1993 Vitara Jlx 1.6 Hararet Göstergesi Sorunu ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yimust Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,910

yimust

Gezersem Görürürüm, Görürsem Anlatırım !
Yer
Sarıyer-İSTANBUL
Arkadaşlar iyi geceler, 1993 mod. 1.6 Vitara jlx 5 kapı araç var, aracın haraket göstergesi(ipresi) uzun süreli kullanımlarda dahi yerinden kıpırtamıyor.
Formu kontrol ettiğimde hareret göstergesinin belli bir süre sonra C nin üstünde yani tam ortada kalması gerektiği belirtiliyor.
Sizce sorun ne olabilir, şimdiden iyi geceler dilerim....esen kalın.

Etiketler
Ynt: 1993 Vitara Jlx 1.6 Hararet Göstergesi Sorunu ?..

Termostat arızalı olabilir. Ayrıca radyatördeki soğutma sıvısı seviyesini de kontrol edin.
Aracı aldığınızdan beri böyleyse uzak bir ihtimal olmakla birlikte araca orjinalinden büyük radyatör takılmış olabilir. Hararet ibresi orta bölgeye çıkmadığı sürece motor düzenli çalışamaz ve yakıt tüketimi fazla olur.

veteriner' Alıntı:
Termostat arızalı olabilir. Ayrıca radyatördeki soğutma sıvısı seviyesini de kontrol edin.
Aracı aldığınızdan beri böyleyse uzak bir ihtimal olmakla birlikte araca orjinalinden büyük radyatör takılmış olabilir. Hararet ibresi orta bölgeye çıkmadığı sürece motor düzenli çalışamaz ve yakıt tüketimi fazla olur.
veteriner arkadaşım ilgine teşekkür ederim, servisle görüştüm muhtemelen hararet müşirinin arızalı olduğunu belirttiler, değişim yoluna gideceğiz...
Kalın sağlıcakla....

Bu hararet göstergesi saçmalığı yüzünden iki kere conta yakmış ve buda yetmezmiş gibi silindir kapağını çatlatmış ve dünya paraya yenilemiş bir olarak size bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum,benim aracımda 1993 model 1.6 16 valf jlx,

1) Asla termostatı orjinal değeri olan 82 dereceden daha yüksek olanıyla değiştirmeyin,yok kalorifer daha iyi ısıtır,yok 88 derecelik termostat daha iyi olur saçmalıklarına kulaklarınızı tıkayın ve kısa boylu olan 82 derece yeni bir termostat takın.

2)Üşenip ertelemeden hemen radyatörünüzü söktürün güzelce şişletin ve temizletin.

3)Hararet müşürünü yenileyin.

Tüm bu işlemlerden sonra motor ısınınca hararet göstergeniz (eğer arızalı değilse) C ibaresinin 1 santim kadar üzerinde sabit kalacaktır.Diğer araçlarda olduğu gibi ibrenin tam ortada durmasını beklemeyin ve harareti yükseltmek için para ve çaba sarf edip benim gibi kendi kuyunuzu kazmayın.

Fikir alış verişinde bulunduğum ve araçlarını incelediğim 4 vitara kullanıcısı arkadaşımın 4 ününde hararet göstergeleri motor sıcakken C ye yakın duruyor (kesinlikle ortada değil !) ve yetkili servisteki usta vitaralarda normal durumun bu olduğunu söylüyor.

Ben işin doğrusunu öğrenene kadar boş yere yaklaşık 2 milyar harcamak zorunda kaldım,aman sizde benim durumuma düşmeyin,bırakın ibreniz sola yatık dursun.

Selamlar,

erenatac bey teşekkür ederim. Belirtmiş olduğunuz konulara harfiyet katılıyorum. Bizim ipre tamamen tipte, hiçbir zaman tüm zorlamalara rağlen yerinden kıpırtamıyor. Hatta arabayı düşük viteste yorduğumuzda bile yine aynı. Kesinlikle hararet müşürü olarak belirlendi. Termostat ise bilemiyeceğim kaçlık. Arabayı servise götürüp belirtmiş olduğunuz konu dahilinde işleme tabi tutucağız. Kal sağlıcakla.....
[/quote]

Selamlar.Erentac arkadaşımızın da dediği gibi kafanıza takmayın.Bende aylardır bu şekilde kullanıyorum hiç bir sorun teşkil etmiyor.Normal şartlarda tabi.Isı -15 dereceye düştüğünde ısıtmaz oluyor bütün camlar buz tutuyor.Yumruk kadar buz tutmamış yerden bakarak yola devam ediyorsunuz.Birde 4L konumunda 30 cm karda bütün çekişleri iptal olan cj5 rampa yukarı normal lastiklerle çekerken 5000-6000 devirlerde bayağı bağırttırdığınızda 90 dereceyi geçecek gibi olur durup ufak ufak gaz pedalına basarak soğutursunuz.Bu şartlar çok nadir zamanlarda oluşacağı için bu şekilde kullanmaya devam edin bencede. :D(Bütün bunlar termostadı değiştirmeme rağmen).İkinci bir not:Ne hikmetse bunların radyotörü de hep büyük oluyor.Beninkinede aynısını dediler.

