Bulunduğum ili geçtim, Türkiye genelinde ne kadar kamping var ki kamping aramakla geçirelim zamanımızı? Olan kampinglerde de zaten ucuz tatil arayışında olan farklı bir kültür egemen. Velhasıl...
Ben durumdan memnun değilim. Beni tavlayan o fotoğraflardaki havayı yakalayabilmektir düşüncem.
Etkinlikler kapsamında belki kampçı arkadaşlarla da eşgüdümlü olarak çalışabiliriz. Ne diyordu ANAKAMP etkinlikleri? ''Çadırını, karavanını kap, gel'' Herkesin karavanı yok malumunuz.. Kampçılarla, karavan sevdalılarıyla ve gerçek karavancılarla birlikte bu iş yürür gibi geliyor. Karavanı olmayanların da mevsime uygun bir çadır ve uyku tulumu edinmeleri zor olmasa gerek. Önemli olan o ruhu yakalayabilmek.
Biliyorsunuz benim de aracım karavan kategorisine girmiyor. Birçok donanımı eksik. Bu durum karda, kışta, yağışta kullanabilmemizi engelliyor. Öyle olmasına rağmen, eğer böyle bir birliktelik oluşursa, gerekirse eşimi, çocuğumu evde bırakarak tek başıma karda kışta dahi olsa geleceğimin taahhüdünü veriyorum.

orsaalabanda' Alıntı:
Herkesin karavanı yok malumunuz.. Kampçılarla, karavan sevdalılarıyla ve gerçek karavancılarla birlikte bu iş yürür gibi geliyor. Karavanı olmayanların da mevsime uygun bir çadır ve uyku tulumu edinmeleri zor olmasa gerek. Önemli olan o ruhu yakalayabilmek.
Biliyorsunuz benim de aracım karavan kategorisine girmiyor. Birçok donanımı eksik. Bu durum karda, kışta, yağışta kullanabilmemizi engelliyor. Öyle olmasına rağmen, eğer böyle bir birliktelik oluşursa, gerekirse eşimi, çocuğumu evde bırakarak tek başıma karda kışta dahi olsa geleceğimin taahhüdünü veriyorum.
aynı fikirdeyim geçen yıl küçük çocuğumuz var kışın gidemem diyordum am bu kış aynı taahüdü ben de veriyorum

Merhaba Arkadaşlar;

Cem, belki de birçoğumuzun düşündüğü ama dile getir(e)mediği bir konuyu gündeme getirdi. Bu konunun tartışılmasına fırsat yarattığı için kutluyorum kendisini.

Birçok çözüm önerisi de bu arada dile getirildi. Temennileri bir kenara bırakırsak, bunlara katılmamak elde mi?

Yalnız çözüm noktasına geçmeden, bence, "neden bu noktaya gelindi?" sorusuna yanıt bulmak gerekir diye düşünüyorum. Yıllar yılı karavancılık yapmış, bu uğraşın kültürünü özümsemiş değerli karavancılar, neden forumlara ve örgütlülüğe uzak duruyorlar acaba?..(Sayıca çok az karavansever dışarda kalmak üzere söylüyorum.) Sıkıntılar bireysel olsa, böyle olmazdı sanırım. Bir bıkkınlık mı oldu ya da yeni kuşak karavancılar/karavancılığa hevesli olanlar arasında bir kopukluk oldu?.. UKKF'de birkaç yönetici, Gezenbilir-UKKF ve VİPKaravan'da Sayın Rüzgar dışında çok deneyimli ve kitleye önderlik yapabilecek çok karavancı ortada görünmüyor. Değerli moderatörümüzden de bir haber yok... (Ben öyle biliyorum..) Kopukluk varsa ki bence bayağı açık bir durum bu, neden oldu?.. Acaba yeniler mi kopukluğu neden oldular? Eskiler küstü ya da küstürüldüler mi acaba? Sınıfsal bir ayrışma mı var benim bilmediğim?.. Ekonomik kriz mi neden acaba?. Bunları bilemiyorum; taşrada yaşıyorum, karavan dünyasına ister istemez uzak kalıyoruz ben ve benim gibiler...Forumların izin verdiği ölçüde bilgilenmeye çalışıyoruz..

