Alkol ve OFFROAD

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ORHANBIYIKLI Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 306
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,688
Ynt: Alkol ve OFFROAD

karıştırdıkca .....iş tatsızlaşıyor.bence konuyu temcite cevirmenin manası yok.irtifaya dikat edelim.Konuştuk paylaştık ve herkes mutabık olduğunu bir hal ile sonuclandırırken.3. olmayalım..iyi palaşımlar diliyorum.

Etiketler

freegraf' Alıntı:
karıştırdıkca .....iş tatsızlaşıyor.bence konuyu temcite cevirmenin manası yok.irtifaya dikat edelim.Konuştuk paylaştık ve herkes mutabık olduğunu bir hal ile sonuclandırırken.3. olmayalım..iyi palaşımlar diliyorum.
biraz şakada lazım konu tartışılırken bazen sertleşmeler oldu malum hafta sonu tatlı bitsin gülümseyelim gülmek en iyi ilaçtır faydası var zararı yok herkese iyi günler dilerim görüş ve düşünceleri ile bizi bilgilendirenlere çok teşekkür ederim sağolsunlar

freegraf' Alıntı:

dostum 3.lük en azından bir derecedir.dibe vuruyoruz diyeceğim, oda bir seviye,çukura itiliyoruz ,yok edilmeye çalışılıyoruz, :mad:

vallah Orhan bey tesbitinize katılmamak olmaz.N:Fazılın dediği gibi ÇUKUR ADAMLAR diye bir tabiri var. galiba onun gibi.siz seyri izliyorsunuz,durum malum ve malumunuz .Ben topa sert girdiğim için mümkün mertebe yedek kulubesinde durmaya gayret ettim.yoksa yanlış anlaşılmak gibi bir hal ile hemhal olmak bana uymaz.Siz konuyu actınız artık sevk ve idarede elinizde biz size arada bir selam verip burdayız deriz.iyi paylaşımlar.

FREEGRAF, değerli dostum
öncelikle sayfaya ve konuya katkın için içtenlikle teşekkür ederim
dikkat etmişsinizdir mutlaka, aramızda fikirlerini özgürce ifade eden bir kardeşimiz bile var.Deniz çoğu aklı başında offroad'cunun yapamadığını yaptı,fikirlerine katılırsınız veya katılmazsınız.şahsen ben mutlu oldum.özelden babası serhat beye yazmıştım buradanda ifade edeyim. sayfalara dikkat ederseniz gerçek offroad'cu sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor, daha çok piknik gezi ,festival gibi aktivitelerdeki arkadaşlarımız görüş bildiriyor ,fikir beyan ediyor,bu durumda konunun defalarca yön değiştirmesi, sıkıcıda olsa kaçınılmaz bir durum meydana getiriyor, Benım örnek aldığım saygı ve sevgi duyduğum offroad'cuların çoğu bu sayfada yok, sebebini bilmiyorum, isim yazıp insanları sıkıntıya sokmak istemem. hal böyle olunca arasıra ayar vermek git gide zorlaşıyor,
işte tam burada sizin gibi dostların yardımı gerekiyor, yedek kulübesinde oturmak yerine konunun tam ortasında olmanızı tercih ederim,
orman yollarında gezmek bence olsa olsa güzel bir hafta sonu gezisidir,sonuçta orasıda bir yol ,
sizinde bildiğiniz gibi OFFROAD yolun,dışı ,yol olmayan yer demektir yani 100%100 dikkat ,bilgi,beceri,acık bir zihin, sağlam birruh hali gerektirir olabilecekleri önceden hesap edebilen kafa yapısı gerektirir,
lastiğin birisi boşta kaldığında diğer üçü ile aracı kırmadan kurtarabilmek için beynimize ihtiyaç duyarız ,gaz pedalına değil
konvoyda arkanızdaki aracı takip etmek zorundasınızdır banane ya diyemezsiniz
bir araç vinç'lendiğinde halatın kopup kırbaç gibi savrulabileceğini halat mesafesi kadar uzakta olmanız gerektiğinin farkında olmak halatın üzerine atılan mont,ceket,kaban'nın sadece halatın görünürlüğünü sağlamaktan öte bir yararı olmadığını,
Yaptığımız işin,sporun ,doğayla başa çıkabilme mücadelesi olduğunun farkında ve bilincinde olmamız gerekirken, tüm bunları bir şişe alkole
teslim etmek ne derece akıl işidir
Her 4 çeker sahibi offroad'cuyum,diyebilir , fakat kuralsız olan hiçbir şeyi ,spor olarak kabul etmek mümkün değildir ,
amacım kimseyi kırmak değil direksiyonda bir alkollü varsa hem tehlikeyi kabulleneceksiniz, hemde ona sahip çıkıp evine teslim edeceksiniz
yani gönünüz berbat olacak.
ukalalı etmiş gibi oldum ,fakat bunlar acı tatlı tecrübeler, seninde offroad'da olabilecek durumla ilgili, onlarca katkın olacaktır eminim,
ne dersin .yedek kulübesinden ,sahaya inme vakti gelmedimi ?

İNSANLAR BUNU 2007 YAZMIŞLAR,BİZ HALEN NEREDEYİZ :mad:

Gezenbilir "Doğaya Saygılı Off-Road" Manifestosu
« : 30 Aralık 2007, 11:23:39 » Alıntı

--------------------------------------------------------------------------------
Gezenbilir “Doğaya Saygılı Off-Road” Manifestosu

Keyif aldığımız şeyleri gelecek nesillerin de yaşayabilmesi için, çevrenin korunması amacıyla kendi payına düşen görevi herkesin üstlenmesi gerekmekte. Çevreyi korumadaki rolümüzü genişleterek bu ‘manifesto’yu yayınlıyor, eko sistemin en küçük bir halkasına dokunmadan, tahrip etmeden, oyun alanı olarak kullandığımız doğayı, girdiğimiz gibi terkederek evimize dönmek için yapmamız gerekenleri bildiriyor ve böylece uzun vadeli faydaların sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Siz de bu önemli bilgileri çevreniz ve kendiniz için öğrenin, daha da önemlisi lütfen uygulayın ve uygulatın...

01- Gezilerinizde, var olan rotalara bağlı kalın. Mümkün olduğunca yoldan ayrılmamaya ve yolun yapısını bozmamaya gayret edin.

02- Özel arazilerden geçmeniz gerekiyorsa mutlaka izin alın. Üzerinde tarım yapılan, bitki yetişen veya yetiştirilen arazilere kesinlikle girmeyin!. Doğal bitki örtüsüne, çim ve çayırlara, ağaçlara kesinlikle zarar vermeyin.

03- Aracınızı araziye minimum zarar verecek şekilde kullanmaya özen gösterin. Özellikle yumuşak zeminlerde yeni kanallar açmamaya özen gösterin. Açılan her yeni kanal, yağmurla birlikte erozyona yol açmaktadır.

04- ‘Mümkün olduğunca yavaş, gerektiği kadar hızlı’ Bu kural sizin, bir çok engeli çevreye de zarar vermeden aşmanıza yardımcı olacaktır.

05- Eğer aracınızda ‘kilitli diferansiyel’ var ise, düşük çekiş yüzeylerine (çamur, kum vs.) girmeden önce aktif konuma getirmenizde fayda vardır. Böylece tekerleklerin boşa dönmesi engellenecek ve zemine zararı en aza indirecektir.

06- Doğadaki tüm hayvanların geçiş önceliği bulunmaktadır!. Ve bütün araçlar hayvanları ürkütmektedir. Bu yüzden aracınızı ya çok yavaş sürün ya da hayvanların geçmesine imkan vermek için motoru durdurup bekleyin.

07- Seyahate çıkmadan aracınızın tüm kontrollerini yaptığınızdan, yakıt ve yağ benzeri herhangi bir sızıntının olmadığından emin olun. Yanınıza gerekli tüm ekipmanları alın.

08- Seyahat esnasında çevreyle dost olun. Kullandığınız temizlik malzemelerinin çevreyle dost olanlarını kullanın. Aracınızı su kaynaklarından uzak bir yerde yıkayın ve seyahat esnasında biriken çöplerinizi beraberinizde götürüp, çöp konteynırına atın. Özellikle cam gibi güneş altında mercek vazifesi görerek yangına sebep olabilecek atıklar konusunda hassas olun, gördüklerinizi toplayın.

09- Çevrenin sessizliğini ve huzurunu bozacak davranışlardan kaçının.

10- Köy halkı özellikle arazileri ve yaşadıkları bölge konusunda haklı olarak tutucu olabilir, yabancılara şüpheyle yaklaşabilirler. Çevreyi rahatsız edici hal ve davranışlardan kaçının. İlk temasın çok önemli olduğunu unutmadan, dostça yaklaşın ve selam verin. Köylerden geçerken aracınızı dikkatli kullanın, aşırı hız ve gereksiz gürültü yapmayın. Alışverişlerinizi mümkün olduğunca etkinlik alanınıza yakın taşra bölgelerde yaparak, bölge halkının ekonomisine katkı sağlayınız.

11- Çobanlar, köpekleri konusunda çok hassastır. Zor durumda da kalınsa sürü köpeklerine zarar vermek ve yaralamaktan kaçınılmalıdır. Yabancı olanın ‘biz’ olduğumuzu tekrar hatırlayalım!.

12- Ateş yakılacaksa ilk tercihimiz daha önce ateş yakılmış bir yer olmalı, eğer yoksa bir çukur açılmalı ve çukurun ağzına taşlarla set örülmeli. Ateş bu çukurun içinde ve ihtiyaca cevap verecek büyüklükte yakılmalı. Ateş yakmak için yaş ağaçlar değil, kurumuş ve yere düşmüş dal parçaları kullanılmalı. Yakılan ateşler kamptan ayrılırken bol suyla iyice söndürülmeli, set olarak kullanılan taşlar iyice soğutulmalı, yanmış korların üstü kum veya toprakla örtülmelidir.

13- Çayır ve meralar köy ve köylülerin ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanların hayvansal ve tarımsal üretim halkasının bir parçası olduğunu unutmayalım, zarar vermekten kesinlikle kaçınalım. Ayrıca 1998'de çıkarılan Mera Kanunu nezdinde bu alanlara verilen zararın ormana verilen zararla eşdeğer ve cezasının çok ağır olduğunu da unutmayalım.

14- Ağaçlara strap (tekstil kayış) kullanmadan vinç halatı kesinlikle bağlanmamalı. Seçilen ağaçlar yeterince kalın olmalı ve strap, ağacın zemine en yakın yerinden bağlanmalı.

15- Yerinden oynattığımız bir taşın altında ya da düzelttiğimiz bir küçük tepeciğin içinde ‘karınca yuvası’ olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

16- Özellikle su toplama havzalarında, dere ve göl kenarlarında çok daha fazla dikkat etmeliyiz. Hayvanların su ihtiyacını karşıladıkları kaynakların yolları üzerinde kamp kurmamalıyız.

17- Organik atık olarak bıraktığımız ve doğada çürüyeceğini düşündüğümüz yiyeceklerin ve meyve sebze kabuklarının küflenerek canlıların doğal beslenme sistemlerini bozabileceğini, zehirleyebileceğini ve hatta onların ölümüne sebep olabileceğini unutmayalım. Organik yada inorganik tüm çöplerimizi bir çöp poşeti içinde şehire geri getirerek çöp konteynırı gibi uygun bir yere atınız.

18- Alkollü araç kullanılamayacağı gibi etkinlikler sırasında da araç kullananların alkol alması kesinlikle yasaktır. Sigara izmaritlerini ise iyice söndürdükten sonra çöpe atınız.

19- Tekrar on-road (asfalt yol) sürüşüne geçmeden önce kontrollerinizi yapmayı unutmayın. Aydınlatma sistemleri, lastikler, aracın alt kısımlarının kontrolü ve plakanın temizlenmesinin ardından yola çıktığınızda, lastiklerinizden diğer araçlara fırlayabilecek çamur, taş vb. maddelerin zarar vermesini önlemek için yavaş sürün.

20- Ormanlara zarar verenleri veya gördüğünüz yangınları Alo 177 Orman İdaresi'ne, karşılaştığınız güvenlik sorunlarını Alo Jandarma 156'ya haber veriniz. Her iki numaraya da tüm GSM operatörlerinden ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Manifestoyu Hazırlayanlar: Nadir Uğurlular (Orman Mühendisi), Yaşar Ergün (Yrd. Doç. Dr.), Sedat Açıl, Mustafa Kemik, Uğur Kalaycı, Mert Kiğılı, Murat Can Yoluker

Moderatöre Bildir Logged

hazırlayan herkese çok teşekkür ederim....
işte gerçek doğa dostluğu insanlık ve olgunluk..
yaradılana saygı yaradandan ötürüdür...

Orhan hocam size de çok teşekkür ederim bu manifestoyu bize hatırlattığınız için.

Sn.ORHAN hocam cevabınıza ve ilginize teşekürler.Ben hala offroad cı olamadım.Ama haytımın büyük coğunluğunu doğada ve dağ taş ile gecirmeye çalışıyorum.tecrübe ve yeteneklerim Allaha şükür beni sizin gibi dostlar ile bir mecliste toplamaya sebeb oluyor.Yüzyüze görüşmesek te karınca misali aynı yere su taşıyoruz.Su başında olmasada su yolunda bir gün görüşmek umudu ve dileğiyle saygı ve muhabetlerimle.yazınız gayet makul yerinde bir niyet ve tesbittir.

TERRANO 1.' Alıntı:
hazırlayan herkese çok teşekkür ederim....
işte gerçek doğa dostluğu insanlık ve olgunluk..
yaradılana saygı yaradandan ötürüdür...

Orhan hocam size de çok teşekkür ederim bu manifestoyu bize hatırlattığınız için.

Teknik olarak bu aletle, ciddi sorunlarım olmasına rağmen başarıyla buraya taşıya bildim ;D ;D

freegraf' Alıntı:
Sn.ORHAN hocam cevabınıza ve ilginize teşekürler.Ben hala offroad cı olamadım.Ama haytımın büyük coğunluğunu doğada ve dağ taş ile gecirmeye çalışıyorum.tecrübe ve yeteneklerim Allaha şükür beni sizin gibi dostlar ile bir mecliste toplamaya sebeb oluyor.Yüzyüze görüşmesek te karınca misali aynı yere su taşıyoruz.Su başında olmasada su yolunda bir gün görüşmek umudu ve dileğiyle saygı ve muhabetlerimle.yazınız gayet makul yerinde bir niyet ve tesbittir.

Değrli dost, bende çok teşekkür ederim ( AYNI YERE SU TAŞIYORUZ. ) süpersin vallahi, kendine iyi bak.

ibrahim peygamber ateşe atılacak devasa bir ateş yakılmış,
devasa bir fil ordusuyla ateşe odun taşınıyor devamlı olarak
bir karıncada sırtına bir damla su almış gidiyor söndürmeye,
bir karga soruyor yahu fillerin odun taşıdığı ateşe sen bir damla su taşıyorsun,
bu suyla söndürebilecekmisin o ateşi diye karıncaya?
karınca cevap veriyor;
karga kardeş söndüremesekte safımız belli olsun......

orhan hocam en azından safımız belli.........
şimdi o bir damla su balıklı göl olmuş urfada binlerce balığa ev olmuş şimdilerde......

Erkan, ne oluyorsa sizlerin değerli ,katkıları ile oluyor, ben sadece bir damlayım,kıyıda köşede yok'ta olabilirdim iyiki varsınız

Biz konuyu burada tartışaduralım, devlet trafikteki Alkol limitlerini yükseltsin arkadaşlar :( Hürriyetin haberini paylaşıyorum.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17057968.asp?gid=373

Bununla ilgili açtığım konu da aşağıda: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=69425.msg845732

CİNCİN' Alıntı:
Biz konuyu burada tartışaduralım, devlet trafikteki Alkol limitlerini yükseltsin arkadaşlar :( Hürriyetin haberini paylaşıyorum.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17057968.asp?gid=373

Bununla ilgili açtığım konu da aşağıda: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=69425.msg845732

benden hızlısın teşekkür ederim,haberi araştırırken sen koymuşsun bile. ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR