4x4 Kamyonetin Boğaziçi Köprüsünden Geçmesi Yasak, Vergisi Binek

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan HUNTERPAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,203

HUNTERPAL

Yeni Üye
Değerli arkadaşlar,
30 senedir '78, '73 ve '86 model Range Rover'lar kullandıktan sonra geçenlerde modern dünyaya adımımı atarak bir '08 Ssangyong Actyon Sports 4x4 arkası camlı kapalı kabin kamyonet aldım. Çeşitli sitelerde (ABD dahil) hakkında yazılar okuduktan sonra bunu kararı verdim. Çok da iyi yaptığım kanaatindeyim. Bu yaştan sonra da ağır arazicilik oynamaya niyetim olmadığı için beni av meralarıma götürmeye yetecek ve hayatımda ilk defa da köpek kokusu olmayan bir arabada seyahat etme zevkini tattıracak bir araba.
Başlıktan da anlayacağınız ve İstanbulda oturanlarınızın bildiği gibi ne marka olursa olsun bütün 4x4 kamyonetler Nakil Vasıtaları yıllık vergisinde "binek" arabaları statüsüne tabi olarak vergilendirilmektedirler. Maliye bakanlığı öyle takdir buyurmuşlar. Yapacak bir şeyimiz yok. Ama başka yapacak bir şeyimiz olmalı. Neden binek araba vergisi ödememize rağmen Boğaziçi köprüsünden geçmemize izin verilmez?
Aramızda bu gibi 4x4 kamyoneti olan ve İstanbulda ikamet eden bir avukat arkadaşımız var ise, halden iyi anlayacağı için, onun vasıtası ile bu konuyu yargıya taşıyalım. Gerekiyorsa hepimizin katılımıyla bir dava açalım ve yapılmakta olan bu haksızlığı iptal ettirmeye çalışalım. "Ya kamyonet vergisi alsınlar, Boğaziçi köprüsünden de geçirmesinler-kamyon değil ama kamyonetler de neden geçirilmez bilemem-ya da binek araba vergisi aldıklarına göre aynı haktan yararlanalım ve köprüden de geçelim".
Önce bu fikre katılan arkadaşları biraraya getirebilirsek sonra da, bu davayı açmaya gönüllü bir avukat arkadaşımız var mı ona bakarız.
Sağlıkla kalın,
Ömer Borovalı

Etiketler
Ynt: 4x4 Kamyonetin Boğaziçi Köprüsünden Geçmesi Yasak, Vergisi Binek

bence Türk halkı olarak,herşeyden önce bu köprülerden neden ücret alınıyor diye bi sormamız gerekiyor ? Bana çok koyuyor köprüden alınan paralar, benzinden alınan vergiler, araba alırken ödediğimiz eşşek yükü kadar para, bunları sorgulamamız gerekiyor..

Bence araçlara a4 kağıdında bi bildiri asmamız gerekiyor, Dikkat bu araç dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor diye.. Hatta 50-60 araba birleşip, bunu haberlere taşıyalım.. En azından biz yapalım hatta ben yazılım uzmanıyım sitesinide kampanyasınıda ben yapiyim ücretsiz hiç sorun değil..

Yeter ki birleşip bir bütün olalım..

Ya vergiyi az ödeyelim ya da binek araçlar gibi köprüyü kullanalım. Benim aracımdan çok daha büyük 4x4 araçlar otomobil diye köprüden geçiyor. Geçende Hummer H1 gördüm köprüde. Dilim tutuldu.
Ben varım :smiley:

evet , sizin araçların kamyonet diye 50 NC ile aynı kefeye konulması komik bir durum gerçekten.. ruhsatlarınızda ne yazıyor? aracınız hangi sınıfa giriyor ruhsatta?

Kamyonet yazıyor ruhsatta

Arkadaşlar, neden çok vergi verdiğimiz ayrı bir konu. Bu konunun dışında. Dağıtırsak toparlayamayız. O ayrı.
Bu Boğaziçi köprü geçişi için bir kampanya başlatalım ve "ben varım diyen arkadaşlar" bir liste oluştursun. Bu yazılım işlerininden anlamam. Belki birisi veya moderatörümüz yardımcı olur. İsimli bir liste oluşsun bir tarafta. Katılanların isimleri o listeye eklensin. Sonra da bir avukat arkadaş aramıza katılırsa onunla olmazsa dışarıdan bir avukatla bu işi çözmeye çalışalım. Bizim 4x4 kamyonetler N1 sınıfında. Evet bizimklinden çok daha büyük arazi taşıtı binek olarak köprüden geçiyor biz geçemiyoruz ama aynı vergiyi ödetiyorlar.
Evet katılanların isim listemizi nerede oluşturabileceğimizi birisi belirlesin lütfen.
Ben varım: Ömer Borovalı

Ömer Bey devlete karşı bu konuda bireysel olarak hareket etmenin faydalı olacağını pek düşünmüyorum, bunun yerine TÜKODER gibi derneklerle irtibata geçmek daha uygun olabilir. Biliyorsunuz, zamanında yapılan Köprü Zamlarını da çatır çatır geri aldırtmışlardı.

Bence bireysel olarakta hak aranabilir.. işin başında tercihen benzer durumda kendi aracıda olan bir avukat olursa kazanma olasılığınız yüksektir diye düşünüyorum ve bu soruna sanırım Bölge İdare Mahkemeleri bakıyor ..
birden fazla kişi olmanız zaten büyük miktarlarda olmayacak mahkeme ve avukat masraflarının paylaşımı için iyi olur.

TÜBODER kimdir bilmiyorum. Bireysel dava açılabileceğini de biliyorum. Ancak bu benim şahsi derdim de değil. Yılda onbeş yirmi kere Anadolu yakasına geçiyorum, bunun iki üç keresi eski köprüden olabilir ama olmasa da olur. Ama yapılan bu haksızlık karşısında hiç olmazsa itiraz hakkımızı kullanalım derim hatırı sayılır bir katılım olur ve bunu bir avukat gönüllü olarak üstlenirse. Yoksa dediğim gibi şahsen çok da derdime değil eğer herkes dert edinmiyecekse. Ben sadece fikri ortaya attım. Bir süre bekleriz görürüz kaç kişi katılacak. Ona göre na yapıp yapmayacağımıza karar veririz.
İyi günler.

Hakkınızı arayacaksanız bunun sağlam bir hukuki zeminde oturması gerekiyor çünkü mevcut yasalara itraz edeceksiniz. Devletin temel görevlerinden birini yerine getirmediğini savunmanız gerekecek. Devleti devlete şikayet edeceksiniz. Kolay iş değil. Devlet hangi görevini yapmamıştır önce ona karar vermeniz gerekecek.

Bireysel özgürlükleri mi savunamamıştır?
Kamusal yararı savunamayıp sosyal devlet mi olamamıştır?

Bu ikisi yer yer çelişen şeyler. Kamusal yararı olmayan bir uygulama ile bireysel özgürlükleri gereksiz yere kısıtlayan kanunların olduğunu savunup buna itraz etmeniz gerekiyor. Sonuç alınır mı bilinmez.

Yakında 3. köprü açılınca muhtemelen bize ikinci köprüyü de kapatırlar. Ben her türlü destek vermeye hazırım, yeter ki maliyet açısından makul olsun. TÜKODER'e (Tüketiciyi Kodruma Derneği) başvurma fikri benzer davaları sürekli yapmalarından dolayı tecrübeli olduklarını düşündüğüm içindir.
Diğer yandan biz off road'çulara toplumda nasıl bakıldığı ortada. Böyle bir dava nasıl sonuçlanır bilmiyorum. Biz kendi hakkımızı savunalım derken tüm SUV'lerin 1. köprüyü kullanmalarını yasaklarlarmış mesela ;D ;D ;D

Diğer yandan biz off road'çulara toplumda nasıl bakıldığı ortada.

Sanayine binbir zorlukla toplanan 1945 model bi jeep videosu ile beraber gidilip imaj düzeltilebilir:p

merhabalar konunuz 2010 na dayanıyor basarıya ulastınızmı bılmıyorum ama araclarnız ne olursa olsun model yılı gozetmeksızın ruhsatınızda kamyonet yazdıgı surece 1 kopruyu unutmak gerekıyor vergıye gelınce oda arabanın buyuklugu fark etmıyor motor cc sıne gore alınıyor yanı 1600 motorla 5000 motor aynı vergı olmuyor ınternette bırsey ararken konunuzu gordum gercı bu yazılanları bır cogunuz bılıyordur kalın saglıcakla.

yasar arıf baskı' Alıntı:
merhabalar konunuz 2010 na dayanıyor basarıya ulastınızmı bılmıyorum ama araclarnız ne olursa olsun model yılı gozetmeksızın ruhsatınızda kamyonet yazdıgı surece 1 kopruyu unutmak gerekıyor vergıye gelınce oda arabanın buyuklugu fark etmıyor motor cc sıne gore alınıyor yanı 1600 motorla 5000 motor aynı vergı olmuyor ınternette bırsey ararken konunuzu gordum gercı bu yazılanları bır cogunuz bılıyordur kalın saglıcakla.

Bence, Boğaziçi Köprüsünden kamyonetlerin geçememesi mantıklı bir durum. Zevk için kamyonet almayı tercih etmiş vatandaşlar olabilir, ancak aracı kullanım şekilleri, aracın fiziksel özellekilerini değiştirmiyor. Bu araçlar yük taşımak için kullanılan araçlar ve yük taşımak için üretilmiş hiç bir araç Boğaziçi Köprüsünden geçemiyor.

Benim gördüğüm tek sorun 4x4 olan kamyonetlerin vergilendirilmesine dair. Adaletli bir durum olmadığı kesin. İşgüzar bir(kaç) memur "millet SUV almak yerine, sadece yüksekte olmak için daha ucuz olan kamyonetleri alıyor, onlara da çakalım" gibi bir görüşle böyle bir karar almışlar gibi geliyor bana.

Köprü geçişine katılmıyorum, ancak vergilendirme için bir hareket olacaksa, dahil olurum. Benim aracım 4x2, ancak ileride 4x4 alacağım muhtemelen (şimdilik gidiyor, ama kışın çok fena çamura bağlıyor tarlalar, büyük bir ihtimalle traktöre tarlanın dışında bırakıp traktörle devam etmek zorunda kalacağım) ve MTV sınıflandırması mantıklı hale getirilirse işime gelir.

hemen hergün istanbul gebze istanbul trafiği yapan biri olarak hem vergilendirme konusunda hem de boğaziçi köprüsü konusunda tüm çabalarınıza desteğe hazırım. bunu daha önce birçok forumda dile getirmiştim.ya kamyonet vergisi alsınlar yada birinci köprü serbest olsun.theFaceFistingCyborg adlı arkadaşımız gayet mantıklı değinmiş vergi konusuna.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR