şimdi... işin gerçek yüzüne gelirsek.
ne olursa olsun, eğer kazası değişen parçası yoksa ilk sahibinden olan bir araç her zaman değerlidir.
95 model 5.2 zj de alınabilir bir araçtır.
72 yaşındaki birisi, sanayide usta usta gezmez.. bu yaşına kadar kullanmış, yolda kalmış şimdi de satıyor. mantıklı..
mil olarak 103bin, km olarak 160bin civarı eder.
biz burda her ne dersek diyelim, elbet 3 aşağı 5 yukarı fiyatlar oynar.
ama arabayı 8000tlye aldın diyelim.
önce güzelce bi kaporta, peşine de pasta cila yaptırman gerekir. tanıdığın varsa 4000-5000tlye halledersin. taban döşemesi, kapı & cam fitilleri -> 1000tl de o. -> 6000tl.
kaportayı hallettik..
motor.. eğer motorun bariz bi şekilde yatak vurma vb. sorunu yoksa, ustadan ustaya göre değişir. hadi motoru da güzelce yaptıralım. conta takımı olarak mahle original kullan. iyidir. -> neyse, motoru da bi rektifiye etmen gerekecek.. bu da duruma göre 4000-1200tl arasına hallolur.
şanzıman, o yaşındaki bi arabada şanzımanın revize görmesi gerekir. kaldı ki şu an sahibindendeki ilanların %70'inin şanzımanının revize edilmesi gerekli. önerim; radyatör değişimi, şanzıman yağ soğutucusu ayrımı ve şanzıman rektifiye. 5000tl. (bunu kesinlikle gözden çıkar.)
tüm sıvı bakımları+filtreler+kayışlar. 1500tl
fren sistemi, 1500tl. (belki 2000tlyi de bulabilir, hortumlardan tut, diskler, kaliper yayları değişmesi gerekebilir.)
lpg sistemi 4000tl.
yaz kış yolda bırakmayacak at lastik, 2000tl.
alt takım, gerekirse süspansiyon değişimi. 1000tl civarına mal olur.
taban pötürleme, 500tl.
elektronik aksamı elden geçirme, silecekler, ampüller fonksiyonlar vs. 500tl.
akü, 450tl.
buji, enjektör vs. 1000tl.
yaklaşık olarak 26000-34000tl arası fiyat çıkardım sana. ama bunları yaptığında araca uzun yıllar sorunsuz binebilirsin.
hangi ildeydin.. galiba sakarya. hanjeep oğuzhan var. parçaları toptan ondan alırsan çok daha ucuza mal edebilirsin. istanbulda, jeepgarage davut usta, nascar, ankadara a&a otomotiv, sena jeep, hmc garaj başta olmak üzere bir çok usta var.
ben senin yerinde olsam, araba yürüyorsa eğer ankaraya götürür, iyi bir ustadan fiyat ve malzeme listesi isterdim. malzeme için hem usta fiyat alırdı hem sen. tamam liste biraz korkutucu gelebilir, ama araba 30 40 gün, belki de 50 60 yalan yok, ama uzun yıllar sorunsuz binersin. ve fiyat konusunda da parçaları toptan alırsan, işcilik dahil 25-30 civarına saydıklarımı ve daha fazlasını alıp & yaptırabilirsin.
korkma, ben olsam 8'e arabayı alır bu saydıklarımı yaptırırdım.
8e alsan, 30 harcasan, 3-4 de gittiğin yol + trafik sigortası & bandrol desen..
42bin tl.
şu an temiz, hatta saydığım gibi zj arayan çok insan var.
ama emin ol bu yaptıklarından sonra arabayı satmak isteyince ne az 50bin tlye satarsın. tamam belki bir haftaya, bir aya satamazsın ama. emin ol zararsız satarsın, yani kolay kolay zarar etmezsin.
eğer maddi yönden bu kadar bütçem olsaydı ben kesinlikle yapardım.
bu projeyi yaparken bir çok da bilgi birikimin olur hem. bu hayata bir defa geliyoruz unutma.
karar senin, aklına takılan bir şey olursa özelden ulaşabilirsin seve seve cevaplarım..