62 Model CJ5'te Radyatör Sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan refikonuroral Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,852

Etiketler
Ynt: 62 Model CJ5'te Radyatör Sorunu

Sayın Dopamin'in tanılarına katılıyorum;
Ya conta yanık yada kapak veya blokta çatlak var.Soğutma suyu silindirlere giriyor ve eksiliyor.Diğer yandan aynı kaçak noktasından motor kompresyonu radyatör içerisinde basınç oluşturuyor.
Yağ doldurma borusu içinde ve çubuğu üzerindeki köpüklü görüntü motor yağına suyun karıştığına işaret olabileceği gibi manifolda bağlantısı yapılmamış ve sağlıklı çalışmayan,belki şu an üzerinde hiç bulunmayan karter havalandırma sübap ve sistemindende kaynaklanır.

Hortumda yapısal deformasyonun sebebi monifolda yakın oluşu ve suya yağ karıştığındandır diye bir fikrim var.Bildiğim kadarıyla motor yağı hortumu yumaşıtıyor ve basınçla beraberde şişme yaptırıyor..Olabilir mi ???

hsn' Alıntı:
Hortumda yapısal deformasyonun sebebi monifolda yakın oluşu ve suya yağ karıştığındandır diye bir fikrim var.Bildiğim kadarıyla motor yağı hortumu yumaşıtıyor ve basınçla beraberde şişme yaptırıyor..Olabilir mi ???
Lastik olan radyatör hortumuna yağ damlıyorsa bu dediğiniz gibi onun bozulup yumuşamasına ve içerideki basınç sonucu bu bölümde balon yapmasına sebep olacaktır.Ya da suyun içerisine karışan yağ lokal olmaktan çok hortumun genelini etkileyecektir.
Ancak asıl sorun suya yağ ve/veya yağa su karışıyor olmasıdır ve en kısa zamanda kaynağı bulunarak giderilme yolları araştırılmalıdır.Aksi taktirde motor;
1. sekman kaynatır
2.yatak sarar
3.sürekli hararet sorunu yaratır ve silindirleri düzeltilemeyecek boyutta ovalleştirir(söz gelimi 3. ve 4. silindirler arası çok yakın olduğundan oluşan ovallik bertaraf edilmeye çalışıldığında iki silindir arası adeta delinerek birbiriyle birleşecek duruma gelir.)
Bir de sormak istediğim;fotoğrafta radyatör hortumu üzerine denk gelen ve yarım ay şeklinde alt kısmı görülen şey nedir?

araçda hidrolik direksiyon varsa onun kasnağı olabilir sanırım.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler evet araçta hidrolik dreksiyon var. Bu arada blokta ufak bir çatlak vardı ilaç atıldı ama belliki tutmamış. Yağ seviyesinde bariz bir azalma yok rengide normal. Radyatörün eksilttiği su buhar olup uçabileceği seviyeden çok fazla. Tam gün gezildiğinde yaklaşık 2,5-3 litre su eksiltiyor. Her gün benzin koyar gibi su koyuyorum :smiley: Radyatörde eksilen su gözle görülür bir yerden çıkmadığı için muhtemelen çatlaktan motora sızıyor. Egzozdan çıkan siyah sıvı madde de belki bunun sonucu olabilir diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Bu arada İstanbul Anadolu yakasında bana tavsiye edebileceğiniz, gittiğimde kardeşim arabadan şikayetin ne diyecek değil de çalıştır bir motoru bakalım diyip adeta sesinden şusu şöyle busu böyle diyecek iyi bir usta tavsiye edebilirmisiniz?

refikonuroral' Alıntı:
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler evet araçta hidrolik dreksiyon var. Bu arada blokta ufak bir çatlak vardı ilaç atıldı ama belliki tutmamış. Yağ seviyesinde bariz bir azalma yok rengide normal. Radyatörün eksilttiği su buhar olup uçabileceği seviyeden çok fazla. Tam gün gezildiğinde yaklaşık 2,5-3 litre su eksiltiyor. Her gün benzin koyar gibi su koyuyorum :smiley: Radyatörde eksilen su gözle görülür bir yerden çıkmadığı için muhtemelen çatlaktan motora sızıyor. Egzozdan çıkan siyah sıvı madde de belki bunun sonucu olabilir diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Bu arada İstanbul Anadolu yakasında bana tavsiye edebileceğiniz, gittiğimde kardeşim arabadan şikayetin ne diyecek değil de çalıştır bir motoru bakalım diyip adeta sesinden şusu şöyle busu böyle diyecek iyi bir usta tavsiye edebilirmisiniz?

