1.5 DCI 90 BG 4X4 YAKIT TÜKETIMI

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan create Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 66
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,397
Ynt: 1.5 DCI 90 BG 4X4 YAKIT TÜKETIMI

Bilmem bana inanır mısınız?, Almanya ve Fransada bir çok orta-orta üstü ailenin evine gittim. İnanın bulaşık makinası yok. Evinde TV olmayan birçok aile gördüm. İngilteresi,almanyası vs. banka şubesinde,PTT sinde işiniz oluyor, binanın dekorasyonu ve mobilyaları 100 yıldır kullanılıyor.
Bizde özel kamu banka şubeleri, ptt, vergi dairesi vs. 3-4 yılda bir komple dekorasyon geçiriyor. Şubelerin vezne banko, masaları hurdaya atılıyor.
Benzer durum yazlıklarda böyle. Birkaç yılda bir evinin koltuk takımlarını, beyaz eşyasını değiştiren birçok aile biliyorum. Yazlıkta sitenin işci lojmanları var. Önleri evlerden atılan beyaz eşya ile dolu. Yılda bir kamyonlara yükleyip memleketlerine götürüp satıyorlarmış. Ben bu israf ve savurganlığa kızıyorum. Hobisi ve zevkleri için başka tarafından kısıp, hobisine para harcayana saygım sonsuz. Birtaraftan kısıp, evine kuyruklu piyano alan müziksevere saygı duyar şapka çıkartırım. Ama gereksiz israfa dayanamıyorum..

Etiketler

sayın create , şahsen , yakından tanımadığınız insanlar hakkında "başıma birşey gelir diye mi korkuyorsunuzu" demeniz gereksiz... ne biliyorsunuz kim olduğumuzu neler yaptığımızı ,bu bir.

İkincisi , benzinin fahiş fiyatta olması , sürekli "zam yiyen ilk kalem" durumunda olması , "devletin motorlu araç sahiplerini yolunacak kaz gibi görmesi hususu" yeni bir konu değil , 10 sene önce de benzin tüm ülkelerden daha pahalıydı. Dolayısı ile o zamanlar 2000 motorun ya da 3000 motorun benzini vergisi bana dokunmuyordu , şimdi dokunuyor demek çok mantıksız...
2005te de benzin günün koşullarına göre , gelir seviyelerine göre çok pahalıydı , m.t.v yüksekti , yine aynı şekilde yüksek. 40 sene öncesini bilemiyorum tabii... 2005 oldukça yeni bir tarih , sanki o tarihte benzin çok ucuzdu da şimdi pahalanmış gibi yazmışsınız... evet benzin 2.8 di de diğer kalemler çok mu farklıydı , öyle ya da böyle enflasyonist bir ülkede yaşadığımızı , benzinin de yıllarca 2.8de kalmayacağını bilmiyor muyduk ? 2001 yılında hiç unutmuyorum sıfır km Golf IV almıştım , 8.357.000 TL idi , şimdi ne kadar ? Donanıma göre 40 - 70 arası... arabanın kendisi en düşük beş katı artmış 10 senede , 7 senede benzinin %71 artması zaten beklenen birşey.
Bakın artması normal demiyorum , bu ülkenin gerçeklerini biliyoruz , benzinin 2.8 de en az 10 yıl durmayacağını biliyorduk diyorum. Dolayısı ile bugün 4,85 liradan 12 litre yakıtı öderim diyen adam 3 sene sonra 12 litre yakıtı 5,65 ten ödeyemiyorum arabayı satayım derse çok da hali vakti yerinde değil demektir.

bu arada zenginler kerizdir ya da zenginsen suçlusun tarzı hiçbirşey yazmadım , bu tarz bir düşünceye de ısrarla karşıyım. Çok parası var demek har vurup harman savuracak anlamına gelmez. Vur abalıya sopayı da hiçbir döneme uygun bir ideoloji değildir.

