2009 Vitara 1.6 Vites Kolunda Titreşim

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sakyuz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,031

sakyuz

Zirve
Yeni aldığım arabayı tanıma süreci devam ediyor. Her arabanın farklı huyu suyu var.
Garipsediğim şeylerden biri vites kolundaki titreşim. Biraz araştırınca bunun arkadan itişli araçlarda normal olduğuna dair birşeyler buldum (http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=710395 ve http://www.ls1gto.com/forums/archive/index.php/t-24900.html - bunlar ingilizce ama özetle dedikleri bunun arkadan itişli araçlarda görülen bir durum olduğu). Şimdi sürekli 4x4 nasıl oluyor da arkadan itişli oluyor derseniz o da oluyormuş ben de başkasının yalancısıyım - o da burda: http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/suzuki/grand-vitara-swb-2005/?section=road-test ) Daha önce test ettiğim bir daihatsu teriosta da aynı durum vardı, onların da 4x2 versiyonları arkadan itişli, 4x4 versiyonu da aynı yürüyen aksam üzerine kurulduğu için benzer özellikler taşıyor herhalde, benim anlayabildiğim budur.

Yani bu bilgilerin ışığında durum normal görünmesine normal görünüyor da yine de aynı aracı kullanan bir iki kişi sitede olduğu için sorayım dedim. Sizin fikriniz nedir?

Ynt: 2009 Vitara 1.6 Vites Kolunda Titreşim

Hep manuel araç kullanan biriyim. Bendeki Suzukinin vitesinde önceki kullandığım araçlara göre dikkatimi çekecek bir titreşim yok.

Hep manuel araç kullanan biriyim. Bendeki Suzukinin vitesinde önceki kullandığım araçlara göre dikkatimi çekecek bir titreşim yok.

Benim kullandığım manuel vites araçlar şunlar:

1992 toyota corolla - hiç fark etmedim ama çok uzun zaman önceydi.
2007 toyota yaris dizel - hiç fark etmedim

Öte yandan arkadan itişli platform üzerine kurulu iki araca denk geldim ikisinde de titreşim var. Dikkati çekecek düzeyde mi normal mi değil mi bu işin normali nedir bilmiyorum açıkçası.

Rölantide vites boştayken vites kolunda gözle görülür bir titreşim var, motor sesi bana normal gibi geldi, ODB test cihazını bağlayınca herhangi bir hata kodu okumuyor (gittigidiyordan aldım ELM327 bluetooth araçla uyumludur inş.) , sürüş normal, yakıt tüketimi biraz yüksek görünüyor (10lt/100km ortalama gösteriyor, ben ölçmedim göstergede yazan değer bu). Durum bu, artık hafta sonu bir de suzuki ustasına göstermek lazım. Gerçi almadan önce göstermek lazımdı ama araba fazlasıyla temiz gözüktüğü için ustaya göstermeden aldım, tanıdık suzuki ustası da yok zaten, artık hayırlısı.

Suzukiyi akşam çalıştırdım ve rölantide boşta vites kolunu kontrol ettim. Gözle görülen bir titreme yok. Kola değince hissedilen bir titreme var sadece. İlk çalıştırmada daha belirgin bir titreme oluyor ancak motor çalışmaya başlayınca titreme kalmıyor.
Bu bilgi işinize yarayabilir diyerek yazıyorum.

Teşekkür ederim.
Bu durum hoşuma gitmedi diyebilirim.
Bu arada bu arabalarda motor kapağı var mı? Hani şu motorun üstünü örten plastik şey? Benimkinde yok ta.. Ekteki resimdeki gibi görünüyor:

IMG_20140820_120724.jpg

Görüntü aynı. Ayrıca plastik bir kapak bende de yok.

Görüntü aynı. Ayrıca plastik bir kapak bende de yok.

Bilgi için teşekkürler hiç olmazsa kapaklı olması gerektiği halde kapaksız olan bir motorum yokmuş:smiley:
Bu ikinci el araba işi böyle sizden önceki sahibinin elinde neler oldu neler bitti bilemiyorsunuz pek, sonra kuruntu oluyor bir süre.
Bundan öneki araba da (rav4 otomatik v.) geri vitese atınca bir vuruntu yapıyordu. Sorun olmadığını anlayana kadar yıllar geçti. Belki bu da öyle olacak.

