2006 Model T5 İçin Çekyat

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Boğaç Erkan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 55
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 53,268
Ynt: 2006 Model T5 İçin Çekyat

Degerli KARAVANCILAR,Yukarıdaki resimlerde görülen yatakla benim aracım karavan statüsüne girermi? yanıtlarsanızz memnun olurum.ruhsata işletmek, ötv açısından.

Etiketler

Fotograftaki koltuk bence biraz kaba olmus ve aracta yatak amacli kullanildigi belli. Voswagenlerin kendi orjinal koldugunu bozmadan yapilan yata koltuklar var. Yukarda Atilla abi benzer bir fotograf koymus. Arac normal koltuklardan kesinlikle farkli gozukmuyor. Yatak yapmak istediginizde koltugun sirt kismi arkaya yatiyor, oturm kismini altindan ise kayar bir duzenekle baska bir barca cikiyor. Boylelikle tam bir yatak oluyor. Bu dedigim sistemi yaptirirsaniz kesinlikle cevirmelerde birsey olmaz.

Melih Bey, benim bu koltuğu yaptırdığım yerde belirttiğiniz yatar koltuğun aynısı vardı.Boyunu bizzat ölçtüm 165 cm geldi. benim boyum 1.91 cm. Benim o koltukda yatabilmem mümkün değil .Dolayısle kaba olsada böyle özel bir şey yaptırmaya mecbur kaldım.Ayrıca resimdeki yatarlı koltukda rahat yatılabileceğinide hiç sanmıyorum çok girintili çıkıntılı .onun üzerine ayrıca yatak gerekiyor .

metin dağıstanlı' Alıntı:
Melih Bey, benim bu koltuğu yaptırdığım yerde belirttiğiniz yatar koltuğun aynısı vardı.Boyunu bizzat ölçtüm 165 cm geldi. benim boyum 1.91 cm. Benim o koltukda yatabilmem mümkün değil .Dolayısle kaba olsada böyle özel bir şey yaptırmaya mecbur kaldım.Ayrıca resimdeki yatarlı koltukda rahat yatılabileceğinide hiç sanmıyorum çok girintili çıkıntılı .onun üzerine ayrıca yatak gerekiyor .

Sizin mekanizmanin kapali halinde bile yatak oldugu belli. Eger araciniz karavan ruhsatli degilse aracinizin baglanma tehlikesi var Berksan beyin belirttigi gibi. Aslinda kaba dememin sebebi buydu. Yani hic bir sekilde bunu gizleyemezsiniz. Eger araciniz 5 yasindan buyukse bile araci almak icin %84 OTV vermek zorunda kalirsiniz. Bu yuzden arac 5 yasindan buyukse araciniza karavan ruhsati almaniz yarariniza olur. Eger degilse bence normal koltuk gorunumundeki yatar koltuklara donmenizde fayda var.

Sayın BERKSAN, İnternetten araştırıp bulduğum yasaların kabul ettiği KARAVAN TANIMINI açıklıyorum.Hatalı ise düzeltirseniz memnun olurum.
TRAFİK KANUNU : KAMP TAŞITI (EK17.10.1996 - 4199/1 MD :Yük taşımada kullanılmayıp İÇ DİZAYNI TATİL YAPMAYA UYGUN TEÇHİZATLARLA DONATILMIŞ,HİZMET EDEBİLECEGİ KADAR YOLCU TAŞIYAN MOTORLU TAŞITTIR.
TRAFİK KANUNU YÖNETMELİĞİ: 5.1) MOTOR KARAVAN EN AZ AŞAGIDAKİ EKİPMANLARI KAPSAYAN,YATACAK YERİ OLAN ÖZEL MAKSATLI "M" SINIFI ARAÇTIR.
1-koltuklar ve masası olan
2-koltuklardan dönüşen uyku yatağı
3-yemek pişirme imkanları ve
4-depolama ve saklama imkanları olan(benim anladığım dolapları ve buzdolabı olan)
BU EKİPMANLAR OTURMA BÖLÜMÜNE "SABİT OLARAK MONTE EDİLMİŞ OLMALIDIR.ANCAK MASA KOLAYCA ÇIKARILABİLECEK ŞEKİLDE TASARLANABİLİR.Diyor

