Sayın Evliya Çelebi, ilgilerinize teşekkürler Çok sık katılamasam da sizi izleyip deneyim ve katkılarınızdan yararlanıyorum.
Bu sene Ankaraya, eve dönüşümüz, 13 Aralık dı. Karavanımızı 6-7 aylık periyodlarda kullanıyoruz. Kış aylarında da 30 gün Ilgaz ya da Erciyes de konaklıyoruz. Ekim ayından başlayarak Güneş den gelen ışınlar zayıflamaya başlıyor .Aralık ayında Side de güneş parlak olmasına karşın saat 15-16.00 gibi ışınlar oldukça yatık geliyordu.
9 yıl boyunca kullandığım 200 Ah. akü ve 400 w güneş paneli Ekim ayından başlayarak yeterli gelmediğinden. (Akşamları buzdolabını kapatma gibi önlemlere karşın) Bu sene 300 Ah.Akü (Sulu sistem derin şarj a dayanıklı Yuasa) ve 480 W güneş paneli kombinasyonunu kullandım. Akülerin de yeni olmasıyla yıllardır ilk kez enerji sorununu çok az yaşadım.
Karavanımızın mürettabı 2 kişi. Eşim de karavan yaşantımda bana eşlik ediyor. 6-7 ay evinden uzak
kalan eşimin tv gibi kimi alışkanlıkları için gerekli enerjiyi sağlamak boynumuzun borcu..
Bu arada internetten tüketmeyen' Vodafone tv' yi (ayda 5 Tl) cep telefonunu modem olarak kullanıp tabletten izlemek enerji tüketimin de ekonomi sağlıyor.Öte yandan 12 v buzdolabı önerinize katılıyor, bende 12 v buzdolabı kullanıyorum ancak ona da akülereden enerji gerekiyor.
Daha önce kullandığım 3 sistem soğutuculara çok sıcak bakmıyorum .Sonuç da gaz kullanımı, artı maliyet ve depolama sorunu. Oysa Bir kez yapacağımız panel masrafıyla Sevgili Güneş'in sağladığı temiz ve bedava enerjiyi çok daha rahat kullanmak ve nimetlerinden yararlanmak bana çekici geliyor.
Özetle, aslında sizden daha fazla enerji ye gereksinme duymam, uzun periyotlarda sürprizlerle karşılaşmamak ve asgari koşullardan ödün vermemek içindir. Keşke 150 Ah. Exide ile 300Ah. Yuasa ya da öteki aküleri karşılaştırabilseydik ve gerekli bütçeyi ayırabilseydim ,belki de 150 Ah. akü yeterli olacaktı..