benim popomun ısınıp ısınmaması da sizi bağlamaz , konuyu şahıslara indirgemeye kalkışmayın , burada fikirleri tartışıyoruz kişileri değil. Kimseye de akıl vermedim , siz anlama kosunda sıkıntı yaşamışsınız. Çok şükür 30.000 tl verip de eski kasa 750 BMW alacak para hemen hepimizde var , peki neden almıyoruz ? İşte o ağlama pozisyonundaki saftorikler gibi olmayalım diye. Ya da hava atıcam diye , krediyle 100.000 TL ye jip alıp sonra LPG taktırmayalım diye. Meseleyi benim popoma indirgemeniz komik ve seviyesiz olmuş... Ayrıca 5.9 a sadece 1 sene binecek bütçem vardı diyerek zaten vergi ve yakıttan muzdarip olduğumu , feragat etmem gerektiğimi belirtmişim , tabii siz anlamamışsınız o başka..

Dediğim şuydu , adam sportage almış , "ona acıyorum" denmiş. Adam sportageyi 6 ay önce almış veya 2 sene önce almış , sanki o zaman benzin ucuzdu vergi düşüktü de adam şimdi ancak ağlamaya başladı ??? ya da alırken 100 kilometrede 4 litre yakacak diye bilgisi mi vardı ? neyse anlayan anladı demek istediğimi.

sayın mimar , evet size katılıyorum zaten benim dediklerimin özü de buraya çıkıyor. Yani 8-10.000 kazananın hemen BMW , Mercedes'e geçmek istemesi konusu tam da sizin anlattıklarınızla örtüşüyor.

"Yine avrupada, ulusal geliri düşük ve daha az eğitimli portekiz, yunanistan gibi ülklerde de bizim toplumun davranışı var. Sanayileri yok, AB fonlarından gelen yardımlar ile en lüks arabalar almışlar. İşcinin, köylünün altında sıfır BMWler, mersedeseler, audiler var. Ama şimdi ağustos böceği misali yiyecek yemek bulamaz hale düştüler" işte bu cümleniz de 2 kuruş para bulununca hemen bmw alayım mantıksızlığı iddiamla tam örtüşüyor sayın mimar , sayın create , umarım konunun özünü buradan anlarsınız.

Bu arada duymakı istediğinizi de söyleyelim , keşke devlet bizleri keriz yerine koymasa , kümeste hazır bekleyen yolunacak tavuklar olarak görüp heryerimize geçirmese de bizler de 6 litre mi 8,5 litre mi diye hesaplamak zorunda kalmasak... ya da o hesabı sadece çevreye daha az zarar vermek adına yapabilsek...

Sn Forester öncelikle yürekli bir sekilde yapılan zamları eleştirdiğiniz için sizi kutlarım ne olursa olsun karşıdaki kişinin hakkını veririm.Zaten benim demek istediğim şeyleri de yazmışsınız.Öncelikle ben enflasyonu biliyorum ve herkes gibi bu zamları göğüslüyoruz.Ama herkesin kabul edeceği bu son anormal zamlar dünyada bizi bir numaraya oturttu.Heralde kimse buna itiraz edemez.Sonuçta siz neden 5.9 bindiyseniz ben de ondan 5.20 ye bindim.Bu durumda o sizin bahsettiginiz saftrikler grubunda biz de mi oluyoruz yani? Benim bildigim bir sey var ki insan her zaman daha iyisini daha güzelini ister.Bunun içinde çalışır çabalar ya elde eder ya da o uğurda bir yerlerde kalır amaç bunları isterken aşırıya kaçmayıp başkalarının tepesine basmayıp uygun bir şekilde adam gibi adam olarak yoluna devam etmektir.Mesela ben ilerde zengin olsam da asla almayacağım şeylerden biri o lüx ciplerdir.Benim tercih edeceğim şey gene içinin konforu donanımı yüksek ama vergisi ve yakıtı çok az hatta hibrid bir motorlu araç olabilir.Zaten oraya doğru da bir gidiş var örneğin skoda yeti yaptı diğerleri de yapacaktır.Gelelim popo ısıtma konusuna ben koltuk ısıtmadan bahsettikten sonra sizin bunu söylemeniz sonucu söylenmiştir yani önce siz söylediniz bir seviye kaybı olmuşsa beraber irtifa kaybettik sayenizde ... ;D

olguncandan' Alıntı:
Şimdi geçmiş mesajları hatırladım, lüks kategorideki BMW den inip Duster'a binen sendin create. Senin izlenimlerin ve kararın daha önemli/önemliydi. Sen öyle diyorsan öyledir. Çünkü ben hiç lüks donanımlı arabaya binmedim. Gerçi öyle karmakarışık sistemler içinde olmak da istemem. (Duster'ın saat ayarını bile öğrenmeye uğraşmadım. Halen eski saatle seyahat ediyorum. Bi ara bakarım inşaallah)

Her neyse....

Valla orta halli yurdum insanı sanki dedesinin de otomobili varmış gibi lüks tutkunu kesildi ya, hayret etmekteyim... Oysa öncelik, mülkiyetin/arabanın kendisi değil, onun işletim yükü. Çünkü bindiğinde cebinin ne kadar delineceğini düşündüğün en lüks ve donanımlı araç, işlevini yerine getiremiyor demektir. Ha sahip olmuşsun h0a olmamışsın...

Bunu, cipini tepeden tırnağa off road ekipmanı ile donatıp da hiç off roada çıkmayan birinin cip sahipliğine benzetiyorum. Adam takar takıştırır, yükseltir, havalandırır.... Fakat doğru düzgün çamura bile batmaz. Bırakın çamuru, orman yollarına bile çıkmaz.... Sonra da övünür durur: Benim cipim hepinizin cipini döver..... Ne kadar boş...

Arabanın bir diğer işlevi, gitmek istediğin yere seni götürmesidir. İşte orada altını vurdum-vurmadım/vuracağım-vurmayacağım sorunu çıkar.... Duster ile bunu yaşamamak güzel bişey.

Bir de şu kasisler, hem bozuk yollar, hem de hız kesiciler. Onları görünce frene basmaya uğraşmamak da güzel....

Velhasıl kelam, Duser'a binmek güzel...

NOT: create, bu havaliye yolun düştüğünde, zaman ve zemin uygun olursa bi orman yolu turu yaparız bakarsın... Gerçi orman yolları kapandı artık. Ama başka güzergahlar çizebiliriz de...
Sayın Olguncandan bu arada evet dedemin de vardı aracı ;D tabi o döneme göre iyiydi...Umarım hep bereber bir tur yaparız...

sayın create ben genel için söylemiştim "300 lira yakıt farkı için popo ısıtmadan vazgeçmez adamın aylık 50.000 tl geliri" varsa diye... yani şahsa indirgememiştim , neyse önemli değil bence sence ikimizde de seviye problemi yok :smiley:

5.9 ve 520 aldık diye biz de mi saftorikler grubuna giriyoruz demişsiniz. Ben en başında yazmıştım , bütçemin ne kadara elverdiğini bildiğimden 1 sene için aldığımı ve süre sonunda sattığımı , ağlamadan kullandığımı belirtmiştim , bu durumda ben saftorik olmuyorum...

Ayrıca Türkiye'nin Dünyada en pahalı benzinin satıldığı ülke olduğu gerçeği 5 yıllık bir gerçek değil , bunu önceki mailimde uzunca anlatmıştım.
Herneyse , problemimiz birbirimizle değil , USA da olsam sadece 5.9 a binerdim , 2020 yılında olsak bile 1998 üretimi bu araçtan vazgeçmezdim. Ah hükümet ah , tek vergi kaynağı motorlu araç sahipleri değil...

4x4 Duster 'imla 21-22 Bursa Uludağ Kampına gittim 600 km, 120 km 'sinde 4x4 modunda gezindim ve çok çamur vardı, hatta bir yerde kaldım beni çekmeye gelen traktörde kaldı, başka bir traktör geldi hepimizi çekti, çok çamurluydu, yakıt tüketimim 5.3...

mükemmel sonuç Serkanefe heralde az kaldı benimde o sonuçlara yaklaşmama...Walla bu pahalılıkta çok doğru bir iş yapmışız. ;D

Bu arada hiç foto veya video çekmedin mi şurası biraz da renklensin yani sadece anlatmak olmuyor görsellik de lazım...

Tartışmaya katılmak istemedim ama acizane bir kaç kelime yazmadan geçemeyeceğim.
Arkadaşlar Allah versin, kazancınız artsın daha güzel arabalar alın da....
Burda ki anlamsız yakıt ve marka tartışmalarını izliyorum bana komik geliyor.
Bir de alayamadığım ayda net 8-10-20 kazananlar bu kadar çoksa ve kazanmak bu kadar kolaysa kendimi geri zekalı sınıfına koyarım.
Netekim yollarda. bellerde son model ciplerden geçilmiyor....
Bir yerde hata var ama nerede...
Yakıt işleri malum...
Modaya uyup sıfır bir dizel aldım. Yerli 1.3 multijet... Fakat 3 TL olan mazot bir buçuk senede 4 TL oldu. Biz de dizel aldığımızla kaldık iyimi...
Dizelin benzinli motorlara göre yakıtı uygun gibi gözüksede, benzinliye alışmış biri için dizel tam bir dipsiz kuyu olduğunu anladım.
Dizeli kendi koşullarında kullanmak için bayağı çaba sarfettim. Çünkü alışkanlıklar zor bırakılıyor.
Uygun şartlarda dizel kullanamayan, benzinli motora alışmış yurdum insanı elinde turbo ile parçacılarda geziyor... :smiley:
Yine marka, model, yakıt tartışmalarına dönersek...
Ben maliyenin yerinde olsam taksitle de olsa 50-100 bin övro verip cip alan herkesi mali inceleme altına alırım.
Bu ülkede, bu paralar dürüstçe zor kazanılıyor arkadaşlar.
Hala daha vergi toplanamıyor bu ülkede.
Dış açık yüzünden merkez bankası yeni önlemler alıyor. Millet para harcamasın diye kısıntıya gidiliyor...
Nereden gelir bu değirmenin suyu....
Zaten esnaf ve sabit gelirli vatandaş yakıttan telefondan dolaylı ve direk vergileri ödüyor.
Bu vergilerin toplam vegideki payı % 70...
Gerçek Gelir vergisi verenler ??????
Peki bu ciplere nasıl biniliyor yahu....

Bizlerin, yani Halkın burda yakıt ve marka tartışmasının anlamsızlığı ne kadar boş olduğu çıkarılamıyorsa....
Vay halimize....

bluedreamms' Alıntı:
Tartışmaya katılmak istemedim ama acizane bir kaç kelime yazmadan geçemeyeceğim.
Arkadaşlar Allah versin, kazancınız artsın daha güzel arabalar alın da....
Burda ki anlamsız yakıt ve marka tartışmalarını izliyorum bana komik geliyor.
Bir de alayamadığım ayda net 8-10-20 kazananlar bu kadar çoksa ve kazanmak bu kadar kolaysa kendimi geri zekalı sınıfına koyarım.
.............
Gerçek Gelir vergisi verenler ??? ???
Peki bu ciplere nasıl biniliyor yahu....

Bizlerin, yani Halkın burda yakıt ve marka tartışmasının anlamsızlığı ne kadar boş olduğu çıkarılamıyorsa....
Vay halimize....

Azizim, niye böyle bir mesaj yazdın, anlayamadım. Burada tartışılan marka vs., 100 milyarlık arabalar değil. Orta halli herkesin alabileceği arabalar.

Markayı boşver de, yakıt tartışması niye anlamsız olsun? Buradaki ahaliyi sonradan görme zenginler grubu mu zannediyorsun?

Duster'ı nasıl aldığımı söyleyeyim. (Ciplere nasıl biniliyor sorusunun cevabı) Geçen yıl bir adet C3 arabam vardı. Birkaç bir lira daha ekleyip (20.000 TL) üzerine de kredi çekip (25500) aldım. Toplam 45500 TL. Kredisini halen ödüyorum.

Arabayı niye aldım? C3 çok güvensizdi, istediğim her yere gidemiyordum; dağ taş gezebilmek için örneğin Corolla yerine Duster aldım.

Şimdi senin bana "bu değirmenin suyu....vergi mergi..." deme hakkın var mı? Dolayısıyla yakıt tartışması yaptığımda, bu niye tuhaf olsun?

Sen de aldığın arabanın üzerine 15-20 eklersen sen de alabilirsin. Buradaki arkadaşların çoğu buna benzer durumdadır muhtemelen. En kabadayısı, krediyle almamıştır da peşin almıştır filan.

Burada konuştuğumuz araba G Clas değil, Duster sadece.

Bilgine...

SERKANEFE' Alıntı:
4x4 Duster 'imla 21-22 Bursa Uludağ Kampına gittim 600 km, 120 km 'sinde 4x4 modunda gezindim ve çok çamur vardı, hatta bir yerde kaldım beni çekmeye gelen traktörde kaldı, başka bir traktör geldi hepimizi çekti, çok çamurluydu, yakıt tüketimim 5.3...

Serkanefe, ne iş 5.3 filan? Ben ş.arası 6 nın altına pek düşemedim. Hayırdır, yeni bir sürüş stili mi geliştirdin? ;D

Benim 90 bg 4x4, şehir içi devamlı 4x2 kullanmama rağmen yakışı 42 litre motorin ile, 550 km. max. yapıyor..7.6 litre/100 km. normalin çok üstünde geliyor bana.
Uzun yolda 2w kullanınca, 42 litre ile 800 km civarı yapıyor. 5.25 lt/100 km. bu fena değil, ama şehir içi kötü..

Bu nedenle servise de gidilir mi bilmiyorum..

Valla mimar, benim yakıtın da fazla olduğunu düşünmeye başladım.

Ş. içi 7.00 civarı. Genellikle 7.3 filan. Fakat bunun, sürüş tarzımdan kaynaklandığına dair bir kuşkum da var. Mesela gaza benzinli aracın pedalına basar gibi basmak.... Birden yüksek devre çıkmak gibi.

Ş. arası da 6.00 ın pek de altına düşmedi. bazen 5.8 diye ölçtüm. Bunun da, 90 km.yi aşmaktan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.... Serkanefe 5.3 deyince düşünmedim değil hani.

Benim şehir içi yakışı arttıran sanırım yol güzergahım..30-40 km hız ile gidiyorum, sık sık dur kalk var. Trafik yoğun. Kullanım tarzım 2000-2500 devir arası tutuyorum devamlı ama yine de 2-3. vites bol kullanıyorum..Düsük sürat, orta devir, 7 litre üzeri yaktırıyor..

olguncandan' Alıntı:
Serkanefe, ne iş 5.3 filan? Ben ş.arası 6 nın altına pek düşemedim. Hayırdır, yeni bir sürüş stili mi geliştirdin? ;D

Ortalama hızım 63 gösteriyordu maximum hızım 168 çamurlu alanlarda çok gezindim :smiley: hatta aile araç ile bir yere gitmemişşe yakıt tüketiminin fotosunu cekiyim :smiley: ,,, araç saplandı çıkarmakla uğraştım dağ yolunda o yağmurda agaçlar devrilmiş yollara taşlar düşmüş onları çekerken vs yorgun düştüğümden 90 km hız ile gittim geldim dönüşte açıkcası, giderken gruba yetişiyim diye 150 'nin altına inmedim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR