Bi tane Ford Transit alıyorsun 30-40 binlere falan bulunuyor 90lı modelleri. Klimalı denkgetirebilirsen iyi olur, kullanım konusunda da aynı fiyatlara alacağın ikinci el bir binek araçtan çok da rahatsız olmayacak. Hangi motorlularının daha iyi olduğunu araştırıp bütçeni ona göre esnetirsin. Alternatif olarak bakabileceğin Mitsubishi L300, Toyota Hi-Ace gibi araçlardan çok da uzun olmadan daha geniş ve yüksek bir aracın olur, memlekette her yerde ustasının olması da işine gelecek ki sağlamlığı meşhur alettir, yerli araç parça da gırla. Kaportasında çürük olmamasına özen göster aldığın aracın, mekaniği halledilir de kaporta işiyle uğraşmak daha çok üzer. Ufak tefek sıkıntılar varsa da ilk işin onları hallettirmek olsun. Sonra yolda kalmamanı sağlamak üzerine mekaniğe yüklen.
Yalıtım ve duvarları halı vs kaplama işini bütçene göre yaparsın, 1000-1500 lira bandına halledilir ortalama bir şeyler. Yalıtımı tekrar tekrar yapmaya uğraşmaya değmez, malzemeden kısmadan yap aşırı oynatmaz toplam maliyeti. Taban kaplama işini de ahşap vs'dense pvc zeminler temizlik ve tabana su geçirmezlik açısından daha iyi olur, uygulaması da kolaylaşır.
Bir sürü karavan yapım videosu var, boyun kısaysa enlemesine, uzunsa boylamasına bir yatak tasarımını seç mobilyacıyla uygula, elin yatkınsa sen de gayet rahat yapabilirsin. 1000-1500 lira da buna diyelim.
Ocak, evye su deposu. Şarjlı damacana pompasıyla uzun sürelerdir kampta musluk ihtiyacımızı karşılıyoruz (karavan yok henüz). Pis ve temiz su depoları için bidon bile kullanabilirsin, ama araç altına ya da yatak altında vs ölü noktada kalan yerlere su deposu hidrofor kurmak da yine 1000-1500 liralara halledilir bir nebze. Yanına piknik tüpü ya da 2 göz bi ocak koyduğun zaman mutfak oluyor zaten mobilyası hariç, mobilya kısmını da yatakla birlikte halledersin. Temiz su deponu büyük tutmakta fayda var.
Duş ve tuvalet biraz lüks kaçıyor maliyeti aşırı yüksek olmaz ama uygulaması zor. Araçta da ciddi yer kaplıyor, 2kişilik yatak ve mutfak rahatlıkla en küçük panelvana bile sığabilir (doblo vs bile) ama duş için bi uzun şasi araca geçmeyi düşünebilirsin ki günlük şehir içinde kullanacaksanız kısa bir araç seçmenizde de fayda var. Dış duş ve portatif tuvaletle de gayet idare edilebilir uzun süreli kış kampları yapılmayacaksa. 1000-5000 lira arası çözümler üretilir tahminimce. 5000 e tabi lüks tarafta olursun.
Son olarak elektrik sistemi, zurnanın zırt dediği nokta biraz burası. Uzun süreler konaklanma düşünmüyorsan Yaşam aküsü (bunda ucuza kaçmayıp lityum 100A-200A almak mantıklı) ve dc-dc charger ile araç hareket ettikçe şarj edecek şekilde bir sistem kurabilirsin. Buzdolabını 220V aldın farzediyorum, tam sinüs invertör ihtiyacın olacak. Sonrasında güneş paneli, onun kontrolcüsü, dışardan 220V besleme vs. ekledikçe ekleyebilirsin. 5000-15000 arası yolu var bunun da. Daha ucuz akü, araçtan doğrudan şarjla falan düşer fiyat ama sonradan aynı kalemlere tekrar harcama yapman gerekir muhtemelen.
Isıtıcı olarak soba kurmak ya da lpg ile çalışan hermetik ısıtıcı koymak hem kurulumda hem kullanımda ucuza kaçan çözümler, ama kurulum ve kullanım konusunda dikkat gerektirmekte bunlar, dizel yakıtlı ısıtıcı (webasto) koymak istersen de 2500-5000 arası bir maliyetin çıkar.
Havalandırmaları aracın camlarıyla idare edersin, yatağa cibinlik yaparsın sinekten de korunursun. Daha derli toplu olsun dersen sineklikli pencereler, tavan havalandırmaları vs. eklersin bütçen oldukça.
En başta yere yatak serip suyu damacanayla taşıyıp yemeği piknik tüpünde yaparak bile kamp yapabilirsin, bunların hepsini tekte yapman gerekmiyor ama yapıma başladıysan planlı ilerlemekte fayda var. Yatak, mutfak ve duş/wc kısmını planlayıp yapıma geçmek lazım sonradan bir şeyler eklendikçe eskilerini bozmamak için. Bol bol kendi karavanını yapan insanların paylaşımlarını oku, izle, fikir al. Tanıdık mobilyacı yoksa, matkap ve dekupajla bütün mobilyanı yaparsın.
Özetle 60bine tam teşekküllü bir karavan yapamazsın da sonradan eklentilerle tam teşekküllü hale gelecek bir aracın olur. Ha bu maliyetlere her şeyi yarım yamalak yapmaya çalışırsan yine olur ama yaptığın bir şeyi tekrar tekrar düzeltmek zorunda kalman daha çok yorar.