İstanbul yaşadığım il olmadığından usta konusunda yardımcı olamıyacağım,ama kaybolan su miktarına bakıldığında silindirlere giren ciddi bir su kaçağı var.Çatlak ilacı denilen şey bu sorunu gidermiyeceği gibi radyatörü kullanılamayacak hale getirmiştir.Bu da yaşadığınız hararet sorununun ana nedenidir.Ayrıca fotoğrafta gördüğüm kadarıyla sizin karter havalandırma sübabınız da yok gibi.Bu da sizin yağ rengini normal olarak tanımlamanıza rağmen motor içerisinde buharlaşan yağın sakızlaşarak kimi yağlama deliklerinde tıkanmalara yol açacağı ortadır.Çatlak büyük olasılıkla 2. ve 3. silindirler arasında ve blok üst yüzeyindedir.O çatlağı büyütmeden becerikli bir ustaya derhal dikiş attırmanızı öneririm.Çatlak ilacı size zaman kaybettirir ve çatlak da onarılamayacak hale gelir.
Ayrıca vakit kaybetmeden basınçlı su ile radyatör temizliği yapan bir yer bulup o çatlak ilacını iyice yıkatıp(radyatör ve dolayısıyla motor) ayrıca radyatörü söküp şişletmenizi de öneririm.

Tavsiyelerinizi en yakın zamanda yerine getiricem, teşekkürler. Kuzne isimli üyemizle yaptığım görüşmede beni yönlendirmesi sonucu; Radyatör kapağı açıkken aracı çalıştırdığımda suda kabarcıklar gözlemledim. Yani söylediğiniz gibi conta yanığı sebebiyle motordaki basınç kaçaktan radyatöre gidiyor. Bu yüzden radyatörün içindeki su çabuk ısınıyor ve buharlaşıyor. Yine araç çalışırken yağ kapağını açtığımda yağda belirtildiği gibi renk değişimi ve köpürmelere rastlamadım. Siyah ve akışkan bir durumda. Sadece araç çalışırken bir kaç kez gaza bastım ve yağ çubuğunu çıkartıp baktığımda, yağ izinin çubuğun üst seviyelerine kadar çıktığını gözlemledim. Ama dediğim gibi rengi siyahtı ve köpürme yoktu. Yine aracı ilk çalıştırdığımda gaza basınca egzozdan siyah duman çıktı ama bir süre sonra bu duman da kesildi.

:D :D :D selam Allah kaza bela vermesin en kısa zamanda tedavi olması dilegiyle geçmiş olsun

yol gösterene fikir verene teşekkürler

bu sitenin farkını ve kıymetini bir kez daha gördüm

iyi günler

Kesinlikle öyle daha yeni kullanıcı olmama rağmen fark etmemek pek mümkün değil. Çok seviyeli ve yardım sever üyelere sahip. Her siteye nasip olmaz böyle devam etmesini dilerim :smiley:

üstadım senin arac bi hararet görmüş ya yapılmış ama üst kapak taslanmadıysa conta deformasyona ugrayıp biston yanma odasına yakın bir yerden conta patladıgı icin motor yagına su karısıp rengi deyişmes ama yanma odasına su ve su bugarı yapar ilk cakışmada ekzozdan atılan siyah madede piston odasına sızan suyun dışarı atılmasından ama size tavsiyem aracı bu halde fazla calıstırmayın pstonlara zarar vericektir ve piston larınıza veda etmek durumunda kalabilirsiniz az bi ücretle biticek işkat kat fazlaya mal olabilir .

Tavsiyeniz için teşekkürler bugün son bir kez kullanıp garajın arka tafafına park edip yaptırana kadar kullanmama kararı almıştım. Lakin son binişim sorunlu bitti :smiley: Radyatörden motora giden su borusunda çatlama oldu ve su fışkırtmaya başladı. Şu anda garajda yatıyor ihtiyar :smiley: Maddi durumumu biraz ayarladıktan sonra inşallah sizdeyiz.

motorda tahminimiz dogru cıktı blok contası ozjinaliyle deyiştirildi.

SAM_3293.JPG

SAM_3296.JPG

SAM_3298.JPG

SAM_3299.JPG

SAM_3301.JPG

Abi ellerine saglik 2 yere gosterdim 250 tl dediler bi hortumla hallettin. Valla senden her mahallede bi tane olsa bi araba alan omur boyu kullanir herhalde :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,748
Kayıtlı Üye Sayımız
166,564
Kaydolan Son Üyemiz
dijitalarsiv

SON KONULAR

Geri