17 Ağustos 1999 - 2009

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan eftaLYa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,184

eftaLYa

Face & Ben
Yer
İstanbul - Şişli
Web
www.esraakeroglu.com
10 sene olmuş.. Pek çok sevdiğimizi toprağa vereli 10 uzun sene.
Bu saatlerde panik halde ne yapacağımızı bilmez durumdaydık pek çoğumuz. Sabah ışıkları olayın vehametini gösterdi.
Kimimiz akrabasını, kimimiz can dostunu, kimimiz evladını,sevgilisini yitirdi...
Kaybettiklerimize tekrar Allah'tan rahmet diliyorum.
İnşallah böyle felakatler yaşamayız ve yaşasakda umarım yaşadıklarımızdan ders alıp gerekli tedbirleri almış oluruz..

Etiketler
Ynt: 17 Ağustos 1999 - 2009

Türkiye'nin 20.YY da yaşadığı en büyük felaket....
Binlerce insan hayatını kaybetti,binlerce insan yaralandı,binlerce insan sevdiklerini kaybetmenin acısını yaşadı. Yaralananlar ve sevdiklerini kaybedenlerin bir çoğu hala o günlerde yaşadıkları tramvaları atlatmaya,yaralarını sarmaya uğraşıyor.Umarım bir daha böyle bir felaket yaşanmaz...
Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum.

Öncelikle ölenlere rahmet, kalanlara ise başsağlığı diliyorum.

Öte yandan bugüne kadar depremle ilgili yapılanlar söz konusu olduğunda ise, bakış açısının değişmediğini üzüntüyle görüyorum. Önemli olan deprem, sel vs. değil de buna olan yaklaşım, fakat gelin görün ki televizyonda maymunlara(!) ve şempanzelere(!) verilen değer ne yazık ki ne bilim adamlarına ne de bu konuya hayatlarını adamış insanlara veriliyor. Buna bir de basiretsiz yöneticiler eklenince herkesin işi Allah'a kalmış oluyor.

Ben Ankara' daydım... Çok pis bi sıcak vardı o gece. Saat 2:30 gibi Annem, "bu sıcak hayra alamet değil" demişti. Hatta bu akşamda aynı sıcak oldu, korktuk ve konuştukta biraz bu konuda. Saçma ama, sonra serinledi hava, rahatladık biraz.

Kedimiz vardı. Bembeyaz Ankara kedisi. Fır fır.
Yattık 3' e doğru. Tam uyumamıştım, yatağımın ayaklarının ikisi tekerlekli. Birden yatak ileri geri gitmeye başladı. Fır fır geceleri hep koşturur dururdu ev içinde, koridorda felan, kendince, hayalinde avlanırdı :smiley: Nevresimlerle felan oynardı. Önce fır fır nevresimi çekiştiriyor zannettim. "Fır fır yapma" diye bağırdım. 2 saniye sonra bi aksilik olduğunu anladım. fırladım yataktan. Annemle koridorla karşılaştık, sarıldık birbirimize, bina sallanıyor..
Annem dua okuyor.... Ben onun omuzunun üstünden camı görüyorum. 8. katta oturuyoruz, üzerimizde de 8 kat var. Binamızın olduğu kat resmen 1 metre ileri geri gidiyordu, camdan, tül arkasından görüyordum bunu....
İğrenç, felaket bişey.... Sonra elektrik kesildi, aşağı indik felan....

Şimdi o korkumu, deprem bölgesindeki insanlarla kıyaslıyorum, kıyaslayamıyorum... Tüylerim ürperiyor....

Kalanlara sabır, vefat edenlere rahmet diliyorum içtenlikle...

İlave etmek istediğim bişeyler var....
Şu an Ankara' da yaşıyorum ama, depremden sonra, yıllardır Bodrum' da yaşıyordum ve hanımlara yönelen bi tekstil işi yapıyordum. Bikini, iç çamaşırı satıyordum. 12 ayda açıktı mağazamız, yani İstanbuldan 12 ay müşterimiz oluyordu. Ve İstanbul' lu hanımlarla hep sohbet ediyordum, yüzlerindeki korkuyu görüyordum konuşurken... Çoğu Bodrum' dan ev felan alıp, yavaş yavaş yerleşiyordu Bodrum' a.... Yakın arkadaşım olan müdürümüzde Kastamonu' lu. Birçok tanıdığı felan var deprem bölgesinden, içimiz kanayarak sohbet ederdik kendisiyle... Sonuçta anlıyorum birazda olsa...

İstanbul' da yaşayan arkadaşlar, sizi üzmek istemem ama, büyük İstanbul depremi olacak, olacak, olacak.....

Lütfen her türlü tedbirinizi alın. Her türlü, kayıtsız kalmayın...

Lütfen, lütfen, lütfen.... B C D.... Bütün planlarınızı yapıp, önlemlerinizi alın.. Lütfen...

Küçücük bir sarsıntıda bile, aklıma 10 sene önceki deprem gelir. Allah bir daha yaşatmasın kimseye...
Hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyorum.

eftaLYa' Alıntı:
10 sene olmuş.. Pek çok sevdiğimizi toprağa vereli 10 uzun sene.
Bu saatlerde panik halde ne yapacağımızı bilmez durumdaydık pek çoğumuz. Sabah ışıkları olayın vehametini gösterdi.
Kimimiz akrabasını, kimimiz can dostunu, kimimiz evladını,sevgilisini yitirdi...
Kaybettiklerimize tekrar Allah'tan rahmet diliyorum.
İnşallah böyle felakatler yaşamayız ve yaşasakda umarım yaşadıklarımızdan ders alıp gerekli tedbirleri almış oluruz..
Bu dakikaları unutmak mümkün değil Allah birdaha yaşatmasın

bende umarımki herkes ders çıkarmışdır bu konuda çünki yardıma gidenler bile çok büyük z orluklar yaşadı ve yaşattılar hayatta en pahalıya edinsiğimiz şey bence teçrübe çok büyük eksikliklerimiz var bu konuda

Güncel.... Konu önemli, duyarlı kalalım ve boşlamayalım arkadaşlar, derim....

Aralıklı senelerde gittiğimiz gibi yine gökçeada daydık güneş tutulmasını karşıladık orada ve 16 ağustos dönüyoruz eve tekirdağda biraz oyalandığımızdan eve girişimiz 02.00 gibi oldu eşyaları indir felan uymamamız 02.30 civarı idi sonra o büyük gürültü ( sayha ) ile ben yataktan değilde yerden kalkıyordum. evime güvenim sonsuzdu çünkü yapımda hırsızlık yapmamıştım usta ne kullanmak istedi ise kısmadan almıştım binam 6 katlı idi ve daha sonraki tespitlerimde hiç hasar veya çatlak dahi oluşmamıştı buraya kadarı beni ilgilendiriyor aslında bundan sonraki yazabileceklerimi bu sayfanın alamayacağını belirtmek isterim ama büyüklerimiz bunu kısa keserek demişlerki < bir musibet bin nasihattan iyidir >. bunun en güzel örneğini japonlar atom bombası ve o yetmiyormuş gibide sürekli depremlerle yaşıyorlar gelin görünki ne bir karamsarlık ne bir hayata küsmek hatta iyiye , güzele ,kaliteye, sağlamlığa ,doğru kendilerini kırbaçlamaya devam ediyorlar. dediğim gibi benim bu konuyu kısa kesmem inanın çok zor ama bunu başarmak istiyorum ve bitiriyorum ama bakın nasıl bir mesajla ?

1. Yer, o şiddetli sarsıntısıyla sarsıldığı,
2. Yer, ağırlıklarını dışa atıp-çıkardığı,
3. Ve insan: "Buna ne oluyor?" dediği zaman;
4. O gün (yer), haberlerini anlatacaktır.
5. Çünkü senin Rabbin, ona vahyetmiştir.
6. O gün insanlar, amelleri kendilerine gösterilsin diye, bölük bölük fırlayıp-çıkarlar.
7. Artık kim zerre ağırlığınca hayır işlerse, onu görür.
8. Artık kim zerre ağırlığınca bir şer (kötülük) işlerse, onu görür.
zilzal suresi ( 99. sure ) ( türkçesi deprem suresi )

şimdi 2. maddeye çok dikkat edelim kıyamet günü bu ağırlıklar insanlar olacağı gibi şuan da çeşitli madenlere yorumlayabiliriz yani doğalgaz ,kömür ,altın ,bor,petrol ,ve sizin aklınıza geleblilen tüm madenler bunların çoğu yerin altında değilmi

ben depremden kısa bir süre sonra adapazarı ,gölcük, ve yalovayı sokak sokak dolaşan birisi olarak ve daha sonrada tv lerden epeyce bilgi birikimi olan bir arkadaşınız olarak mesela bir örnek atv anahaberden : yer gölcüğün yukarı mh si yüksekçe bir yer bir aile reisi bahçesinde su bulmak için girişimde bulununca suyu bulur fakat bu su es kaza bir gün yanar yani alev alır akıllı adam ilginç bir metal bir tüp ile yerden çıkan suyu alttan alır gazı ise tüpün üstünden ve yanına bir ocak yaparak bunu biliyormusunuz kaç yıl kullanır TAM 37 yıl şimdi ne oldu bu adamcağızın yer altından çıkardığı gaz yeterli olmadı fazlası ,aynen sizi temin ederim 17 ağustosta marmara denizinin içinde istanbulun her yerinden ve fabrika güvenlik kameralarından da görüldüğü gibi koca denizin içinde patlayıp büyük bir enerjiyi açığa çıkardığı gibi çok büyük bir ışığa sebeb oldu gölcükte koca gemiyi kaldırıp bir hotelin çatısına çıkardı .
evet sizin anladığınız gibi bu felaketi ( aslında felaket melaket yok ortada bu gayet normal bir şey ) neden mi yaşadık işte sadece ve sadece 2 sebebi

1- yaptıklarımızı sağlam yapamadık yapmadık
2- yer altındaki cevherleri insanların kullanımına çıkaramadık çıkarmadık
yine tüm bunlara rağmen sütliman asla yok çünkü yok oluşa doğru gidişin geri dönüşü yok ne kadar sessiz sakin mutlu ve huzurlu biribirimizi kırmadan yaşadık hah işte en büyük karımız bu sallantıları paylaştığımız gibi tüm sevgi ve mutluluklarıda paylaşmak dileğimle
benim minicik deprem yorumum böyle korku yok tedbir var diyorum
ölenlere rahmet , kalanlara sabır , sizlerede saygılar ediyorum

17 Ağustos 1999 - Öğrenci olarak bulunduğum Adapazarında, ertesi gün yaz okulunda sınavım olduğu ve ders çalıştığım için ayaktaydım. Saat: 3:02 çok kötü sallandık.

Bilenler için söylüyorum İzmit caddesinde tek yıkılmayan binadan çıktım. Zemin katta oturmak mı??? Bir daha asla.
Eğer uyuyor olsaydım 2 kat kalınlıktaki tuğla üzerime düşecekti.

O günden beri her akşam dualarımda, Allahım bizleri doğal afetlerden koru yarabbim........

aman pınar hanım lütfen bizleride o güzel dualarınızdan eksik etmeyiniz dualarımız bütün insanlığı kapsarsa çok daha kabule şayan olur inşaallah
şimdiden aminler diyorum

seyyah-34' Alıntı:
aman pınar lütfen bizleride o güzel dualarınızdan eksik etmeyiniz dualarımız bütün insanlığı kapsarsa çok daha kabule şayan olur inşaallah
şimdiden aminler diyorum

değiştirdim. Amin..... :-X

o günleri unutmak mı gerekiyorr yoksa hiç unutmamak mı? görünen o ki biz o günleri çoktan unutmuşuzz

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
yasinturfanda

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR