Ynt: 1968 Model Land Rover Series II
merhaba kingberq,
öncelikle aracınızın şasi numası hakkında bilgi vereyim:
aracınız orjinal ingiliz üretimi ise şasi üzerinde, sağ ön çamurluktan şasinin ön ucuna bakarsanız rahatlıkla görebilirsiniz. burada orjinal çakma numara mevcuttur.
ancak yerli üretim ise( 70 li yılların ortalarına kadar izmirde bmc fabrikası landrover üretmişti) bu araçlarda şasi numarası sol tarafta, şasinin ön ucunda perçinli küçük bir aliminyum levha üzerinde basılıdır. örnek: L1508 . görebilmek için sol ön çamurlugun içinde şasinin ön tarafına bakınız.
gelelim sorularınıza; forumda konu ile ilgili yorum yapan tüm arkadaşlara katılıyorum,ama konuya katkıda bulunmak isterim.
aracınızla ilgili bence yapılabilecek dört yöntem görülüyor.
1. aracınızı uygun bir fiyata ,hiç uğraşmadan satmak
2. ortalama bir tamirat ile fazla masraf yapmadan arasıra kullanmak.
3. aracın vergilerini ödeyerek trafikten çekme belgesi almak( bu durumda araç hurdaya çıkmaz, ilerde ötv indirimi yasası çıkma ihtimali gözönünde bulundurularak araç bekletilir. vergi işlemez!!! bu arada aracın bazı parçalarınıda satabilrsiniz.)
4.eğer çok iyi bir usta bulabilirseniz,sabrınızda varsa, ciddi bir restorasyon yapmak.( aracınız orjinal ingiliz üretimi ise)
restorasyon ile ilgili birkaç öneri(m olacak:
1. araç tamamen sökülür. şasi, makaslar,ön ve arka diferansiyel kovanları kumlamaya verilir, şasi sıcak daldırma ile galvaniz kaplanır,makaslar,ve kovanlar önce sac astarı ile astarlanır sonra boyanır. şasi ve yüriyen aksamlar bittikten sonra diğer işlemlere geçilir.
2. kaporta işçiliği için mutlaka uzmanlaşmış land kaportacısı bulunuz. tabiki motor içinde.
3.boya işçiliiği herhangibir boyacı olabilir,
4.maliyeti hesaplamak için elektrik, cam, ve döşeme masraflarınıda dahil etmek gerekli.
bence böyle bir işlem 6 ay ile bir yıl arasında sürer.(daha önce bende defalarca restosasyon yaptım, kendi aracım iki yıl sürmüştü)
bu işlemlerin maddi boyutu ise 15000-2000 arasında değişir.
eğer aracınızı gerçekten seviyorsanız böyle bir işe girin derim,sanayi havasını sevmiyorsanız,iyi ustalar bulamazsanız gerçekten yorulur ve üzülürsünüz.
kolay gelsin.( bu arada siz dahil restorasyon yapmayı planlayan tüm arkadaşlara deneyimlerim ölçüsünde bilgi akışı sağlamaktan memnuniyet duyarım.)