ÖTV AÇISINDAN İSE: İKAMET İÇİN DÜZENLENMİŞ, İÇİNDE OTURMAYA ,YATMAYA,YEMEK PİŞİRMEYE,TUVALET İŞLERİ VB. ELVERİŞLİ ARAÇLARDIR
BUNLARDAN BENİM ANLADIĞIM BİR YATAKLA BENİM ARABAM KARAVAN STATÜSÜNE GİRMEMEKTEDİR.

Ayrıca ilgili yasa yönetmeliğinde "Sabitlenmiş olmalıdır" ifadesine göre aracımda portatif bir sogutucu ve tuvalette olsa yine karavan sınıfına girmiş olmuyor.

Ayrıca benim bulduğum bu yasa ve yönetmelik dışında,benim gözümden kaçan sizin bildiğiniz yeni yasa ve yönetmelikler varsa paylaşırsanız çok memnun olurum.

Karavanin tanimi budur fakat hangi durumlarda araci karavan sayarak baglayacagina dair bir kanun maddesi var midir? Ben gormedim. Boyle olunca arkaya sabit yatak yapmis boyle yuk olmaz diyip baglamaya kalabilir. Yani ben kendim olsam bu riski almak istemezdim. Tabii ki risk alanindir. Siz boyle yillarca kullanirsiniz birsey olmaz ama belki baskasi ilk seferinde ceza yer. Yani kisinin kendi karari. Ben normal koltuk tipinde olanlari hem daha estetik, hemde normal bir cevirmede polis memurlari anlayamayacagi icin tercih ederdim.

Kanunlar ne yazik ki uygulanmiyor. Ben cekme karavanima muayene'yi ancak 1 yillik yaptirabiliyorum. kanunda 2 yil diye acikca belirtilmesine ve TUV'deki mudure kadar kabul etmesine ragmen uygulama boyle olmazsa dava acin deniliyor.
Aracin baglanma sebebi karavan olmasi degil projesinde olmayan bi eklenti olmasi ve amacindan farkli kullanilmasidir. Haa siz aracinizdaki cek yati sabit baglamazsaniz ve ben bunu tasiyorum derseniz bilemem (O zaman da K2 belgesi ve irsaliye fatura sorabililirlermi acaba?). Forumlarda T4 sahibi bir arkadasimizin size benzer uygulamalarinin polis tarafindan cevrilerek sorgulandigini okudum. Umarim sorun yasamazsiniz.

Bu işin kolay yolu bence ilgili kanun maddelerini yazılı olarak aracınızda bulundurmak ve herhangi bir tartışma halinde çıkarıp göstermek. Kanunu gösterdiğiniz halde ceza yazmaya veya aracı bağlamaya kalkan olur ise hakkında görev suistimali iddiası ile Cumhuriyet Savcılığına başvurma yolu her zaman açık. Ayrıca yazılan ceza "idari ceza" kategorisindedir. Her zaman itiraz davası açabilirsiniz, zor değil. Dahası itiraz davasını kazandıktan sonra (aracınız bağlanmış ise) görev suistimali şikayetine ek olarak tazminat davası da açabilirsiniz. Yalnız her avukat idare hukuku konusunda pek bilgili olmayabiliyor. İşi bilen biriyle çalışmanız daha garantili sonuçlar almanızı sağlar.

bberksan' Alıntı:
Kanunlar ne yazik ki uygulanmiyor. Ben cekme karavanima muayene'yi ancak 1 yillik yaptirabiliyorum. kanunda 2 yil diye acikca belirtilmesine ve TUV'deki mudure kadar kabul etmesine ragmen uygulama boyle olmazsa dava acin deniliyor.
Aracin baglanma sebebi karavan olmasi degil projesinde olmayan bi eklenti olmasi ve amacindan farkli kullanilmasidir. Haa siz aracinizdaki cek yati sabit baglamazsaniz ve ben bunu tasiyorum derseniz bilemem (O zaman da K2 belgesi ve irsaliye fatura sorabililirlermi acaba?). Forumlarda T4 sahibi bir arkadasimizin size benzer uygulamalarinin polis tarafindan cevrilerek sorgulandigini okudum. Umarim sorun yasamazsiniz.

