canerkoybasi
Ana Kamp
Herkese merhabalar,
Son günlerde, Jeep Liberty 3.7 KJ aracımı satıp 2.7 WJ veya 3.0 WK almak gibi fikir sardı beni. Net bir sebep belirtemeyebilirim aslında. KJ benim ilk 4x4 aracım oldu. 2 senedir de bazen ben onun nazını çektim bazen o benimkini sonuçta güzel vakit geçirdik.
Bu süre zarfında edindiğim kısa tecrübeler ile kafamdaki amerikan araçları önyargımı da yıkmış ve daha da cesaretlenmiş olduğumu söyleyebilirim. Peki nedir bu tecrübeler?
İyi yanları:
Herkese iyi günler dilerim.
Son günlerde, Jeep Liberty 3.7 KJ aracımı satıp 2.7 WJ veya 3.0 WK almak gibi fikir sardı beni. Net bir sebep belirtemeyebilirim aslında. KJ benim ilk 4x4 aracım oldu. 2 senedir de bazen ben onun nazını çektim bazen o benimkini sonuçta güzel vakit geçirdik.
Bu süre zarfında edindiğim kısa tecrübeler ile kafamdaki amerikan araçları önyargımı da yıkmış ve daha da cesaretlenmiş olduğumu söyleyebilirim. Peki nedir bu tecrübeler?
İyi yanları:
- Tüm şartlarda sizlere güven veriyor. Her yola girebileceğinizi bilerek yol almak gerçekten büyük özgürlük.
- Arazi araçlarının sanıldığı kadar konforsuz ve sert olmadığını anladım
- Eşim de ben de şehir içinde rahat rahat kullanabiliyoruz.
- Parçaları aman aman pahalı sayılmaz (tabi rockauto ve ebay alışverişi yapmayı tercih ederseniz)
- Bazı işleri basit mekanikler ile tasarlanmış biraz araştırma sonrasında birçok problemini kendiniz bile çözebiliyorsunuz. Örn: Servisin Body Control Modul değişmesi lazım ve şu an tedarik edemiyoruz dediği bir sorunu amerikan forumlarında araştırıp yazıştıktan sonra rockauto'dan 20$'a aldığım bir parça ile (ignition actuator pin) ile kendim çözebildim. Bunun gibi birkaç örnek daha yazabilirim.
- Ankara gibi büyük şehirde yaşamama rağmen usta bulmada başta çok sıkıntı çektim. Sonradan Akgün Aydın gibi bir servis bularak bu sorunu da çözdüm aslında ama bu araçlar kötü usta elinde saçı başı yolduruyor maalesef. Neyse ki şu anda Murat usta ve ekibi sağolsunlar kafam rahat.
- Elektrik tesisatı biraz hassas gibi her an problem çıkartabilecek gibi geliyor bazen
- Yüksek ısıda çalışması da ayrıca tedirgin edici. (Bu yüzden tüm soğutma sistemini değiştirdim hatta)
- Yakıt durumu sıkıntı. Özellikle şehir içi benim gibi yoğun sayılabilecek bir trafikte ortalama 17-18 lt LPG yakıyor. Zaten benzinde gündelik kullanmak büyük sıkıntı. Ha eğer benzinle binerim denirse aşağıdaki madde geçilebilir.
- LPG ayrı bir sıkıntı, hiç yoksa bagajda yer kaplayan bir LPG deposu bile problem olabiliyor. Ayrıca LPG'nin motora verdiği minik minik ama zamanla büyüyen zarar da cabası. (Yine bu yüzden hararet yapar da yolda kalırım diye motordaki bütün contalar vs yenileri ile değiştirdim. üst kapak vs elden geçirttim)
- Yaşları itibariyle yukarıda da belirttiğim gibi bazı köklü tamiratlar isteyebiliyor. Belki ben çok pimpirikliyim bilmiyorum ama bakımları zamanında yapılmamış bir amerikan düşman başına
Herkese iyi günler dilerim.