69 Model Tuzla Jeep

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan serhatalay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 44
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 75,835
Ynt: 69 Model Tuzla Jeep

iki detay hariç 1963 modeli doğruluyor,ancak fotoğraf yanılması olabilir.Sorun değil ,şayet blokta çatlak,patlak yoksa araç oldukça diri ve temiz görünüyor.Diğer aksaklıklar ufak ufak çözülür.TÜV muayenelerinde engel oluşturacak birtakım tutarsızlıklar olup olmadığını iyice inceleyin ( evrak bazında) ve daha önce dediğim gibi rakam da sizce uygunsa bu aracı alın.Bunun ayarında iyi korunmuş jeepler artık neredeyse hiç kalmadı.Sahipleri tarafından kişisel zevk ve beğenileri doğrultusunda modifiye edildikleri için sadece kullanıcıları için bir anlam ifade eden ve kişiye özel jeepler var.Onlarda zaten son sahipleri olan bu kişilerde kalmış durumda.Satabilmek için bilmem nerenin aslanı yok falanca yerin kartalı vs gibi olmadık dil dökülsede genelde akıbetleri hurda belgesiyle bir kenara atılmak veya belki parça olarak satılmak.

Etiketler

Yukarıdaki son notu yazarken bir an özelden kontak kurma isteğiniz dikkatimden kaçmış oldu.
Aslında pek sakıncası yok ama konu jeep/Willys vs ile ilgili olunca bu sayfaları kullanmakta yarar var çünki hem bazı arkadaşlar tartışılan konulardan ayrıca yararlanma fırsatı buluyor ve hemde farklı görüşler de bu arada ifade edilebiliyor.Ancak çok çok özel bir nokta oluşursa bir çaresine bakarız.
Ayrıca sizin bu konunuz üzerine tekrar birşeyler eklemek gerekecek olursa artık yeni bir başlık açıp konuyu orada götürmekte fayda var.Şu an bir başka arkadaşın açtığı başlığın içine biraz limon sıktık.

Tamam seyit hocam. Hocam bu tuv'de çıkabilecek muhtemel sorunlar nelerdir. hangi bilgileri karşılaştıralım ? Bir de bu araçların motoru ruhsatta 1600 filan gözüküyor. gerçekte kaç motor bunlar hocam?

seyit' Alıntı:
Son bölüme cevap verecek olursam; jeep İngiliz doğumlu deyil.Tam tersi Landrover savaş sonrası İngiltere de kalan ve tüm yürür aksamı Willys MB olan araç üzerine bir İngiliz'in yaptığı basit bir kaporta ile başlamıştır.
Bir katki da benden olsun

ImageUploadedByTapatalk1410810437.484752.jpg

Sinan bey eklediğiniz fotodaki Land Rover'ın daha büyük ve farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları da olacak.Sanırım yine bu sitede Land Rover bölümünde vardı ama hangi başlık altında onu hatırlamıyorum.O fotoğraf biraz dikkatli incelendiğinde MB detayları başta aracın şasi si olmak üzere açıkça görülebiliyor.Esas itibariyle savaşta kaportanın hasar görmüş kısımlarını kendi orijinal kaporta parçaları ile değiştirmek yerine kontroplak malzeme kullanıp kişisel imkanlarıyla ve elinden geldiği kadarıyla yeniden yapan bir İngiliz bu şekilde ilk prototip Landrover yapımını gerçekleştirmiş.

Seyit Hocam,
ingiltere'deki Beaulieu Motor Museum'da cekmistim bu fotografi, ilgimi cekmisti, bence m38a1 e cok benziyor, belki de willys de onlardan esinlenmistir tekrar?

Pek sanmıyorum , Sinan bey.Willys'in " X " ile tanımladığı ve " Experimental " anlamında kullandığı pek çok prototip jeep hem dizayn ve hem de mekanik açıdan üretilmiş ve ciddi denemelerden geçirilmiş.Sonrasında bulunabilen kayıtlarda en son X 150 civarı bir rakam olacak.Fakat 150 den sonra bunun ucu nereye kadar gidiyor ? Bilen yok.İşte düz çamurluk modelden yuvarlak hatlara geçiş o " X " ile tanımlanan deneme araçlarında yavaş yavaş ortaya çıkmış.Önce kaput hatları M38A1 ve sonrası CJ5 lerdeki gibi yapılmış .Çamurluklar ise yine düz fakat yanları yükseltilmiş.Sanki üst üste iki çamurluk konulmuş gibi.Ardından çamurluklar tekrar değiştirilmiş ve klasik M38A1 veya CJ 5 çamurluğu ortaya çıkmış.Arada kayıp model gibi olan CJ4 yükseltilmiş ama düz ön çamurlukları olup motor kaputu yuvarlak hatlara sahip olan model.İşte M 38A1 bu modelin çamurluk modeli tekrar değiştirilerek ortaya çıkmış olan model.Tüm bu experimental olanlar Kaiser öncesi,yani Willys döneminde olmuş.

Bu sitenin Land Rover bölümünde o resmi tekrar bulabilseydim MB'ye ait tüm bölümleri göstermek mümkün olurdu.

Sevgili Seyit Hocam.
Bende de 1969 model uzun şase bir tuzla var,
Aracımın ön camı ortadan bölmeli iki parça ve dışarıya doğru açılan makaslı bir kilitleme sistemi var,
Vites kolları ise iki adet,
Bu araç sivil kullanım için mi üretilmiş, askeri amaçlı mı üretilmiş,
Bu araçlar konusunda engin bilgi birikiminizden biraz bize aktarabilir misiniz.
Saygılarımla.
Ayhan NAMLI

DSCN5922.JPG

IMG_0103.JPG

Aracınızın ' 69 model olduğunu çamurluklar dahil doğrulayan bazı detaylar göze çarpıyor.
Bunlar askeri modeller değil.Askeri olanları M 38 A1 jeepler,onların üretimi de 1968 de son buldu.
Arazi vites kolunun tek oluşu üzerindeki şanzumanın önceki modellere göre daha seri olduğunu gösteriyor.
Ön sipere gelince; İşte o bu modele ait değil. Başta Aydın olmak üzere jeep kullanımının öteden beri yaygın olduğu bazı sıcak iklim kentleri bu siperlere rağbet etmiş ve alt yıllara ait jeeplerden bu siperleri temin edip değiştirmişlerdir.Yağışın bol olduğu Karadeniz bölgesi ise orijinalinde olan o iç çerçeveyi hep iptal ettiler, bu durumda diğer bazı illere yaradı.
Ana vatanı olan ABD kendi iç piyasası için ürettiği erken dönem CJ 5 ( Tuzla) jeeplerin çok azına o sistemi koymuştur.Daha ziyade ihraç ürünü olarak ürettilen jeeplerde 1964 yılına kadar var fakat sonra bu sistem üretimden kalktı.
Buna biraz da şu ünlü AMC CJ 5 lerin tente sistemine öncülük eden ve biraz daha şehirli versiyon olarak üretilen Tuxedo Park serilerinde kapı üst yarılarına fermuarlı pencere sistemi uygulaması neden oldu.Kapılarda havalandırma olunca öndekine gerek kalmadı.
Benim jeep için bazı deformasyonlardan dolayı bu sipere ihtiyacım vardı.Bir ara bu sayfalardada araştırdım.Sonra birtane buldum.Ancak daha temiz bir siper hala arıyorum.Şayet biryerlerde gözünüze takılacak olursa ve bildirirseniz memnun olurum.

Aracınız hayırlı olsun,güle güle kullanın

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Seyit Hocam,
Bahsettiğiniz gibi bu araçta Aydın'dan gelme, demek sonradan takılmış ön camlar, Böyle bir cam denk geldiğinde
mutlaka sizi bilgilendireceğim.
Selam ve Saygılarımla.
Ayhan NAMLI

Seyit Bey,

20 yıl önce Hurricane motorumuzun satıcılığına aracılık eden Nazilli de bir kaportacı vardı.O adam orjinalinde kapalı olan ön camlara bahsedilen açılma sistemi yapıyordu. Babaım kartlarına bakayım bulabilirsem numarasını veririm.

Osman bey,ilginize teşekkür ediyorum.
Önemli olan açılan iç çerçeve.Aslında traktör kabinlerinde olduğu gibi birşey yapılabilir ama,ben bunu istemiyorum.Temiz bir İç çerçeve bulunursa bu sistem üzerinde olmayan diğer siperlere uygulanması kolay.Çerçeveyi tutan ve menteşe görevi yapan oluk mevcut Ayrıca yanlardaki makas sistemi ve alt kısımlardaki mandallarda mevcut.Yani temiz bir iç çerçeve ile temiz bir sabit camlı dış siper çerçevesi de sorunu çözer.
Bu arada elimde sıfır bir dış siper de var.Etiketleri üzerinde ve hiç takılmamış fakat orijinal değil. Filipinli MD Juan yapısı.Orijinaller bayağı ağır fakat o elime hafif geliyor,o nedenle kullanmak istemedim.
Kısacası ya oldukça temiz bir orijinal sistem veya ayrı ayrı bir tane temiz iç çerçeve ve bir tane de temiz sabit camlı dış siper.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,740
Kayıtlı Üye Sayımız
166,557
Kaydolan Son Üyemiz
Takezo

SON KONULAR

Geri