Ynt: Zj Otomatik Vitesi Nasıl Kullanmalıyız?
Merhaba Umut Bey,
Benim yazdıklarım genel otomatik şanzıman kullanım şekilleridir.
ZJ kullanıcısı değilim,1993 te 5.2,2001 de 4.0 ve geçen yılda 5.9 kullandım.
Çok fazla bilgim yok kullanımlarım genelde test amaçlı ya da asfaltta uzun yol idi.
Hatırladığım kadarıyla bildiklerimi aktarmaya çalışayım,doğrusunu kullananlar düzeltir.
Araçlarınızın geneli sürekli dört çekerdir.Çok az da olsa 2WD seçenekli olanları da vardır.
Şöföre yakın olan arazi kolu ile 4L ve 4L lock konumuna geçiş yaparsınız.
Normalde diğer araçlardaki 4H konumu sizde sürekli devrededir.
4L konumu ile ağır devire alırsınız.Bunun için durmanız gerekir diye biliyorum.
Bizim seçenekli araçlarımızda genelimiz durmak ve öyle 4H veya 4L ye almak zorundayız.
Diğer konum ise 4L lock konumu yani sizi şanzımandan ön ve arkaya eşit güçle bağlayan sistemdir.
Böylelikle bir dingilden battığınızda boşa çıkmaz,diğeriyle birlikte eşit güçle asılmaya çalışırsınız.
Çoğu araçta şanzımanı eşit dağıtan sistem yoktur,sürücüler şüpheye düşer,4WD çalışmıyormu diye.
Yine bu konuma alırken de durmak daha doğru olur diye biliyorum.Yanlışsa bilenler düzeltsin lütfen.
Aracınızı karnı üstüne oturtmadıkça ya da dik bir pozisyonda batmadıkça 4L Lock sizi çıkartacaktır.
Bunların haricinde önceki yazımda bahsettiğim gibi zorlu araziyi görünce 4L ye alırsanız iyi olur.
4L ve 4L Lock konumlarında direksiyonu tam sağ sol yapmayınız araç kasılacaktır,parça kırılabilir.
Şanzımana ve diferansiyellere zarar vermemek için bu pozisyonlarda daha geniş dönüşler yapınız.
Bunlar zaten zaman içerisinde tecrübeyle kendiliğinden gelişecektir.
Ben tecrübeliyim,dikkat ediyorum da sanki hiç kalmıyor muyum,elbette kalıyorum.
Bazen az önce geçtiğiniz yerde,başka aracı kurtarmak için kalabiliyorsunuz.
Bazen de herkesin geçtiği yerde farketmediğiniz için siz kanala girip kalıyorsunuz.
Ya da sanki çok acilmiş gibi telefonla konuşurken dikkatsizce aracı batırabiliyorsunuz.
Benim Cherokee hakkında bildiklerim sınırlı,daha bilgili arkadaşlar daha detaylı yazarlar.
Fakat vites kolundaki düğme vs gibi genel otomatik bilgilerimden istediklerinizi paylaşabilirim.
Dağa,bayıra genelde en az iki araç gidiniz.Her bakımdan daha emniyetlidir.
Aracınızda kürek,halat,makara,u kilit,strap ve mümkünse vinç bulundurunuz.
Yardıma gelenlerde bunlar olmazsa hiç değilse sizde olur.
Şimdilik kolaylıklar,arazide de asfaltta da iyi gezmeler dilerim.