Ynt: Amerika'dan Kampçılık ve Trekking Malzemesi Getirmek
Final update:
Merhaba arkadaşlar demin siparişim iki kargo paketi şeklinde elime ulaştı. Şöyle bir genel değerlendirme yapabilirim.
1) Bu sürecin nasıl başladığını ve geliştiğini tüm detayları ile önceki yazılarımdan takip edebilirsiniz.
2) Söz konusu şirket (http://www.salefashion.com/amerikadan.htm) bu işe profesyonelce haletti diyebilirim. Başlangıçta epey bir endişeliydim ama zaman içinde endişelerimin yersiz olduğunu anladım. Nihayet bugün siparişimin elime geçmesi ile de resetlendim.
3) US’den yaklaşık 30 kapmçılık/trekking malzemesi sipariş ettim. Gümrük dahil hiçbir şey ile uğraşmadım. Her şeyi onlar haletliler.
4) Siparişimim tamamı Amazon.com’dan yapılmıştı. Bazı ürünlerin onlara ulaşması geciktiği için biraz gecikme olmakla beraber toplamda siparişimi okeyledikten 14 gün sonra adresime ulaştı. Bu gecikmenin büyük bir kısmı ürünlerin US içi transferinden kaynaklanıyor. Bu noktada onların yapabileceği bir şey yok. Ürün üretici firmada olmayabiliyor, geç gönderebiliyorlar vs. Hepsini tek paket olarak gönderecekleri için bir ürün bile gecikse onu beklemek zorundalar.
5) Siparişim İstanbul’a geldikten sonra adresime 24 saat içinde ulaştırılacağı söylendi. Ancak böyle olmadı kendim gidip almak zorunda kaldım. Bu sürecin benim açımdan tek negatif yanı “Sürat Kargo” denilen ve benim adını ilk kez duyduğum kargo şirketinin sorumsuz davranışı idi. Sanırım "Sale Fashion" adlı firma bu kargo şirketi ile olan anlaşmasını gözden geçirse iyi olur.
6) Ürünlerde bir sorun yok ve hepsi istediğim ürünler. Paketleme, taşıma, yükleme vs durumlardan kaynaklanan bir hasar yok.
7) Maliyet analizini daha önce yapmıştım belki bir kez daha yapmakta yarar var:
Ürünlerin onlara gitmesi için ödediğim bedel:
Aldığım ürünlerin bedeli = $1389
US içi kargo bedeli =$54
Toplam = $1443
Adresime gelmesi için her şey dahil ödediğim bedel:
Türkiye Kargo = $374
SF Service/Gümrük = $289
Kredi Kartı Kur = $42
Gümrük işlem tutarı = $30
Başlangıçta verdiğim kaparo maliyetten düşülüyor = -$15
Toplam = $720
Siparişin orijinal bedeli üzerindeki artış yüzdesi:
= (720/1443) x100 = %49.86 = Yaklaşık %50
Sonuç:
Bu yolla US’den alışverişlerinizi dolar kuru üzerinden %50 pahalıya getirebilirsiniz. US’deki ürünlerin Türkiye’den en az %50 daha ucuz olduğunu varsayarsanız bu alışverişten zararlı çıkmadığımı söyleyebiliriz. Bazı ürünlerde Türkiye fiyatı ile US fiyatı arasında 3-4 kat fark olduğunu hatırlatmama gerek yok herhalde. Üstelik Amazon.com veya eBay gibi dev online mağazalardan binlerce ürün arasında seçme şansınız var. Burada olmayan birçok ürünü orada bulabilirsiniz. En önemlisi, oldukça detaylı, yönlendirici, tarafsız ve bazen destansı kullanıcı yorumlarını okuyup alacağınız ürünü seçebilirsiniz. Eğer ağırlığı düşük ancak fiyatı yüksek olan ürünleri tercih ederseniz kargo bedeli daha düşük çıkacaktır. Başından beri tüm detayları ile birlikte objektif olarak bu süreci sizlerle paylaştım. Bu konu ile ilgilenen arkadaşlara bir nebze de olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Saygılarımla
Orhan