Abdullah bey dediğinizde çok doğrusunuz.Hararet bu seviyede olanlar çok yakmakta misal ben.
veteriner' Alıntı:

Ben yukarıda belirttiğim işlemler sonucu hararet göstergemi ortaya getirdiğimde (yani 90 derece tabir edilen bölgeye) aracı park edip kontağı kapattığımda duyduğum ses soğutma suyunun fokurdama sesiydi.

Suzuki iyi hoş araba ama hararet göstergesi kesinlikle güvenilmez,ben aracım ne güzel 90 derecede çalışıyor artık derken suyu çoktan kaynatıp silindir kapağını çatlatmışım haberim yok.

Suyun kaynama derecesi 100 santigrat, 3 litre antifriz eklenmiş suyun kaynama derecesi dahada yüksek,yani benim gösterge bana 90 gösterirken motorda ısı 120,130 derecelere ulaştı demekki.

Sonuç olarak biraz pahallıyada gelse yaşamadan inanmayacağım iki tecrübe edindim,birincisi göstergeniz yalan söylüyor,ikincisi ise suzuki motoru hararete karşı çok hassas hatta hiç sevmiyor ve hemen sağı solu çatlatıyor,aman hararet yaptırmayın.

Yanlış uygulama yaptığınız kanaatindeyim.Bu gibi durumlarda kontağı kapatmamak gerekirdi.Rolantide yada biraz daha yüksek devirde motoru soğutmanız gerekirdi.Kontagı kapattığınız zaman teslim olmuşsunuz demektir.Rolantide soğutursanız hararetten kurtulma ihtimali çok yüksektir.Belki zarar bile görmez diyebilirim.
erenatac' Alıntı:
Ben yukarıda belirttiğim işlemler sonucu hararet göstergemi ortaya getirdiğimde (yani 90 derece tabir edilen bölgeye) aracı park edip kontağı kapattığımda duyduğum ses soğutma suyunun fokurdama sesiydi.

Suzuki iyi hoş araba ama hararet göstergesi kesinlikle güvenilmez,ben aracım ne güzel 90 derecede çalışıyor artık derken suyu çoktan kaynatıp silindir kapağını çatlatmışım haberim yok.

Suyun kaynama derecesi 100 santigrat, 3 litre antifriz eklenmiş suyun kaynama derecesi dahada yüksek,yani benim gösterge bana 90 gösterirken motorda ısı 120,130 derecelere ulaştı demekki.

Sonuç olarak biraz pahallıyada gelse yaşamadan inanmayacağım iki tecrübe edindim,birincisi göstergeniz yalan söylüyor,ikincisi ise suzuki motoru hararete karşı çok hassas hatta hiç sevmiyor ve hemen sağı solu çatlatıyor,aman hararet yaptırmayın.

Nazif bey söylediğiniz gibi yapılması gerektiğini ve devri daimin asla sonlandırılmadan suyun soğutulması yoluna gidilmesi gerektiğini biliyorum,zira fokurtuları duyduktan sonra yaptığım ilk şey motoru tekrar çalıştırmak ve termostat kapağının üzerindeki iki civatayı hafifce gevşeterek oluşan basıncı düşürmek oldu.(Diğerlerini bilmem ama suzukide radyatör kapağını açmaktan konumu itibari ile daha güvenli)
Ama malesef olan olmuştu bu arada..

selamlar,

erenatac' Alıntı:
Nazif bey söylediğiniz gibi yapılması gerektiğini ve devri daimin asla sonlandırılmadan suyun soğutulması yoluna gidilmesi gerektiğini biliyorum,zira fokurtuları duyduktan sonra yaptığım ilk şey motoru tekrar çalıştırmak ve termostat kapağının üzerindeki iki civatayı hafifce gevşeterek oluşan basıncı düşürmek oldu.(Diğerlerini bilmem ama suzukide radyatör kapağını açmaktan konumu itibari ile daha güvenli)
Ama malesef olan olmuştu bu arada..

selamlar,
ama basıncın düşmesi suyun kaynamasına yol açmaz mı? yüksek basınçta suyun kaynama noktasıda yükseliyor düdüklü tencere hesabı...acaba basıncı düşürmek yol açmış olabilir mi?