Karavancılar, özgürlüğüne çok düşkün insanlardır. Belki de bu özellikleri, onları gezgin/karavancı yaptı.. Kuşkusuz, özgürlüğüne düşkün olmak, örgütsüz olmayı, tümüyle başına buyruk yaşamayı getirmemeli. Çünkü, "örgütlü insan, uygar insandır." Üzülerek söylemeliyim ki Türk toplumunun temel eksikliği budur. Başımıza gelen sıkıntıların da önemli bir kaynağı budur bence.

Neyse, konu, üzerinde çok tartışılması ve yazılıp çizilmesi gereken bir konu. Bu dağınıklık, nasıl ortadan kaldırılabilir?.. Evet pamuk eller kalemlere...

Esen kalın.
Cavid Sezen

Satın almayı düşündüğüm VW T3 minibüs ile ilgili bilgi ararken Anakamp'ın web sitesini ve oradan da Gezenbilir'i keşfetmiştim. Sonuçta bütçemin elverdiği T3'ü aldım ve karavancılıkla ilgili birçok bilgiyi Gezenbilir'deki değerli insanlar sayesinde öğrendim. Geçtiğimiz kış "Yeniden Yapılanma" başlığı altındaki konuyu sıkı sıkı takip ediyordum. Hatta Nautilus'ta yapılan ilk toplantıya da katılmıştım. İş - güç gereği, daha sonra yapılan kamp-gezilere katılamadım, fakat bu konu başlığını hep takip ettim.
Forum alanındaki farklı sebeplerden bu konu bi yere kadar gelip tıkanmıştı, daha ileri gidemedi. UKKF'den büyükler önceki tecrübelerine dayanarak bir gelişme kaydedemeyeceğimizi söylüyor, kimisi ise "falanca kişi işin içindeyse bu iş bir yere varmaz" gibisinden bir hava vardı.

Birçok kişi gibi benim de çocukluk hayalim olan karavancılık adına hiç bir katkım olduğunu iddia edemem, sonuçta bir karavanım olmadığına göre karavancı bile sayılmam. Bu kültüre haiz değilim kısacası. Büyüklerin tecrübelerine ise herzaman saygım vardır. Fakat ne kadar güzeldir ki, üstü kurumuş olan bu .oku sürekli eşecek olan biz acemiler var :smiley:

Geçtiğimiz sene, hatırlar mısınız bilmem, Beyazıt Öztürk'ün programında Volkan Konak katılmıştı ve sadece 3 dakika kadar Volkan Konak'ın karavanını göstermişlerdi. Tam da Volkan Konak karavanla ilgili soruna değinecekken laf güme gitmişti. İşte tam da " Ahaaaaa, yoksa 70 milyonun (!) gözü önünde karavancılığın sorunlarından mı bahsedilecek ne..." derken hevesim kursağımda kalmıştı.
Özetlemek istiyorum ki, bence karavancılıkla ilgili sorunların tartışılacağı bir "Forum" ortamı yaratılmalı. Bu ortamın tıpkı siyaset meydanı gibi bir ortam olduğunu düşünün. UKKF'den tecrübeliler, karavancılar, yurt dışından karavancılar, karavancı olmak isteyenler, sanayi bakanlığından yetkililer, maliye bakanlığından yetkililer, makina mühendisleri vb kişilerin yer aldığı bir ortam bence düğümü çözecek bir haraket olurdu.

Cem abinin takip ettiğini tahmin ediyorum, yıllarca ADF (Amatör Denizcilik Federasyonu) bas bas bağırdı "Biz ne biçim bir deniz ülkesiyiz" "böyle olmamalı" "denizcilik zengin hobisi değildir" diye. Uzunca yıllar süren bürokrasi ve sürüncemeden sonra bazı şeyler ADF ve amatör denizciler lehine değişti. En son gelişmeler amatör denizcileri hüsrana uğratmış olsa da, bu konuda oldukça iyi çalışan ve seslerini iyi duyuran bir topluluk var.

Aynı sürecin karavancılıkta da yaşanmaması için bir sebep yok bence. Karavancılıkla ilgili gelişmeler nelerdir, neler yapılıyor, nelere boyun eğiliyor gibi birçok konu bence kamu oyuna taşınmalı ve herkesin bilinçlenmesi sağlanmalı.

Eğer ki biz bize toplantılar yaparsak sadece mevzuatla ilgili hangi yollar izleneceğini tartışır ve bilgi aktarırız. Ama kamu oyuna taşırsak, hem insanları karavancılığa özendirmiş ve insanları bilinçlendirmiş oluruz, hem de koltuk sahibi kişilere "biz bu durumdan rahatsızız" deme fırsatı vereceğini düşünüyorum.

Karavancı sayısından çok daha fazla karavancı olma sevdalısı insan var. Tıpkı ben gibi, tıpkı Cem Abi gibi ya da forum alanına tesadüfen gelip "ben de aslında karavan almak istiyorum" diye kendini tanıtan arkadaşlarımız gibi...
Karavan sahiplerinin ise çok az bir yüzdesinin forum alanını kullandığını görüyoruz. Sebepleri bariz ortada, çünkü kafaları en çok kurcalayan konular "hangi aracı almalı" hangi buzdolabı" karavanı nasıl yapmalı" "aküleri nasıl bağlamalı" gibi daha çok teknik konular. Karavan almanın daha kolay olduğu yada ekonomik gücü daha yüksek bir ülkenin vatandaşlarının bizim kadar teknik konuları tartışmadığını zannediyorum. Olsa olsa nereyi gezsek, nerden gitsek diye tartışılıyodur sanırım.

Cem Abinin de dediği gibi Anakamp'ın geçmiş etkinlik fotoğraflarına baktıkça kesinlikle içimde birşey kımıldanıyor. Bu tip etkinliklerin tekrarlanması gerektiğini düşünüyorum, bunun illaki bir zümre altında olması da gerekmiyor, federasyon, Anakamp ya da gezenbilir grubu hiç farketmez bence de bir araya gelinip geziler düzenlenmeli.
Ama bu gezilere uzun vadede katılımın artmasını sağlamak için daha fazla insanı karavan sahibi yapmalıyız ve karavan sahibi kişileri de böylesi bir girişimden haberdar etmeliyiz.
Bizleri rahatsız eden koşullar ortadan kalkarsa zaten karavancı sayısı artacak ve karavanın bir sektör halini alması için daha fazla bir ivme kazanacağı kanısındayım.

Bu konuda diğer arkadaşların ve tecrübeli abilerimin görüşünü merak ediyorum

Değerli arkadaşlarım, abilerim,
Değindiğiniz genel kapsamlı karavancılık sorunları ve örgütlülük meselesi çok geniş kapsamlı bir konu. Örgütlülük elbette önemlidir. Ancak canım ülkemde örgütlülük denilen nane, her platformda rant kavgasına, masa başı bürokrasisine, siyaseten temsil ettiği kelle hesabına dönüşmekte ve kişisel iktidar hırslarına yenik düşmektedir.. Sanırım bizim örgütlülükten anladığımız bu.
Ben diyorum ki, gelin şimdilik bu konuları bir kenara bırakalım. Geziler ve etkinlikler düzenleyerek bir araya gelelim. Önce ürünü piyasaya arz edelim, ardından gelecek talebe göre hareket ederiz. Bakarsınız birileri daha özenir, aramıza katılır, kalıcı dostluklar ve süregiden düzenli etkinlikler tesis edebilirsek camiamız güçlenir. O zaman karar veririz. Yeni bir dernek mi kurulacak, varolana destek mi verilecek? Önce dostluğumuzu, güvenilirliğimizi, sürekliliğimizi tesis edelim.
İnanıyorum ki, bu forumun varlığından bile haberdar olmayan ne cevherler var. Bakınız Volkan kardeşim T3 için bilgi edinmek isterken, Yusuf arkadaşım yeni aldığı saatinin kullanma kılavuzunu araştırırken, bendeniz 2. el şişme bot ararken tesadüfen katıldık aranıza ve bu fotoğraflar uyandırdı içimizdeki hevesi. Neden başkaları da olmasın?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,583
Kaydolan Son Üyemiz
onurcagritosun

SON KONULAR

Geri