Ahşap ile İlgili Teknikler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 576
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 201,772
Ynt: Ahşap ile İlgili Teknikler

arı' Alıntı:
Levent Bey merhaba,
Bir konuda beni aydınlatabilirmisiniz acaba, sorunum şu:
Karavan haline getirmeye çalıştığımız minübüsdeki dolaplar özellikle tavana asılan dolaplar hem üstten tavan kuşaklarına, hem arkadan yan kuşaklara hem de yandan dolaplar birbirlerine mobilya bağlantı cıvataları ile bağlasak, çapraz kasılmalarda bağlantıları koparabilirmi ? Bilmem sorunumu anlatabildimmi?

yaptığınız işi görmeden fikir söylemek ya tutarsa hesabıdır,
asacağınız dolabı ne şekilde yaptığınızı (imalat şeklini ) bilmediğim için yanlış yönlendirebilirim,
yinede bu kasılmaları bilmeniz ve tedbir almaya çalışmanız diğer arkadaşlarada örnek olacaktır,

benim düşünceme göre, yerden tavana kadar olan dolapları, yere ve arka duvara sabitlemek yeterli, tavana asılacak dolaplarıda tavana ve arka duvara sabitlemek yeterli.
bu kasılmaları hesaplayarak mobilya imalatını yapmak lazım, esnemelerde gıcırtı yapmaması ve bağlantılarını koparmaması için gerekli yerlere boşluklar vermek , hareket alanı yaratmak gerekir
dolapların imalat şeklini görebilmem için resim koyarsanız nerelerden montaj yaparsanız daha doğru olur gösterebilirim

Etiketler

bahcivankurt' Alıntı:
levent bey vermiş olduğunuz bilgiler için teşekürler sakıncası yoksa bende bişeyler sormak istiyorum.ben kendime eskitme bir masa sandalye takımı yapmak istiyorum bu konuda bilginiz varmı.işçiliğin zor olduğunu biliyorum.marangozlar ya uğraşmak istemiyor yada çok uçuk paralar istiyorlar.birde adları kötüye çıkmış ya ondan olsa gerek. ;)

yapmak istediğiniz işin örnek resimlerini koyarsanız, elimizden geldiğince bilgimiz dahilinde size yardımcı olurum,
resimler üzerinde size yapmanız gereken işin aşamalarını anlatabilirim
sevgiler :smiley:

Değerli bilgileriniz için teşekkürler,
Benim plan da sizin planınızın benzeri. Burada şekil çizmeyi beceremediğimden anlatayım. Arkada enlemesine 120 cm eninde gerektiğinde oturma grubu olacak ana yatak , ayak ve baş tarafında birer tane tavana asılan resimdeki dolaplar var.
arka yatakdan öne doğru kapı ile arada buzdolabı ocak ve mutfak evyelerinin bulunduğu 100 cm eninde dolap ve üzerinde resimdeki 80 cm. dolap var.
Karşısında arka yatakdan sonra 30 cm eninde dolap (aşağıda çekmece, yukarda 80 cm yuksekliğinde boy dolap), yanında 100 cm boy,60 cm eninde wc dolabı var. Ve son olarak şöför arkasında üzerinde tavana asılı resimdeki dolap olan 80 cm eninde oturma kanepesi var, bunun karşısına kapı ile ön koltuk arasına konan puf gibi 55 cm eninde bir sandık ile arasında ki masayı indirdiğimizde 1 kişilik yatak olabilen mobilya mevcut
Bu plan sizin planınızın tam bir benzeri, tek farkı boy dolap ile banyo dolabı yer değiştirmiş hai.

IMG0177A.jpg

Bu da üst dolabın yakın görünümü. Arkadaki oyuk, aracın içindeki tavana yakın enlemesine bir sac profil çıkıntısına oturtmak için açıldı.

IMG0178A.jpg

Karavan yaparken, eğimli yan duvarlara uygun ahşap kesilmesi, herkes için zordur, ama çaresi yok deyil...
Anahtar gibi eğimli ahşap kesmek artık çok kolay...

Ahsap Teknikleri.jpg

arı' Alıntı:
Bu da üst dolabın yakın görünümü. Arkadaki oyuk, aracın içindeki tavana yakın enlemesine bir sac profil çıkıntısına oturtmak için açıldı.

arkadaki oyuk sac profile oturtun ve o profile bağlantı yapın, ayrıca dolabınızı ön kısımdan tavana üç noktadan bağlarsanız sağlam olur, korkmanıza gerek kalmaz

atiladi' Alıntı:
Karavan yaparken, eğimli yan duvarlara uygun ahşap kesilmesi, herkes için zordur, ama çaresi yok deyil...
Anahtar gibi eğimli ahşap kesmek artık çok kolay...

Atilla bey çivi ile yapılan sistemi herkes kullanamıyor , iki çubuktan yapılan büyük pergel tavsiye ediyoruz çiziminizi bu şekilde değiştirirseniz
kalıcı olarak insanlara daha iyi faydalı olabiliriz, çizim için ellerinize sağlık :smiley:

Bu bilgileri daha önce paylaşmış olsaydınız banyo yan parçanın bir tanesini alıştırıncaya kadar 3 saat uğraşmazdım,dekupaj testere elimde her defasında yerine eyimli şekilde oturtmak için defalarca traşladım az az keserek yaklaşık değeri buldum ama buluncaya kadar çile çektim sonra nereden aklıma geldiyse bilmiyorum bu pergel yöntemini kendim keşfettim daha önce hiçbir yerde görmrmiştim ve bu şekilde çizerek tek seferde sıfır hatayla parça yerine otordu sonraki parçalarıda bu yolla kestim,paylaşım için herkese teşekkürler.