Selamlar ben fatih. Sakaryadan.
Benim niyetim 1990-1993 arası vitara almak yani arabam var 1996 tipo onun değerinde bi araç bunu buldum yani 7000-9000 tl'lik bi vitara almayı düşünüyorum bunların.kullanımıyla ilgili bilgi sahibi değilim. bunların hp gücü falan nekadar?
Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim saygılar...

Fatih selam.İstemiyerek de olsa jeep lerin içinde en az yakanı ,en az vergisi olanı,1600 cc olmasına rağmen çok çok güçlü olanını seçmişsin bunu bil.Araç 85 hp dir.Normal kullanımda bu güç fazlasıyla yetiyor.Arazi ve diğer ağır koşullarda da 4L konumuna vitesi attığın zaman bu araç dağ aslanı olup çıkıyor.Tabiki lastik faktörü çok önemli.Dışı küçük içi inanılmaz derecede büyük.Konfor dersen benim bmw aracım da var inanki onu aratmıyor.İlk başlarda araç itici gelebilir ama kullandıkça hayran kalırsın.Yalnız dediğin rakamlara 5 kapılısını zor alırsın gibi.3 kapılıların fiyatları o seviyelerde.
54fatih' Alıntı:
Selamlar ben fatih. Sakaryadan.
Benim niyetim 1990-1993 arası vitara almak yani arabam var 1996 tipo onun değerinde bi araç bunu buldum yani 7000-9000 tl'lik bi vitara almayı düşünüyorum bunların.kullanımıyla ilgili bilgi sahibi değilim. bunların hp gücü falan nekadar?
Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim saygılar...

Amaç bir an evvel sisteme yavaşca soğuk su ilave edip harareti düşürmek olduğu için suratima patlama ihtimali olan radyatör kapağı yerine termostat kapağını gevşetip basıncı sıfırladıktan sonra radyadör kapağını açarak devri daim yapan sisteme yavaş yavaş soğuk su eklemeyi daha doğru buldum.

yerbezi' Alıntı:
ama basıncın düşmesi suyun kaynamasına yol açmaz mı? yüksek basınçta suyun kaynama noktasıda yükseliyor düdüklü tencere hesabı...acaba basıncı düşürmek yol açmış olabilir mi?

Selamlar nazif bey. bu aracın arazide genelde şurası kırılır dediğiniz bir durumu varmıdır. parçaları pahalımıdır.piyasada mevcutmudur?birde bunların 8 valf olanları ve 16 valf olanları varmış sanırım bu bahsettiğim modellerde 8 valf sıkıntı olurmu?
Saygılar.....

Fatih selam.8 valf varmı bilmiyorum.Benim aracım 16 valf.Ben sana kendi aracımdan edindiğim bilgileri aktarıyorum sadece.Vitara arazi ve asvalt için uyarlanmış en iyi 4x4 lerden biridir.Şasesi çok sağlamdır.Arabayı yukarı kaldırıp atmadığın sürece kırılacak bir yeri yok gibi.Ama sonuçta buda insan yapısı vede metal parçası ne zaman ne olacagını bilemezsin.Ben bu güne kadar vitara nın arazide bir yeri kırılıp kaldığını duymadım da görmedim deYalnız bijon saplamaları hariç.Benim elemanlar yolda giderken sol arka teker arabayı solladı bir defa.Bu olayı bir kişiden daha duydum.Buda demektirki aracı alınca ilk bijon saplamalarını değiştireceksin.Bu çok önemli.Parça fiyatlarına gelince profilinden yaşadığın yeri bulamadım.Ankarada yaşıyorsan pahalı,İstanbulda yaşıyorsan yarı fiyatına vede ucuz.Burdan da çıkartacağımız konuda nerde olursak olalım parçaları İstanbuldan sipariş edeceğiz,iyi bir usta bulup yaptıracağız.
54fatih' Alıntı:
Selamlar nazif bey. bu aracın arazide genelde şurası kırılır dediğiniz bir durumu varmıdır. parçaları pahalımıdır.piyasada mevcutmudur?birde bunların 8 valf olanları ve 16 valf olanları varmış sanırım bu bahsettiğim modellerde 8 valf sıkıntı olurmu?
Saygılar.....

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,873
Kayıtlı Üye Sayımız
166,660
Kaydolan Son Üyemiz
Necmierdan

Çevrimiçi üyeler

Geri