Bende bunu yazacaktim ama cok uzatmak istememistim. Aracta bu yapi sabit ise projesiz tadilattan baglanabilir. Eger sabitlemezseniz kisisel ev esyasi evimde kullanmak icin yaptirdim tasiyorum diyebilirsiniz yanliz o zamanda adiniza duzenlenmis fatura sorabilirler bunun ticari bir mal olmadiginin ispati icin. Yinede en kolay kurtarabileceginiz sekil kesinlikle sabitlemeyip evimde kullanmak icin tasiyorum demek ama aracin icinde bir ton kamp ve tatil esyasi varken polis bunu yer mi bilmiyorum. Eger yemezse ve araciniz baglanirse dava acsaniz bile pek birsey cikmaz. Ustune mahkeme masraflari, ceza ve OTV size kalir.

Bu ulkede bir cok pick-up ustu karavan yabanci ulkelerden gelip gezebilirken, bu forumdan bir arkadas kendi pick-up ustu karavani ile gezerken polis aracini baglamisti. Bildiginiz gibi pick-up ustu karavanlar yuk olarak gosterilerek tasinir. Projeye gerek yoktur, yani sizin temel mantiginiz ile ayni. Arkadas actigi davalari ve ceza itirazini kaybetmisti. O araci baglayan polis, sizin aracida ayni mantikla baglayabilir. Aracin fotografini cekip mahkemeye delil olarak sunabilir. Yani aracinizda bir cok kamp esyasi, portatif tuvalet varken mahkemede bu cekyati yuk olarka tasidiginiza inanmaz bence.

Kusura bakmayin bunlari sizin moralinizi bozmak icin yazmiyoruz. Aramizdan hicbir arkadasimizin yuksek cezalar odemesini mahkemeler ile ugrasmasini istemedigimiz icin yaziyoruz. Ulkemizde karavanciligi ozendiren yasalar yerine tam tersine insani karavanciliktan sogutan yasalar var. Bu yatak yerine arkadaki 3lu koltugu cekyat yaparsaniz koltuk dik konumya yani koltuk konumunda iken hic bir TUV istasyonu ve Polis anlamaz. Anlasada birsey diyemez. VIP donusumlu bir cok minubus var. Kanunlarda koltuklar yatak olamaz diye bir madde bildigim kadari ile yok. Benim dayim hemen hemen 1995 yilindan beri VW transporter kisa sasede cekyatli koltukla gezmekte. 3 farkli arac aldi satti hepsine ayni donusumu yapti. Allah'a sukur su ana kadar ne TUV de nede yollarda bir problemle karsilasmadi ki kendisinin Turkiye'de girip cikmadigi koy kalmamistir. Gercekten cok gezer.

Sayın Melih Bozkurt,Sizin endişerinizi anlıyorum.Eger siz, sadece belirttiğim trafik kanun maddesine göre yorum yapıyorsanız haklısınnız. Ancak kanunları açıklayan ayrıntısını belirten en önemli şeyde, "Yönetmeliklerdir". Yönetmelikler kanunun muğlak ifadelerini daha sarih hale getirir.ayrıntılarını açıklar.Dolayısı ile Trafik polsinin görevide elindeki Trafik yönetmeliklerini uygulamaktır.Aşagıdaki ifadelerdende anlaşılacagı gibi:
TRAFİK KANUNU : KAMP TAŞITI (EK17.10.1996 - 4199/1 MD :Yük taşımada kullanılmayıp İÇ DİZAYNI TATİL YAPMAYA UYGUN TEÇHİZATLARLA DONATILMIŞ,HİZMET EDEBİLECEGİ KADAR YOLCU TAŞIYAN MOTORLU TAŞITTIR.
TRAFİK KANUNU YÖNETMELİĞİ: 5.1) MOTOR KARAVAN EN AZ AŞAGIDAKİ EKİPMANLARI KAPSAYAN,YATACAK YERİ OLAN ÖZEL MAKSATLI "M" SINIFI ARAÇTIR.
1-koltuklar ve masası olan
2-koltuklardan dönüşen uyku yatağı
3-yemek pişirme imkanları ve
4-depolama ve saklama imkanları olan(benim anladığım dolapları ve buzdolabı olan)
BU EKİPMANLAR OTURMA BÖLÜMÜNE "SABİT OLARAK MONTE EDİLMİŞ OLMALIDIR.ANCAK MASA KOLAYCA ÇIKARILABİLECEK ŞEKİLDE TASARLANABİLİR
""MOTOR KARAVAN EN AZ AŞAGIDAKİ EKİPMANLARI KAPSAYAN ""demekle sadece sabit yatacak yeri olmakla bir araç karavan sayılmamakta aracın içinde yolcu koltukları dışında ""SABİT.VE YATAGA DÖNÜŞEBİLEN KOLTUKLAR"",YİNE ARACIN İÇİNDE ""SABİTLENMİŞ YEMEK PİŞİRME İMKANLARI"" ,SABİT OCAK ,MUSLUK (VE BUNLARI İŞLEVLİ KILACAK TEMİZ VE ATIK SU DEPOLARI),(KISACA SABİTLENMİŞ MUTFAK BÖLÜMÜ) VE YİNE"" DEPOLAMA VE SAKLAMA İMKANLARI"", BUNDAN DA AÇIKÇA ANLAŞILACAK OLAN SABİT BİR BUZDOLABI -SOGUTUCU VE DİĞER HER TÜRLÜ İHTİYACINIZI İÇİNDE SAKLAYABİLECEĞİNİZ SABİT DOLAPLAR BELİRTİLMEKTEDİR .AYRICA SAYILANLARI İÇİNDE SADECE "MASANIN PORTATİF OLSADA, BU İÇERİĞE GİRDİĞİ BİLHASSA BELİRTİLMİŞTİR".DOLAYISI İLE TRAFİK POLİSLERİMİZ DE YETKİLERİNİ KULLANMAKTA "KANUNLAR VE YÖNETMELİKLER İLE SINIRLIDIR"
BU KONUDA MÜMKÜNSE HUKUKÇU DOSTLARINIZIN GÖRÜŞLERİNİ ALARAK YENİDEN DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞABİLİRSENİZ BENİDE MUTLU EDECEKSİNİZ.
SAYGILARIMLA

Metin bey risk alanindir. Arac sahibi sizziniz. Bize uyarmaktan ve Insallah sorunsuz kullanirsiniz demekten baska birsey dusmez.

Insallah iyi gunlerde kullanmaniz dilegiyle.

bu durumda kesin çözüm nedir o zaman? aracı kamp taşıtına mı çevirmek? şu 5 yaş dolma hikayesi ötv ödemeden. bunun maliyeti 1000 tl civarı denmekte.ben henüz yaptırmadım ama önümüzdeki sene yaptıracağım.çünkü ruhsatta kamyonet yazınca gümrükten geçerken bile problem.en son ipsalada ki memur bu seferlik geçmenize izin veriyorum ama bu şekilde giriş çıkış yapmanız belgesiz başınızı ağrıtır gibisinden konuşmuştu.Makedon gümrüğünde de otomobillerin arkasında sıra beklerken tırların olduğu bölüme çekildim ve bir sürü uğraşmıştık.en iyisi yasal prosedür ne diyorsa onu yapmak.selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR