2001 Model WJ V8 4.7 Aldım LPG Konusunda Kafam Çok Karıştı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kambera Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 75
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,373

kambera

the sun of a beach
Yer
İstanbul
Değişik sebeplerle gezenbilir sitesini uzun zamandır takip ediyordum. Son günlerde yeni araç almam ile epey bir faydalandım:

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-jeep-cherokee-2001-grand-cherokee-4-7-super-fiyat-ilk-sahibi-ihtiyactan/detay/

Evde bir Hyundai Tucson var ve daha çok hanım kullanıyordu; ben işe gidip gelmek için küçük bir araba bakıyordum ama kardeşime mobilya bakmak için yakın bir tanıdığımıza gidince sıfır aldığından beri geçmişini iyi tanıdığımız çok özenli bakılmış jeep'ini sattığını öğrendim; aracı görmeden satın aldım. İlk sahibinden, herşeyi ile orjinal bir alet. Bir gece önce 206cc benzeri araç satanlara pazarlık mesajları atarken ertesi gün eve kocaman bir aletle dönmem (Tucson bize çok büyük geliyordu halbuki!) şok etkisi yarattı. Ancak aleti, görünüşünü ve kullanışını çok sevdim. Evde ve işyerinde park sorunum yok ve hafta içi 20 km mesafedeki işime gidip geleceğim; arada bir de hafif off-road yapabilirim. 2 sene önce enduro motorla offroad yaparken ayağını ciddi bir şekilde kırmış biri olarak 4 çeker dahi olsa çok ciddi bir isteğim yok.

Araçla ilgili tek söylenecek kötü şey araç bilgisayarındaki ortalama tüketim değeri. Bu sebeple iki gündür lpg dönüşümü konusunda internet'te ve daha çok da bu sitedeki yazılanları okuyorum. Aracı satan kişi ile görüştüm, o tamamen orjinallikten yana, değil lpg, hiç yan sanayi parça kullanmamış. Aracın orjinali ve üretim amacı ne ise o korunmalı falan dedi, offroad kullanımında ve kazada olabilecek risklerden falan bahsetti. Sanırım araca ısındım ve elimde tutacağım. Ama bu kullanım biçimi ile lpg taktırmalı mıyım emin değilim.

Bir taraftan 100 bin liralık konfor eşdeğeri olan aracı 26500 liraya (bana bu fiyata verdi) aldım ve kullanıyorum, ne kadar yakarsa yaksın kârdayım diye düşünüyorum; ve ayrıcaalışveriş merkezi ve feribot gibi kısıtlamalar olmayacak.

Diğer taraftan benzin fiyatlarını hesaplayınca ve uzun süre bineceksem taktırmalıyım diye düşünüyorum.

Formdaki ilgili konuları bulabildiğim kadar okuyorum ama kafam çok karıştı.

Ayrıca bu aracın 2011 vergisi nedir, ne olacaktır bilginiz var mı? Sanırım bir dilekçe verilerek düşük ödeniyormuş, bunun yolu nedir?

Zahmet edip cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Kamber AYDIN
[attachment=1]

big_9507272rm9.jpg

Etiketler
Ynt: 2001 Model WJ V8 4.7 Aldım LPG Konusunda Kafam Çok Karıştı

Selamlar

Önce aracınız hayırlı olsun kazasız belasız kullanın

hem çok eski tecrübelerime dayanarak hemde hissi düşünerek kesinlikle lpg taktırmayın. eksilerini uzun uzun anlatmıycam.
ne taktırırsanız taktırın gücü çektinizmi , şehir içine girdinizmi bedelini ödiyeceksiniz.
ben şahsen arka koltukta çocuklarım otururken arkalarına bir lpg deposu koyma fikrine oldum olası karşıyım.
diğer yandan ikinci araba düşünürseniz küçük az yakan şehir içine uygun vs. bundada eğer 1 senede 40000 km yapmıyorsanız disel düşünmeyin zarar edersiniz.
sigortacınız aracınız kasko degeri üzerinden %5 vergi indirime girip girmiyeceginizi size söyliyecektir. arasanız sitede hesaplama linkleri var.
yukarıda yazdıklarım tamamen şahsi düşüncelerimdir. benim yazdıklarımın tersine lpg savunanlarda olacaktır karar sizindir.

saygılar.

lpg taktırmayın bance ,uzaktan böyle söylemek kolay tabi diyenleride duduyorum hak ta veriyorum ama bir kaç arkadaşımda aynı araçtan var lpg taktıklarından beri huzurları kaçtı,ustasına da düşmemiş olabilirler belki ,ama aracınız çok güzel allah nazardan saklasın ,az yol yapacakmışsınız bence orijinalliğini bozmayın ,bu benim şahsi fikrim...iyi günlerde binmenizi dilerim aracınıza :smiley:

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler. Bir süre daha orjinal hali ile kullanayım bakalım...

Aracınızı iyi günlerde keyifle kullanmanızı dilerim.

2000 4.7 WJ kullanıcısı olarak LPG taktırın derim . 100 liralık benzin yakacağınız yere 60 lira ile gidebileceksiniz. Sorunsuz olduğu tecrübelerle sabit olan PRINS markayı tercih edebilirsiniz. Aynı araca sahip bütün arkadaşlarım memnunlar. Özellikle Prins'ten memnun olmamayana rastlamadım.
4.7 için maliyet yaklaşık 3.500.-TL

Aracınızda lpg olursa fiatı artacaktır.

Aracınıza önümüzdeki sene için bu seneki fiatlarla yıllık 4.400.-TL civarı MTV ödersiniz.

Selamlar,

aracınız hayırlı olsun yaklaşık 2 sene önce benimde aynı araçdan vardı ve lpg ile kullanıyordum gerek performans gerekse tüketim olarak çok tatminkardı tavsiye ederim taktırın pişman olmazsınız ama unutmayın lpg de en öenmli etken uygulamadır taktırcağınız yeri iyi seçin iyi akşmlar

hayırlı olsun aracınız,,,
lpg prins takın sıkıntı yaşamayın tecrübeyle sabittir...zaten chrysler prinsi öneriyor...
vergi bandrolün 1 tanesi 2280 tl artarsa bilemem...1 yıl sonra 1020 tl ye düşecek (bu da artarsa bilemem)

Merhaba,
1999-2000 wj almayı düşünüyorum.Vitesi daha basit anladığım kadarı ile P,R,N,D,1,2 var sanırım.Daha inceleme zamanım olmadı.Merak ettiğim vites kullanımını nasıl yapıyorsunuz.Işıklarda N ye alıyormusunuz yoksa D de bırakıp hiç dokunmuyormusunuz?Birde 1,2 durumu var 1 de 30 km , 2 de 60 km max hız olarak biliyorum acaba şehir içi 2 de sürekli kullanmak çekiş ve şanzıman için yararlı olabilir mi?
Kısaca nasıl bir kullanım uygulanmalı motor performansı ve rahatlığı için?
Saygılarımla...

Konu ile ilgili olmayan bir mesaj olmuş ama yine de cevaplayayım. Uzun yıllardır otomatik araç kullanıcısıyım. Bu tür konvansiyonel otomatik viteslerde, 10-15 saniyeden uzun beklemelerde N'ye almak hem yakıt sarfiyatı hem de aracı yormamak için iyi birşey. Bir zorunluluk değil ama iyi bir şey. D hemen hemen tüm kullanım durumları için yeterli. 2 demek araç sadece 1 ve 2. vitesi kullansın demek; özellikle inişlerde motor freni için yararlı. 1 ise sadece 1. vitesi kullanmak demek; o da çok dik inişlerde faydalı. Benim diğer aracım Hyundai Tuscon; karlı yolda çok dik inişlerde otomatik şanzımanı 1'e de getirsen çok düşük hız için freni kullanıyorsunuz. Ama WJ'lerde vites 1'de arazi vitesi de 4LO iken kilitliyor ve güvenli bir hızda rampa iniyor.

Bu arada benim gaz konusunda kafa karışıklığım sürüyor. Geçen akşam 3-4 saat internette okuma yaptım ama kafam daha karıştı.

WJ cileri görünce dayanamadım yazdım kusura bakmayın,evet konuyla ilgisiz oldu.
Bilgiler için çok teşekkür ederim.

LPG de markadan ziyade işçilik önemli.
4.0 V8 Disco kullanıyorum. aracımda prins LPG var 2006 yılı montajlı, mesela ben hiç verimli kullanamadım. hem tesisatın kötü olması, hem de regülatör içerisindeki diyaframların özelliğini kaybetmesi yüzünden. bunu da edirnede tespit ettiremedim.

4000 devirlere çıkınca gazdan benzine geçmeler, güya 50 derece civarlarında lpg geçişi olması gerekirken belki yarım saat süre ile geçiş yapamaması problemleri vs. bu biraz da şans işi diyebilirim. geçen hafta istanbula gittiğimde regülatör içerisindeki yaprak gibi incecik contanın delindiğini, devirdaimden regülatöre gelen hortumun bu yüzden tıkandığını ve bu yüzden sistemin çalışamadığını anladık. şu anda hiç problem yok. ciddi manada zorladım ama bana mısın demedi. sıralı lpg sistemleri aynen araç gibi periyodik olarak bakım istemekte.

benzinle binme tercihi kişisel ama aracınız en iyi tahminle kışın da geldiğini hesaba katarsak 18-20 lt civarlarında benzin tüketecektir. 70-75 lira civarlarında 100 kilometrede bir maliyet. LPG ile yaklaşık %30-40 yapacağınız tasarrufu hesaba katarsak 1 yıl içerisinde rahatlıkla aracın vergisinin en azından %60-70 lik bir kısmını karşılayacaktır.

bu mübarekler koltuğuna oturduğunuz zaman indirmiyorlar. zevkin doruğu diyebilirim :smiley:
benim tavsiyem taktırmanız yönünde çünkü lpg bu araçları biraz daha tahammül edilebilir hale getiriyor ülke şartlarında.

Esasında benim 4 çeker, jip işleri ile ilgim yoktu. Mühendisliğin getirdiği optimum çözüm manyaklığı ile şehiriçi otomatik bir araba seçimi yaparak 2009 yılında Jazz i-shift bir araba aldım. i-shift ve benzeri ziktronik şanzımanları dizayn eden mühendisleri toplayıp sopa ile dövmek gerekir; 10 ay sonra sattım. Daha sonra işyeri arkadaşımın 2008 Hyundai Tucson CRDI otomatik aracını aldım; bu marka ve modeli istediğimden değil, bildiğim ve temiz bir araçtı; jazz'dan sonra ilaç gibi geldi, rahat ve konforlu idi; memlekette arazide de denedim gayet güzel, yeterli idi.

İkinci araba ihtiyacı olunca ben de işe gidip gelmek için ufak bir araba araştırmam ve yine bildik tanıdktan olma ve tamamen denk gelme sebebi ile 2001 WJ 4.7V8'i aldım.

Sonuçta geldiğim nokta şu; Hyundai Tuscon ile benim alet arasında uzaktan yakından alaka yok. Çok keyif alıyorum. Vergisini ödeyebilirim. Benzinle de kullanabilirim ama gaz takmak makul-optimum çözüm ise gaz da taktırabilirim.

Sizin yazdıklarınız; eski sahibinde bakımını yapan ve rakı muhabbetimin de olduğu tamirci arkadaşın düşüncelerine göre karar vereceğim.

hesap kitap işi biraz. eğer yol yapıp ta harcayacağınız paranın amortisman süresini bulabilirseniz fikir verebilir. örneğin eski arabamda tüketim 10 litre civarı benzin şeklindeydi 100 km de. günde 50 km yapıyordum ve hesaplarıma göre bu sisteme harcayacağım para ancak 300 gün civarında amorti oluyordu. bende taktırmadım. 1 sene sonra aracı sattım hemde bir miktar kar ile. oldukça toparlamış olmama rağmen elimde fazladan para kaldı. oysaki 2000 2500 tl verseydim zararda olacaktım.

Benim aletin daha önceden bakımını yapan (muhtemelen bundan sonra da bakımını yapacak olan), eski sahibinin de yakın arkadaşı Umut Rover - Hüseyin Bey ( http://www.umutrover.com ) ile görüştüm. Gaz tavsiye etmedi; eğer aracın 30bin km civarı olsa idi olabilirdi ama 100bini aşmış aletlerde motorun sıvı yakıta alışmış olmasından dolayı motoru yakma ya da ömrünün kısalma riski olacaktır dedi. Hatta benim makinadan birinde varmış ve gaz takılıp motor yatak sarmış. Gaz bir şekilde motor yağının eksilmesine sebep olabiliyormuş. Bu halde kullansan daha iyi edersin dedi.

Önemli bir bilgi olduğu için paylaşmak istedim.

kamber bey,
bu ve benzeri varsayımlar forum genelinde ve bir çok forumda tartışıldı bir çoğunu da yakinen takip ettim. çünkü hem bu hemde daha önceki bir çok aracımda lpg kullandım. sadece bu araçtaki sorunların dışında ki bu araçtaki sorunlarda lpg nin kendisinden kaynaklı sorunlardır, ben açıkçası motorla alakalı sıkıntı yaşamadım. daha önce de bir yerlerde yazmıştım genelde benzin daha çok sıkıntı yaratmıştı yakıt kalitesi yüzünden.

usta değilim kullanıcıyım, ama bunları ben varsayım olarak görüyorum. otomobil firmalarının artık doğuştan lpg li araçlar ürettiklerini Chrysler vb ciddi markaların marka tavsiyesinde bulunduklarını düşünürsek, pek mantıklı gelmiyor açıkçası

Cevaplayan arkadaşlara teşekkürler; biraz daha benzinle gezeyim, biraz daha okuyayım; aralıkta muaynesi geliyor zaten; lpg'ye girersem muayneden önce girer hepsini bir arada hallederim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR