5.2 Üstadlardan Acil Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ygttt54 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 27
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,806
Merhabalar Arkadaşlar ve Abiler, yeni konu açmadan bende burada bir fikir almak istiyorum müsadenizle; 1993 model 5.2 cherokemiz var, bilerek olmasada bir miktar suya girdik, bunun sonucu birçok araç içindeki örneğin arka solda bulunan stopların yanmasını sağlayan beyin, torpidonun içinde bulunan oto. far beyni, silecek ile alakalı beyin, merkezi kilit sistemiyle alakalı beyin v.s v.s temizliği yapıldı, aracın göstergeleri ve fonksiyon düğmeleri herşey çalışıyor, marş basıldığında dönüyor ama ateşleme yapmıyor, bunun sebebi ne olabilir ve nereden kaynaklanır? Sağ önde camın altına doğru plastik bir beyin var, fiyatıda biraz pahalı, zaten durumuda iyi değil gibi, buradan kaynaklanma şansı varmıdır? Yada bu beynin görevi nedir? Benim etrafımdaki herkes farklı farklı şeyler söylüyor ve es alaka şeyler, bilgisi olanların yada başına gelenlerden yardım rica ediyorum, iyi forumlar.

Etiketler
Bu arada şunu da belirteyim, kontağı açtığımızda benzin deposundaki pompadan da ses gelmiyor, o/d off ışığı kısa devre şeklinde ara ara yanıp sönüyor o ara ateşlemeye de elektrik geliyor, od off gidince ateşleme de gidiyor.

şimdi fiat servisindeki arkadaşın söylediği tek doğru şey "motor ve şanzıman kapalı kutu"
diğer bilgileri yanlış vermiş..

öncelikle her arabada her an arıza çıkabilir, bu sıfır satılan araçlar için bile geçerlidir. araba işi biraz da şans işidir, kimi aynı arcı 100k kullanır bakım dışında tek kuruş harcamaz kimi de aynı araç ile servis servis gezer..
ayrıca bu aracın motorundan anlayan kişi sayısı 5 derken olduğun ilde mi 5 kişi?
istanbul, ankara, izmir, bursa ve sakarya da anlayan ustalar mevcut, he kimi düzgün kimi 3 kağıtçı ama bu sadece bu marka için değil bütün markalar için geçerli..
yine bu arkadaş ya da servisteki arkadaşı hiç jeep servisine gitmiş mi? neye göre 25 demiş? yetkili servis fiyatı mı 25? ya da sen böyle bir durumda kendi megane aracını yetkili servise mi götürüyorsun?

yukarıda ACEMIX ortalama rakamları yazmış ki bunlar çıkabilecek max rakamlar..

zaten ben ve diğer 1-2 arkadaş da servise git, baktır masrafına göre para ver diye belirttik..
bana kalsa o arabaya 8-10 bin TL ben veririm ve alır yaptırırım, illa herşey sıfır olacak diye bir kural yok, ama sonuçta ortaya canavar gibi bir araç çıkar, zaten bu araçların bakımlısını, masrafsızını da 10-15 e alamazsın..

sonuç aracın yaşı ve markası belli, illa ki masraf çıkacak. eğer amaç a noktasından b noktasına ulaşmak olsaydı, zaten bu araçların hepsi hurda demir olmuştu şimdiye dek... Jeep alan kişiler çıkacak masrafı göze alır, çünkü bu iş keyif işidir ve bu keyfe keder harcanacak olan paranın büyüklüğü de kişiden kişiye değişir. kimi zengindir zaten tınlamaz, diğerinin fazla parası yoktur sigara parasından keser buna harcar...

senin için de hayırlısı diyelim.

şimdi fiat servisindeki arkadaşın söylediği tek doğru şey "motor ve şanzıman kapalı kutu"
diğer bilgileri yanlış vermiş..

öncelikle her arabada her an arıza çıkabilir, bu sıfır satılan araçlar için bile geçerlidir. araba işi biraz da şans işidir, kimi aynı arcı 100k kullanır bakım dışında tek kuruş harcamaz kimi de aynı araç ile servis servis gezer..
ayrıca bu aracın motorundan anlayan kişi sayısı 5 derken olduğun ilde mi 5 kişi?
istanbul, ankara, izmir, bursa ve sakarya da anlayan ustalar mevcut, he kimi düzgün kimi 3 kağıtçı ama bu sadece bu marka için değil bütün markalar için geçerli..
yine bu arkadaş ya da servisteki arkadaşı hiç jeep servisine gitmiş mi? neye göre 25 demiş? yetkili servis fiyatı mı 25? ya da sen böyle bir durumda kendi megane aracını yetkili servise mi götürüyorsun?

yukarıda ACEMIX ortalama rakamları yazmış ki bunlar çıkabilecek max rakamlar..

zaten ben ve diğer 1-2 arkadaş da servise git, baktır masrafına göre para ver diye belirttik..
bana kalsa o arabaya 8-10 bin TL ben veririm ve alır yaptırırım, illa herşey sıfır olacak diye bir kural yok, ama sonuçta ortaya canavar gibi bir araç çıkar, zaten bu araçların bakımlısını, masrafsızını da 10-15 e alamazsın..

sonuç aracın yaşı ve markası belli, illa ki masraf çıkacak. eğer amaç a noktasından b noktasına ulaşmak olsaydı, zaten bu araçların hepsi hurda demir olmuştu şimdiye dek... Jeep alan kişiler çıkacak masrafı göze alır, çünkü bu iş keyif işidir ve bu keyfe keder harcanacak olan paranın büyüklüğü de kişiden kişiye değişir. kimi zengindir zaten tınlamaz, diğerinin fazla parası yoktur sigara parasından keser buna harcar...

senin için de hayırlısı diyelim.

haklısın şu var bu araç benim karşıma çok yanlış zamanda çıktı şuan bu arabaya piyasada 22 23 anında alıcı çıkar bugün sakaryada han jeep var ona sordum dediklerinin fiyatı max 20 bin tutar dedi arabayı alıp götüremiyorum adam arabayı bedavaya vericem diyor ben alıp baktırcam demek gerçekten ayıp olur çünkü sadece soruyorum hadi arabayı aldım ( bedavaya almam) 12 lastikler 2 3 4 bin arası 20 masraf yaptım 35 bine sıkıntısız araca bineceğimden emin olsam arkama bakmam birde şu kafamı karıştırdı han jeepin kendi aracı var şuan satılık sanayiye uğramassın garanti veriyorum dedi 4.7 gc 2001 model prins lpg li 50 bin onu almak daha mantıklı gibi.. şu var mı meganın bugün sorun çıkarmayacağı ne malum oda arıza yapabilir, fark şu bu araç tamamen keyfi bir araç olduğu için 5 liralık bile masraf beni bozar bu get gillerle içimde kalarak vazgeçtim açıkçası

şimdi han jeep deki WJ de masraf çıkartır, çıkartmaz diyen aracı kullanmaz ya da bozuk kısımlarıyla kullanmaya devam eder.
bu işe keyfi bakıp masraf yapılmayacaksa en doğru karar bence de hiç bulaşmamak

tek tavsiyem o aracı takip et, amca zaten bedavaya verim demiş, bence bunu demesinin sebebi de ne masraf çıkaracağını bilmesi tabi ki kendi aracının değerini de biliyor. çok ucuza alabilirsen al yoksa hiç girme.

şimdi... işin gerçek yüzüne gelirsek.
ne olursa olsun, eğer kazası değişen parçası yoksa ilk sahibinden olan bir araç her zaman değerlidir.
95 model 5.2 zj de alınabilir bir araçtır.
72 yaşındaki birisi, sanayide usta usta gezmez.. bu yaşına kadar kullanmış, yolda kalmış şimdi de satıyor. mantıklı..
mil olarak 103bin, km olarak 160bin civarı eder.
biz burda her ne dersek diyelim, elbet 3 aşağı 5 yukarı fiyatlar oynar.
ama arabayı 8000tlye aldın diyelim.
önce güzelce bi kaporta, peşine de pasta cila yaptırman gerekir. tanıdığın varsa 4000-5000tlye halledersin. taban döşemesi, kapı & cam fitilleri -> 1000tl de o. -> 6000tl.
kaportayı hallettik..
motor.. eğer motorun bariz bi şekilde yatak vurma vb. sorunu yoksa, ustadan ustaya göre değişir. hadi motoru da güzelce yaptıralım. conta takımı olarak mahle original kullan. iyidir. -> neyse, motoru da bi rektifiye etmen gerekecek.. bu da duruma göre 4000-1200tl arasına hallolur.
şanzıman, o yaşındaki bi arabada şanzımanın revize görmesi gerekir. kaldı ki şu an sahibindendeki ilanların %70'inin şanzımanının revize edilmesi gerekli. önerim; radyatör değişimi, şanzıman yağ soğutucusu ayrımı ve şanzıman rektifiye. 5000tl. (bunu kesinlikle gözden çıkar.)
tüm sıvı bakımları+filtreler+kayışlar. 1500tl
fren sistemi, 1500tl. (belki 2000tlyi de bulabilir, hortumlardan tut, diskler, kaliper yayları değişmesi gerekebilir.)
lpg sistemi 4000tl.
yaz kış yolda bırakmayacak at lastik, 2000tl.
alt takım, gerekirse süspansiyon değişimi. 1000tl civarına mal olur.
taban pötürleme, 500tl.
elektronik aksamı elden geçirme, silecekler, ampüller fonksiyonlar vs. 500tl.
akü, 450tl.
buji, enjektör vs. 1000tl.

yaklaşık olarak 26000-34000tl arası fiyat çıkardım sana. ama bunları yaptığında araca uzun yıllar sorunsuz binebilirsin.
hangi ildeydin.. galiba sakarya. hanjeep oğuzhan var. parçaları toptan ondan alırsan çok daha ucuza mal edebilirsin. istanbulda, jeepgarage davut usta, nascar, ankadara a&a otomotiv, sena jeep, hmc garaj başta olmak üzere bir çok usta var.
ben senin yerinde olsam, araba yürüyorsa eğer ankaraya götürür, iyi bir ustadan fiyat ve malzeme listesi isterdim. malzeme için hem usta fiyat alırdı hem sen. tamam liste biraz korkutucu gelebilir, ama araba 30 40 gün, belki de 50 60 yalan yok, ama uzun yıllar sorunsuz binersin. ve fiyat konusunda da parçaları toptan alırsan, işcilik dahil 25-30 civarına saydıklarımı ve daha fazlasını alıp & yaptırabilirsin.

korkma, ben olsam 8'e arabayı alır bu saydıklarımı yaptırırdım.
8e alsan, 30 harcasan, 3-4 de gittiğin yol + trafik sigortası & bandrol desen..
42bin tl.
şu an temiz, hatta saydığım gibi zj arayan çok insan var.
ama emin ol bu yaptıklarından sonra arabayı satmak isteyince ne az 50bin tlye satarsın. tamam belki bir haftaya, bir aya satamazsın ama. emin ol zararsız satarsın, yani kolay kolay zarar etmezsin.

eğer maddi yönden bu kadar bütçem olsaydı ben kesinlikle yapardım.
bu projeyi yaparken bir çok da bilgi birikimin olur hem. bu hayata bir defa geliyoruz unutma.
karar senin, aklına takılan bir şey olursa özelden ulaşabilirsin seve seve cevaplarım..

şimdi... işin gerçek yüzüne gelirsek.
ne olursa olsun, eğer kazası değişen parçası yoksa ilk sahibinden olan bir araç her zaman değerlidir.
95 model 5.2 zj de alınabilir bir araçtır.
72 yaşındaki birisi, sanayide usta usta gezmez.. bu yaşına kadar kullanmış, yolda kalmış şimdi de satıyor. mantıklı..
mil olarak 103bin, km olarak 160bin civarı eder.
biz burda her ne dersek diyelim, elbet 3 aşağı 5 yukarı fiyatlar oynar.
ama arabayı 8000tlye aldın diyelim.
önce güzelce bi kaporta, peşine de pasta cila yaptırman gerekir. tanıdığın varsa 4000-5000tlye halledersin. taban döşemesi, kapı & cam fitilleri -> 1000tl de o. -> 6000tl.
kaportayı hallettik..
motor.. eğer motorun bariz bi şekilde yatak vurma vb. sorunu yoksa, ustadan ustaya göre değişir. hadi motoru da güzelce yaptıralım. conta takımı olarak mahle original kullan. iyidir. -> neyse, motoru da bi rektifiye etmen gerekecek.. bu da duruma göre 4000-1200tl arasına hallolur.
şanzıman, o yaşındaki bi arabada şanzımanın revize görmesi gerekir. kaldı ki şu an sahibindendeki ilanların %70'inin şanzımanının revize edilmesi gerekli. önerim; radyatör değişimi, şanzıman yağ soğutucusu ayrımı ve şanzıman rektifiye. 5000tl. (bunu kesinlikle gözden çıkar.)
tüm sıvı bakımları+filtreler+kayışlar. 1500tl
fren sistemi, 1500tl. (belki 2000tlyi de bulabilir, hortumlardan tut, diskler, kaliper yayları değişmesi gerekebilir.)
lpg sistemi 4000tl.
yaz kış yolda bırakmayacak at lastik, 2000tl.
alt takım, gerekirse süspansiyon değişimi. 1000tl civarına mal olur.
taban pötürleme, 500tl.
elektronik aksamı elden geçirme, silecekler, ampüller fonksiyonlar vs. 500tl.
akü, 450tl.
buji, enjektör vs. 1000tl.

yaklaşık olarak 26000-34000tl arası fiyat çıkardım sana. ama bunları yaptığında araca uzun yıllar sorunsuz binebilirsin.
hangi ildeydin.. galiba sakarya. hanjeep oğuzhan var. parçaları toptan ondan alırsan çok daha ucuza mal edebilirsin. istanbulda, jeepgarage davut usta, nascar, ankadara a&a otomotiv, sena jeep, hmc garaj başta olmak üzere bir çok usta var.
ben senin yerinde olsam, araba yürüyorsa eğer ankaraya götürür, iyi bir ustadan fiyat ve malzeme listesi isterdim. malzeme için hem usta fiyat alırdı hem sen. tamam liste biraz korkutucu gelebilir, ama araba 30 40 gün, belki de 50 60 yalan yok, ama uzun yıllar sorunsuz binersin. ve fiyat konusunda da parçaları toptan alırsan, işcilik dahil 25-30 civarına saydıklarımı ve daha fazlasını alıp & yaptırabilirsin.

korkma, ben olsam 8'e arabayı alır bu saydıklarımı yaptırırdım.
8e alsan, 30 harcasan, 3-4 de gittiğin yol + trafik sigortası & bandrol desen..
42bin tl.
şu an temiz, hatta saydığım gibi zj arayan çok insan var.
ama emin ol bu yaptıklarından sonra arabayı satmak isteyince ne az 50bin tlye satarsın. tamam belki bir haftaya, bir aya satamazsın ama. emin ol zararsız satarsın, yani kolay kolay zarar etmezsin.

eğer maddi yönden bu kadar bütçem olsaydı ben kesinlikle yapardım.
bu projeyi yaparken bir çok da bilgi birikimin olur hem. bu hayata bir defa geliyoruz unutma.
karar senin, aklına takılan bir şey olursa özelden ulaşabilirsin seve seve cevaplarım..
harika yazmışsın eline sağlık özel arabamı satmadan bu amaca ulaşmam imkansız cebimde 30 bin para olsa dediğin gibi belkide numunelik araç olur ama kesin olarak vazgeçtim eşimlede konuştum o tamamen karşı ama aracı satacak olursa kesin buraya yazıcam şu araç diye ben söyledim alamayacağımı :(

Selamlar, öncelikle herkese selam şöyle bir sorum var bir tanıdığımızda 95 model 5.2 grand cherokee araç var sahibi 72 yaşında ve araç sıfır alınmış... araçta birtakım arızalar varmış il defa yolda kalmış ve satmaya karar vermiş bana al yaptır dağlara gidiyosun bununla git senin olsun aradabir köfte ısmarlarsın dedi :smiley: neyse arıza olarak ufleme falan dedi hiç anlamam, araç gram off road yapmamış ve alındığı günden beri arazi vitesine takılmamış ve bunun açtığı sorunlar varmış araç yürüyor boya orjinal tavanın ucunda azıcık güneş yanığı var ve tüpsüz km mil galiba çünkü çok düşük geldi 103 bin sonuç olarak çok yakınım komşum ama dedem gibidir bana 12 bine bırakıyor ki oda benim verdiğim fiyat yoksa bedavaya verecek alıp hemen sat diye düşündüğünüzü biliyorum ama satamam :smiley: çok ayıp olur alıp kullanıcam değerli üstadlar ben bunun şanzımanını motorunu ve arazilerini yaptırsam maksimum ne kadar masraf çıkar 20 bini geçer mi birde bunları yaptıktan sonra sorunsuz kullanabilirmiyim yolda hiç bırakmasın yeter :smiley: yada bu sevdadan vazmı geçiyim :smiley: bu arada 2012 meganım var bu aracı sadece keyif için kullanıcam hard offroad yapmıcam yakıt 1 lira bile yaksa sorun yok

Eğer dediğiniz gibiyse araca alıcı olabilirim. İletişime geçerseniz çok sevinirim.

12 bin tl nedir yahu... şahin doğan satıyorlar o paraya. bu tip bir araç lazımsa alınır yaptırılır binilir. bütçe yoksa sonra yaptırılır binilir. ben şu anda, düzgün bir ZJ bulsam bu kadar bedavaya satılacak olsa alır trafikten çeker yaptırdıktan sonra biner yada satardım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,677
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR