@
neroarkan
Hocam,
Ben sana durumu özetleyeyim:
Biliyorsun çekme karavanlarda 750 kg altı ve üstü kavramları var. 750 kg üstü O2 karavanlarda 2 yılda 1 muayene, BE ehliyet ve ayrı Kasko ve Trafik sigortası var. Ben ilerde şu 750 kg ayrımı ile ilgili kontrol ve ypatırılmlar geldiğinde ayrıca vergi de çıkacağını düşünüyorum cüzzi bir miktarda. (Bu benim düşüncem.)
Ancak 750 kg altı O1 karavanlarda ruhsat/plaka olmadığı için muayene yok, B ehliyet ile çekiyorsun, mevcut trafiğin karşılıyor ve Kaskona ek teminat ile güvence altına alabiliyorsun. Bunlarda da şuanda gerçek 750 altı veya sıkıntılı modeller var. Şuan için konuştuğumuz gibi kontrol yok ama ilerde olacağını herkes söylüyor.
Yurtdışı(Avrupa) 750 kg altı O1 karavanlar var tam donanımla 730 kg a kadar satılıyorlar ama 2 kişilik hepsi. 1 modeli şuanda Aydos Karavan tarafından getirtilip, direk satılıyor. Diğer modeller sipariş üzerine geitrtiliyormuş. Zaten bildiğin gibi listemizde tutuyoruz.
Bizde ise, 750 kg altı 4.40 metreye kadar 4-5 kişilik karavan yapılıyor. Ancak bu karavanlar donanımları olmadığı gibi sınırda karavanlar. Üreticiler, şuanda O1 belgeni al dolaş diyor, sonra mevzuat değişirse O2 veririm ruhsat çıkarırsın diyorlar. Burada görüntüde sıkınt yok. Ama dediğim gibi Devlet bu şekilde nasılsa çok karavan var diyip, bu zamana kadar nasılsa belgesiz takılmışlar diyip ben o halde cizzi miktarda bir yıllık vergi alayım da şu ruhsat kayıplarını çıkartayım diyebilir. Birde tartıda ceza kestimi çok trajik durumlar ortaya çıkabilir.
Hele benim gibi BE ehliyeti alma durumunuz mümkün değilse zaten bu riske hiç giremezsiniz...
Bu noktada 4 kişilik yerli O1 modellerde daha tam oturmuş değil. Çünkü yukarıda bahsettiğim gibi gerçek 750 kg altı karavanı bulmak için sunduğu donanımlara göre ağırlık hesabı yapmanız gerekiyor ki bu sayede zaten karavan eksperi oluyorsunuz.
Yerli karavanların neredeyse %95'inde sabit tuvalet, ısıtıcı, su ısıtıcısı olmadığından bu donanımları düşünerek ortalama tüp ile 20-30 kg gelen ağırlıkları hesaba katıp, birde kişisel eşyalarınızı koyduğunuzda en yüksek 700 kg olan karavan bakmanız gerekiyor. Hele enerji işi için güneş paneli de düşünürseniz mutlaka 650 kg altına düşmeniz gerekiyor ki aküyü/aküleri taşıyabilin...
Yani en ideal olan 650 kg ayarında 1-2 tane karavan dıışnda karavan yok. Onlarda ek maliyetlerle çok kez yazdığım gibi 60-70.000 TL bandına hemen çıkı veriyor.
İşte bu noktada camları ve donanımları ile modeli ve fiyatı oturmuş 4 kişilik 650 kg civarında bir karavan istersen şuan için 1-2 olan alternatif, ilerde daha çoğalıp daha seri hale gelcek.
Bu yüzden hiç acele etmeyip bekleyebilir, paranı biriktirebilirsin.