1993 Vitara Jlx 1.6 Hararet Göstergesi Sorunu ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yimust Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,912
Ynt: 1993 Vitara Jlx 1.6 Hararet Göstergesi Sorunu ?..

UltraStore' Alıntı:
Tsk, hepsini kontrol ettireyim termistati musurü falAn
Termostatı açıp kontrolü kolay, bazen sıcak iklimlerde araba hararet yapmasın düşüncesiyle söküp atıyorlar. ;D
Termostat yerindeyse ama kireç, çamur, tortularla kaplıysa ... görüntü bozuksa orjinali ile değiştirin.
Termostat temiz görünüyorsa kaynar suya sokup açıldığını sudan çıkarınca kapandığını gözle görebilirsiniz.
Sizinkinde sorun varsa kapanmaması lazım.
Termostat alırken yetkili servisten orjinalini almanız iyi olur. Yan sanayiler görevini tam yapmıyor.
Isı sensörünün kontrolü için bizim yapabileceğimiz bir yöntem yok sanırım, en güzeli yetkili servise gidip tech-1 cihazına bağlatıp kontrol ettirmek olur.
Ayrıca aracın geçmişini bilmiyorsanız soğutma sıvısını boşaltıp içeriyi basınçlı suyla temizletip gerekirse radyatörü de şişletip, hortum, kelepçeleri de elden geçirip 1/3 antifriz, 2/3 saf su karışımı koyun.
Aracınız LPG li ise motor çalışınca soğutma sistemindeki sıvı hem motoru hem de LPG yi ısıtmak için kullanıldığından motorun ısınmasının aynı marka-model benzinli bir araca göre daha yavaş olması normaldir.
Benim araç 1.6 benzinli motor soğukken ilk çalışmada yüksek devirle çalışıp normal devri olan 800-850 ye geldiğinde hararet saati yerinden belki 1 mm oynayıp-oynamıyor bu sırada motor ısısı 58-60 dereceye geliyor.
Hararet saati ibresi alt çizgiye geldiğinde 65 derece oluyor.
82 derecede termostat açıyor ve motor ısısı hızla 73-75 civarına düşüyor,
sonra tekrar yükselmeye başlıyor,
sakin düşük devirle sürüldüğünde73-75 arası
rampalarda yüksek devirle veya hızlı sürüşte 78-80 arası oluyor.
Bizim araçlardaki kranktan güç alan genleşmeli kavrama sistemi ile çalışan soğutma pervanesini soğutma konusunda yabana atıp-küçümsememek lazım. İlk çalışmada yavaş-avare dönen pervane, motor ısındıkça hızlanıyor.
Motor sıcaklığı maksimuma geldikten sonra da sabit bir hızla dönmeyip aracın hız ve devirine göre de hızlanıyor. Aracınızın bu yönden bir arızası olup olmadığını da inceleyin.
Eğer soğutma sisteminin elemanları olan radyatör, kalorifer radyatörü, termostat, antifriz, hortumlar, yedek su deposu, pervane, kayış, pervanenin şartlara göre hızlanmasını sağlayan kavrama sisteminde bir sorun yoksa aracın hararet yapması zor.

Etiketler

arkadaşlar herkeze merhabalar.ben hararet göstergesi sorununu çözdüm. ısrarla orjinal.

müşür değiştirmiştim baştan.fakat sorun düzelmeyince ustayı değiştirdim.ustanın dikkati ve ısrarı sayesinde, tekrardan eski müşüre baktık.arkasındaki lehiminin gevşek olduğunu bfarkettik.iyi bir lehimleme işlemi sayesinde.göstergemiz oldukça iyi çalışmaya başladı.yani sizin anlayacağınız orjinal parça üzerinde kafa yormak lazım.

Üstat. Ben 1993 5k jlx i aldığımda hararet müşürü arızalı imiş. Eğer hararet göstergesinde ibre ortaya gelmez bu araçlarda. Hatta sol kenara yakın bir çizgi var. O çizgiyi kesinlikle geçmez. Eğer geçtiyse zaten motora zarar vermiş demektir. Önce hararet müşürünü değiştirip, saati de kontrol ettirin. Selamlar...

Merhaba
Mehmet bey sayesinde hararet sorunu çözdüm. Sistemde bir kaçak yok. Pembe renkli antifriz koydum. Mehmet beyden aldığım harici hararet ölçeri taktırdım. Şimdi her an motorun hararet değerini görebiliyorum. Sakin kullanımda 82 derece termostat açıyor ve ısıyı hemen düşürüyor. Motora zarar verme meselesi ortadan kalktı. Herkese tavsiye ederim.

Ufak bir sorunum hala var, farlar açıkken gösterge yüksek gösteriyor. Mehmet beye sordum o da akü eski ondan dedi. Yeni akü alıp bakmak lazım.
İyi geceler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,875
Kayıtlı Üye Sayımız
166,661
Kaydolan Son Üyemiz
Necmierdan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR