Sınırını bilmek lazım. Çocuğa da bunu öğretmek lazım. Sınırlarını bilmeyi öğretmek, hatta sınırlarını tayin etmeyi öğretmek lazım.
Neyi, nerede ne kadar yapması gerektiğine karar verebilen, bu kararına da uyabilen insan yetiştirmek lazım...
Fazla konuşmak da zararlı olabilr, fazla alkol kadar..
Fazla yazmak da belki...
Fazla eğime girmek, fazla zorlamak motoru...
Fazla yemek, fazla terlemek...
Fazla müdahale etmek hatta... Herşeyin fazlası zarar... Önemli olan, kişinin, özgür iradesi ile, neyin fazla olduguna karar verebilmesi...Beni rahatsız etmiyorsa, içen içer...Ha yola ondan biraz daha geç çıkarım, kaza riski yüksek diye bakıyorsam. İçip de kontrolünü kaybedecek, etrafına rahatsızlık verecek kişilerin geldiğini sanmıyorum off-road gezilerine..
Aynen katiliyorum:
)
Ben içmiyorken, çocuğuma iyi örnek olamıyor, çocuğum içen adamı örnek alıyorsa, bu benim eksikliğim, benim sorunumdur . İçen adamın değil... Görmesin diye geziye götürmeyeceksem çocuğu, evden çıkartmamam lazım, sokakları görmesin, tv izletmemem lazım, dizileri görmesin...
Ha dert başka, fikir başka ise de,çocuğu bahane etmek yerine, açık açık söylemek lazım. Ne bileyim; kardeşim, alkollü kullandığında, bana çarpma riskin var, kendi aracına hasar verip, ekonomiye zarar verme riskin var.Benim derdim bu demek lazım.Yada asıl dert her ne ise...