Ahşap ile İlgili Teknikler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 576
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 201,763
Ynt: Ahşap ile İlgili Teknikler

yazargezeryolçizer' Alıntı:
Bilgiler için çok teşekkürler,
Her ne kadar karavanla uğraşmasamda,evde ahşapla ilgili işler için çok aytınlatıcı oldu.
ben teşekkür ederim
biz camper yapmaya odaklanıca gözümüz başka detayı görmüyor :D :D :D
sorusu olan arkadaşlarada elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz(bilgimiz dahilinde)

Etiketler

Sorulacak soruları taparlayabilsem,bir kaç A4 kağıt yazmam gerekir.;D

Aklıma gelmişken bir adet dekopaj aldım,( her halde böyle yazılıyordur.)
Bu alet sunta testeresi gibi düzgün kesebilirmi.?

sn levent bey.
devamlı yazılarınızı okuyorum cok hosuma gıttı. ınanırmısınız bazı kucuk el aletlerını kısmen tamamlıyorum, fakat dedıgınız gıbı evde cok fazla yer kaplayan buyuk aletlerı ımkanınız olsada muhafaza edebılecekyerınız olmadıgı ıcın alamıyorsunuz .ne var kı sızın verdıgınız orneklerde bu tur alet ve edevatı sokulur takılır, veya ısı bıttıkden sonra tekrar eskı halıne getırılebılır sıstemler uretıyorsunuz . buldugunuz yontemler gercekten ınsanların bır konuda tıkandıgı zaman cok guzel cıkıs yolları uretmıs olmasıdır. aynı yontemle sıkca basvuran bırı olarak sızı cok ıyı anlıyorum. ornek olarak bır zamanlar sunta testeremı bahsettıgınız sekılde ,yurume tablasının kenarlarına dort delık acarak sunta bır platformun alt yuzunden vıdalayıp yatar halıne getırıp ahsap kapı yapımından lımonluk ve kapı yıvı acmakta kullanmıstım. su anda zavallı sunta kesme aletım (blek deker 1600 W) agzına bır metal kesıcı takılmıs ve arka noktasından paralel calısır sıstem ıle sabıtlenerek 30X30 ve 30X50 metal profıllerımı kesmek ve acı uygulamalı kesım yapmak ıcın kullanıyorum. gaz basma torsuyonunu dusurmus bır buz dolabı motorunuda kompresor olarak dızayn etmıstım 20 yıl oncesınde . buna benzer bır kucuk sıstemımden bahsetmek ısterım . ahsap uzerınde bır matkap ıle bır delık acmak ıstedıgınızde delınecek ahsabın ust ve alt yuzlerıne bır kucuk tahta parcası ıskence ıle sıkıstırılarak delındıgınde acılan delıgın oldukca muntazam cıktı oluyor gorunur ve hassas bolgelerde bu yontemı kullanıyorum.
katkılarınızdan dolayı tesekkur ederım.
saglıklı gunler , selamlar. mehmet.

yazargezeryolçizer' Alıntı:
Sorulacak soruları taparlayabilsem,bir kaç A4 kağıt yazmam gerekir.;D

Aklıma gelmişken bir adet dekopaj aldım,( her halde böyle yazılıyordur.)
Bu alet sunta testeresi gibi düzgün kesebilirmi.?

Sayın Kerim bey dekopaj ile düzgün kesim yapmanız çok zor, dekopaj testeresi genellikle düz değilde şekilli kesimler için üretilmiştir.
bir adet de suntakesme makinası edinmeye çalışın, iki makinanın görevleri farklı.

sorularınızı tek tek sormanızda fayda var ;D ;D ;D

orbay74' Alıntı:
sn levent bey.
devamlı yazılarınızı okuyorum cok hosuma gıttı. ınanırmısınız bazı kucuk el aletlerını kısmen tamamlıyorum, fakat dedıgınız gıbı evde cok fazla yer kaplayan buyuk aletlerı ımkanınız olsada muhafaza edebılecekyerınız olmadıgı ıcın alamıyorsunuz .ne var kı sızın verdıgınız orneklerde bu tur alet ve edevatı sokulur takılır, veya ısı bıttıkden sonra tekrar eskı halıne getırılebılır sıstemler uretıyorsunuz . buldugunuz yontemler gercekten ınsanların bır konuda tıkandıgı zaman cok guzel cıkıs yolları uretmıs olmasıdır. aynı yontemle sıkca basvuran bırı olarak sızı cok ıyı anlıyorum. ornek olarak bır zamanlar sunta testeremı bahsettıgınız sekılde ,yurume tablasının kenarlarına dort delık acarak sunta bır platformun alt yuzunden vıdalayıp yatar halıne getırıp ahsap kapı yapımından lımonluk ve kapı yıvı acmakta kullanmıstım. su anda zavallı sunta kesme aletım (blek deker 1600 W) agzına bır metal kesıcı takılmıs ve arka noktasından paralel calısır sıstem ıle sabıtlenerek 30X30 ve 30X50 metal profıllerımı kesmek ve acı uygulamalı kesım yapmak ıcın kullanıyorum. gaz basma torsuyonunu dusurmus bır buz dolabı motorunuda kompresor olarak dızayn etmıstım 20 yıl oncesınde . buna benzer bır kucuk sıstemımden bahsetmek ısterım . ahsap uzerınde bır matkap ıle bır delık acmak ıstedıgınızde delınecek ahsabın ust ve alt yuzlerıne bır kucuk tahta parcası ıskence ıle sıkıstırılarak delındıgınde acılan delıgın oldukca muntazam cıktı oluyor gorunur ve hassas bolgelerde bu yontemı kullanıyorum.
katkılarınızdan dolayı tesekkur ederım.
saglıklı gunler , selamlar. mehmet.
Sayın mehmet bey paylaşımlarınız ve takdirleriniz için çok teşekkürler, verdiğiniz örnekler arkadaşlarımızın mutlaka işlerine yarayacaktır. Allah size güç kuvvet versin ve biran evvel motokaravanınızı bitirmeyi nasip etsin :smiley:

arkadaşlar bir şeyi eklemeyi unutmuşum
yaptığınız yatar daire makinası aparatında kesim yaparken temiz yüzeyiniz bu sefer üstte olacak

Vermıs oldugunuz bılgıler marangozlugun en temel kısımları, semalarlan anlatımınız cok faydalı,
Isın ehlı oldugunuz bellı,
Mesela arkadaslara yapmıs oldukları mobılyaların kenarına el frezesıylen pah yapmasınıda tarıf etmenız mumkunmu,
Hazır malzeme '' medefelam'' gıbı maddelerı elde kesmenın cok ıyı netıceler vermeyecegını bu tur uygulamaların cok malzemecılerın ebatlama ve pvs bolumlerı vardır olculerı vermek yeterlıdır kenarlar temız olur,

bayar28' Alıntı:
Vermıs oldugunuz bılgıler marangozlugun en temel kısımları, semalarlan anlatımınız cok faydalı,
Isın ehlı oldugunuz bellı,
Mesela arkadaslara yapmıs oldukları mobılyaların kenarına el frezesıylen pah yapmasınıda tarıf etmenız mumkunmu,
Hazır malzeme '' medefelam'' gıbı maddelerı elde kesmenın cok ıyı netıceler vermeyecegını bu tur uygulamaların cok malzemecılerın ebatlama ve pvs bolumlerı vardır olculerı vermek yeterlıdır kenarlar temız olur,
Salih bey ayrı bir konuda el frezesini detaylı anlatırım onun içinde pah kırmada zaten anlatılır, mdf lam kesen yatar dairelerde ikinci bir bıçak daha vardır ilk bıçak çizer ikincisi ve daha büyük olanı keser, çizmenin faydası kesimden doğan kırıkları önlemektir.

devam basit birleştirme çeşitleri;
ge%E7me_1.JPG

yukarıda resimde gördüğümüz gibi iki parçayı yan yana getirip vidalamak sureti ile yapılan en basit birleştirme yöntemidir. bu işlemi ahşap, kontraplak, sunta montajlarında rahatlıkla yapabilirsiniz. mdf lam kullanırsanız tutkallama işleminiz başarısız olur, mdf lam yüzeyindeki lamine malzemesi ahşap yapıştırıcılarını tutmaz. üstteki parçanızı vida çapında önceden delerseniz parçaları daha iyi birbirine çekerek yapıştırır, vida başları gözükmesin diyorsanız daha büyük bir matkapla havşa açıp başlarını gömebilirsiniz veya plastik kapaklar kullanabilirsiniz
ge%E7me.JPG

bu resimdede kavela ile birleştirme yöntemidir, marangozların en çok kullandığı yöntemdir. 10mm ve 8mm veya 6mm çapında heryerde rahatça bulabileceğiniz bir üründür. parçalarınızı bir erkek bir dişi olarak ayırırsınız erkek olana delileri delindikten sonra kavelaları çakılr, kavelalar 1-1,5cm aralığında dışarı çıkık vaziyette dururlar sonra bu erkek parçaya göre dişi hazırlanır delik yerleri açıldıktan sonra birbirine alıştırılarak sıkılır hertürlü ahşap malzemede kullanabilirsiniz
ge%E7me_2.JPG

bu birleştirme yöntemide çok kullanılır, kanal açılıp parça kuru sıkı oturtturulur, bilhassa raf sistemlerinde ağırlıkları rahat taşıması için tercih edilir, mdf lam işlerdede kullanılır, kanal açıldığı için ahşap tutkalları ile sıkılabilir, hem kanal açıp hemde vida atarak sağlamlığı arttırılabilir
ge%E7me_3.JPG

bu yöntem 45 derece açılı birleştirmedir kenarların gözükmediği için tercih edilir

Levent Bey değerli bilgileriniz için nekadar teşekkür etsek azdır. Bu işe soyunacak bizler gibi amatörlerin çok işine yarayacak.
Benim de aklımda olan bir çok soru var. Bilgilendirmeniz bir sistematiğe ve sıraya bağlı mı olacak, ki öyleyse bekliyelim anlatımınızın sonunda sorularımızı soralım. Yahut aklımıza gelen soruları anında sorup siz müsait oldukça cevaplarmısınız?
Ahmet Arı

Levent Bey, teşekkürler , gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Ben size vidalarla ilgili bir şey soracağım. Diyelim 15 mm lik kontraplağı sizin ilk resimde verdiğiniz gibi vidalayacağız. Vida çapı kaç mm olursa iyi tutar? Daha doğrusu kalınlıkla orantılı ustaların seçtiği vida var mıdır ya da göz kararı mı seçilir?
Bir de geçen gün hırsızlık konuşulmuştu. 100 % önlem değil ama en azından hırsızı uğraştırmak için , örneğin buzdolabını yaptığımız dolaba ayaklardan bağlayabiliriz, dolabı da araça bağlayabiliriz. Burada herkezin açabileceği tornavida başlı , yıldız başlı, hatta 4 köşe diye tabir edilen vida yerine özel başlı ve özel anahtar gerektiren sunta vidaları var mıdır? Örneğin araçlarda ya da metalik herhangi bir ekipmanda imalatcı dokunulmasını istemidiği yerlerde özel civata kullanır ki herkez açamasın diye. Bunun gibi birşey.

arı' Alıntı:
Levent Bey değerli bilgileriniz için nekadar teşekkür etsek azdır. Bu işe soyunacak bizler gibi amatörlerin çok işine yarayacak.
Benim de aklımda olan bir çok soru var. Bilgilendirmeniz bir sistematiğe ve sıraya bağlı mı olacak, ki öyleyse bekliyelim anlatımınızın sonunda sorularımızı soralım. Yahut aklımıza gelen soruları anında sorup siz müsait oldukça cevaplarmısınız?
Ahmet Arı
Ahmet bey herhangi bir sisteme bağlı anlatmıyorum , arkadaşların yaptıkları işlere bakıp acaba burada hata yapabilirlermi diyerek o konuyu anlatmaya çalışıyorum.
siz en acil olan sorununuzdan başlayabilirsiniz, hem konu işlenmiş olur, hemde size yardımcı oluruz veya olmaya çalışırız

bartek' Alıntı:
Levent Bey, teşekkürler , gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Ben size vidalarla ilgili bir şey soracağım. Diyelim 15 mm lik kontraplağı sizin ilk resimde verdiğiniz gibi vidalayacağız. Vida çapı kaç mm olursa iyi tutar? Daha doğrusu kalınlıkla orantılı ustaların seçtiği vida var mıdır ya da göz kararı mı seçilir?
Bir de geçen gün hırsızlık konuşulmuştu. 100 % önlem değil ama en azından hırsızı uğraştırmak için , örneğin buzdolabını yaptığımız dolaba ayaklardan bağlayabiliriz, dolabı da araça bağlayabiliriz. Burada herkezin açabileceği tornavida başlı , yıldız başlı, hatta 4 köşe diye tabir edilen vida yerine özel başlı ve özel anahtar gerektiren sunta vidaları var mıdır? Örneğin araçlarda ya da metalik herhangi bir ekipmanda imalatcı dokunulmasını istemidiği yerlerde özel civata kullanır ki herkez açamasın diye. Bunun gibi birşey.
Sayın bartek 15mm kontraya 4x60 veya 4x50 vida daha uygun olur. verdiğim ölçü sunta vidası ölçüsüdür ve şuan kullanabileceğimiz ve heryerde bulabileceğimiz en iyi vidalardır, vida ölçülerinde bu rakamlar şu anlama gelir, ilk rakam vidanın et kalınlığını, ikinci ölçü uzunluğunu anlatır
vida.JPG

iki çeşidi vardır mercimek başlı ve havşa başlı vidalardır, bizim en çok bulabileceğimiz havşa başlı yıldız tornavida uçlu çeşitlerdir. mercimek başlı vida çeşitleri ,vidaları ahşaba gömülmesini istemediğimiz işlerde kullanılır
V%DDDA_1.JPG

hırsızlık konusuna gelince , yapacağımız işlerde tasarımlarımızı , hırsızın işlerini zorlaştıracak montaj yöntemiyle yaparsak daha iyi olur. hırsız kendisini oyalayacak işe girişeceğini zannetmiyorum, onlar en hızlı nasıl işi bitirip çıkarım derdinde olduğu için, götürmek istediği şeyin kolay alabileceği malzeme olmasına bakar. aldığı şey hemen satabileceği ve maddi değeri yüksek kolay taşıyabileceği malzemeleri tercih ederler.
bir çözümde okul servisleri çeken minübüslerde çamlarda çocukların dışarı sarkmasını engelleyen tel kafesler var, yan camlarda kullanılırsa en azında oradan girişleri engellenir.
ayrıca yaptığınız karavanın biryerine yapı marketlerde satılan küçük para kasalarını gizleyin, bu tatilde sizin çok işinize yarayacak, ben mobilyasını yaptığım müşterilrimin çoğuna , yaptığım mobilyaların içinde gizli gözler yapardım, sadece onların bildiği bu gözler için çok dua aldım. sizde aracınızın içinde bu işlemi yaparsanız, tatilde soyulursanız dahi en azından paranız ve kimlikleriniz kaybolmaz.
tek iyi çözüm alarm gibi gözüküyor

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,741
Kayıtlı Üye Sayımız
166,558
Kaydolan Son Üyemiz
yldrmsvs58

SON KONULAR

Geri