2014 İran Kaplıcalar Diyarı Erdebil Ve Sereyn

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan NedimAkkav Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 85
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,769

Etiketler
Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Nasır beyin arkadaşı Cafer bey'le görüşüp sereyn kaplıcalarına gidiyoruz. Altta tesis görevlileri









 

Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Havuzdan sonra reyhan tohumu suyu içiyoruz. lezzetli bir şerbet









 

Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Sereyn'den dönünce sabah kahvaltısı bal kaymak ve terbiyeli işkembe çorbası.









 

Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Gaz lambası değil, doğalgaz lambası. Gaz taşıma, fitil derdi yok. Türkiye'de görmediğimiz bir yöntem.









 




Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Erdebil Eyaleti
استان اردبیل / Ostān-e Ardabīl
Konum
Erdebil Eyaletinin İran'daki konumu.
Bilgi
Yönetim merkezi:: Erdebil
Yüz ölçümü : 17.800 km²
Nüfus(2005):
• Nüfus yoğunluğu : 1.257.624
70,7/km²
İl sayısı: 9
Zaman dilimi: IRST (UTC+3:30)
-Yaz (DST): IRST (UTC+4:30)
Diller: Azerice
Farsça
Talişçe









 

Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Erdebil Eyaleti, (Farsça: استان اردبیل, Ostān-e Ardabīl,Azerice: Ərdəbil), İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

İran'ın İran Azerbaycanı adı verilen ve 3 eyaletini kapsayan bölgesinde yer alır. Ülkenin kuzeyinde yeralan eyalet kuzeyinden Azerbaycan, doğusundan yine Azerbaycan ve Gilan Eyaleti, güneyinden Zencan ve batısından Doğu Azerbaycan ile çevrilidir. Eyaletin 5 şehristanının (Parsabad, Bilasavar, Germi, Meşkinşehr ve Namin şehristanları) Azerbaycan ile 282,5 km.'lik sınırı vardır. Aras ve Belha nehirleri, bu sınırın 159 km.'lik kısmını oluşturur.

Erdebil, 1993 yılında çoğunluğu Doğu Azerbaycan'dan olmak üzere Gilan'ın kuzey bölgeleri de buraya bağlanarak ostan yapılmıştır. Toplam yüz ölçümü 17.881 km², nüfusu 1.257.624 kişidir. Yönetim merkezi eyalete adını veren Erdebil şehridir. Azeri Türkleri yaşamaktadır.









 

Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Şeyh Safiyüddin İshak Erdebili (d. 1252 - ö. 1334 Erdebil), Safevi Hanedanına ismini veren kişidir. Kendisi Kuzey İran'da bulunan Gilan vilayetinde ikamet eden, 13. yüzyılın büyük bir sufisi olan Şeyh Zahid Gilani'nin damadı ve halefidir. Şeyh, oğlu Sadreddin Musa (1334-1391), onun oğlu Hoca Alaaddin Ali (1391-1429), onun oğlu Şeyh İbrahim (1429-1447), onun oğlu Şeyh Cüneyd (1447-1460) ve onun oğlu Şeyh Haydar (1460-1488) yolu ile, Safevi Devleti'nin kurucusu Şah İsmail'in atasıdır.









 

Ynt: 2014 İran Kaplıcalardiyarı Erdebil Sereyn

Safiyüddin Safi iyi bir eğitim görmüş, etkileyi bir dini önder olmakla beraber, sadece alt ve orta sınıfı değil, zamanın Mogol hükümdarlarını da etkisi altına almış, onlardan da hürmet görmüştür. Şeyh’in Moğol Hükümdar’larının elinden birçok insanı kurtardığı anlatılagelir.

Safiyüddin Safi, 13. Yüzyılın önde gelen sufilerinden olan Şeyh Zahid Gilani’nin (1216 – 1301) en parlak öğrencisidir. Hocası, Şeyh Zahid Gilani kızı Bibi Fatıma’yı, Safiyüddin İshak’a vermiştir. Safiyüddin İshak da, Şeyh’in ikinci büyük oğluna bir önceki evliliğinden olan kızlarından birini nikahlayarak akrabalık bağını sağlamlaştırmıştır. Süregiden bu tarz evlilikler, soyları neredeyse bir haline getirdi.

Şeyh Safiyüddin Safi döneminde, Safeviye Tarikatı saygınlığını ve popülerliği oldukça artmış, Azerbaycan, Şirvan, Anadolu, Diyarbakır, Irak yöresinden birçok insan, Safiyüddin Safi’ye bağlanmak için Erdebil’e gelmişlerdir. Bir tarihi kayıta göre, Erdebil’e gelen yollardan sadece birinden 3 ayda 13 bin kişinin tekkeye gelmiştir.

Şeyh Safiyüddin'in Farsça eserleri olmasına rağmen Kürtçe'yle benzelikler gösteren bir şiir dili kullandığı[8] bir eseri mevcuttur. Şeyh Safiyüddin'in şiirlerinin ancak çok azı günümüze ulaşmıştır. Eserleri eski Farsça ve Tatice yazılmış, günümüzde dilbilimi olarak öneme sahiptir, örneğin Safiyüddin İshak'ın en önemli dini eserlerinden biri olan; Dobayti (Çift Beyitler) eski Tati Dili ve Farsça dilbilgisi açısından bilgiler veren önemli bir eser konumu taşımaktadır[9].