.
Benim Oğlum Bina Okur, Döner Döner Yine Okur.
Başlığa verilen ana cevabın benzeri, böyle benzeri başlıklar için belki yirmi kere verildi, ona uygun benzeri sorular da belki yine otuz kere sorulmuş olabilir. Üstelik bazen ayni başlıktaki cevap ilerde soru olarak tekrar karşımıza çıkıyor. Verdiğim sayılar doğru olmayabilir ama bendeki etkisi inanın bu boyutta.
Aman lütfen kimse üzerine alınmasın, mesele sadece bu konuyla ilgili değil.
Neredeyse her konu için ayni teranedir devam edip gidiyor.
Böyle şeyleri binbir çaba, tecrübe ve bilgi ile bulan, yasalarını koyanların, devam etmek için nasıl nutku tutulmuş olarak bizi özellikle de konuya yeni başlayanları beklediklerini düşünmeyi, aklım havsalam almıyor açıkcası.
Dünyada oturmuş bir karavan bilgi ve tecrübesi varken, konu izolasyon, tuvalet yahut diğer benzeri bölümler için de ayni yönde devam etmekte.
Belki eski yazılanları arayıp bulup okumak yerine forumu arama motoru olarak kullanmak daha kolay geliyor olmalı ?
Sanırım karavancılığın bizden evvel bulunduğu gerçeğini ara sıra kimseyi incitmeden hatırlatmak gerekiyor. Burada yapmak istediğim de sadece buydu..
Tekrar ediyorum lütfen kimse şahsen üzerine almasın.
Çevap verme gereksinimi duyanlar konuyu genel yaklaşım alarak ele alabilirlerse, kimse de huzurundan olmaz..
.
Okuyunca bu deyimin nereden geldiğini merak ettim ve böyle bir açıklamaya ulaştım.
"yaptığı işte sebat etmediği için ilerleme kaydedemeyen, bu yüzden de tekrar hep en baştan başlamak zorunda kalan insanların durumunu anlatmak üzere kullanılan bir deyim..."
Esasında haklısınız.
Bu konu defalarca konuşulmuştur ve ben yeterince arşiv taramadan konuya dalış yapmışımdır.
En kolay ve en doğru sonuç veren yargı bu.
Sizin ön yargılarınızla forumdaşları boğmamak için konuya geleceğim.
Esasında genel hatlarıyla durum şu;
Peltier teknolojisi ile verim alamayacağımı düşündüğüm için (belkide ön yargılıyımdır) acaba bana ne kadarlık bir güç lazım diye hesap yaptım. Normal şartlarda ihtiyacım olan 3500-4000 btu gücünde bir klima idi.
Bu güçte 12 voltluk bir klima bulmak kolay değil. Bazı araba klimaları motordan kayışla güç almadan elektrikli kompresörle çalışıyor ama onların da astarı yüzünü geçiyor. Birde araçlar sürekli motorları sayesinde aküleri şarj ettiği için çekilen güç çok da sorun değil ama akü kullanılan ortamda kazın ayağı öyle değil.
Aliexpress üzerinde bazı ürünler var 35-45 kg ek yük getiriyorlar ki bence sağladığı faydaya göre kabul edilebilir bir ağırlık.
TRY 2,401.28 15%OFF | 12V 24V bir/C klima evaporatör radyatör kompresör kiti kas araba kamyon Van traktör kazıcı karavan AC parçaları
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
a.aliexpress.com
TRY 1,706.43 10%OFF | Otomobil aküsü enerji klima, klima olmadan benzin, elektrikli klima için ekskavatör için
US $218.5 5% OFF|Otomobil aküsü enerji klima, klima olmadan benzin, elektrikli klima için ekskavatör için|Klima Montaj| - AliExpress
Bu da peltierli sistem
TRY 251.93 37%OFF | 12V 240W Peltier çip yarıiletken soğutma plakası buzdolabı büyük güç destekli bilgisayar soğutma plakası
US $28.62 41% OFF|12V 240W Peltier çip yarıiletken soğutma plakası buzdolabı büyük güç destekli bilgisayar soğutma plakası|Buzdolabı Parçaları| - AliExpress
Neyse aliexpress üzerinden getirme maliyeti de 6000 liranın üzerinde olduğunu görünce acaba düşük btu lu ikinci el mobil bir klima alsak nasıl olur diye düşünmeye başladım.
Esasında inverter ile çalıştırılabilir ama yine akü sorununu aşmak mümkün değil. Kompresör motorunu 12v ile değiştirmek belki bir seçenek olabilirdi ama açıkçası bunun da bir tasarruf sağlamayacağını düşünerek baz geçtim halbuki 500-600 liraya ikinci el bir mobil klima düşürebilirim.
Neyse sonuç olarak konuyu evde değerlendirdik biz bunu gece yattığımız ortamda kullanacaksak iç dış ünitesi olmayan tek parça mobil klimanın yapacağı ses bizi uyutmayacaktı halbuki bizim derdimiz şehrin gürültüsünden uzaklaşmak. Ayrıca o klimalar minimum 6000 btu ve açık kalırsa sabah nasıl çarpar bizi diye düşünerek baz geçtik. Ve nihayet çekme karavan için en uygun seçimin küçük mobil bir buz dolabı ve evaporatif dedikleri buzlu tip bir soğutucu olduğuna karar verdik. Küçük buzdolabı erba'nın düşük güçlü buzdolabının eksiği olan dondurma işini yaparsa ayrıca bizim gıdalarımızı da dondurarak depo eder diye düşündük.