Yakın zamanda debriyaj seti değiştirdiniz mi?
Benim arabanın servis kayıtlarında bilye değişimi türünden birşey var. Ne olduğunu tam yazmamışlar.
Debriyaj bilyası olduğundan şüpheleniyorum.
Birinci viteste gaza biraz yüklenip aniden debriyaja sonuna kadar basınca bir takırtı geliyor. Bazen tek bazen arka arkaya iki defa. Sanki boşlukta birşey sallanır gibi. Her ne kadar arabayı gösterdiğim servisteki usta z-rotların değişmesi gerektiğini söylese de z-rot sesinin nasıl birşey olduğunu bilirim onu zor duyarsınız, bu öyle birşey değil. Bu takırtıyı yeni fark ettiğim için henüz sormuş değilim nedir diye.
Açıkçası rav4'ın hafiften uğuldayan diferansiyelini özlemeye başladım diyebilirim, "yeni" araba alınca her zaman daha az problemli araba almıyorsunuz, sonuçta bu da ikinci el. Km az da olsa (40bin) galiba debriyaj seti ile ilgili problemler var. Olur mu olur, vakti zamanında ben de 40bin km civarı debriyaj balatası yediğimi bilirim, çok şaşırmam açıkçası.

Gel gelelim bu noktada şu başka bir konu başlığı altında bahsettiğim şikayetvar.com sitesindeki konu aklıma geldi. Şikayeti yazan vatandaşın derdi her ne kadar tam anlaşılmasa da yazmış olduğu bir sürü probleme rağmen başlık tamamen başka birşeydi: "servis orjinal olmayan parça takıyormuş". Başlık bu. Bilemem tabi öyle mi yapıyorlar gerçekten.

Bu da bana şunu düşündürüyor: Mesela orjinal olmayan bir debriyaj bilyası böyle bir ses yapar mı acaba? Rölantide sallanan vites koluna sebep oluyorsa ona da şaşırmayacağım bu noktada.

Bendeki Suzuki de 39.000 km oldu ( yaz sebebiyle biraz kullanım arttı). Son yapılan bakımda ( bir buçuk yıl olacak neredeyse) araba sıfırdan farksız dedilerdi. Fren balataları bile hiç yenmemiş desem olacak demişti yetkili. Yani debriyaj seti değişimi söz konusu değil ve ben genellikle yüzbin devirince baskı balata değiştiririm çünkü sakin kullanan bir sürücüyüm.
Aracınızda LPG varsa titreşimi o yapıyor olmasın. Ben LPG taktırmayarak benzinle devam ediyorum. 40.000 km de bir Suzukinin debriyaj setini en acemi kullanıcı bile zor bozar, aynı şekilde rotlarda da parça değişimi gerekmesi tuhaf. Ben 30.000 de rot- balansa götürdüğümde usta aynı servisin dediğini demişti... Sıfır araç gibi alt takım dediydi.

Aracı biraz fazla dinliyor olabilirmisiniz...

Aracı biraz fazla dinlediğim kesin.
Kesin olan bazı diğer bulgular:

-Ben arabayı almadan önce önce arabanın eski servis kayıtlarında görülen iki sahibi var ikisi de bayan şöför. Genelde daha dikkatli olurlar yaptıkları kazalar yolda değil genelde ilginç bir şekilde otoparkta tampon sürtme şeklinde olur ama mekanik konusunda da aynı derecede umursamaz olurlar.
-Ankara bazı semtlerde dur kalk trafiğinin yoğun olduğu bir şehir.
-Serviste arabanın şanzıman-diferansiyel yağlarını değiştirdik ortadaki transfer kutusu hariç simsiyah çıktı. Uzun yolda 40bin km yapmış arabanın şanzıman yağının bu kadar siyah çıkması mümkün mü bilmiyorum, daha çok şehir içinde kullanılmışa benziyor.

Bu şartlarda baskı-balata yemek ya da bilya bozmak kolay gibi göründü bana.
Ha bütün bunlar normal olabilir mi- olabilir bilmiyorum. Daha önce hiç suzuki kullanmadım bilmiyorum bu araçların huyunu suyunu.

Bu arada yazmayı unutmuşum arabada lpg yok. Zaten bagajda lpg tankı koyacak yer de pek yok:smiley:

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,914
Kayıtlı Üye Sayımız
166,687
Kaydolan Son Üyemiz
Zazizizo

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR