Afet Bilinci ve Biz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan webexplorer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,598

webexplorer

Ana Kamp
Mesajlar
76
Tepkime Puanı
10
Yer
İZMİR
Türkiye dışındaki başka ülkelerin, başlarına gelen felaket sonrasında olayın boyutlarını, vahametini , etkilerini, kurtarma çalışmalarını , vs…ne şekilde ve nasıl yürüttükleri , dünyaya nasıl gösterdikleri her zaman merakımı çekmiş ve ister istemez ülkemizde gerçekleşen felaketlere müdahale çalışmaları ile kıyaslama yapmak ihtiyacını duymuşumdur.

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi ,11 Eylül 2001 de ABD. yolcu uçaklarının belli noktalara dalması ile oluşan terör felaketinde ve 12 Mart 2010 da Japonya da gerçekleşen 8.9 şiddetindeki deprem ve sonrasındaki sel felaketinde, görsel basından izleyebildiğim kadarıyla gerçekleşen arama/kurtarma, ilkyardım, iaşe, ibate, yaşamın devam ettirilmesi faaliyetleri bağlamında, onlar ile bizim aramızda dağlar kadar fark olduğunu üzülerek, içim ezilerek ve neden bizde böyle değil diye hayıflanarak hatırlarım.Bilhassa Japonya’daki çalışmalar şapka çıkarılacak ,saygı duruşunda bulunulacak kadar , disiplinli, senkronlu, bilinçli idi.

Neden bizde bu insanlar gibi , organize , hazırlıklı, donanımlı, bilinçli olamıyoruz.? Cevabı herkese göre değişmekle beraber, hala bu işlerle ilgili elle tutulur , gözle görülür, plan program olmadığı, yapılanlarında yasak savmak adına savsaklanarak icra edildiği kanaatindeyim.

Olayın önemi ile ilgili kısa bir teknik bilgi ;


Depreme maruz kalan bir bölgede enkaz altındaki afetzedelerin kritik olan ilk üç gün içinde kurtarılabilmesi için ihtiyaç duyulan arama-kurtarma personeli ve ekibinin miktarı aşağıdaki formülle hesaplanır:


A = Nkx12x3 / 75 Nt = Nk/Timdeki personel sayısı

A = Afetzede sayısı.
Nk = Çalışmaya katılan personel sayısı.
12 = Günlük verimli çalışma saati.
3 = Canlı kurtarma şansının en yüksek olduğu gün sayısı.
75 = Bir kurtarma elemanının tek başına bir afetzedeyi kurtarması için gerekli zaman (saat).
Nt = Tim sayısı.

Örnek :

10.000 kişinin enkaz altında kaldığı bir depremde, 10 kişiden oluşan kaç arama kurtarma timine ihtiyaç duyulur?

Nk = 75xA/36 =75x10.000/36=21.000 kişi
Nt = 21.000/10 = 2.100 tim


1. Sizce İstanbul gibi mega kentler için kaç arama kurtarma timine ihtiyaç var?
2. Biz ve bizi yönetenler bu konulara neden bu kadar ilgisiziz. ?
3.......
4..........

Selamlar ,sevgiler.
 

Etiketler
Ynt: Afet Bilinci ve Biz

hocam güzel bir konuya değinmiş bulunmaktasınız tebrik ediyorum.bu bahsetmiş olduğunuz sayısal verilere ulaşmak biziim için şu an imkansız birşeyy.merak ettiğim bir soru bu değerler hangi kriterler esas alınmıştır bilginiz var mı ?
 

Ynt: Afet Bilinci ve Biz

Merhaba ;

Tesadüfen geçerken uğradım , konum bu değil ama ,
SACAYAK 'ın bir ucunda biz varız... ;)

HABERLEŞME ve TELSİZ

işte bu konuda bence yeterli değiliz :-\
zaten bu konuda yazıları okursanız anlarsınız
hatta bir kitabın bazı sayfaları size fikir verebilir

www.istanbultelsizmerkezi.com
www.turkeyradiooperators.org

saygılarımla
Ali AKSOY
Haberleşme Uzmanı
 

Ynt: Afet Bilinci ve Biz

malesef kamu kuruluşları belkide bir çok özel kuruluş sivilsavunma aram kurtarma tim oluşturma işini zorunlu olduğu yapmazsa kanuna ve presedürlere karşı gelmiş olmamak için yapıyor malesef ben bizzat kendim kamu kuruluşunda çalışıp sivilsavunma arama kurtarma timinde görevliyim tüm yapılanlar ve yapanlar üst yönetimlerce angarya görünüyor başlarda bu işe hevesli insanlar bu yöneticiler yüzünden bu gönüllükten artık bezip bırakıyor (en azından kendi kurumumda böyle) gerçi halkta artık umursamıyor tüm yöneticileri onlara kaderse başagelen çekilir demiş öyle gidiyor yerel yöneticilere siyasilere deprem ve doğal afetle ilğili kendi kentim (istanbuldan bahsediyorum )8 yılda ne yaptınız kanal projesi iyide bu kent büyük bir felaket bekliyor madem kaynaklarınız bukadar bol tüm yapıları yeniliyelim yüz bınlerce insan ölmesin maddı manevi kayıplar yaşanmasın diye soran bir allahın kulu yok
 

Ynt: Afet Bilinci ve Biz

arama kurtarma ekibine full set kurtarma aracı almak yerine, aynı para insanları bilinçlendirme eğitimine düzenli harcansa çok daha yararlı olur.

Tam teşkilatlı bir kurtarma ekibi finanse etmek yerine kamu binaları güçlendirilse inanılmaz olur.

Olay budur.

Arama kurtarma kulüpleri büyük afetlerde sadece kırıntıları toplar, asıl iş halkı bilinçlendirmede ve yaşanılan mekanları afete hazır halde bulundurmada gizlidir.
 



Ynt: Afet Bilinci ve Biz


Bakın akut kurucusu Nasuh Mahruki Depremde neler yaptı,neler başardı, sonrasında başına gelenleri buyrun kitaplarında,makalelerinde bizzat okuyun.

Hakkı ile görevini yapanları tenzih ediyorum, eş-dost -parti- siyasi torpili ile koltuk işgal eden yetersiz bürokratlar varken, ne kadar bilinçli olursak olalım başlamadan kaybettiğimiz bir maça çıkmış gibi hissedeceğiz kendimizi.
 

Ynt: Afet Bilinci ve Biz

Bir de şunu göz arda etmemek lazım milletimizde de her ne olursa olsun soğukkanlılıktan çok uzak bir tutum var. Ve istenilen koordinasyon yapılsın yinede kaos ortamı oluşuyor örneğin vanda çadır sayısının az olduğundan bahsedildi bu yüzden kavgalar çıkmış millet birbirini boğazlamış hatırlaacaksınız japonyada depremolduğunda kaynak sıkıntısı olmuştu örneğin orda çadır sıkıntısı olduğun her aile bi çadır almaya çalışmamış herkes el birliğiyle toplu olarak çadırları kurmuş içlerine kadın çocuk ve yaşlıları yerleştirmiş erkekler dışarda kalmış böylece millet kendi kendine koordinasyon sağlamıştı oysaki bizde izdiham çıkmata her 4 kişilik aile bir çadır istemekte...

Ayrıca mutlaka her nefer bu konuda eğitim almalı bilinçlendirilmeli istanbulun heryerine konteynerler kondu fakay neye yarar hangimiz onun içindeki aletleri kullanbilecek bilgi birikimine sahibiz...
 

Ynt: Afet Bilinci ve Biz

Yabancı ülkeleri örnek gösterme olayından ne kadar nefret etsemde düzgün organize oluşlarına hayranım.

Herşeyin başı eğitim. Eğitim okullarda başlar, Yabancı ülkelerde ayda birkaç defa yangın ve deprem tatbikatları yapılır,öğrencilere deprem ve yangın anında neler yapacakları,nerelere toplanacakları öğretilir.Bizde ise yılda belki 1 kere itfaiyeciler çatıdan sarkar, 3-5 palet söndürülür alkışlanır olay biter. Söylenecek çok şey var aslında ama elden gelen birşey yok, en azından bireysel eğitimimizi alalım.

Bu tarz organizasyonlara katılım ve belli petriyotlarla yineleme eğitimleri çok önemli. İnşallah bu sefer katılabilirim.
 

Ynt: Afet Bilinci ve Biz

Evet 17 yıllık öğrenim hayatımda sadece ilkokulda 1 defa yangın tatbikatı yaptım. Üstelik Ankara'da
Üniversite dahil diğer eğitim kurumlarının hiçbirinde bilgilendirilmedik bile...
 

Ynt: Afet Bilinci ve Biz

Aslında bunlar yazılı olarak prosedürlerde var, okullarda veya diğer kamu kurumlarında kağıt üzerinde inceleme yapılırsa görülür yılda 5-10 kere tatbikat yapılmıştır vs. vs tarzında birçok form veya tutanak tutulur. Dosyalanır kaldırılırki inceleme yapan müfettişler açık bulamasın. Tabi eğitim veya tatbikat ortada yok.

Özel kuruluşlarda da aynı, sanayi bölgelerinde belli oranda eğitim mecburiyeti var, bu 1 defaya mahsus bölge itfaiyesine vs. yaptırılır resmi kayıt altına alınır,sonraki eğitimler ise kağıt üzerinde TSE belgelerinde sorun çıkarmayacak şekilde yapılır işçinin mesaisi böyle tatbikat eğitim gibi boş işlere harcanmaz(!) Adam gibi bir denetim olsa hata yapanın yakasına yapışacak adam gibi bir kurum olsa....
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,703
Mesajlar
1,522,459
Kayıtlı Üye Sayımız
166,547
Kaydolan Son Üyemiz
Tsukuyomi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst