300 Tdi - Water Cooling Temp., Cylinder Head Temp. & Expansion Tank Water Levelling Alarm

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Voyagers Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,314

Voyagers

...
Yer
Türkiye
Herkese Selamlar,

Konuya önem gösterecek arkadaşlar için paylaşıyorum. Ustalarımızdan ve bir çok platformda öğrendiklerimize göre 300 Tdi kendi sınıfındaki en iktisadi ve uzun ömürlü motorlardan biri. Lakin bu motorun en büyük hassasiyeti "hararet". Göstergelerimizdeki sayaçların bazen hararet belirtisinde geciktiğini ve motorlarımız hararet yaptıktan sonra yada genleşme tankımızda su kalmadığını farkettiğimizde ne yazıkki iş işten geçmiş olabiliyor. Bunu için özellikle after-market olarak bir iki ürün piyasada adından oldukça söz ettirmekte. Lakin biraz yabancı sitelerden yaptığım araştırma ve naçizane elektirik-elektronik bilgim ile aşağıda resimleri ile tarif etmeye çalıştığım erken uyarı sistemini hayata geçirmiş bulunmaktayım.

Sistem bana, seyir esnasında 2 veriyi anlık, 1 veriyi de hasılalı olarak bildiriyor.

Not: Metin içerisinde karışıklık olmaması için bu 3 sisteme aşağıdaki gibi kısaltma kodlar verilmiştir.

Silindir Kapağı Sıcaklığı (Cylinder-Head Temperature) : CHT
Soğutma Suyu Sıcaklığı (Cooling Water Temperature) : CWT
Genleşme Tankı Su Seviyesi (Expansion Tank Water Leveling) : ETWL

Silindir Kapağı Sıcaklığı (CHT) ile Soğutma Suyu Sıcaklığı (CWT) değerlerini anlık görürken

Genleşme Tankı Su Seviyesi (ETWL) değerini de hasılalı olarak izleyebiliyorum.

CHT ile CWT için gerekli olan malzemeler oldukça basit sadece değerleri okuyacağınız sensör ve dijital göstergeyi bir elektronik otomasyon firmasından temin etmeniz gerekebilir.

Silindir Kapağı Sıcaklığı (Cylinder-Head Temperature) & Soğutma Suyu Sıcaklığı (Cooling Water Temperature)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Son düzenleme:

Etiketler

Genleşme Tankı Su Seviyesi (Expansion Tank Water Leveling) : ETWL konusu ise aşağıdaki resimlerde anlatmaya çalışacağım, lakin bu sistem gösterge panelinden gösterge paneline değişiklik gösterebilir ve ekstra olarak RRC' nin genleşme tankı kapağı ile ara bir röle devresi imal etmeniz gerekiyor. Bu konuyu ben "300Tdi low coolant alarm - Land Rover Expedition" sitesindeki Will'den destek alarak yaptım. Eli lehim havyası tutan herkesin kolaylıkla üstesinden gelebileceği bir konu. İhituyacınız olan malzeme ise aşağıdaki gibi;

PRC 7925 - RRC genleşme tanklı kapağı
Plastik bir kutu (ara röle devresinin sığacağı kadar)
Omrom G5LE-1 veya Omraon G5V1 mikro röle
BC635 NPN transistör
1N4001 koruyucu diyot
Bir miktar kablo, papuç ve 1 A sigorta

18.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

20.jpg

19.jpg

Umarın ilgisi çeken arkadaşların beğeneci bir konu olmuştur. Bütün bu yapılanların toplam maaliyeti 300 TL civarı. Tahin edeceğiniz gibi bütçenin yarısın RRC'nin sensörlü kapağı tutuyor. Onuda Kayalaroto'dan temin edebilirsiniz ellerinde oldukça var.

Bu projede bana yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Herkese iyi forumlar dilerim.

Saygılarımla.

Murat

Murat Bey, çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
Bu güzel bilgilendirme için çok teşekkür ederiz.

Murat Bey Merhaba,
Elinize sağlık çok güzel olmuş. Açtığınız başlık ta çok faydalı olacak, teşekkürler.

Değerli Dostlar, Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Yorumlarınızın altına alıntı şeklinde cevap yazdım ama çıkmıyor. Umarı bu mesajda çıkar.

Göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim.
Umarım faydalı olur ilgilenen arkadaşlar için.

Bu uygulamaları aracınıza yapmak ister ve yardıma ihtiyacınız olursa seve seve yardımcı olurum.

Saygılarımla.
Murat

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON KONULAR

Geri