Ekli dosyayı görüntüle 643647
GUM Mağazasını ilk olarak Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 1994 yılında Moskova’nın zor günlerinde ziyaret ettim. O zamanlar bir sokak pazarı kargaşasındaki iç görüntüsü ve koşuşturma hali olsa gerek yapının çevrelediği alan ve mimarisini tam olarak anlamamış bir mağaza olarak dolaşmıştım ( Koşuşturanlar arasında o dönemde aradığımız ihtiyaçlarımızı bulacağımız için bizde vardık ). Daha sonra 1999 yılında ve 2000 sonrası yıllarda gittiğimde değişimini ve ortaya çıkan mekanı tasavvur etme imkanım oldu. Kızıl Meydan cepheli binaları ile başlayan alan. ara sokakları ve yakınındaki yerler ilgi çekici.
Mağazanın kaynaklarından oluşturduğum notlara bakarsak.
1893'te açılan mağaza, Moskova ve Rusya için olağanüstü bir projeydi; o zamanlar Avrupa'nın en büyük pasajıydı. Kapalı alışveriş caddeleri olan pasajlar, Doğu'nun kapalı çarşılarından esinlenerek inşa edildi. Ancak bunlar sadece kapalı alışveriş caddeleriydi; büyük mağazalarda ancak yüzyılın ikinci yarısında toplanmaya başladılar.
Gördüklerim arasında ve okuduğum yazılarda GUM'un en yakın benzeri Milano'daki Victor Emmanuel Galerisi(1877), ancak Moskova mağazası bir buçuk kat daha büyük ve Milano pasajında üst katlarda satış yapılmıyor, orada GUM mağazasındaki ünlü köprüler yok.
Yeni Moskova'nın sembolü olarak yapıldı. İlk dönemlerde Moskova ticaretinin geleneksel mekanı üzerine inşa edilmişlerdi, sonsuz dükkanlar, "yarım dükkanlar", "mahalle dükkanları" vardı ve gururlu klasik cephesiyle Kızıl Meydan'a baksa da, o dönemde içi canlı bir şekilde İstanbul veya Şam Çarşılarına benziyordu.
Çarlık Moskovası, o zamanlar "Otokrasi, Ortodoksluk, Milliyet" muhafazakarlığı, teknolojik ilerlemeye açıklık ve kapitalizmin yeni fikirleriyle tuhaf bir şekilde birleştiren gururlu Rus tüccarların yeriydi. Bu mekan Avrupa'nın en moda ve teknik açıdan en gelişmiş mağazası olması gerekiyordu, ancak "Rus tarzında".
Tam kaplamalı, camdan gökyüzüyle, kendi elektrik santrali, artezyen kuyusu, bodrum katlarında toptan satış, telgraf ofisleri, bankalar, restoranlar, kuaförler, showroomlar, atölyeler ile aralarında cam kaplı sokakların bulunduğu 16 büyük ayrı binadan oluşuyordu.
1917'de Bolşevik Devriminde ticaret kapatıldı, mallara el konuldu
1922 yılında Vladimir Lenin “savaş komünizmi” politikasının komünistlerin iktidarda kalmasına izin vermeyeceğine karar verdi ve NEP – “Yeni Ekonomi Politikası”nı ilan etti. "Devlet Mağazaları Yönetmeliği (GUM)"u imzaladı. Bu kelime bundan sonra hep tanıdık geldi ama yine de 2000'li yıllarda Rus dilinde hayatta kalan birkaç kelimeden biri.
Moskova'nın tamamı GUM reklamlarıyla doluydu, GUM sembol haline geldi.
Stalin 1930'da GUM'u kapattı, bakanlıklar ve daireler buraya taşındı, Kremlin yanındaki ilk sıra binalar tamamen girişe kapatıldı.
Stalin iki kez - 1935'te ve 1947'de - GUM'u yıkmak istedi ( İyi ki başarılı olmamış ) , iki kez hükümet kararnameleri çıkarıldı ama hiçbir şey çıkmadı. Nikita Kruşçev' ve çalışma ekibi GUM'da yeni ekonomi sistemini denemeye karar verdiler ve mekan yeniden inşa edildi ve 24 Aralık 1953'te halka açıldı. GUM çözülmenin de sembolü haline geldi.
GUM'un benzersiz bir kaderi var. GUM'da moda, showroom, GUM'da plaklar, GUM'da dondurma - bunların hepsi Moskova'nın sembolleri haline geldi.
Bugün GUM, bir zamanlar amaçlandığı gibi yaşıyor. Moskova, sanki hayatının 120 yılını kayıp veya felaket olmadan yaşamış gibi. 2007'den bu yana, GUM'un merkezindeki çeşme her seferinde ziyaretçileri memnun etti. 20. yüzyılın resmi kayıtlarında hem de milyonlarca özel fotoğrafta yer alan efsanevi bir yapı (bugün burada bir kamera deklanşörünün sesi yaklaşık üç saniyede bir duyuluyor) ).
Rus sinema tarihine geçen efsane sinema salonu restore edildi. Dış cephede özgün bir aydınlatma projesi hayata geçirildi. 2006 yılından bu yana, başkentin en parlak buz pateni pisti olarak hemen ün kazanan Kızıl Meydan'da GUM Buz Pateni Pisti açıldı.
Gastronome No. 1, GUM'da yeniden çalışıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 643653
Hem tasarımıyla, hem satıcıların kıyafetleriyle, hem de Sovyet döneminin bazı klasik ürünlerinin (örneğin “Üç Fil” çayı) ürün yelpazesindeki varlığıyla, Gastronomi No. 1 bizi 1950'lere götürüyor. Özünde burası günümüzün en talepkar tüketicilerinin gastronomik isteklerini tatmin edebilecek bir mağazadır.
Sovyet tarzında tasarlanan Festivalnoe kafesi ve 57 No'lu Kantin, adını 1957 yılında Moskova'da düzenlenen ve 131 ülkeden 34.000 kişiyi bir araya getiren Gençlik ve Öğrenci Festivali'nden alıyor. Duvarlara asılan çeşitli dillerdeki çizimler ve sloganlar bu olayı hatırlatıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 643652
57 No'lu Kantin, 1936'da Amerika'dan fark ettikleri, ancak yalnızca Çözülme döneminde uygulayabildiği klasik bir self-servis hattıdır. Ama yemekler farklı, iyi Rus ve Avrupa mutfağının örnekleri var.
Ekli dosyayı görüntüle 643651
GUM sadece hemen hemen her şeyi satın alabileceğiniz bir mağaza değil. Burası eczanenin, banka şubesinin ve çiçekçinin bulunduğu tam bir alışveriş bölgesi... Burası mimari bir anıt. Burası restoran ve kafelerin bulunduğu konforlu bir dinlenme alanıdır. Bir sanat galerisi ve kültürel etkinlik mekanıdır. Bu Rus tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. Moskova'nın sembolü ve kendinizi Avrupa'da hissedebileceğiniz Kremlin'e en yakın yer.
GUM da gezerken her sefererinde tercih etmediğiniz tada üzüldüğümüz tarihi dondurmayı da mutlaka anlatmam gerekir. GUM dondurması uzun zamandır mağazanın ayırt edici özelliği olmuş. Pek çok insan buraya özellikle "aynı" dondurmayı yemek için geliyor. Narin dondurma, en sevilen Creme Brulee, hoş kokulu kavun, parlak yaban mersini veya hışırdayan folyodaki ünlü buzlu şeker en sevilen ürünleri. Tek sıkıcı yanı sürekli bir kuyruk olması.
Ekli dosyayı görüntüle 643650
GUM içerisindeki 150Ruble giriş ücreti olan Tarihi tuvaleti de atlamadan anlatayım.
Ekli dosyayı görüntüle 643648
GUM tuvalet odası, kadınlar bölümünde sekiz kabin ve erkekler bölümünde beş kabine sahip olup, kendinizi temizleyebileceğiniz, duş alabileceğiniz, bebeğinizin altını değiştirebileceğiniz, dişlerinizi fırçalayabileceğiniz, dişlerinizi düzeltebileceğiniz. makyaj, tıraş ve ayrıca ilgili aksesuarları satın alabileceğiniz detayların olduğu bir mekan..
Kısaca etrafındaki tarihi ve farklı etkinlikleri olan bölgeyi de dikkate aldığımızda Moskova gezilerinde en çok zamanımızın geçeceği alan.
Fotoğraflar:
GUM MOSKOVA
Gezi dışında eski paylaşımlar ile ilgili bir not ile devam etmek isterim.
Gezilere ilk başladığımda ve karavan yapımı için bilgi topladığımda enerji ile ilgili bu konu dün 2006 üretimi VW Caravella aracımdaki koltuk altındaki vebasto ve bazı ünütelere hizmet veren akümün hizmetini sonlandırması ile aklıma geldi. Bu aküyü 17 yıl kullanmış oldum. Aracın normal aküsü ise bu sürede üç kez değişti. Orjinal fabrika çıkışlı akü yaklaşık 10 yıl kullanıldı , sonraki akü ilk gezimizde bir akü şarj sistemi kurmadığım için farklı enerji yükleri sonrası kısa sürede 4. yılında ömrünü tamamladı. Son akümde verimli bir şekilde çalışmaya devam ediyorç
@Doğrucu Davut bu forumda uzun süre önceki bir paylaşımda karavandaki aküsü'nün 9.yılına girdiğini yazmıştı.
@Akdeniz45 de akü ömrü konusunda paylaşımlar yapmıştı. Güncel bilgiler için neler söyleyeceklerini merak ediyorum.
Diğer katılımcılarımızda akülerinin ömrü ile ilgili bilgilendirmeleri yaparlarsa güzel olur.
Biz kendi sistemimiz iki yıllık olsa da hiç ek kaynak kullanmadan sistemi verimli kullanıyoruz. Bu forumda önceki bilgilendirmeler de yapılan ek tedbirleride planlı bir şekilde uyguluyorum. Umarım benzer akü ömrünü karavanda da yakalarız.