Aydın Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 63
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 38,895
Ynt: Aydın Yemekleri (köynek kebap)

Malzemeler.
500gr kuzu döş kıyma 500gr dana yağsız kıyma tuz 2ad kuzu ic köynek,domate, yeşil,biber,tereyaği


Yapılışı:
aslında kıymalar parca et olarak alınıp zıhrla elde kıyma yapılırsa daha iyi olur.tuzlanıp yoğrulduktan sonta el büyüklüğünde kesilmiş köyneğe köfte yapılarak sarılır mangalda pişirilir domatez vere biberlerlerle birlikte pişince soyularak tabağa alınır tereyağı dökülerek servis edilir AFİYET OLSUN
 

Etiketler
Ynt: Aydın Yemekleri (kuzu kapama)

Malzemeler.
1 Kg.kemikli kuzu eti
2 Kasik yag
1 Sogan
12 Adet yesil sogan
1 Demet pazi
1 Yesil salata ( Marul )
1 Havuç
1 Demet dereotu




Yapılışı:
*** Düdüklü tencereye et,ayiklanip dogranmis kuru ve yesil sogan,havuç,yaprak yaprak koparilmis pazi,yesil salata,tuz ve yag konup karistirilir.

*** Iki kahve fincani da su ilave edilip kapak kapatilir.Orta ateste düdük sesi geldikten sonra hesap edilmek üzere 20-25 dakika pisirilir.

*** Soguyunca kapak açilir.Servis tabagina alinip kiyilmis dereotu serpilir.
 

Ynt: Aydın Yemekleri (kadın budu köfte)

Malzemeler.
750 Gr.dana kiyma
2 Sogan
3 Çorba kasigi pirinç
4 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna ,3 tanesi köfteyi kizartirken kullanilir.)
Yarim demet maydanoz
Tuz ve karabiber
3-4 Çorba kasigi galte tozu
1 Bardak kizartmak için zeytinyagi


Yapılışı:
*** Pirinç ayiklanip yikanir.Bir bardak sicak suya atilip haslanir ve süzülür.

*** Rendelenmis sogan ile kiymanin yarisi yagsiz kavrulur.Çigkiymaya katilir.

*** Buna ,haslanmis pirinç ,kiyilmis maydanoz,tuz,karabiber,1 yumurta kirilip yogrulur.

*** Yumurta büyüklügünde parçalara ayrilir,oval ve yassi köfteler yapilir.

*** Önce galete tozuna ,sonra çatalla çarpilmis yumurtaya batirilip kizgin yagda kizar
 

Ynt: Aydın Yemekleri (mercimekli köfte)

Malzemeler.
2 Su bardagi kirmizi mercimek
1,5 Su bardagi ince bulgur
3 Sogan
3-4 Kasik yag (margarin)
2-3 Çay kasigi kirmizi biber
2-3 Çay kasigi kimyon
Yarim demet maydanoz ve dereotu
6-7 Taze sogan


Yapılışı:
*** Sogan rendelenip yagda kavrulur.

*** Taze sogan,maydanoz,dereotu temizlenip iyice dogranir.

*** Mercimek ayiklanip 3-4 bardak su ile iyie haslanir.Sicakken bulgurun üzerine dökülüp karistirilir.Agzi kapatilarak bulgurun kabarmasi beklenir.

*** Bulgur kabarinca,kavrulmus sogan ,tuz kirmizi ve karabiber,kimyon,salça konup yogrulur.

*** Son olarak taze sogan,maydanoz,dereotu karistirilir.Küçük koza seklinde köfteler yapilir.

*** Tabaga dizilir.Arzu edilirse çig köfte salatasi ile servis yapilir
 

Ynt: Aydın Yemekleri (orman kebabı)

Malzemeler.
1 Kg.kusbasi et (koyun veya süt danasi)
2-3 Çorba kasigi maragarin
2-3 Sogan
3 Patates
3 Havuç
1 Su bardagi konserve bezelye
2 Çorba kasigi salça
2 Çay kasigi kekik
Tuz



Yapılışı:
*** Küçük dogranmis sogan et ve yag tencereye konur.Ates üzerinde karistirarak kavrulur.

*** Salça konur biraz daha karistirilir 2-3 bardak su ilave edilerek etler yumusayincaya kadar orta ateste pisirilir.

*** Patates soyulur,havuç kazinir.Küçük küçük dogranir.

*** Yumusayan ete ilave edilip kapak kapatilir.Sebzeler pisinceye bezelye ve tuz ilave edilir.5-10 dakika sonra kekik serpilir ve atesten alinir.
 



Ynt: Aydın Yemekleri (börülce tatarı)

Malzemeler.
500GRAM BÖRÜLCE
250GRAM YOĞURT
ARZU EDİLDİĞİ KADAR YAĞ
TUZ


Yapılışı:
BÖRÜLCELER KÜÇÜK PARMAK UZUNLUĞUNDA DOĞRANIR DAHA SONRA KAYNATILIR BÖRÜLCE HAŞLANDIKTAN SONRA SARMISAKLI YOĞURTUN İÇİNE KOYULUR DAHA SONRA YAĞ ERİTİLİP ÜZERİNE DÖKÜLÜR
 

Ynt: Aydın Yemekleri (kedirgen kavurması)

Malzemeler.
1 bağ kedirgen
1 büyük baş kuru soğan veya 2 sap pırasa
1 fincan zeytinyağı
2 yumurta
2 çay kaşığı tuz



Yapılışı:
Kedirgenler taze yerlerinden kırılır, yıkanır süzgüde bekletilir.Kuru soğan veye pırasalar küçük küçük doğranıp zeytinyağında kavrulur.Doğranmış kedirgenler karışıma ilave edilir. Orta ateşte kapalı bir şekilde pişirilir. Üzerine yumurtalar kırılıp tahta kaşıkla karıştırılır.Tuz ilave edilir.Afiyet olsun
 

Ynt: Aydın Yemekleri (yoğurtlama)

Malzemeler.
patlıcan biber domates sarmısak kese yoğurdu


Yapılışı:
patlıcan ve biberler kızartılır yoğurt ezilir sarmısaklanır ve patlıcanların üzerine dökülür biberler konur kabuğu soyulup yağda hafif kavrulan domateste üzerlerine dökülür afiyet olsun
 

Ynt: Aydın Yemekleri (zeytinyağlı enginar)

Malzemeler.
Enginar 8 orta boy 1.5 kg
Limon suyu 2/5 su bardağı 80 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Havuç 2 orta boy 200 gram
Taze iç bezelye 1/2 su bardağı 75 gram
Zeytinyağı 1/2 su bardağı 100 gram
Dereotu 1 demet 40 gram
Patates 2 orta boy 200 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Şeker 2 tatlı kaşığı 8 gram
Su 1 1/2 su bardağı 300 gram
Un 1 yemek kaşığı 6 gram
Limon suyu 1 1/2 yemek kaşığı 15 gram


Yapılışı:
Enginarları yıkayın, baş kısmını 3 santimetre genişliğinde kesin. Dıştaki kalın yapraklarını ayıklayın ve tekrar yıkayın, 3 yemek kaşığı limon suyu konmuş suyun içine koyun ve diğer işlemleri tamamlayana kadar orada bekletin. Soğanları soyun, 4 parçaya bölün ve yarım santimetre kalınlıkta daire şeklinde doğrayın. Havuçları kazıyın, 1 santimetre kalınlıkta doğrayın. Enginarları limonlu sudan çıkarın ve yayvan bir tencereye dizin. Üzerine havuç ve bezelyeyi yerleştirin, kendi sapıyla sıkı bağlanmış yarım demet dereotunu koyun. Zeytinyağı, 4 yemek kaşığı limon suyu ve 1 1/4 su bardağı sıcak su ekleyin. Kapağı kapatın 30-35 dakika pişirin. Patatesleri soyun, 1 santimetreküp irilikte kesin, enginara ekleyin, patates yumuşayıncaya kadar pişirin. Unu soğuk suda ezin, kalan limon suyunu ilave edin karıştırarak pişen sebzelere ekleyin. Servis tabağına enginarları açık tarafları üste gelecek şekilde koyun, kalan sebzeleri üzerine yerleştirin. servis yapın. Afiyet olsun.
 

Ynt: Aydın Yemekleri (zeytinyağlı kereviz)

Malzemeler.
1 Kg Kereviz
2 adet orta boy Havuç
2 adet orta boy Patates
1 adet küçük boy Soğan
1 çay bardağy Zeytinya?
1 küçük demet Maydanoz
1 adet Limon
2-3 bardak Su ve yeterince Tuz



Yapılışı:
Tencereye zeytinyağı katılır. Ayıklanmış soğanlarla, kabuğu soyulmuş ve küçük parçalar halinde kesilmiş havuçlar yağda hafifçe öldürülür.

Kerevizler temizlenir.Kelleli ise kellesi güzelce soyulur ve yaprakları alınır. Parçalara ayrılır. Suda iyice yıkanır. Kerevizlerin suyu süzülerek, tenceredeki soğan ve havuçların üzerine katılır. Doğranmış iki adet Patates, tuz, 1 limonun suyu ilave edilir. Üzerine 2 bardak su katılır. Orta ateşte pişirilir.
 



Ynt: Aydın Yemekleri (etli taze sebzeler)

Malzemeler.
1 Kg.sebze (Türlü için 250 ser gr.fasülye ,bamya,kabak,patlican)
250 Gr.kusbasi et (koyun veya süt danasi)
1,5 Çorba kasigi yag
2 Sogan
1-2 Sivribiber
Tuz



Yapılışı:
Ince dogranmis sogan ve et yag ile kavrulur.

*** Kabugu soyulup dogranmis domates veya salça konup karistirilir.

*** Su konup et yumusayincaya kadar pisirilir.(2-3 bardak su)

*** Yikanip ayiklandiktan sonra dogranmis sebze ete ilave edilir.Karistirilip kapak kapatilir.Orta ateste 5-10 dakika kavrulur.

*** Üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumusayincaya kadar pisirilir.

*** Atesten alinmadan 5-10 dakika evvel tuz atilir.



NOT : Bamya pisirilirken ;sebzeyi et ile kavurmadan suyunu limonu ve tuzunu koyarak pisiriniz.
 

Ynt: Aydın Yemekleri (imam bayıldı)

Malzemeler.
8 Küçük patlican veya kabak
4 Sogan
8 Dis sarmisak
1 Demet maydanoz
2 Dal nane
3 Domates
4 Sivri biber
1 Su bardagi zeytinyag
2 Kahve kasigi seker
Tuz , Karabiber


Yapılışı:
Patlicanlarin bas kisimlari kesilip alaca soyulup tuzlu suda yarim saat bekletilir.Yikanip kurulanir.(Kabaklar kazinip bas ve uç kisimlari kesilir.)

*** Zeytinyagda hafif pembe kizartilir.Tepsiye dizilir.

*** Üzerleri boydan boya biçak alta geçmeyecek seklide kesilir.

*** Yarim halka seklinde dogrrranmis sogan,sivri biber,sarimsak,zeytinyagda kavrulur soyulup dogranmis domates konup karistirilir.Kiyilmis maydanoz ,nane,tuz,karabiber ve seker ilave edilir.

*** Kizartilan sebzenin içine doldurulur.

*** Az su ilavesi ile orta ateste pisirilir.
 

Ynt: Aydın Yemekleri (patlıcan karnıyarık)

Malzemeler.
6 Küçük patlican
250 Gr.dana kiyma
2 Sogan
3 Domates
3 Sivri biber
Yarim demet maydanoz
4 Kasik yag
Tuz ve karabiber


Yapılışı:
Patlicanlarin bas kisimlari kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarim saat bekletilir.Yikanip kurulanir.

*** Yagda çevirerek kizartilir.Tepsiye yerlestirilip boydan boya biçak alta geçmeyecek sekilde kesilir.

*** Ince dogranmis sogan,biber,kiyma yag ile kavrulur.Soyulup dogranmis domates ile de biraz çevrilir.Tuz,karabiber,kiyilmis maydanoz ilave edilir.

*** Patlicanlarin içine doldurulur.Üzerlerine domates dilimleri yerlestirilir.

*** Az su ilavesi ile yavas yavas pisirilir.



NOT : Patlicanlar enine dogranip kizartildiktan sonra üzerine ayni harç konup pisirilirse "patlican oturtma" olur
 

Ynt: Aydın Yemekleri (zeytin yağlı kuru sebzeler)

Malzemeler.
2 Su bardagi kuru sebze
2 Havuç
1 Kereviz
2 Sogan
1 Bas sarmisak
Yarim kasik salça
Yarim su bardagi zeytinyag
Yarim demet maydanoz
1 Çay kasigi seker
2 Çay kasigi tuz


Yapılışı:
Barbunya veya kuru fasülye aksamdan ayiklanip yikanir.

*** Havuç ,kereviz,sogan sarmisak küçük dogranir.

*** Hepsi zeytinyag ile sararincaya kadar kavrulur.

*** Salça konur; birkaç kere karistirilir.

*** Haslanip süzülmüs fasülye seker tuz ve su konur.Yavas yavas pisirilir.(1,5-2 bardak su)

*** Kapak aralanarak sogutulur.Servis tabagina alinip maydanoz ile süslenir.



NOT : Taze barbunya bir tasim haslanarak süzülür
 

Ynt: Aydın Yemekleri (zeytin yağlı iç baklalı enginar)

Malzemeler.
Yarim Kg taze iç bakla
6 Adet enginar
Yarim bardak zeytinyag
1-2 Sogan
Yarim demet dereotu
1 Çay kasigi seker
Tuz
1 Limon



Yapılışı:
*** Enginarin taç yapraklari siyirilarak koparilir.

*** Saplari dibinden kesilir.Özü çikana kadar soyulur.küçük dogranir.

*** Enginarlarin uç kisimlari kesilip fazla derinlesmeden soyulur.

*** Içleri kasikla çikarilir tuzlu limonlu su için de birakilir.

*** Ince dogranmis sogan zeytinyaginda sararincaya kadar kavrulur.Enginarlar bütün olarak ve saplar konur.3+4 dakika su konup yari pisirilir.

*** Kabugu çikarilmis iç bakla tuz seker konur.Kapak kapatilip yavas yavas pisirilir.

*** Soguyunca baklalar enginarlarin çukur yerlerine doldurulur.Üzerine kiyilmis dereotu serpilir.



NOT : Bakla yerine iç bezelye veya havuç kullanilabilir.
 



Ynt: Aydın Yemekleri (zeytin yağlı taze sebzeler)

Malzemeler.
1 Kg. Sebze Yarım su bardağı zeytinyağ
2 Soğan
2 Domates
1,5 Çay kaşığı şeker
Tuz



Yapılışı:
*** Sebzeler yıkanır ayıklanır ve doğranır.

*** İnce doğranmış soğan ile zeytinyağ hafif pembe kavrulur.Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça katılır.

*** Sebzeler ve şeker ilave edilip karıştırılır.Kapak örtülüp 5-10 dakika kavrulur.

*** Su konup orta ateşte pişirilir.(1-1,5 bardak su)

*** Ateşten alınmadan 5-10 dakika evvel tuz atılır.Kapak aralanarak soğutulur.(Kuruması ve kararması için)



NOT:

*** Kabak pişirirken; sarmısak ,maydanoz,dereotu koyunuz.

*** Pırasa ve yerelması pişirirken;soğanla beraber 1-2 havuç ,sebze ile de 1 kahve fincanı pirinç koyunuz.

*** Bakla pişirirken 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış unlu su koyunuz.(Baklaya salça konmaz)

*** Düdüklü tencerede pişirirken bu buharlaşması az olacağından daima daha az su koymalıdır
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,439
Mesajlar
1,517,970
Kayıtlı Üye Sayımız
172,093
Kaydolan Son Üyemiz
ata bey

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst