5,2 ile son zamlarla(2280 KURUŞ) lpg 1 lt ile ne kadar yol gidiyorsunuz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan y-bsungur Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,579
Ynt: 5,2 ile son zamlarla(2280 KURUŞ) lpg 1 lt ile ne kadar yol gidiyorsunuz

darkcity2000' Alıntı:
Benim en iyi değerim 6.2 km 1 lt ile.. buda 0,380 kuruşa denk geliyopr lpg litresi 2.160 dan.. 800 civarı çokmuş yaw, bir sıkıntı var demekki...

TEpe bilgisayar ne gösteriyor, benim bu değerlerde 16.7 civarı... Bu ankaranın karlı kıyamet günlerinde 22 ye kadar çıktı ama gerçekten arabaların ilerleyemediği benim zor ilerlediğim ortamda...

6.2 km 1 lt ile..

100 km' de 16 litre eder, bahsettiğiniz şartlarda çok iyi....

Etiketler

y-bsungur' Alıntı:
valla sıkıntı oldugu malum kesin servis yolu göründü bize şöyle bir durumda var şehir içinde pek farketmiyorum fakat çevre yola çıkıp şöyle bir abanayım dedim araç sanki gereken atagı vermiyor gibi geldi bana sanki aracın ardından biri tutuyorda zorluyor gibi araç tam kopması gerekirken hantal hareket ediyor(lpg de) acaba diyorum bujiler gerekli ateşlemeyi yapmıyor yanması gereken yakıt çig olarakmı atılıyor yada fakir karışımmı geliyor anlamadım dogrusu birde enteresan çevre yolunda dur kalksız ankaraya dogru abandım sanki lpg yi daha hızlı tükettim gibi acaba diyorum bujiler ömrünü tamamladıda lpg zaten benzine göre daha zor yanan bir yakıt bujilerin tadı tuzu yerinde olmadıgı içinmi lpg yi çok yakıyorum benzinde durum biraz daha iyi vitesler tıkır tıkır geçiyor fakat 5,2 lik bir motor için bence daha atak olmalı tabii benzinide dibe vurdurup hoplatıyoz bu arada...hepsi bir tarafa ne yerse yesin yaptıracam ne masraf çıkarsa çıksın bu sorunu çözecegim başka yolu yok...bu arada dediginizide yaptım hani yanlışta anlaşılmasın ya hani şaka filan gibi geldi bana ya çünki motoru çalıştırmadım fakat 4 kez kontagı bütün göstergelerin yandıgı pozisyona kadar çevirip kapattım 5 ncisinde açık bıraktım ama km okuyucusunda rakam filan degişmedi yani hem bilgisayarın servis e şu kadar kaldı ibaresinde hemde bildigimiz analog km okuyucusu katedilen yolu rakamla gösteren km saatindeki rakamlar penceresinde aynı ne km deysem ondan gayri ek bir rakamsal bilgi vermedi ...durum bu

Abi hızlı hızlı kontağı iki kere aç kapa, üçüncüde açık bırak...

aç kapa, aç kapa, AÇ - KAPAMA BEKLE

96 üstü olanlarda bu 5 kere olması lazım, altıncıda açık bırakıyorsun...

96 altı analog km sayaçlı olanlarda check engine ışığı yanıp söner, yanıp sönmeleri sayarsın... aralarda verdiği pause lar digit arası...

yani,
-yandı söndü- boşluk -yandı söndü- boşluk : 2 oldu...
-yandı söndü- boşluk -yandı söndü- boşluk -yandı söndü- boşluk -yandı söndü- : 4 oldu...
arıza kaydı 24 dür.... açar kitaba bakarsın...

aynı şekilde 55 verdiğinde arıza kaydı sonuna gelinmiştir...

İlk başta aynı şekilde 55 verirse arıza kaydı yok...

(12 verirse hiç dert etme)

96 üstünde, kontak aç kapa doğru yapıldığında digital km sayacında aralıklarla çıkan rakamlar arıza kayıtları, sayacak bişi yok...
55 yazdığında arıza kayıtları sonudur, veya ilk başta 55 yazarsa arıza kaydı yoktur...

(12 verirse hiç dert etme)

Arıza kayıtlarını silmek için -akü eksi sök- 5-10 dakika bekle, silinmiştir...

Denediğinde 12 göreceksin, dert etme, pcm(beyin) e akım gitmediği için o arıza kaydını atmıştır, arada akü söktün ya, ondan... Dursun... daha sonraki 50 mi 70 mi ne kontak açıp kapamadan sonra -arada gene pcm e akım gitmediği bi zaman olmazsa- 12 kendi kendine silinecektir...

Ama arızayı gidermeden bu arıza kaydı silmeyi yaptıysan tabiki gene arıza kaydını atacaktır hemen sonra...

Bilmem anlatabildim mi?

y-bsungur' Alıntı:
tarık bey lütfen yanlış anlamayın fakat verdiginiz rakamları kendi hesap yöntemimle birde ben hesapladım farklı sonuçlara vardım acaba yanlışmı yapıyorum diye bu hesabı nasıl yaptıgımı aşagıda anlatmaya çalıştım sizin hesap 550 kuruşa tekamül ediyor hesabı nasıl yapıyoruz yada ben şöyle yapıyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen

48 lt lpg ile en az 160 km yol yaparsanız 160/48: 3,3 km eder yani siz 1 lt lpg ile en az 3,3 km yol yapıyorsunuz lpg 1 lt si 2280 kuruş 2280/3,3: 690,90 kuruşa tekamül ediyor
48 lt lpg ile maksimum 175 km yol yaparsanız 175/48: 3,6 km eder yani siz 1 lt lpg ile en fazla 3,6 km yol yapıyorsunuz lpg 1 ltsi 2280 kuruş 2280/3,6 : 633 kuruş ediyor

şimdi bu benim hesabım eger ben bu hesabı yanlış yapıyorsam ki inşallah öyledir bana matematikten anlamıyorsunuz bu hesap şöyle yapılır der bana bu hesabı nasıl yapmamız gerektigini anlatırsanız bende belki yanlış yaptıgım kendi aracımla ilgili hesabı yeniden yaparım

Abi matematik hesabın doğru,

ama 1 litre 2280 kuruş değil... -2 lira 28 kuruş-, yani -2.28 lira-, 2.28 lirada 228 kuruş yapar, 2280 kuruş değil. 2280 kuruş 22 lira 80 kuruştur. Eski parayla 22,800,000 TL.... yanlış yani...

Hesabına göre Tarık bey -0.69 lira- yani 69 kuruş yakıyor km' de.... 690.90 kuruş değil...

100 km' de 30 litre, fazla bence

Sadece digitleme hatan var, hesap doğru.

Yakışa lastik v.s. çok etken olduğu gibi, şanzman içi ve tork konvertörü balatalarının durumu v.s. de çok etkendir buna...
yepisyeni :smiley: bi tork konvertörü 500 rpm kaçırarak çalışır düz vitese göre...
Biraz eskimiş tork konvertöründe bu kapış devir farkı 600 v.s. olacaktır.. bunda her gaza basma çekme, kalkış, vites büyütme düşünüldüğünde yakışa çok etken...

Yani yakışta çok etken vardır....

Bi konu daha var önemli bence hesaplamaların açısından.

Yakıtın fiyatı heryerde farklı...

Dolayısı ile eğer taksici değilsen, yaktığın yakıt sermayen değilse, sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için ölçüm yapıyorsan

Liraları değil, Litreleri saymalısın.....

Bunuda 1 km şu kadar litre değil, 100 kmde x litre diye yapmalısın, dünya standartı budur...

100 km de yaktığın litreyi bulursan zaten 1 km lere, lira lara felan daha kolay çevirirsin...

Yoksa kafadan 1 km' den dalarsan olaya, işin içine küçük küsüratlarda gireceği için işin zor :smiley:

tarıkkk' Alıntı:
48 litre tankın hepsnını dolmayacagını mantık calıstırarak hesaplama yaparsak eger yani şöyle basın durumundan dolayı 48 litre lpg tankının 8-9 lıtre kadarı dolmuyor yanı 39 litre üzerinden yapın bakalım bide hesabınızı ne cıkıcak ?? sizin hesap dogru dogru olmasınada ben ızahımda 48 lıtre lpg tankımın tamnamen doluymus gıbısını solemısoldum sanırım hesabım dogrudur 55 kurus cıvarında marşa basmaktayım kimi zaman dahada düşürebiliyorum bu oranı ama hafta sonu sadece benzinle kullandım 100 tl benzin ile 90 km gittim belkıde dahada gidebılırdım ama yolda kalmamak ıcın rıske atmadım kendımı

Benzinde en sağlıklı nasıl ölçeriz:
Depoyu, kapakta yakıtı görecek kadar doldururuz, km sıfırlarız...
yarım depo v.s. gideriz,
herhangi bi pompadan, gene kapakta yakıtı görecek kadar doldururuz...
Kaç litre aldıysa, o kadar litre ile sayacın yazdığı kadar km gitmişizdir....

(Araç km sayaçları, orjinal ebat lastikte olsa, sıfır araçta olsa -+%2-3 yanlış gösterir, çok detaydır bu, önemli değil)

Ama lpg ölçümünü aynı şekilde yapmamız yanlıştır....

Güvenlik açısından lpg depoları %80 doldurulmalıdır maksimum....

Eğer şamandıra düzgün çalışıyorsa %80 tank dolduğunda lpg alımını kesecektir...

Ama bazı benzinciler -çoğu- fazla yakıt basabilmek için pompalarının basınçlarını yüksek tutuyor...
Basıncı kasıtlı yüksek olan pompa
alışı kapatmaya çalışan şamandıranın mekanik gücünü yeniyor
ve
deponun %80' inden daha fazla dolacak kadar lpg basıyor....
(Bu şamandıramızı bozar, benzincinin yaptığı namussuzluktur)

Dolayısı ile her pompanın basıncı aynı olmayabilir, hatta her pompanın her zaman basıncıda aynı olmayabilir...

Yani, depoyu doldurduk, km sıfırladık... Şamandıra %80 dolulukta kesmeyi becerdi.... 80 litre depoda 64 litre lpg var...
120 km gittik...
Başka pompadan veya (basıncı değişmiş aynı pompadan) gene şamandıra kesene kadar lpg aldık...
30 litre lpg de şamandıra kapattı...
30 litre ile 120km, yani 100 km de 25lt lpg yaktığımızı düşünebiliriz, ama....

Ama,
Bu bizim 100 km' de 25 litre yaktığımızı göstermez...
Ya
ikinci lpg aldığımız pompanın basıncı yüksekse
ve
Şamandıranın mekanik gücünü yenip depoyu %85 doldurduysa...
Toplamda 64 litreyle hesabıyla başladığımız işi 69 litreyle hesaplayarak bitirmişizdir...
Dolayısı ile,
Yanlış ölçüm olmuştur...

Lpg' de doğru ölçüm,

Depodaki Lpg bitip, araç normal sürüş koşullarında LPG bittiği için benzine otomatik geçsin...
Yakıt olmadığı için Lpg ile çalışmayan araca
atıyorum, 50 litre lpg alalım... Km sayacını sıfırlayalım...
50 litre yakıt bitene kadar, yani lpg sistemimiz yakıt bittiği için -gene normal kullanım şartlarında- benzine otomatik atsın...
O anda km sayacına bakalım... Diyelimki 220 km gitmişiz...
220 km de 50 litre lpg yakmışızdır....
100 km de 100x50/220: 22,7 litre lpg yakmışızdır...

Ama,
Lpg den benzine otomatik geçişinde
herzaman
depoda kalmış olan aynı litrede olduğunu zannetmiyorum....

Lpg depoları, şamandıraları v.s. çok hassas değil...
Otomatik benzine geçiş depoda kalan lpg' ye göre değil, sistem basıncına görede olabilir yani...

Bunu Güven abi daha iyi açıklar...

Fakat, bu şekil test, marka bile olsa, ne idüğü belirsiz pompalardan yapacağımız testten daha sağlıklı sonuç verecektir bize...

Bu testi üç kere yapalım...
Üçünün ortalamasını alalım...

Doğruya en yakın değer budur...

GEZGİN' Alıntı:
Aracıma yeni hava filtresi taktım geçen akşam 6 kişi bizim buraların hemen arkası dağlarla çevrili baktık tepeler bembeyaz çıktık akşam 8buçukta 90 liraya lpgyi fulledik 50 cm kar da toplam 43 km kadar gezdik köy yollarında 35 kmsi rahat dik rampada 50 cm karda ve dip gaz malum gece vakti dağ başında kalmamak için ama genede kaydırdık arabayı sağ arka tarafı ağaca dayadık sadece ordan çıkmak için rahat bir saat hiç stop etmeden arabayı çıkarcaz die debelenip durduk bi ara motor yanacak sandım neyse indik aşşağı bi 40 kmde şehir içinde gezdim o gazla...

Anladığım kadarıyla 43km+40km=83 km gezmişsiniz 90 liralık gazla bahsettiğiniz zor şartlarda...
100 km olsa: 100kmX90Lira/83Km=108Lira yapar 100km de...
Lpg 2.1 lira olsa: 108Lira/2.1Lira= 51 Litre 100km' de yapar....
Yani: Km' de 50 kuruş....

O zor şartlar için bide kurtarmaya çalışmışsınız felan, bilmem...

;D Ne güzel gezmişsiniz yav gece gece ;D

6005016' Alıntı:
en son yakıt tüketimim.

hafta sonu diğer aracımızı eşim duvara sürtüğünden samsun renault servisine bıraktım.

gc de aldesa lpg kitimide genel kontrol için ışıklar otogaz a götürdüm.ecu arızalı çıktı .aslında hiç bir sorunum yoktu arada fazla gaza basınca benzine geçiyordu okadar.garantiden değiştirdiler.dönüşte tüketimi merak edip hesaplayayım dedim.

araçta silverstone mt 117 ler takılı 215 75 16. max 110 km hıza çıktım mt olduğudan pek basmadım.

4 kişi ve bagaj doluydu.

hava açıktı.

samsunda depoyu fulledim.

10km m samsunda 155 kmde samsun erbaa rasında yaptım toplam 165 km.

erbaa da gazı fulledim 2.30 tlden 55 tl lik gaz aldım depo doldu.

sonuç olarak 33krş şehirler arası yakıt tüketimim.söylediğim şartlarda.

33Lira eder 100 Km' de.... 33Lira/2.3Lira= 14.5 litre 100 kmde yapıyor, o şartlarda bence çok iyi....

215 75 16 inceymiş ama, tam çamur işi ;D

Mt olsada olumlu etkisi vardır elbet inceliğin, hem sürtünme yüzeyi düşük, hem lastik çevresi az, hemde ebadından dolayı ağır değildir lastik...

Karadeniz' e Selamlar...

alp sağlam girmişsin konuya birader ;D
iyidir sağol sen nasılsın?

Alfonse' Alıntı:
Ankara' da, senin kadar egsoz emisyonuyla felan çalışan, titiz, güveneceğin ve refarans olacağın bi lpg ustası varmı abi?
Adını vererek gidebileceğimiz....
Sistemim Prins' tir Güven abi...
Sağol....

Prins markası da başka bazı markalar gibi yetkili servisin dışında programına bağlanılamayan bir marka. Bu nedenle ne yazık ki bir Prins bayiine gitmekten başka çaren yok bildiğim kadarıyla. :(

Hep söylüyorum ya; ürün ne kadar kaliteli olursa olsun, yanında iyi işçilik ve hizmet olmadığında pek anlamı kalmıyor.

evet bunu bende yaşadım. aracımda prins olduğu için.

edirnede o vakit servis yoktu. yolda giderken bir anda tamamen sistem gitti. bütün ışıklar falan söndü. 1 ay kadar benzinle kullandım. buradaki lpg cilere götürdüğümde sigortalar hepsi kontrol edildi çare bulunamayınca beyin yanmasından vs bir sürü alakasız teori öne sürdüler. sonrasında yine buradan bir delikanlı beyine giden kablolardan birinin yandığını tespit etti. lpg yi çalıştırdık ama öylesine aracı çalıştırıyorum 10 dk sonra lpg ye geçiş yapıyor en ufak gaza yüklenmede benzine geçiyor tekliyor vs vs vs.

istanbula gittiğimde yetkili servisine götürdüm. devir daim gitmiş sıcak su gelmiyor dediler. sağolsun Hüsoff çözdü onu da, regülatör tıkanmış dedi ve dediği çıktı. regülatör temizlendi şu an sorunsuz. ancak sistemin elden geçmesi gerekiyor içim rahat değil.

güven bey anladığım siz prinse müdahale edemiyorsunuz o halde?
yetkili servis bile olsa anlamayınca anlamıyor adamlar.

ilkakdeniz' Alıntı:
alp sağlam girmişsin konuya birader ;D
iyidir sağol sen nasılsın?

Eyvallah bilader :smiley:

Bugünlerde keyfim yerinde, bi iş felan vardı onay çıktı.... Hayırlısı...

Kendine iyi bak...
Selamlar Dostlara...

ilkakdeniz' Alıntı:
güven bey anladığım siz prinse müdahale edemiyorsunuz o halde?
yetkili servis bile olsa anlamayınca anlamıyor adamlar.

Aslında her sistemde bu gibi gözle görülecek ya da farkedilecek sıkıntılara müdahale edebiliriz. Hatta LPG ve elektrik tesisatında da düzenleme yapabiliriz. Ama bazı markalarda beyine bağlanıp ayar yapamıyoruz.

alfonse kardeşim ne yazmışın böyle valla kıskandım..herşeyden önce verdigin bilgiler ve tavsiyeler için çok teşekkür ederim..gösterdigin yol ve yöntemleri tek tek deneyecegimden emin olabilirsin yanlız kafama takılan bir iki konu var onlarda şunlar birisi şu kontak aç kapa mevzusu bende 97 model zj var dijital km sayacındaki km degerlerimi, degişicek bunu anlamadım yani atıyorum araca bu işlemi yapmadan önce araçtaki sayacın son üç rakamı diyelim 125 olsun bu işi yaptık bu rakamlar 129- 135 gibi farklı bir noktayamı gidicek arıza numarası dedigin bumu oluyor birde bugün yaşadım ilk defa karşılaştım araca hep aynı yerden lpg alıyorum yine aynı yerden lpg aldım aynı miktar aynı para herşey alışıldık görünürken araç özellikle durma noktasındayken tam ayagım frende durdum duracam araç ani bir gaz yiyor ve kafa atıyor en az 30 cm hani sıkışık bir trafikte olsam belkide öndekinin tampona giydirecem önce sebebini anlamadım fakat bir ara bagajı açtım lpg tüpünün sayacı raks ediyor anaaaaa bu neeee.....abicim araç duruyor lpg yi yeni almışım sayaç en az yarım santim yukarı kalkıp geri yarım santim aşagı düşüyor ve bunu düzensiz aralıklarla yapıyor eee tabii böyle basınç farklılıgı olursa bugüne kadar kafa atmayan araç kafada atar kıçta atar. öyle degilmi senmisin dans eden tanka iki tane osmanlı tokatı salladım şlaak şlaaak

basınç masınç sanırım yerine oturdu yani en azından gözle görülmeyecek kadar salınım düştü azaldı diyebilirim bunun sebebi ne olabilirki istasyondaki bir hatamı nedir abim bu...allahtan tankı tam yani olması gereken limitinde doldurmuyorum tank 60 lt lik 48 lt yakıt alıyor benimki çingen işi hergün yada ihtiyaç duydugumda 15 lt 20 lt bu civarlarda lpg alıyorum..fakat bu sefer tam doldurtup dedigin gibi bir ülçüm yapacagım

Abi beni hemen bi ara, saat önemli değil, anlatayım... 0 506 466 29 29....

güven bey kıymetli arkadaşım nasılsınız ...dediginiz çıktı benim arabanın egzoz emisyonu son derece bozuk çıktı degerler şöyle aynen yazıyorum

co % vol :5,96 co2 % vol : 10,4 HC ppn vol:249 o2 % vol 0,26 LAHBDA :0,83 COcorr % vol:5,86 devir(rph) : 0

bu degerlerin yazıldıgı fatura benzeri fişin en altında en altta şöyle yazıyor

katalizör yok
1 ekim 1986 dan sonra
COcorr limit degeri 3,50 % vol
COcorr > 3,50 % vol idle speed

şimdi bunların manası ne demek ben pek anladıgımı söyleyemem ..fakat tüm ateşleme sistemini bujiler ateşleme kabloları distirübütör gibi parçaların tümünü degiştirmeye karar verdim bilmiyorum dogrumu düşünüyorum bu bilgileri size özeldende gönderiyorum

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,560
Kaydolan Son Üyemiz
yalnisdost

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR