Deneyimini, tecrübelerini, denemelerini, düşüncelerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler.
Bir şekilde 2022 Hilux Adventure 4x4 aldık. Öncelikle offroad merakım veya pick-up sevdam olduğu için değil, öyle denk geldi. Başta sevmedim kamyonet kullanmayı (suzuki vitara istiyordum) ama sonra alıştım.
Antalya'da yaşıyorum. Haftanın 5-6 günü işteyim. Ama iş koşulları gereği (inşaat) bazen araziye de çıkıyorum. Kendime kalan zamanlarda dağlarda kamp vs yapıyorum. Köy kökenli olduğum için daha yüksek kesimlerde olan köye gittiğimde kar, çamur, offroad kendiliğinden oluyor. Yani kısaca aslında tam da böyle bir araca ihtiyacım varmış
En son 6 yıl olmuş birinin yazalı
Uzattığım için kusura bakmayın, fakat hiçbir şekilde yükseltme, lastik ebadı, süspansiyon vs vs alakası olmayan ben, bu aracı sevince neler yapılabilir modunda araştırmalara giriştim. Eşimle de durumu değerlendirdim. (ki doğayı çok severiz) Tek bir konu değil, her konuda bu konu altında yorum yapan arkadaşlar gibi çokça araştırma yaptım.
Şu anda hiçbir değişiklik yapmış değilim. Ama ilerleyen aylarda "Crawler Anka 300" formatında ama yarı yarıya daha ucuz ve bulunduğum şehirde bu işi yapan "gergin garage" isimli firmaya Canopy Camper yaptıracağım. Arkaya gelecek olan ekstra 250kg yük. (düşünün ki başlarda arkaya yük eklemenin zararı olacağını düşünüyordum)
Bunun üzerine lastik ve süspansiyon, yükseltmeye bakarsak, o kadar çok kafa patlatıp yabancı videolar vs izledim ki, daha dün yolda denk geldiğim bir yere uğrayıp (toyota custom garage isimli) bilgi almak istedim. Adam kendi yaptığı Hilux 2016 4x4'e bindirdi. Üstünde "Ironman nitro" süspansiyon kiti vardı. Ki HILUX kullananlar bilir, bouncy dediğimiz, tümsek, çukurda filan, çat çut zıplar, konforsuzdur. Ben de o kadar araştırdım ki, aralarında hakikaten Ironman'i çok geçebilen yok. (Bir tek tough dog kit var benzer) ama o da bu ülkede zor. O ironman süspansiyonlu araca bindiğimde mahallede turladık, tümsekten geçtik, çukura girdik, ve benim süspansiyonum ile hiçbir fark olmadı. (arka makaslar da dahil) sadece boş araziden geçip yola çıkarken farkı farkettim. Ama o değerli arkadaşında da dediği gibi yükseltmeye veya konfor kiti taktırmaya gerek olmadığını anladım.
Daha sonra kendisi kullanmadığı Hilux için 270/70/r18 lastik jant setini önerdi. Ben de ona %3'ten fazlasının kötü olduğunu söyledim, o da "biz %10 filan kadar fark yapıyoruz bir şey olmuyor" dedi. Doğrudur tabi ki ama ben yine de bu kısımda kendi bilgilerim güvenmek istiyorum. Ve artık sadece lastik değiştireceğim.
Ve lastik için araştırmalarım yine çok derin oldu. Buradaki konuyu da, yine buradaki arkadaşlar gibi derinlemesine incelerken denk geldi. En son BF KO2'nin ıslak zeminde kötü performansından dolayı Trail Terrain versiyonuna bakıyordum (ki daha soft bir lastik olduğu için daha az yakıt tüketimi ve benim gibi %80 şehir %20 offroad için ideal) ama onun da yan kanallarının açık olmadığı için suyu dışarı atma özelliği olmayıp yine yol tutuşta sıkıntısını gördüm. En iyi tercih hem ses, hem yakıt, hem şehiriçi hem offroad için "Continental Terrain Contact AT" olduğunu gördüm. Fakat işte sürekli yabancı videolardan araştırma yapmamın sonucu lastik Türkiyede yok
O yüzden döndüm dolaştım BF almayacağım diye kasıyorum. Araştırmalarım sonucu Hankook Dynapro AT2 'ye baktım. Ve benim için çok çok daha iyi olduğunu gördüm. Hatta sonra daha da araştırırken Dynapro ATM 'yi de gördüm. (Daha çok KO2 kıvamında) ama ondan vazgeçtim. Çünkü çoğunluk şehiriçi kullandığım için Dynapro AT2 her türlü yetecektir. Bir de zaten kamp yapmaya gidiyorum, boş tepeleri aşıp, çamura dalmak gibi niyetim yok. Ama kar, çamur vs de dalıcaz bir şekilde kampa gittiğimiz yerlerde de.
Şu anda herhangi bir şey almadım. Lastikler olsun, ekstralar olsun, Canopy Camper olsun, yaptırınca burada paylaşırım.
Son olarak forumda yazan arkadaşlara teşekkürler, ben de lastik olarak 265/65/r18 gidecektim, hiç jantı değiştirmeden ama sanırım boşverip artık -yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi- ORJ ebatlardan gidicem hem Dynapro AT2'den. Hem fiyat uygun, hem performans benim için daha iyi. (şehiriçi ağırlık kullanım) en kötü Dynapro ATM alırdım ama KO2'ye gerek yok. Hem daha pahalı hem de bazı özellikleri hakikaten o paraya bu eksi özellik olmamalı.