@
Kampoliji
Abi Webasto bildiğin dizel ısıtıcı. Elektrik ile çalışan pompası ile yakıtı motora aktarıp, hava ile yanma sağlanıyor. Bildiğim kadarıyla su pompası soğutma sistemleri var. Ortaya çıkan egsoz dumanı da ayrı bir susturuculu egsoz borusuyla dışarı gidiyor.
Alde sistemde, ben yerden/duvardan ısıtma sistemi diye biliyorum. Bana göre çok soğuk olmayan iklimlerde ve ufak karavanlarda lüks bir sistem. Çünkü tecrübe edenler zaten Webastonun 4 metreden düşük karavanlarda çok hızlı bir ısıtma yaptığı söyleniyor. Dez avantajlarını/avantajlarını değerlendirecek kadar bilgim yok. Ama kabaca bu şekilde biliyorum.
@
sabri.hicyilmaz
Şömine sobası gerçekten farklı bir yaklaşım. Ama onu kullanmak için bana göre çok önemli gardrobun feda edilmesi ve 4 metre altı ufak karavanımızda yer açısından da sıkıntı yaratması ayrı bir dezavantaj. @
mustafaatk 'ın belirttiği gibi içeriye mutlaka menfez açıp çok çok iyi bir hava akışı sağlanması riski de cabası.
Ben sizi anlıyorum. Belki bu bir hayaliniz, belki çok özeniyorsunuz. Ama bunu biraz portatif hale getirip, karavana bağlı çadırınızda yapsanız olmaz mı? (Çadırı halavandırmak daha kolay ve yoğun odun/kömür ısısında çadırda daha çok verim alınabilir. Karavan iç malzemeleri çok fazla ısıdan etkilenmezler. Hem de dışarıda bir kuzine havasında olur.)
Ekli dosyayı görüntüle 517418 Ekli dosyayı görüntüle 517419
@
ismailakgun
Demek umarsanın yatak ölçüleri ikilemi bundanmış... O halde bu yatak 1.40 olmaz. 1.10 olarak değerlendirmek gerekir. Bence arka tarafı diğer karavanlardaki gibi ranza yapmalılar...
Banyoya heki koyacaklarmış, yetişmemiş.
Aslında zor birşey değil. Gerçekten O1 750 kg altı karavan istiyorsanız şuan 690 kg altı ağırlıkları ile 4 alternatifiniz var. Carabinata (3.25 metre bana göre küçük), Carpento (3.60 metre bana göre pahalı), Umarsan (3.60 metre yataklar küçük aslında çocukla 3 kişilik gibi) ve son olarak MAY (3.80 650 kg)
Carabinata daha büyük karavan çalışmıyor ve ekstraları ile pahalı kategorisine geçiyor.
Carpento zaten pahalı ve havalandırma için heki büyütmeniz gerekiyor.
Umarsan yeni ve arka tarafı ranza yapıp, buna göre çalışması gerekiyor.
MAY, bu yıl içinde O1 belgesi ile yenilikleri daha iyi hale geleceğini düşünüyoruz. (Zaten yeni siparişte ancak Eylül ayında teslim edebiliyor.)
Sonuç olarak 1-2 yıla bence herşey oturacak ve 4 kişilik 750 kg altı karavanlarda seçim daha kolay olacak...
Para biriktirmeye devam