Sn. Atilla ve Levent Beyler, Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
Ben de bir tane mukavvadan makas ile ince ince keserek şablon çıkarttım, girintili yan parçaları bu şablona göre kestik, potluk yapan yerleri düzelttik. Bu öneriyi sanırım Levent bey daha önce de anlatmıştı, Kesmeden önce epey aradım bulamadım. Şablon aklıma geldi neyse çok uğraşmadık.
Levent Bey Profiller 2 cm genişliğinde, bu genişliğe ancak arka kapak ve 1cm sinede centik oturuyor, buraya vidalama biraz zor gibi ama bakacağız.

o zaman resimdeki kırmızı oklarla gösterdiğim yerlerden montajını yapın, iki kenar bir ortadan vida atın,
dolaplarınızın uzunluğuna göre vida adetini arttırabilirsiniz (ortalama her 50cm bir vida gibi)

untitledlbn.JPG

levent bey merhaba
ben önce kendimi tanıtayım izmirde öğretmenlik yapmaktayım.küçüklükten beri ahşap ilgili işlere merakım vardı fakat yeni yeni malzeme alıp uğraşma imkanım oldu.mesela kendime daire sunta kesme makinesi ve titreşimli zımpara makinesi aldım.daha yolun başında olduğumu düşünüyorum.amacım evimdeki bazı eşyaları kendimin yapması. bana bu yolda destek olursanız, soracağım sorulara cevap verebilirseniz çok sevineceğim.
mesela 1. sorum : tahtaları düzleştirmeyi zımpara makinesiyle yaptım. ama çok zahmetli .sanırım bana bir el planya makinesi gerekiyor.bunun için koçtaş ta 70 tl fiyatlı bir tane var.uygun görürmüsünüz bıçak bulma, değiştirme falan gibi
şimdiden teşekkür ederim

şeymasonay' Alıntı:
levent bey merhaba
ben önce kendimi tanıtayım izmirde öğretmenlik yapmaktayım.küçüklükten beri ahşap ilgili işlere merakım vardı fakat yeni yeni malzeme alıp uğraşma imkanım oldu.mesela kendime daire sunta kesme makinesi ve titreşimli zımpara makinesi aldım.daha yolun başında olduğumu düşünüyorum.amacım evimdeki bazı eşyaları kendimin yapması. bana bu yolda destek olursanız, soracağım sorulara cevap verebilirseniz çok sevineceğim.
mesela 1. sorum : tahtaları düzleştirmeyi zımpara makinesiyle yaptım. ama çok zahmetli .sanırım bana bir el planya makinesi gerekiyor.bunun için koçtaş ta 70 tl fiyatlı bir tane var.uygun görürmüsünüz bıçak bulma, değiştirme falan gibi
şimdiden teşekkür ederim

öncelikle aramıza hoşgeldiniz :smiley:
elimizden gelen yardımı esirgemeyiz, geçde olsa mutlaka sorularınızı yanıtlarım bilgim dahilinde,
önce uyarı yapmam gerekiyor, marangoz el aletleri ve makinaları tabiri caiz ise aç kurt gibidir nezaman nerede sizi kapacak belli olmaz, bu yüzden çalışmalarınızda güvenlik tedbirlerinizi mutlaka ve mutlaka alın.
70tl el planyası sizin işinizi görür, bıçaklarınız körlendiği zaman nasıl bileleme yapacaksınız nasıl değiştirip takacaksınız onları sonra gösteririz,
el planyası işlerinizi çok kolaylaştırdığı gibi ters lif silmeye çalışırsanız işinizi bozabilirde, o yüzden işlerinizi silmeye çok az ayarda silmeyle başlayın, ahşap karşılık veriyorsa ters taraftan silmeye devam edin, bu başlığın ilk sayfalarında ağaç suyunu gösteren ve nasıl zımpara yapmanızı anlatan mesajları okuyun, silme işlemi zımpara yapmanın benzeridir,
isminizi takma adınızın altına yazarsanız size isminizle hitap ederim, bu beni daha mutlu eder :smiley:
sevgiler

sayın levent bey
şöyle bir sorum olacak: evimin önüne 90cm boy.,60cm genişlik ve 40 cm derinliği olan içinde rafları olan ayakkabı koymak için bir kapaklı dolap yapmak istiyorum. fakat güneş ve yağmuru kısmi olarak görecek çünkü açıkhavada duracak . bunun için en ekonomik ve sağlam ağaç hangisi olacaktır. yapmaya başlamadan önce ağaç seçiminden başlarsam diğer aşamalarda da yardımlarınıza başvuracağım
teşekkürler

Sağolasın Levent Bey, gösterdiğin yerden birer adet sac vidası yetermi yoksa yanyana 2 şer adet mi atayım?

arı' Alıntı:
Sağolasın Levent Bey, gösterdiğin yerden birer adet sac vidası yetermi yoksa yanyana 2 şer adet mi atayım?

Ahmet bey, üç noktadan üste( yani iki baş tarafından bir ortadan vida atarak), üç noktadan arka kısma toplam altı vida ile tutturun

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR