Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan oktayyap40 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,151

oktayyap40

Kamp I
Mesajlar
180
Tepkime Puanı
2
Web
oktayyap40.wordpress.com
Ben bu foruma yeni dahil oldum ama neredeyse hemen hergün takip ediyorum. Ufaktan bende de bir moto karavan fikri oluşmaya başladı. Henüz motokaravana çevireceğim bir panelvanım da yok ama şimdiden kafamda tasarladığım bi takım projelerim oluşmaya başladı. Örneğin karavanda kullanılacak ocak, şohben veya buzdolabı gibi eşyaların lpg arzını karşılayabilecek bir lpg tankını sabitleyip kullanılacak eşyalara tesisat çekmek. Ancak bugün sanayide otogaz tesisatı montajı yapan bir servisçiye sordum bu iş için tecübesi olmadığını dağılımı nasıl yapacağını bilmediğini ve depo basıncının problem oluşturacağını söyledi ve bir alternatif oluşturmayı da ihmal etmedi. Normal evde kullandığımız 12 kg lik tüplerin bu iş için çok rahat kullanılabileceğini, kullanılacak eşyalar için tüpden gerekli dağıtımı detantörden geçeceği t lerle sağlayabileceğini söyledi. Aynı zamanda başka bir detantöre bağlı hortumla ucuna bağlayacağı bir rekorla dolum işini de çok rahat benzinliklerdeki lpg dolum istasyonundan sağlanabileceğini söyledi. Ve bu işin benim söğlediğime nazaran daha az tehlikeli ve masraflı olduğunu ilave etti. Dolum esnasında sadece tüp başına bağlı bulunan detantörlerin değişimi yeterli olacakmış.( dolum için kullanılan detantörün diğer ucunda bir rekor ve bu dolum ağzı araç lardaki gibi dışarıdan doluma izin verecek şekilde olacakmış. Valla kafama yattı ama yinede artıları veya eksileriyle sizlerle konuşup bu konuda eğer kullanan arkadaşlar da varsa fikirlerini de almak istedim. Heyecanımı bağışlayın hal hatır sormadan balıklama bir dalış yaptım konuya ama gerçekten bu motokaravan konusu bayağı bir tutku oldu artık bende.
 

Etiketler
Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Bu konu daha önce ayrıntılarıyla konuşuldu, avantajları, dezavantajları tartışıldı, dolum ağzı resimlendi, kanuni problemleri ortaya konuldu, benzin istasyonları, gerçek LPG tesisatı haricine resmi olarak dolum yapmıyor, en azından araç dizelse ve siz LPG almak istiyorsanız, çoğunluk benzin istasyonu ne amaçla LPG aldığınızı anlıyor, ve yasak diyor..Eski konuları incelerseniz konu hakkındaki yazılara ulaşabilirsiniz..
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Sayın Atilla Bey çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Aslında bu konuda ben bayağı bir ham durumdayım her türlü bilgiyi not etmeye çalışıyorum.
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

arkadaşlar;

kişisel görüşüm olarak motorlu araçlarda lpg kullanmayı güvenli bulmuyorum. karavanlarda bu konuyla ilgili hiç bir tecrübem olmamasına rağmen karavanda da lpg kullanımına sıcak bakmıyorum, bu minivalde bilgilerinize ihtiyaç duymaktayım...

karavanda lpg kullanmak güvenli midir ?

ocak, sıcak su, ısınma ihtiyaçlarımızı lpg yerine diğer alternatiflerle giderebilir miyiz, sistemlerin artıları eksileri nelerdir ?
( maliyet, ses, sağlık şartları, verimlilik etkinlik, vs, vs, vs... )

illa ki lpg kullanmak durumundaysak en mantıklı ve güvenli yol hangisi olacaktır, piknit tüp ya da mutfak tüpü mü yoksa sabit lpg tankı mı ? sabit tanklara otogaz kullanılacak, bu gaz uygun olacak mı?

özetle karavan ve lpg konularında fikirlerimizi bilgilerimizi bu bölümde tartışalım, alternatifleri değerlendirelim, hem bizler bilgilerimizi paylaşalım, hem de yeni karavancılar için derli toplu bir bilgi kaynağımız olsun, şimdiden çok teşekkür ederim...
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Karavanda LPG kullanmakdan çekiniyorsan, mutfak ocaklarında LPG yerine Alkol ocağı kullanabilirsin, piyasada bol miktarda var, banyo sıcak suyu için şofbenide elektrikli alırsın, sadece kampinglerde 220v elektrik alabileceğin zamanlar kullanırsın, veya araçda 3 kwa jeneratör taşırsın olur biter...
 



Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

atilla bey ilginiz ve tavsiyeleriniz için sonsuz teşekkürler ama bu konuyu açmaktaki amacım benim gibi bu konulara yabancı olan ya da yüzeysel bilgileri olanlar için mümkün olan alternatiflerin artıları ve eksileriyle bir araya toplanmasıydı, forumda bu konuda açılmış başlıklarda belli bilgiler verilmiş ama fazla ayrıntıya girilmemiş, tavsiyeleriniz elbette uygulanabilir şeyler ama pratik olur mu, mesela karavanın bütün ihtiyaçlarını 12 voltla gidermek mümkün müdür, bildiğim kadarıyla 12 volt boilerler ocaklar var ısıtıcı olarak webasto gibi dizel çözümler var, ama asıl konuşmak istediğim bu sistemlerin artıları ve eksileri... biz çömez karavancı adaylarının sizin gibi tecrübeli karavancılardan öğrenecekleri çok şeyler var :smiley: ilginize şimdiden çok teşekkür ederim...
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Mutfakda, Sıcak yemek istiyorsan LPG veya Alkol ocağı kullanılmak zorunda, 12v rezistans ocak ve akü enerjisi ile çay demlemek, yemek yapmak mümkün deyil (12v ocak mümkün olabilir ama, saate 40 amp enerji tüketir ve çayı demlemek 2 saat sürer, yani 100 amp bir aküyü bitirerek ile ancak 3 bardak çay içebilirsin)....Ya LPG tüp kullanılmalı yada konserve yenmeli, tercih senin başka yolu yok..
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Mantıgım ıle kısmen celışip sorunun nerede oldugunu cozmeye calısmaktayım.
Yaşamımız içinde cogumuz evlerımızdekı pişirme ocaklarımıza tezgahın altında ayırdıgımız kapaklı bır bolgeyı mutfak tupune ayırıp ondan aldıgımız gazı da ocagımızda kullanıyoruz . Aynı sıstemi karavanda da kullanabılırmıyız . Eger gereklılık ise tup de TSE lı , ocakta. Karavanı da yuruyen evımız olarak kullanıyorsak , sabıt evımızde kullanım yonunde konunen bır sakınca olmuyorsa , yuruyen evımızdekı sakıncasına bır turlu akıl erdıremıyorum. Denebılır kı gaz maddelerın naklınde "" boru kasa"" mecburıyetı var . Peki evdekı mutfaklar boru kasa mı? Eger boru kasa şart ise arka tampona bır boru kasa ılave ederız. Yıne mi olmuyor . (sozum meclısten dısarı)
Gel cık cıkabılırsen işin ıcınden. (bır tesellıye ıhtıyacım var )
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Mehmet bey,karavan'da LPG tankı olmamasının nedeni araçlarda LPG dönüşüm uygulayan tüm firmalar motorda yakıt olarak projelendirdiklerinden kaynaklanmaktadır.
İş yine TSE'ye gelip dayandı karavan içi kullanım için proje üreten firma bulunabilse sorun kalmayacak. Ancak yılda 50-100 karavana LPG kullanım projesi hazırlayacak
firma biraz zor görünüyor.
Levent
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Merhaba sevgili dostlar! üç sistem buzdolabımı elektrikle çalıştırdım ama tüple nasıl çalışacağını anlayamadım.birkaç kez birsüre gaz akışını beledikten sonra çakmağı çaktım ama sistemin çalışıp çalışmadığını göremedim.gazlı kullanım hakkında bilgi ve yardım,lütfen.selam ve saygılar.
 



Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Buzdolabının içinde kaç bar gaz basıncı ile çalışacağı etiketinde yazar, tüpe buna uygun bir detantör (30bar veya 50bar)takarak çalıştırabilirsin, detantörsüz çalışmaz...Tabiki buzdolabının gaz vanası daha önceleri birileri tarafından kurcalanıp içinden parça eksiltilmemişse, termokopu yanı yanma başlayınca içindeki civa sayesinde gazın otomatik açık kalmasını sağlayan düzenek parçası hala sağlamsa veya yanmanın olduğu pilot kısmı yanmaya elverişli sağlıklı duruma sahipse ancak yanabilir...Buzdolabının bir resmini yüklede durumunu bir görelim...
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Dolabım XC-35G 35 lt,made in China.Anladığım kadarıyla üzerindeki ''pressure 2.75'' gaz basıncı.ben 3.00 dedantör taktım.Dediğiniz gibi,katalitik soba yakar gibi deniyorum,çakmağın ateşlediğini görüyorum ama alev almıyor.
 

Ynt: Ocak ve Şohben ve Hatta Buzdolabı İçin LPG Tankı?

Dolabı odanın ortasına koyacaksın, yakma işlemini anlattığım gibi yaparken (gaz vanası bastırılarak çevrilip basılı tutulmaya devam ederken manyetoya basılacak), pilot ateşlemezse pilotu bir çakmak ile yakacaksın, hala yanmıyorsa, gaz vanası içinden arızalı gaz yollamıyor demekdir, pilot yanıp düğmeden el çekilince sönüyorsa termokop arızalı demekdir..
 

Ynt: Ocak Ve Şohben Ve Hatta Buzdolabı İçin Lpg Tankı?

Halen kullanmakta olduğum t3 westfalia nın orjinal lpg tankı dış etkenlere maruz kaldığı için sökmek durumunda kaldım..orjinali yurt dışından getirtmek çok pahalı..bu sebeble zihni sinir projeyi hayata geçirmek şart oldu..öncelikle dolap içine sığacak en küçük boyutta lpg tankı buldum 30 lt.daha sonrası tanka uyumlu beyin ve dedantör (50 mbar) ..tank beyni için giriş ve çıkış vanası var ..ayriyetten içeridende müdahale için 3 lü vana grubum mevcut..dolumu dışarıdan yapıyorum..dolum esnasında basınçtan etkilenmemesi için çıkış vanasını kapatıyorum..dolum bitince busefer tam tersini uyguluyorum..uygun dedantör olduğu taktirde sıkıntı yok..lpg yi hem ocakta hemde e 1800 trumatic ısıtıcıda kullanıyorum..Güvenlik konusuna gelince ..gece yatarken her iki vana kapalı oluyor.. lpg tankının büyük bir darbe ve aşırı basınçla ilgili güvenlik hassasiyeti kafi geliyor bana..sezon başında 30 tl lik gaz aldığımda 1 sene kullanıyorum.. Dolum ile ilgili şuana kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım..benzin istasyonu görevlisi aracın karavan olduğunu görünce sorun çıkartmıyor..
sevgiyle kalın..
 

Ynt: Ocak Ve Şohben Ve Hatta Buzdolabı İçin Lpg Tankı?

Ben de tüpleri atip tüplerin dolabini bosaltmak ve yeni bir lpg tankini karavanin altina ekletmek istiyorum. Vakit bulabilir miyim bilmiyorum. Kocaman bir dolap kazanmış olacağım boylelikle. Uygulama yapan var mi bu konuda. Kadıkoy civarinda bu konuda deneyimli bir usta tavsiyeniz varsa o da olur. :smiley:
 



Ynt: Ocak Ve Şohben Ve Hatta Buzdolabı İçin Lpg Tankı?

insel' Alıntı:
Ben de tüpleri atip tüplerin dolabini bosaltmak ve yeni bir lpg tankini karavanin altina ekletmek istiyorum. Vakit bulabilir miyim bilmiyorum. Kocaman bir dolap kazanmış olacağım boylelikle. Uygulama yapan var mi bu konuda. Kadıkoy civarinda bu konuda deneyimli bir usta tavsiyeniz varsa o da olur. :smiley:
insel hocam merhabalar..ilk bende aynı şeyi düşündüm..tank imalatı yapan yerleri araştırdım(tabi kendi çevremde tanıdıklar vasıtasıyla tank imal eden firmaları)çok ucuk rakamda fiyat çekiyorlar..özel imalat belki istanbulda olabilir ama izmir civarı yok.fabrikasyon neyse o..tornacılara bile sordum kendimiz yapsak..et kalınlığı ve kaynak olayı riskli dendi..bende vazgeçtim..arkının böyle bi projesi vardı ..sor bakalım ne durumda..selamlar..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,455
Mesajlar
1,518,134
Kayıtlı Üye Sayımız
172,108
Kaydolan Son Üyemiz
desiredesire

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst