1.5 DCI 90 BG 4X4 YAKIT TÜKETIMI

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan create Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 66
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,397
Ynt: 1.5 DCI 90 BG 4X4 YAKIT TÜKETIMI

Geçen gün gazetelerinin birinin pazar ekini Türkiyedeki otomotiv sektörüne ayırmışlar. Türkiyedeki araç üretici, ithalatçı firmaların röportajları vardı. Gelecek stratejilerinde müşteri beklentileri üzerine hedeflerini anlatıyorlardı.
Türkiyede müşterilerin araçlardan beklentilerini sıralarken, lüks, konfor beklentilerinin arka sıralara düştüğünü, araç kullanım maliyetleri ve yakıt yakma oranlarının en önemli beklenti olduğunu vurgulamışlar. Tüm üreticiler için az yakan araçlar ve karbon emisyonu düşüklüğü artık önümüzdeki yıllarda temel üretim politikası olacak diyorlar.
Benim çevremde de orta-üst gelir grubu insanlara bakıyorum, hepsi için birinci öncelik ne kadar yakıyor...
Bu açıdan bakıldığında Dusterın neden sınıfında en çok satılan araç olduğu anlaşılıyor.

Etiketler

mimar_ankara' Alıntı:
......Benim çevremde de orta-üst gelir grubu insanlara bakıyorum, hepsi için birinci öncelik ne kadar yakıyor...
Bu açıdan bakıldığında Dusterın neden sınıfında en çok satılan araç olduğu anlaşılıyor.

Benim çevremde de, lüks ciplerin benzinlilerinin çoğunun lpgli olduğu ve genellikle geceleyin yakıt aldıkları rivayet edilmekte....

Diğer taraftan yine çevremde, tasarruflu ve yüksek lastikli araba peşinde olan orta-üst gelir grubundakilerin halen marka fanatizminden kurtulamadığı; Dacia/Duster'a bu nedenle burun kıvırdığı, "az biniyorum" diyerek benzinli Quashai veya Toyota RAV aldıkları; bazılarının da Captivaya veya Kia grubuna yöneldiği dikkati çekiyor.

Ben ise onlara inat, ş.içi 100 km/litre ile binmeye devam ediyorum. Daha geçen hafta 976 km. yol gittim. Yavaş-hızlı, asfalt-dağ yolu vs. karışık... Toplam ödediğim para 250 TL. ;D ;D ;D ;D ;D

Bu arada kia sportage in fiyatı 59.700 den başlıyor kampanyalı ve bildiğiniz üzre benzinlidir kendileri.Dizel olan modeli ise zaten otomatik ve 2000 motor 48 bin euro fiyatı var.Benim dedigim 1.6 olaniydı.Bugün sitede arabasını satanlar vardı bir kısmı da tüp taktırmaktan bahsediyordu.Bunları şu yüzden yazdım bir zaman ben de düşünmüştüm ama şimdi ne kadar doğru bir karar vermişim diye seviniyorum.Önceki arabam BMW 5.20 di.Aklınıza ne geliyorsa donanım olarak vardı ve üstüne ben de eibach prokit yaylar angel farlar falan yaptırmıştım.Bir sey söyleyim bu dediklerime katılırsınız veya katılmazsınız bu arabadan daha çok zevk alıyorum varsın koltukları hafızalı ısıtmalı olmasın varsın cruse control olmasın ne kadar çok zımbırtı o kadar çok dert.Belkide ben bunlara doyduğum içindir ama size şöyle söyleyim o altını vurma korkusu olmadan ve az masraflı olarak dağa taşå gitme zevkini veren bence bu araba.Siz hiç bir BMW X6 yı off road da gördünüz mü ülkemizde? veya son model bir Range Roverı ?Bizim ülkemizde bu arabaları sehirde kullanırlar.Işte ben de BMW den sonra çok tereddüt ettim acaba bu kadar donanımdan sonra kendimi kötü hissedermiyim diye? ve az daha sportage alacaktım ve simdi iyice ikna oldum ve iyiki almışım diyorum herkese iyi kullanmalar kazasız belasız...

Hali vakti yerinde bir arkadaşımın 5.2 BMW si var..o bile şehirdışı 12 litre/100 km benzinden aşağı düşmediği için aracını devamlı kullanmaya tereddüt ediyor. Ben neyleyim öyle prestijli arabaya sahip olmayı, istediğin kadar kullanamadıktan sonra, aklında devamlı ne yaktım düşüncesi varsa...

Şimdi geçmiş mesajları hatırladım, lüks kategorideki BMW den inip Duster'a binen sendin create. Senin izlenimlerin ve kararın daha önemli/önemliydi. Sen öyle diyorsan öyledir. Çünkü ben hiç lüks donanımlı arabaya binmedim. Gerçi öyle karmakarışık sistemler içinde olmak da istemem. (Duster'ın saat ayarını bile öğrenmeye uğraşmadım. Halen eski saatle seyahat ediyorum. Bi ara bakarım inşaallah)

Her neyse....

Valla orta halli yurdum insanı sanki dedesinin de otomobili varmış gibi lüks tutkunu kesildi ya, hayret etmekteyim... Oysa öncelik, mülkiyetin/arabanın kendisi değil, onun işletim yükü. Çünkü bindiğinde cebinin ne kadar delineceğini düşündüğün en lüks ve donanımlı araç, işlevini yerine getiremiyor demektir. Ha sahip olmuşsun ha olmamışsın...

Bunu, cipini tepeden tırnağa off road ekipmanı ile donatıp da hiç off roada çıkmayan birinin cip sahipliğine benzetiyorum. Adam takar takıştırır, yükseltir, havalandırır.... Fakat doğru düzgün çamura bile batmaz. Bırakın çamuru, orman yollarına bile çıkmaz.... Sonra da övünür durur: Benim cipim hepinizin cipini döver..... Ne kadar boş...

Arabanın bir diğer işlevi, gitmek istediğin yere seni götürmesidir. İşte orada altını vurdum-vurmadım/vuracağım-vurmayacağım sorunu çıkar.... Duster ile bunu yaşamamak güzel bişey.

Bir de şu kasisler, hem bozuk yollar, hem de hız kesiciler. Onları görünce frene basmaya uğraşmamak da güzel....

Velhasıl kelam, Duser'a binmek güzel...

NOT: create, bu havaliye yolun düştüğünde, zaman ve zemin uygun olursa bi orman yolu turu yaparız bakarsın... Gerçi orman yolları kapandı artık. Ama başka güzergahlar çizebiliriz de...

Olguncandan'a candan katılıyorum.Benim 2. aracım D segmenti olmasına rağmen duster kullanmaktan çok büyük zevk alıyorum.Bana göre imaj uğruna gereğinden fazla şişirilmiş ve gereksiz donanımlara para vermektense, paranızın her kuruşunun hakkını sonuna kadar veren duster tercihi daha akıllıcadır.

İnsanlarımızın bu konudaki yaklaşımları ne yazık ki hala arabayı bir gösteriş aracı kullanma gibi bir alışkanlığı mevcut.

dusterı kullanan kişinin bunu kullanımı daha zevkli demesini anlayabiliyorum.
ben de bir ara öğrenciyken 82 model SANTANA kullanıyordum ve emin olun o sırada abimde olan Mazda 626 kesinlikle o zevki vermiyordu. Aracın sürüş keyfi vermesi kesinlikle pahalı olması ya da çok donanımlı olmasıyla ilgili değil , bunu kabul ediyor ve katılıyorum.

Neye itirazım var ?

Kusura baklmayın da demişsiniz ki "hali vakti yerinde bir arkadaşım BMW si şehiriçinde 12 litre yaktığı için az kullanmaya başladı..." İşte bence o zaman hali vakti o derece yerinde değil , yani en azından BMW ye binecek kadar yerinde değil. Çünkü BMW ekonomik araç değildir , arabayı satın alırken 100 kilometrede kaç litre yakacağını bilirsiniz. Sanki satın alırken 6 litre yakacak yazıyormuş teknik verilerde gibi davranıp , sonra da 12 litre yakınca , halim vaktim yerinde ama benzin rahatsız ediyor demek komiktir. Vatandaşlarımızda bir rahatsızlık var aylık 8.000 TL kazanan iyi kazanıyorum BMW , Mercedes'e binebilirim diye düşünüyor. Bir ay içerisinde sık kullanan bir adam 2.000 liraya varan benzin parası öder yani gelirinin yüzde 25 i... O zaman BMW , Mercedes almayacaksın arkadaşım , bunun bakımı var vergisi var , kaskosu , trafik sigortası , muayenesi var , var oğlu var.

Fakat kime baksan BMW mercedes peşinde , kardeşim alması kolay tabii , eski kasa 740 BMW 27.000 TL ye var ve son derece temiz. Ya aldıktan sonrası ? Hali vakti "iyi" olan zaten basıyor 100.000 EURO yu ondan sonra alıyor 730 d yi , az yakıyor , vergisi babalar gibi ama olsun , hali vakti iyi olduğu için ödüyor ve keşke duster alsaydım demiyor...

Kısacası gerçekten durumu iyi olan Sportage ye de biner onlar için üzülmeye gerek yok. Az biniyorum diyen ya da yahu bu çok yakıyor diyen aslında "o arabaya" binecek kadar da iyi durumda olmayan , ama 3-5 kuruşu öyle ya da böyle tamamlayınca "havalı arabaya" binmek isteyenlerdir ki , onlara da zaten acımaya gerek yok.

Benim de 5.9 cherokeem vardı , yakıtını söylemeye gerek yok , 1 sene kullanmak için almıştım , bütçe ona elveriyordu , gaz filan taktırmadım , kullandım keyfimi aldım ve sattım. Kullanırken neden diyeyim şimdi "keşke az yakan duster alsaydım" diye , zaten amaç , tüketim , bütçe bilinerek alınmıştı 5.9 . Nitekim şimdi otomatik ve dizel 2000 model eski kasa Vito kullanıyorum. Az yakıyor , bebeklerle beraber çok kullanışlı.

DAHA EN BAŞTAN , gerçekten bütçesini bilerek , kullanım amacını bilerek alan adam yakıttan rahatsız olup aracını satmaya kalkmaz. İki kuruş para ele geçince "jip" almaya kalkan adam sonradan yana yakıla ağlar , kia veya range farketmez.
Aylık 50.000 geliri olan adam , diyelim ki otel işletiyor , aaa kia çok yakıyor ödeyemiyorum , keşke duster alsaydım demez , bu kadar basit... Aralarındaki fark aylık çok gezsen de 1.000 tl yi geçmez. Bu da tüm gelirin % 2 si eder , dokunmaz , dolayısıyla poposunu ısıtmaktan vazgeçmez.

şimdi boğazda restoranlar zinciri sahibi adama , yahu senin range çok yakıyor alsaydın bir duster bak ben senin haline üzülüyorum , ben her 100 kilometrede senden 40 lira az harcıyorum , prestij olsun diye bu kadar çok para verme, sat onu al bi duster demek ne kadar mantıklı ???

Kişi ne kadar zengin olursa olsun eğer parasına kıyamayan varyemez biriyse ona her araç çok yakar abi....

evet o tip ağlayanlara zaten araç yok , onlar klasman dışı.

onlara su bile pahalı olur araçta yakıldığı zaman...

Sn.Forester bu arada bence atladığınız ve cok arkadaşın da bir türlü konu etmediği veya etmekten çekindiği devletin halkı yolma konusu.Neden kimse bundan bahsetmiyor ki ? Başınıza birsey gelir diye mi korkuyorsunuz yoksa zaten gelen gelmis değil mi.Sen bize akıl veriyorsun da ben o bmw yi aldığımda çok degil 2005 den bahsediyorum benzin2.8 dizel 1.9 du.Bu psikolojik mi ?yoksa gerçekten biseyler bizim dışımızda birden çok mu değişiyor.Ben zengin değilim ama o zamlardan önce gayet aracımın bakımını da yaptırdım orjinal yedek parçasını da aldım ve benzini ni de koyuyordum.Zengin insan da olsa keriz midir bu insanlar veya zengin diye suç mu işlemiştir de cezalandırılıyor? Herkes ölçüsünde vergi vermeli bu dünyada keriz yerine geçtik benzine para veren millet olarak biraz da buna akıl versene sayın forester.

Üstelik benim aracımı satmamdaki temel nedenlerden birincisi yüksek bir araç istemem ikincisi ise aracıma lpg taktırmak istememdi.Biz en baştan bütçemizi biliyorduk ama bu devlet vatandaşı bu sekilde vergilendirmeye devam ederse sen de o bindiginden gün gelir inersin forester poponu da ısıtamıyarak üstelik...

düzeltirim aracıma lpg taktırmak istemiyordum ve bu yüzden sattım.

Burada asıl anlatmak isteğim, daha önce de prestij konusunda bahsetmiştim, toplumların kültür düzeyleri ve toplumsal olarak gösterdiği davranış biçimleri. Yılda bir-iki avrupada çeşitli ülkelere giderim. Avrupa dışında da farklı ülkelerde bulundum. Hep farklı ülkelerin toplumlarını, sosyal, ekonomik, kültürel durumlarını anlamaya ve Türkiye ile kıyaslamaya çalışırım.

Aman canım parası olan en lüks araca binsin demek işin kolay yolu. Ulusal geliri yüksek ama kültürleri farklı ülkelere baktığımızda bir alman veya isveçli büyük çoğunluk bisiklete biner, otomobilini de en pahalısını taksitle alabilecek güçteyken, kendine en uygun mütevazi arabaya biner. Aynı gelir seviyesinde suudi arabistan ve abudhabide şeker pembe, metalik mor renkli jaguar ve rollsroyce'lar şahin,doğan gibi herkesin altındadır, çöl güneşinde park eder ırzına geçerler arabaların.
Yine avrupada, ulusal geliri düşük ve daha az eğitimli portekiz, yunanistan gibi ülklerde de bizim toplumun davranışı var. Sanayileri yok, AB fonlarından gelen yardımlar ile en lüks arabalar almışlar. İşcinin, köylünün altında sıfır BMWler, mersedeseler, audiler var. Ama şimdi ağustos böceği misali yiyecek yemek bulamaz hale düştüler.
Türkiyede daha gelişmekte olan bir ülke ve lükse bu kadar düşkünlüğü anlamanın yolu toplumda genel olarak gösteriş kompleksi olması bence. Daha önce da anlatmıştım, yazları çeşmede koç holdingin eski CEO'su önemli bir şahsiyeti yıllaca temprası ile markete gelirken gördüm.
Toplum olarak gösterişi bırakıp, amaçlarımıza en uygun makul arabalara binmemiz gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca önümüzdeki yılların araç politikalrında en önemli unsur az yakmak ve az emisyon olacak, hatta karbon yakıtlı arabalar tedrici olarak azaltılarak elektrikli arabalara geçilecek. Bu zorunluluk, hepimizi gelecek on yılda tercihlerimizi değiştirecek..

mimarın gözleme dayalı analizlerine katılıyorum.

Tabii bugün itibariyle gösterişi değil de işlevselliği öne çıkarak yerlerde (ör. Almanya...) bu durum genetik olarak oluşmamıştır. Veya Almanlar erdemli insanlar olduğu için öyle değildir. Geçmişte o coğrafyalarda da "sonradan görmelik" durumları yaşanmış. (Bunun için Max Weber'in "Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu" eserine bakılabilir.)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR